ej cure pa vi nemorate kuhati rućka ni većere :lol: našopate svoje muževe vitaminima
oprostite mi malo crnog humora
moj muž pije samo ćaj kupljen kod travara
:love: :*
Printable View
ej cure pa vi nemorate kuhati rućka ni većere :lol: našopate svoje muževe vitaminima
oprostite mi malo crnog humora
moj muž pije samo ćaj kupljen kod travara
:love: :*
Iva, 100% si u pravu :lol: :lol: :lol: Koji čaj tm pije? De reci da ja odmah mome i to uključim, joj on će jadničak poluditi :lol: :lol: :lol: Ali što se mora mora se 8) :mrgreen:
Fatamorgana, evo sada sam procitala post.Sto se tice progesterona, ja znam da se vadi na pocetku ciklusa (kao sto kazu u brusselu od 2-4 dana...iako je meni ovdje ginekolog rekao da izvadim 5. dan ciklusa-znaci sve je to ok i mozes ga izvaditi i 5. dan, mislim da nije problem).Znam da se progesteron vadi i 21. ili 22. dan redovnog ciklusa radi toga da se vidi da li je u normali ili ne jer on odrzava trudnocu.Ja cu ga napraviti i 21. dan bez obzira sto ga Brussel ne trazi.
Procitala sam da i zene trebaju izvaditi kromosom x i F-508, ali ne i y-deletions (samo muzevo to trebaju napraviti).A kariogram zene vade samo ako ce se raditi PGD (neznam da li je to u tvom slucaju).
Sve je tako zamrseno.MM je radio kariogram i y-deletions preko socijalnog i to sam trazila bolnicu po cijeloj regiji koja to radi.Sada pak moram zvati i za moj kromosom x.
Ako te to utjesi i ja nemam ginekologa.Prva nije imala ultrazvuk pa sam ga morala ici raditi negdje drugdje za "finu cijenu"...druga me "otpisala" kada je dobila rezultat spermiograma i rekla mi da mogu ostvariti trudnocu samo sa donorom (bez da nam je preporucila da pronadjemo razloge azoospremije).Cak mi nije rekla nista da poduzmem za malo povisen prolaktin (recimo da ga vadim 2 puta na dan da ga provjerimo...).Tako da niti meni ovdje bas nije bajno...za sve se snalazim sama, naravno i zahvaljujuci vama svima.
Mislim da vitamini ne mogu naskoditi...mi pijemo onaj caj koji sam procitala da daje Tesic, ali ga pijemo na moj nacin (jedan dan melissa, jedan dan kadulja i jedan dan geranium robertianum i to u svaki 5 kapi propolisa i zlica meda).Spermiogram je ostao isti, ali mozda "unutra" nesto nadju.
Ovo prvo potpisujem, a za ovo drugo pogledaj postove migullyy pa vidi gdje je ona to odradila u BiH(nesto u Tuzli, a nesto u Splitu ako se dobro sjecam)...Citiraj:
fatamorgana prvotno napisa
Znam kakav je osjecaj kad ne mozes podijeliti svoju tugu sa najblizima jer ili ne razumiju ili ne zelim da se brinu.
:love:
Da se i ja prikljucim ovom topicu...
Sta mene privlaci ka Briselu? Hm, otprilike sve. I sto je sve na jednom mjestu.
Sta mi se ne svidja- udaljenost i cijena.
Dvoumim se da im posaljem pismo, ali onda ce mi odgovoriti kao i ostalima- treba dogovoriti konsultacije. Znaci, jedan odlazak na konsultacije, jedan na biopsiju, i jedan ABD za postupak...
Kolika je logistika tu potrebna, to je vec druga prica.
A (naravno) nije zagarantovan uspijeh. Znam da je suludo to i spominjati, i da nigdje nije zagarantovan uspijeh, ali moram i to staviti u racunicu.
Vec smo jednu biopsiju obavili kod Resa, i mislim da nas on ne bi vise primio, a ako ne bi kod njega, ili u Briselu, stvarno ne znam gdje...
P.S. Poslala sam mail na engleskom u kliniku u Gentu prije 2 dana. Jos nisam dobila odgovor, a citav web site je na belgijskom jeziku (ili na holandskom, nisam sigurna)... Pa nisam skuzila cjenovnik. Ima li iko ko se tamo lijeci ili zna nekoga ko se tamo lijeci? Cula sam da su povoljniji od Brisela?
nadam se da ce ti se javit neko ko je bia tamo a ja cu ti pozelit samo srecu i da sta prije dodjete do svog :saint:
sad cu ispast zaboravna :ops: al si i ti bia na biopsiji u resa? pa kakav vam je histoloski?
Sanja 79...evo ja rovala po web-u pa nasla nesto na engleskom sto se UZ-Genta tice.To je univerzitet koliko vidim.Poslala sam ti PP jer neznam da li mogu ovdje napisati web stranicu.Pogledaj ljevo imas neku brosuru u PDF-u na engleskom, ako ti moze pomoci.Mislim da nisu jeftiniji od Brussela, ali malo kopaj po internetu.
Nadam se da ce ti biti od koristi.Ja znam da talijanke idu u Brussel na univerzitet (sada neznam da li se to odnosi na "nas" brusselsivf ili je to druga bolnica?).
:bye:
Sanja, posalji mi link sa cjenovnikom, ja ti znam holandski pa ti mozda mogu pomoci. Ako se radi o UZ Gent, to nije klinika, nego bolnica. U svakom slucaju pitaj sta ti nije jasnoCitiraj:
Sanja79 prvotno napisa
A evo i sve o toj bolnici na engleskom
http://www.healthcarebelgium.com/index.php?id=156
Ovaj Gent sam mislila http://www.uzgent.be/wps/wcm/connect/nl/web
Posto ne znam ni rijeci na holandskom, nisam mogla prokuziti gdje je cjenovnik...
Hvala kjb i lagunablu....
:love:
Nema na cemu.
Poslala sam ti pp sa cijenama koje sam nasla na forumu
Regi, nalaz nam je Sertoli cell only sindrom (valjda, nisu napisali dg. a ja sam to skuzila sama)...
Kariotip je uredan tako da se nadamo da ce ipak nesto pronaci. Kako kazu: nada umire posljednja...
Sanja79 jel biopsija bila u resa? i nama je takav nalaz, al sta pise za sjemene kanalice, kakvi su? to najvaznije, nama su na jednom testisu bili zadebljani a na drugom nelosi i samo na tom radili drugu biopsiju i nasli :)
mene ti sjemeni kanalići muče.jer sve pokazuje da MM proizvodi plivače ali ih nema vani.jel ima neka pretraga da se vidi jesu li začepljeni kanalići?ako ima koja PLEASE prosvijetlite me
Da biopsija je bila kod Resa.
Evo nalaz u cjelosti:
U nizu slojeva testisa obuhvaćeno je 120 – 130 poprečno i uzdužno prerezanih pretežno sitnih sjemenskih cjevčica s nešto zadebljanim bazalnim membranama, a u razmazu su vidljive uglavnom Sertolijeve ćelije. U 1% su prisutni i pojedinačni spermatogoniji, 1% sjemenskih cjevčica je hielizirano bez sjemenskog epitela u razmazu. U intersticiju su rijetke Lejdigove ćelije.
Skor po Johnsenu: 1,2,3.
To je na desnom testisu.
Laky, da ti kanalici o kojima mi govorimo nisu dobri TM ne bi mogao ni da proizvodi spermice. http://en.wikipedia.org/wiki/Seminiferous_tubules
a to .hvala
znaci zadebljani su kanalici, al ipak nisu skroz, a lijevi?!
Uradio mu je biopsiju na samo jednom testisu... Kad budemo ponavljali nalaz namjeravamo da uradimo ili na drugom ili na oba.
Ne znam kako bi jadnicak podnio biopsiju dva testisa pod lokalnom. Brrrr...
i moj je podnia, ne stedi ga, sta ces sve ti proc to i nije tako strasna zrtva tako da na oba obavezno! ;) :*
Sto bih ga ja postedila, doktor ne bi... Kao ni mene. :lol:
da vas utjesim malo:mm ima potpuno normalan fsh,a spermija ni na vidiku.biopsijom utvrdjeno0(maribor-dr.Vlaisavljevic)da ima u jednom kanalicu spermatogonija i spermatocita,kanalici losi:zadebljale bazalne membrane,fibrozirano nesto(pojma nemam ni sta to znaci,znam da nije dobro).
sad mu na svoju ruku dajem klomifen.kao sto napisah prije,cisto da ne tapkamo u mjestu.nada da ce se poboljsati nesto nakon klomifena i ovakve dijagnoze nakon biopsije-minimalna,gotovo nikakva.
ljubim
Evo jedan koristan web site:
http://www.siumed.edu/~dking2/erg/testis.htm#tunics
Cure, ima li koja iskustva sa Pragom? Pitam za sestricnu, njoj bi trebala donacija, pa me zanimaju cijene, smjestaj i tako to ;)
Imaš dolje cijeli topic o Pragu na 12 strana, detalji detalja, imamo već i dosta praških trudnica, potraži na ovom topicu postove od mummy_s, sve je napisala - kontakte, smještaj, znamenitosti, di je najjeftiniji taksi - ma sve , evo topica:Citiraj:
tikica_69 prvotno napisa
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=59902
Hvala ina :*
tuzna nadam se da ce klomifen napravit svoje
sanja79 samo naprijed u sjeckanju M :lol:
Cure koje znaju belgijski - sta znaci: Labo onkosten voor buitenlandse patienten
A sta: Labo onkosten voor Belgische en Zeeuws-Vlaamse patienten?
ono prvo bi ti bila lab. cijena za strance, a drugo za "domaće" (belgijance), ako se ne varam. Neka me ispravi onaj koji zna bolje.
Evo cjenovnika za Gent (mislim da je razumljivo iako je na holandskom)
http://www.humanreproduction.be/imag...Buitenland.pdf
Dobila sam odgovor iz Ghenta (ili Genta)... Ne preporucuju drugu biopsiju. :cry: Imate li vi kakav prijedlog, gdje dalje?
Sanja79, nemoj molim te da te iko pokoleba. Ne sjećam se sada gdje si sve bila, ali nemoj odustajati. Drugi put gdje god da apliciraš, ne spominji da ste radili biopsiju. Probaj ponovo u Slo. kod Reša ili eventualno u Mariboru. Ne znam koja su pravila u Mariboru, znam da se dugo čeka, ali kada bi možda rekla da samo hoćete biopsiju i da se nađeno, ako Bog da, zaledi možda bude to išlo i brže. Uglavnom ne govori da je rađena biopsija i da ništa nije nađeno. Jer vidiš kako oni reagiraju, a upće ne znaju kako je uopće i urađena ta biopsija, uslove u kojima je rađena, stručnost biologa i sl. Možda je tm prije biopsije bio prehlađen ili je imao povišenu temperaturu, ma sve to ima uticaja. Uglavnom, idi gdje god možeš. Evo neke su cure pričale da u Hrvatskoj zaleđuju nakon biopsije, možda da vidiš i u Hrvatskoj da odete na biopsiju. U svakom slučaju, mislim da znam kako se osjećaš. Mi tek trebamo na biopsiju. Muž Ive77 je imao dijagnozu kao mm i primio mnogo manje invazivne terapije i to davne 1979 godine i nisu ništa našli biopsijom u Slo. kod Reša (ali čeka se histološki jer je jako bitan, možda su samo na pogrešnom mjestu tražili). Vjeruj i ja se puno sikiram, ali ne odustajem. U krajnjem slučaju ima ta famozna donacija sperme. Mene to nekako bar malčice utješi.
Lagunablu, gdje si ti curice? Nešto te nema ovih dana, jesi li išta zaganjala, dokle si šta si? :* :heart:
istog sam misljenja:cim reknem da je radjena biopsija,da nista nije nadjeno,dr.-i kazu da ne treba raditi novu biopsiju. ja sam citala na sranici neke americke klinike,da treba ponavljati biopsiju stalno,jer se moze traziz na pogresnom mjestu,ili se recimo spermatogeneza odvije sporije i iz ko zna kojih jos razloga.procitala sam da je kod nekog pacijenta pronadjeno nesto spermija nakon 16 biopsije!
stalno mi se to vrti po glavi....et,ljubim vas,drage moje
ja sam ti cist primjer tuzna, u zgb kad radili nisu nasli nista i zakljucak da nema materijala za ICSI a u postojni nasli spermice ;)
tako da je sigurno da je treba ponovit bar jos jedan put, al neznam do kada, nije to mala stvar... mislim da je ovo nama zadnja biopsija jer sad ovom biopsijom nadjen los materijal, a na isto misto uzea uzorak! to su kilometi dugi kanalici i sad ti pogodi misto jedno di ih ima :/
pa,dobro,slazem se da to iscrpi,ali moze se nakon izvjesnog vremena raditi nova biopsija.ne svakih 6 mjeseci.mm je radio prije godinu dana,sad kao da nije nikad,nikakavog straha on nema.nego,sad pije klomifen,pa ja kontam nakon 7-8-mjeseci da ju ponovi.problem je jer nema gdje.ovdje je to jako lose,slovenija daleko(treba viza i sve te zafrkancije).jedino kod vas u Hr da dodjemo!:))
MA,NADA ZADNJA UMIRE,DEFINITIVNO!
ljubim sve
vi sigurno trebate na jos jednu biopsiju, imate je i u splitu u Cita ;)
a,kakvi su tu uslovi? u cita? ja bih htjela da je rade doista strucni ljudi,jer ju ne radimo stalno i nemamo gdje. znate li koliko kosta biopsija tamo? mogu li zamrzavati spermije?(cuj spermije,a nigdje ni jednog :)) gdje bi mogli naci smjestaj?ja nemam pojma,jer nemam tamo nikoga....
mada,to i ako bude biti ce za par mjeseci,ali voljela bih da imam sve informacije unaprijed.
hvala,drage moje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nadam se da ce ti se storiatiste javit za cijenu, ona je radila...
mene jedino strah kad me dr.P nagovara da je radim u njih a ne u sloveniji, da oni rade povrsinsku na vise mista, kao i u zgb, dok res radi jedan rez al dubinski uzima vise uzoraka, sta mi logicnije da ce nac nesto.. tako sam ja dr.P objasnila pa je on reka kako se to sigurno moze dogovorit sa docom sta to radi, al nekako tesko napustit "zlatnu koku" pa ostala u resa za svaki slucaj ;)