nema razlike ukvaliteti majcinstva majka radila ili ne - bitan je njihov odnos, zadovoljstvo bivanjem zajedno, kolicina odnosa 1 na 1 i zadovoljstvo majke zivotom.
magicnih 10 je dobiven pracenjem djece (longitudinalno) koja su isla u vrtic, dugo se mislilo da je vazna samo kvaliteta, ovo je ispala granica kad se vidi razlika. isto potpisujem bb sto se tice davanja sebe - ono sto je vazno je zadovoljstvo bivanja s djecom, onaj osjecaj da nam je bas dobro zajedno.
nikako se ne slazem sa fatalistickim pristupom i bojim se da smo vrlo brzo svi zaboravili da je u povijesti bilo sasvim malo mama koje su bile kuci s djecom, pretezno su to bile bake ili susjede (mame su bile jake i dobra radna snaga), tako da je ovo glorificiranje majke i njene skrbi novitet (kraj 19 i pocetak 20 st.) ako malo prodjes po antropol. referencama ostat ces (kao i ja) zapanjena time.
skroz se slazem da nema grupne podrske i da su rod. danas usamljeniji u odgoju nego ikad. depresija u majke kao i svaka dep. trazi fizicki rad, plan za svaki sat, pokretanje...iskreno mislim da (za ove moje slucajeve)s obzirom da su djeca u ustanovi (jaslice-vrtic) da bi umjesto da idu na kavu i ciste i kuhaju odu nesto raditi. moje misljenje
:mrgreen:
hocu reci da prica o majci/zeni i ulozi u drustvu ne treba biti jednoznacna, ono sto tebi odgovara, ne odgovara meni, ali jedna i druga imamo pravo ostvariti svoju pricu. i ono sto je sigurno jedna i druga jako brinemo o potrebama djece, nase i tudje :heart: