penzioneri razmišljaju o sahrani, i svemu pratečem, oporuci ... tik-tak
koliko nas uopće razmišlja: eto sutra bi me mogao pokupiti kamion, kako da si uredim pokop? i šta sa mojim truplom?
Printable View
penzioneri razmišljaju o sahrani, i svemu pratečem, oporuci ... tik-tak
koliko nas uopće razmišlja: eto sutra bi me mogao pokupiti kamion, kako da si uredim pokop? i šta sa mojim truplom?
jer su mojiCitiraj:
mama courage prvotno napisa
nije bitno koliko % ima zakinuta prava zbog uzimanja
bitan je način
zašto jednostavno ne uvedu obaveznu izjevu (kad je i cjepljenje već obavezno): očeš-nečeš
crno na bilo
Ja sam medu njima. I cim se Petra rodila, oboje smo napisali testamente. I to bas zbog toga sto kad me nema, nicija sam, osim sto sam briga onima koje volim. Pa da im olaksam brigu.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Repetitio est mater studiorum!
"Na temelju članka 117. Poslovnika Zastupničkog doma Hrvatskoga državnog sabora, Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora na sjednici 26. ožujka 1999., donio je
REZOLUCIJU O POTICANJU PRESAĐIVANJA ORGANA U REPUBLICI HRVATSKOJ
I.
Polazeći od temeljnog ljudskog prava na život te uvažavajući presađivanje organa kao opće prihvaćen, medicinski, etički, psihološki, ekonomski i društveno opravdan način liječenja, Hrvatski državni sabor podupire ciljeve, mjere i aktivnosti na provedbi programa za povećanje broja eksplantacija organa u Republici Hrvatskoj. ......" Ostale zakonske i podzakonske tekstove koji uređuju ovu tematiku možete naći pretraživačem na stranicama nn - službeni list RH
1. Dakle, ne radi se o nečem od jučer niti o nečam što je skriveno od javnosti!
2. Alive, rodbinu se PITA! Bez obzira na zakonsko pravo na eksplantaciju organa od umrle osobe, rodbina može reći ne i to se poštuje!
3. ...Ako netko ne zna za postojanje Zakona, ne želi donirati pa po difoltu nema donorsku i nema obitelj...... što s njim?....
Eksplantirati organe ili ne? A u bolnici leži najmanje "sedamnaest" osoba koje očajnički trebaju neki organ da bi još koji put prošetali uz rijeku, proslavili diplomu sa svojim djetetom, otišle na plac....
A onog pokojnika koji, zato što nema donorsku karticu! ne smije se dirnuti ??? A u isto vrijeme država će ga cijelog pokopati u o svom trošku bez obzira imao obiteljsku grobnicu ili ne!
E neš ti pravde i ljepote od principa!
zakon odlučuje, ali država ne raspolaže niti dobiva ako postoje nasljedniciCitiraj:
dobar princip bi bio kad bi svakom čovjeku dospjela izjava u ruke koju bi morao potpisati. 'da, donor sam' ili 'ne, nisam donor'. izvan toga, jedino je pošteno da difoltno nismo donoriCitiraj:
mi koji znamo imamo opciju. al ajmo pitati ljude pa ustanoviti koliko ljudi zna a koliko ne zna da su donori. šta mislite, kakvi bi bili rezultati?
ali rodbinu se pitalo i dok ovaj zakon nije na snazi. pa mi reci, čemu onda ovaj zakon?Citiraj:
iva_luca prvotno napisa
zakonsko pravo je naime da se postupi i mimo želje rodbine, svidjelo se to nama ili ne
još mi nitko nije odgovorio...Citiraj:
magriz prvotno napisa
ajmo dosljedni...
opravdanost jednog ne opravdava drugoCitiraj:
magriz prvotno napisa
evo ti hipotetsko moralno pitanje. da li bi ubila jednog čovjeka da spasiš njih stotinu?
i da odgovorim. imao bih jednaki stav kao danas, jer su u pitanju ideali i principiCitiraj:
magriz prvotno napisa
Čemu takva hipotetika kad ovde nije reč o ubijanju jednih u korist drugih, već o, nažalost, nečijoj neminovnoj smrti, nakon koje je moguće nekom drugom spasiti život?Citiraj:
alive prvotno napisa
Ne gledam to kroz prizmu teorija zavere, prevara i prodaje organa, već jedino i kao human čin. U ime i slavu života, kao najveće vrednosti, iznad svih ideala i principa...
Iako neka osoba ima donorsku karticu, u slučaju doniranja njenih organa liječnici (u Hrvatskoj) ipak pitaju obitelj za pristanak.Citiraj:
alive prvotno napisa
Ne moraju pitati, ali pitaju.
I ta ista obitelj (i unatoč donorskoj kartici i unatoč onom zakonskom da smo svi po 'difoltu' donori) može odbiti doniranje.
Jedino što obitelj NE može, je donirati organe ako se pokojni (ili uskoro pokojni) za života i svijesti izričito izjasnio (i potpisao) da NE želi da ga se presađuje (ilitiga pelca :P )
hipotetika zato da ilustriram da moralnost jednog čina ne opravdava nemoralnost drugog činaCitiraj:
Vishnja prvotno napisa
jako je moralno i korisno dati više organa na raspolaganje potrebitima. ali je nemoralno ozakoniti da naši organi pripadaju difoltno državi, ili nekom drugom, npr bolnici, a bez da smo to odobrili svojim potpisom. koja i ne mora biti državna. moralnost prvog čina ne opravdava nemoralnost drugog.
I dalje sam stava da ni moralnost drugog čina nije upitna, pod uslovom da je sve legalno i po zakonu. A taj zakon, koliko shvatam, nikoga ni na šta ne primorava. Pretpostavljam da je i napravljen zato da olakša pravne zavrzlame u momentima kada nekome zaista visi život o koncu.
I da se i ja pozabavim hipotetikom, mračnom, ali evo,
Da neko moj nedajbože sutra nastrada u saobraćajki, bez razmišljanja bih potpisala saglasnost o doniranju, bez obzira što u ovom trenutku ne znam šta moji pojedinačno misle o tome. I ne bih to smatrala ni nemoralnim , ni skrnavljenjem, nego ponovo i uvek humanim činom, ponavljam, u slavu života koji se nastavlja, bez osvrtanja na ideale i principe. Njih bih ipak ostavila za neke sretnije trenutke...
to nije ureduCitiraj:
Foška prvotno napisa
čekati odgovor obitelji (potresene, u komadima) je nepotrebno odugovlačenje, a svaki minut je važan
truplo je več odlučilo, osporavanje obitelji volje pokojnika se rješava sudski kad se npr. osporava oporuka i sl.
šta ima obitelj odlučivati kad je pokojnik već odlučio, odakle im pravo pobijati pokojnikovu volju?
a što se tiče NE-izjave, potpisane kod lječnika/bilježnika,
šta nju moraš nositi uvijek sa sobom?
odakle bi oni u Hitnoj mogli znati o postojanju te izjave, npr. potpišeš je 1990, a nastradaš 2010.
ko se sijeća uopće u kojoj je ladici, da li postoji i sl.
ajme, pucam od smijeha, je li to ovdje neprimjereno?Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
inače, izjavu potpisuješ kod svoje dr. opće prakse, već je bilo navedeno gore.
pa te izjave se unose u bazu podataka o nedoniranju, naravno.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
i izjavu o nedoniranju čovjek može u bilo kojem trenutku povući.
Smisao svega toga oko tih NEizjava je da liječnici imaju online pristup toj bazi u svakom (kritičnom) trenutku, a ne da stoji u nekoj ladici u HZZO-u.
opet me vata onaj 3. smajlić iz 1. retka, pardončekCitiraj:
MGrubi prvotno napisa
pretpostavljam da doktori ipak pitaju i obitelj da li se slaže s donacijom čisto iz obzira, da ih (moguće) još više ne povrijede neuključivanjem u odluku u takvom nekom ionako teškom trenutku.
i onda rodbina odbije doniranje, a dr. im kaže: "pardonček, ovo je bilo retoričko pitanje"Citiraj:
Foška prvotno napisa
jedino što bi dr. trebao reči rodbini jest da je preminuli donator organa i neka pripreme zatvoreni lijes
čemu donatorska kartica ako ti rodbina ima pravo poništiti tvoju humanu odluku?[/b]
umro mateo
još 40-tak ljudi u hr čeka srce.
koja su nuzna za nasu slobodu i jednakost jer moja sloboda ogranicava tvoju i tvoja sloboda ogranicava moju.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
MGrubi, nepoznavanje zakona te ne ispricava ;)
inace potpisujem summer.
kao i one koji su napisali da ne citaju novine i ne gledaju tv a znaju za tu "tajnu".
ja mislim da je ovo užasno paranoično.Citiraj:
alive prvotno napisa
Ako tako gledaš na većinu stvari u životu, teško ikad možeš biti miran i sretan, to je to.
Ja pristajem bit donor organa jer vidim jednom svoj organ u nečijem djetetu. To me čini mirnom.
Ako se dogodi suprotno, što onda?Hoće to meni bit važno? Ako ga dobije netko ko može platit i ako netko zaradi na tome, ako je alternativa da ga pojedu crvi?
Ja i dalje mislim da će se dogodit prvo, a ne drugo, i i dalje sam mirna i sretna.
Ja na to gledam ovako: nisam ja stvorila svoje tijelo. Darovano mi je. U slučaju doniranja organa - ja darujem dalje.
Meni recimo smeta što sve i da sam kategorički odlučila donirati, pa i da imam donorsku karticu - ako rodbina ne želi dati pristanak, ništa od doniranja - dakle, moja se želja tada ne bi ispunila.
1,8 miliona kuna košta umjetno srceCitiraj:
RH nema niti jedno
"nema se novaca"
ali se moglo oprostiti nogometašima i po 460 miliona kuna, bačenih u stadion, lopatom :evil:
evo podataka od prije 4-5 godina, možda je sad još i bolje stanje
Citiraj:
Iako hrvatski zakon propisuje da je svaka osoba nakon smrti potencijalni darovatelj organa ako se tomu u životu nije izričito protivila, u praksi liječnici ipak traže suglasnost obitelji za transplantaciju organa.
Pozitivan odgovor obitelji u nas dobiju u više od 75 posto slučajeva, što je na razini europskog prosjeka, ističe koordinatorica Transplantacijskog programa pri Ministarstvu zdravstva Mirela Bušić. No, u slučajevima kad osoba posjeduje donorsku karticu, pristanak obitelji na presađivanje organa je i veći od 95 posto.
potpisujem krumpirić
kada to imaš mogućnost promijeniti svoju odluku ? :? kad si u komi il kad ti je mozak prestao raditi, a srce pumpa još dalje ? i onda se veli ne, on je potpisao, rodbina - ne, on je potpisao. poštujemo njegovu odluku. i onda se gubi i bitnost tog potpisa, jer možda je mislio ipak dati, mada je potpisao da neće... :/Citiraj:
ako si ti potpisala da ne želiš biti donor, ti uvijek imaš mogućnost promijeniti svoju odluku, dati svoj pristanak, ili to u tvojoj nemogućnosti može potpisati tvoja rodbina. ako si ti po defaultu donor, ti nemaš pravo na odluku, a osim toga si i izložena većem riziku
malo ste previše gledali holivudskih filmova... btw, ima super film "coma" s (mladim) m. douglasom. i genevieve b. :mrgreen:
to mi je jedan od boljih hororacaCitiraj:
se može gdje nabaviti?
i ti ćeš u bilo kojem sustavu potpisati donorsku karticu, i sve u redu, zar ne?Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
ali ovdje ne pričamo o tome tko želi biti donor ili ne (nemam ni ja problema biti donor, dapače. jedino mi se ne sviđa ovaj zakon), već o defaultnom donorstvu. to nije jednostavno dobar način da se riješi problem
pa možeš promijeniti odluku dok si živa. a ako nisi promijenila odluku za života, onda treba poštovati tvoju želju. mi smo gospodari svoga tijela i tako iz poštovanja prema mrtvima treba i ostati, ako nam je takva želja bila za života. ako pak nismo potpisali ništa, ni da smo donori niti da nismo, tad je pošteno da naša rodbina odluči ako se dogodi situacijaCitiraj:
ili pak pravno to nije 100% čista situacija pa žele izbjeći tužbeCitiraj:
Foška prvotno napisa
Po čemu je zakon s defaultnim donorstvom bolji od onog s defaultnim ne-donorstvom?
Treća mogućnost ne postoji.
Po čemu je to vama zakon s defaultnim donorstvom gori od onog s defaultnim ne-donorstvom?
Treća mogućnost ne postoji.
ispričavam se :roll:
ne znam jel se sjećate, prije par godina je po novinama bila mama čiji je sin postao donor nakon prometne a da se njih nije uključilo u odluku niti je on imao donorsku karticu... mislim da je to bilo u Rijeci?
nešto interesantno, malo OT
http://www.slobodnadalmacija.hr/Svij...2/Default.aspx
alive, ne kuzim koja je razlika između osobe koja je po difoltu donor ili koja kako ti velis moze promjeniti odluku i potpisati da želi biti donor ? mislim ne kuzim razliku u kontekstu zločestog doktora koji će ti izvuči utikač iz utičnice. :mrgreen: opasnost i u jednom i u drugom slučaju postoji (ako tako razmišljaš).
pa poštuje se ako veliš da nećeš, a ako se uopće ne izjasniš, PRETPOSTAVLJA se da želiš biti donor, kao što se ovdje skoro svatko busa u prsa da mu nije problem biti donor. pa ako nije problem, u čemu je problem ?! :aparatic:Citiraj:
onda treba poštovati tvoju želju.
po čemu je to pošteno ? što ako nemam rodbine ? ako se sa rodbinom ne slažem ? otkud toliko povjerenje u rodbinu ?Citiraj:
tad je pošteno da naša rodbina odluči ako se dogodi situacija
pa naravno, kad je prije bila bolesna i onemoćala. :roll: oprosti, mgrubi, nije da zaniječem postojanje te memorije (svi nešto pamte, samo ja postajem sve zaboravljivija :mrgreen: ), al' ovi primjeri su mi na razini urbanih legendi. treba ipak sagledati u kojem stanju su bili ti ljudi godinama, kad im je smrt sjedila pred vratima, i naravno da kad dobiju presađen organ da se osjećaju preporođeno i da im se otvara jedan potpuno novi svijet. ne vise više na dijalizama il leže danonoćno u krevetu i sl., neki od njih odlučuju promjeniti i neke svoje navike i sl. ok, možda je ljepše to pripisati nekoj tajnovitoj memoriji.Citiraj:
Meni je transplantiran bubreg i nakon te operacije postala sam hiperaktivna, imam višak energije, što prije nije bio slučaj
u biti se onda postavlja pitanje, mgrubi, jesi ti spremna, ako ti život visi o koncu, primiti nečiji organ ? il to ipak ne bi ? ipak bi radije umrla ?
a70v - film gledam svako malo na trećim kanalima njemačkih tv. nauči njemački - i uživaj.
Citiraj:
preduhirtila si me...
bila sam u iskušenju štošta napisati, ali bi me vjerojatno bannali...
a i popila sam malo vode :P
MC
ja sam zdrava , svi organi rade regularno , nisam bolesna
pa ne prštim energijom :P
zar ti je tako teško pojmiti da postoje stvari koje još nisu dokazane, da ljudsko poznavanje svijeta nije konačno?
"pamćenje" vode? memorija stanica? bioenergija?
šta misliš kako mi uopće pamtino?
dapače, samo što to nema veze s ovim što ti "propagiraš". vremenom se za sve što se nekad smatralo neobjašnjivim i tajnovitim uspio naći odgovor u znanosti. s druge strane, (jos uvijek) previše je mamba-dzamba u svijetu, bas upravo zbog onih koji ne žele prihvatiti osnove zakona prirode... i zdravog razuma. pitam još jednom, jer mi upravo zdrav razum nalaže, zašto voda pamti samo molekulu beladone, a ne pamti molekulu klora ?Citiraj:
zar ti je tako teško pojmiti da postoje stvari koje još nisu dokazane, da ljudsko poznavanje svijeta nije konačno?
nevjerovatno, a koliko se čuvaš i paziš na sebe.Citiraj:
MC
ja sam zdrava , svi organi rade regularno , nisam bolesna
pa ne prštim energijom
nego nisi mi odgovorila na pitanje... :raspa:
daCitiraj:
u biti se onda postavlja pitanje, mgrubi, jesi ti spremna, ako ti život visi o koncu, primiti nečiji organ ? il to ipak ne bi ? ipak bi radije umrla ?
samo ne nebi čudila promjena ponašanja :P
ko kaže da ne pamti?Citiraj:
u svim pripravcima (biodinamička poljoprivreda) se ne smije koristiti voda sa klorom, samo kišnica ili iz potoka
valjda ima razlog
kakve veze ima klor sa kamencem? zar se kamenac ne skida sa kiselinom (npr. vinski ocat) ?
onaj prethodni DA je bio da bih prihvatila donaciju, kao što bih ju i dala
i o ovome postoje znanstvena istrazivanja. koliko se sijecam pomocu molekula RNA.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
ovo pitanje ne kuzim.Citiraj:
kakve veze ima klor sa kamencem?
skida se sa nekom slabom kiselinom poput octene, limunske... jer takve kiseline dobro otapaju tesko topljive taloge poput kalcijevog karbonata.Citiraj:
zar se kamenac ne skida sa kiselinom (npr. vinski ocat) ?
nego o cemu mi/vi ovo? :? pari mi se da ste falile topic. :P i ja skupa s vama...
znanje mi je neprimjenjivo u dovoljnoj mjeri jerbo sam autodestruktivna i imam loš odnos prema hrani :/Citiraj:
za to mi ne treba nutricionist nego psiholog
no možda ono šta "iskopam" na netu nekom drugom dobro ođe