Meni je ovo bila prva rolada u životu. :-)
Printable View
Meni je ovo bila prva rolada u životu. :-)
Ne znam, meni taj šlag ne smeta za rolanje. A stavim ga pola litre, da ne otvaram dva tetrapaka od dva deca :D. Šireg je presjeka, ali pravi rolat.
Ja tu roladu već pravim odokativnom metodom - stavim bademe i šećer u prahu od oka, šlag od oka, jagode od oka.. Isto sam je pravila za Uskrs i bila je za prste polizati. Lijepo se smotala i ništa nije ispalo.
Koji šlag koristite?
A koliko ta rolada moze stajati?
ne znam koliko može, ali kod nas nikada nije "živjela" dulje od pola sata
ne vidim zašto ne bi mogla stajati kao i svaki drugi kolač, sve je termički obrađeno, osim slatkoga vrhnja koje može 3 - 4 dana sigurno
zašto se kivi i banane ne bi trebale stavljati u kolač? baš me zanima.
pa pišem o sebi, pisala sam u prvome licu
ja ne volim
ni ja ne volim. nikako. naročito banane.
ja sam mislila da je neki pametniji razlog :mrgreen:
meni kivi paše u takvim šlagasto voćnim kombinacijama
sve što je kiselkasto paše
banana mi je brašnasta, slatka i posmeđi
Koristom slatko vrhnje, bilo koje. Što se stajanja tiče, s obzirom da radim sa smrznutim malinama, ako stoji do sutradan, ipak iscuri. Ne kvari to ukus, pa čak je i tekstura više-manje nepromijenjena (nije da se razmoči biskvit), ali eto, nije baš reprezentativno više. I nama ostane rijetko, jedino ako je neka fešta pa je bilo previše svega. Ako je to jedini kolač, pojede se brzo.
Probat ću konačno sa svježim jagodama ovog proljeća, to će valjda manje curit.
znači nema neko rješenje za smrznuto voće
ja sam topila, sipala šećerom u prahu, ali je opet pocurilo
Meni curi tek narednog dana, pa mi je to ok jer se u pravilu pojede prvog.
možda je rješenje da ga izvadiš iz frizera večer ranije, pa ga pustiš da se na cjedilu doobro iscijedi?
taj plan ja imam s malinama drugi put. možda si misliš što će onda ostati od tih malina, ali ostaće dosta, brijem da nema brige.
ali budu gnjecaste
inače radila sam ovaj kolač
http://www.coolinarika.com/recept/co...va-s-malinama/
e kako je fin
i baš je za maline
iako sam ja stavila i maline i šumsko voće
možda bi jagode bile preslatke na njega
očito je rješenje da se rolada radi onaj dan kad će se pojest :lool:
Je, ja mislim da je to jedino rješenje :D
I sad, kad već seciramo rolat u detalje, zbog čega se sve više čini da se radi o projektu svemirske stanice, a ne brzinskom kolaču, meni je recimo dosta bitno da ne stučem pretjerano vrhnje. Znate onaj moment kad postane pretvrdo i nekako suho.
da, i teško razmazivo!
i još samo da kažem da ne koristim više vindijino nego dukatovo. nakon 2,3 godine skužila sam da me vindijino zna zezati, ne da se baš ulupati. s dukatom još nisam imala taj problem.
i ne radi se o nepropisno prohlađenom vrhnju nego vrhnju koje zeza, bar mene :mrgreen:
meni je najbolje pik-ovo
vrhnje iz Lidla je super i cini mi se da je najpovoljnije, cca 6kn za 2 dcl.
Sličnu radi i Almo http://www.youtube.com/watch?v=YPhgpQzq1tI
Uh kak je pimplava...ali mi dojde da ju mam idem slagat.
Imm jagode u škrinji,budem ih ostavila nek se cijede kroz noć,valjda nebude prevodeno.
Isuse Bože, što ste napravile od krasnog kolača koji je gotov za 15 min! Za ne povjerovati!
Ja koristim najobičniji Hulala za šlag, svejedno mi je koliko ga miksam, uvijek je ok. I jagode mi ne cure.
Bome ste ga zakomplicirale!
I kod mene je to 15-minutni kolač, najdulje mi traje dok operem i nasjeckam jagode.
Vjera tj. okusni pupoljci mi brane korištenje biljnih vrhnja.
Lidlovo mi je uvijek prerijetko.
Vjerna sam Vindijinom koje za ovaj kolač dobro izmiksam i mažem nožićem da rolada bude što čvršća i postojanija.
Smućkam, ispečem.
Narežem, smućkam, složim.
Frknem u škrinju na 20 minuta i pojede se u 20 minuta, nekad i brže.
Moram probati ovo sa obrnutim slijedom bjelanjaca i badema, jer mi razmazivanje preko badema malkoc kida živce. Hvala na ideji!
Moram ovo probati, ledeni vjetar mi super ispadne iako inace ne pecem kolace...
Nego, zanima me jel bas moraju ici bademi ili ljesnjaci ili moze i bez toga?!
Sent from my iPhone using Tapatalk
Često radim ovu roladu, svi je obožavaju. No mora se raditi točno dan kad će se jesti, inače počne puštati neku vodu (?), nemam pojma što je, izgleda grozno.
Ja sam sad za Uskrs radila duplu mjeru, ali sam napravila dan prije, pa se pola bacilo :(
Jel vama pušta neku vodu dan poslije??
Mislim da bjelanjak uvijek pusti tu vodicu kad odstoji :-/
Može sigurno i bez. S lješnjacima nisam probala, ali meni oni tanki listići bajama daju ono nešto posebno kolaču.
Bjelance mi dosad nije curilo, ono što narednog dana iscuri je definitivno samo sok malina. Ali je poznato da zna iscuriti iz ovakve kore. Možda je do pečenja? Nije da znam u čemu je tajna, samo nagađam.
ne bi smio pečeni bjelanjak puštati vodu, jedino ako nije dosta pečen
Jagode sigurno, probaj ih rezati na veće komade da manje puštaju (zvuči smiješno, ali je istinito). Iako, ne sjećam se kad mi je rolada dočekala idući dan, jest jednom kad sam je pola zamrznula i zaboravila u škrinji :mrgreen:
mislim da ta vodica zbog šećera curi.
nema se tu što povezati sa šećerom, upiti ga, jer je kora od samih bjelanjaka.
misliš rastopljeni šećer?
pa da, mislim da da.