ma nek ostane gdje jeste, nije problem u zidovima...Citiraj:
frogy prvotno napisa
Printable View
ma nek ostane gdje jeste, nije problem u zidovima...Citiraj:
frogy prvotno napisa
I ja to velim :(Citiraj:
joan prvotno napisa
ni ja nisam mislila da je osnovni problem u zidovima i novotarijama...ali svaki pomak nabolje je puno. Ili još bolje...rekli bi smo maleni korak za čakovečku bolnicu, ali velik za međimurske trudnice. :P
Drage moje...nadam se u 2008. samo dobrim vjestima!!!! Lijep pozdrav! :love: :saint:
Veliki dio postojećih postova koje čitam u zadnje vrijeme na ovom topicu me doista jako vesele i ulijevaju nadu da se ipak nešto mjenja u Kakovečkom rodilištu, jer osobno imam samo riječi pokude za to rodilište i ljude koji tamo rade.Moja priča ide ovako .. prije 5 godine javila sam sam se na odjel ( po uputi lječnika opče prakse) zbog krvarenja između ciklusa i bolova u donjem dijelu trbuha(Imala sam 19 godina) .Primila me doktorica kojoj neću spominjati ime . Ušla sam u ambulantu , onako sva prestrašena i počela joj polako objašnjavati što mi se događa.Nakon što je čula moju priću hladno mi rekla : neznam što da vam kažem .Vjerojatno se radi o vanmaterničnoj trudnoći.I sad ja ono :shock: ostala paf , što zbog "vjerojatne dijagnoze" a još više zbog tog tona kojim je izgovorila tu rečenicu. Pitam : i , što da radim?! " Pa šta ja znam? Jeste trudni?" Još jedan šok! Koliko znam nisam ... sad sam na sredini ciklusa ... (mislim pa zato sam i došla ovamo neeee??? " Možete li mi izvaditi krv , ili napraviti neki test? Trbuh me ko u inat sve jače boli , tako da mi klecaju noge (valjda i zbog straha pred njom) Njezin odgovor: "NEMOŽEMO,MI TU TESTOVE NEMAMO , Odite preko u ljekarnu , kupite test i vratite se natrag!" ! Još jedan :shock: I gledam ja nju onako ko tele i nemogu vjerovati što mi je upravo rekla.... I tako ode ja u onim bolovima po test ( jedva sam hodala) , vratim se i test negativan. Kad je to vidjela , poslala me je kući.BEZ PREGLEDA I BEZ IKAKVIH DODATNIH PRETRAGA.... Da bi si kroz 3 dana ja sama postavila dijagnozu , - upalu slijepog crijeva , ali to je opet priča za neki drugi odjel koja je hvala bogu dobro završila .Ovo je bila moja priča , moje prvo i nadam se zadnje razočaranje sa tog odjela :( .Ja shvačam da lječnici nemogu biti stalno nasmješeni i pacijentima ljubiti guzice (s oproštenjem) , ali mislim da bi na takvim odjelima ipak trebalo imati malo ljudskosti ili barem prilagoditi ton kada se radi o nekim dijagnozama , pa da se barem osječaš kao čovjek , a ne kao neka živina koja je tamo njima došla dosađivati i oduzimati vrijeme. Nakon toga "moj odjel ginekologije" je varaždin i uistinu sam zadovoljna :)
Da li je tko čitao članak u Međimurskim novinama?
Navodno piše kako se u obnovu rodilišta investira neka veća lovica...
Piše da je grad dao 400.000 i poziva poduzetnike da i oni nešto prilože da se rodilište potpuno obnovi i modernizira.
Čakovec je dosta prije Varaždina omogućavao prisustvo oba roditelja porodu. Nema razloga da po bilo čemu zaostaje niti sad. Jako lijepo što se i dalje ulaže, mada nije niti do sada rodilište bilo strašno loše po uvjetima.
Hoće li konačno osvojiti glas pristojnog rodilišta, ili će ga i dalje pratiti teret priča o korupciji, nadam se da će se i tome stati na kraj jednom.
taj članak, moram priznati, nisam primjetila. ali sam primjetila onaj u kojem piše o novoj privatnoj gin. ordinaciji jednog od bolničkih ginekologa
Piše u jučerašnjem Večernjako o obnovi rodilišta. Grad će dati novce, pozivaju i druge općine i gradove u Međimurskoj županiji da nešto isfinanciraju. Uglavnom, preuredi će sobe da budu dvokrevetne, imat će više wc-a i tuševa, u sobama budu kadice za kupanje beba i stolići za prematanje. To sve bi trebalo napraviti u dvije godine. Živi bili, pa vidjeli...
U čakovcu nema trudničkog tečaja :? ... frendica koja mora roditi u 5-tom mj kaže da se je upisala i da su joj rekli da će je zvati ako će biti - tj da ga trenutno nema... prije bude rodila :lol:
Bokić...Moja kolegica mora roditi u 8 mj. i njoj rečeno da ih se treba skupiti 15. :? Pitam se pitam od kad tako malo trudnica u Međimurju. :roll: Možda bi i udruge tipa"Romi za Rome" morali poraditi na edukaciji svojih"hrvazskih majki" jer budimo realne one drže prosjek u našim rodilišima. :evil:
prosijek održavaju u svakom slučaju .. ali valjda je jasno da se niti jedna romkinja neće pojaviti na trudničkom tečaju :lol: -( a ostalih ima jednostavno premalo ) .. sad kad dođe ovih 35.000 kn poticaja po bebi - bit će trudne i po tri put godišnje :lol:
neće nikad dočekati da bude 15 trudnica. U Varaždinu su kretali sa 3 para, pa malo po malo povećavali broj, danas jedva svi stanu u prostoriju predviđenu za to.
No u Varaždinu je sve pokretala jedna osoba sa puno entuzijazma, u Međimurju se očito nije još našla takva.
Ali tečaj vam ne treba za prisustvo oca porodu, ili su nešto promijenili ?
inikaa i zrinska, molim lijepo bez rasnih predrasuda, jer se protive pravilima foruma.
moja isprika :mrgreen:
- netreba tečaj za tatu na porodu - čini mi je da je zadnji put kad mi je rodica imala porod , tata platio 300 kn .. nisu ga pitali dali je bio na tečaju ili ne ..
a što se tiče udruge Roma, zašto ne, bilo bi lijepo da ih se obavijesti da postoji tečaj i da su i oni pozvani. Možda bi kroz takve edukacije Romkinje mogle polučiti ponešto koristi i za svoje obitelji.
Da, možeš misliti da bi došle. Većina ih je samohrana, a u onih udanih bi muževi došli na tečaj jedino da im se plati...Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
ha čuj, u Varaždinu je i "neromkinja" došlo tek par na početku, isto bi ih valjda došlo više da je netko platio. A za tečaj koliko znam nije nužno da ide muž, može ići i prijateljica. Tu bi doduše mogao biti problem ako se tečaj plaća. Ma dobro, nisam stručnjak za pitanja Roma, vi vjerojatno bolje znate.
Tinna, u čakovcu tečaj postoji duže nego u Varaždinu (od 1998), ali je svejedno interes jaaako slab.
Ja vjerujem da je problem u načinu predavanja i informacijama koje se tamo dobiju, a tu je sigurno VŽ puuno bolji.
može biti
Isprika ako se moje pisanje smatra diskriminacijom,ali nije to nipošto bila moja namjera. :( Jednostavno sam hoću-neću preko posla dosta u doticaju s Romima tako da ponešto i o njima znam. U najboljoj namjeri sam spomenula udrugu Romi za Rome jer imaju dosta kvalitetnih radionica, barem su imali. a što se tiće Romkinja, šalu na stranu bez diskriminiranja u djeci i porodu vide profit. Koš jednom isprika ako se to podrazumjeva da je diskriminacija. :? :saint:
http://www.chrc-ccdp.ca/legislation_...hts_act-en.asp
Citiraj:
What is discrimination?
Discrimination means treating people differently, negatively or adversely without a good reason.
As used in human rights laws, discrimination means making a distinction between certain individuals or groups based on a prohibited ground.
Rekla bi Zrinska, s dobrim razlogom.
Međutim, iako mi neki dan kolegica priča da joj je pokradeno stvarni i stvari (sitnih), ispred kuće, usprkos zatvorenoj ogradi, ja nisam do sada imala negativnih iskustava sa Romima. Tako da ne mogu generalno reći oni su ovakvi ili onakvi, možda je ovaj ili onaj, ali generalno ne. Ja uredno skupljam robu za Rome (i ostale koji mi dođu na vrata), nemamo još ogradu, nikada mi nisu uzeli ništa ispred vrata, nego prvo pozvone i pitaju, a kada smo imali željezo i stare žl****ve od krovišta, nisu ništa uzeli, nego su pozvonili, pitali, i došli drugi dan sa kamiončićem. Sjećam se jedne Romkinje, još dok smo bili u stanu, kako je išla od vrata do vrata i prosila opremu za školu za kćerkicu (možda finta, ali ja ću se prikloniti odnih 50% da možda nije). Kad smo trebli odvesti građevinski otpad iz dvorišta, platili smo Romima da to pokupe (na čuđenje susjeda, pa kaj ste im za to još i platili). Sve su počistili savršeno.
E sad, možda su ovo neki drugi Romi. Vjerujem da žene rađaju i na taj način rješavaju ekzistenciju, ali osim socijalne pomoći, imaju li ikakve šanse za stvaranje prihoda, kad i među "neromima" ima puno nezaposlenih. Žao mi je vidjeti kada se susjedi ružno ophode.
Jednom mi je jedan mladi Rom došao na vrata, i ostavio vizit kartu, da se on bavi skupljanjem otpada, i ako ćemo imati što da mu se javimo. Kad sam poznaniku koji je imao za riješiti neku šačicu otpada htjela dati broj, sa gnušanjem je odbio. I kako da taj mladić probije svoj vlatiti poslić, i zaradi si sam svoj kruh. Kad im ne damo šanse. Znam da je sigurno puno teže kad se svaki dan susrećeš sa nama stranim mentalitetom, među kojim je i puno onih ružnih primjera, ali eto ja žmirim jednim okom na te.
Odoh s teme, administratorice neka mi oproste ...
Sorry još jednom. Čast izuzecima. Čini mi se da malo odmakli od teme. No što se tiče tečaja...Mislim da nedostaje entuzijazam i želja!!!!!
Of topic, dođi živjeti u Međimurje, pa onda ljepi tekst o diskriminaciji. Najbolja su mi gospoda iz metropole (tipa Puhovski iz HHO), koji drže prodike o diskriminaciji, a diskriminarani u Međimurju sigurno nisu Romi! Za 20 godina, ako nastave ovakvom dinamikom, u Međimurju će Međimurci biti u manjini...Citiraj:
VedranaV prvotno napisa
Svi smo mi protiv diskriminacije bez razloga i jako nam je romantično gledati filmove o američkom jugu. No, ko što kaže frogy, treba malo živjeti s njima. Ima ih svakakvih, baš kao i svih ostalih; ni bijeli nisu svi cvijeće.Citiraj:
VedranaV prvotno napisa
U rodilištima, neke Romkinje puše na katu, pod tuševima, wc-ima, zapalile bi i u sobi pokraj beba da druge mame ne viču. Pa se mi ne grozimo toga zato što su one Romkinje, nego zato što to nije u redu!!! Na žalost, te iste Romkinje su užasno diskriminirane i zlostavljane u vlastitoj zajednici. Od rodiljnih naknada ne vide ni novčića, muževi sve zapiju za dva dana, mlate ih ko volove, one pate jer ne mogu kupiti čepiće za djecu koja su sva bolesna (mit je da su Romi zdravi jer trče bosi po snijegu :roll:), a moraju rađati.
Treba malo razumjet obje strane u priči, a tek se onda hvatati za definicije. I kulturni Romi užasno pate i doživljavaju svašta zbog postupaka manje kulturnih Roma. Ali bez obzira na sve, većina Međimuraca im daje hranu, odjeću, opremu za djecu. Daleko je to od diskriminacije bez razloga.
A ja se osjećam diskriminirano kad vidim da si oni samo odaberu komad zemlje i općina im odmah napravi kuću (kakvu ja nikad neću imati), ni lipe poreza nikad nisu i neće platiti, a mi koji radimo smo podstanari i plaćat ćemo kredite dok smo živi. :roll:
Off topic, ohladi malo.Citiraj:
frogy prvotno napisa
molim vas da se vratimo temi - rodiliste u cakovcu - a rasprave o romima i diskriminaciji ostavimo za neke druge forume.
:klap:Citiraj:
VedranaV prvotno napisa
Meni je, kad sam rodila, čopor pijanih i neurednih Roma upal u sobu u rodilištu. Sestre su bile nemoćne. Došli su pogledati Romkinju koja je rodila sa svojih 16 godina i upadali iz sobe u sobu dok ju nisu našli. Potom su ipak došli liječnici i istjerali ih u hodnik. Tamo su sve zapušili.Citiraj:
Felix prvotno napisa
To je stvarnost u ČK rodilištu, ali imaš pravo, neka to bude tema za neke druge forume. Samo mi je žao što prodike o diskriminaciji drže oni koji nisu ovdje i ne znaju pravo stanje stvari.
Ne držim nikakve prodike.
Moram potpisati sve tvoje postove frogy :mrgreen: .. a sad se vračamo na temu rodilišta :roll:
očito ja to sve zakuhala...pa da nas vratim na pravi put. Zna li netko dal je počelo obnavljanje u rodilištu? :?
Pitam se samo tko je diskriminiran u školi s 80%Roma?
Da se vratim malo na onaj famozni trudnički tečaj u Čakovcu...
Bila moja šogorica prije dvije godine i ispričala mi na kaj je to ličilo tada - uglavnom, dva dana (od četiri) su im objašnjavali kak se djeca rade. Druga dva dana su bile teme porod i dojenje.
Kako je ona svojeg bebača 7 mjeseci hranila kombinacijom izdojenog i adaptirano, nisam baš sigurna da je pomoglo (mali je htio sisat, razlog za izdajanje je bio taj što nije znala koiko mali posiše u jednom obroku pa nije znala kolko da mu još doda adaptiranog). Mislim, ako ti netko dva sata priča o dojenju na tečaju onda bi ti mogao reći da kad majka doji dijete ne može sigurno znati koliko je dijete pojelo ali može na temelju nekih drugih pokazatelja utvrditi da li je to bilo dovoljno.
Iako sam zatrudnila poslije nje (i rodila) nisam išla na tečaj jer ga u to vrijeme isto nije bilo - tada su govorili kako nemaju novaca za održavanje tečaja.
pa tečaj se ne plaća?? :?
ne, besplatan je (bar je bio pred godinu dana kad smo mi bili)Citiraj:
inikaaaaaa prvotno napisa
Bio je besplatan i prije dvije godine. Plaća se prisustvo oca na porodu, a tečaj nije obavezan. U Varaždinu se plaća tečaj koji je obavezan ako otac hoće biti na porodu, a prisustvo je "besplatno". Dakle, svodi se na isto.
moja greška :mrgreen:
tečaj je besplatan, ali organizatori trebaju novaca da ga održe. zato ga ne održavaju redovito
koliko ja znam u Vž svo osoblje radi pro bono, pa ne znam kojih novaca. Osim ako nemaju projektor i laptop, pa si to misle iz tih novaca kupovati.