Pojam nerasezljive kože...Zanimljivo.Čini mi se da su oni procijenili da bi izgon predugo trajao(predugo_za njh ,a ne za tebe i bebu),pa su te cvaknuli.
Printable View
Pojam nerasezljive kože...Zanimljivo.Čini mi se da su oni procijenili da bi izgon predugo trajao(predugo_za njh ,a ne za tebe i bebu),pa su te cvaknuli.
Nismo svi jednako elastični. Predugi izgon dobar za bebu? :/ Znam jedno dijete koje zbog predugog izgona ima oštečenje mozga. Možda je to jedno od 100 ili 1000, ali to jedno je nečije dijete a moglo je biti i bilo koje od nas- ne daj Bože.
meni je izgon trajao 45 min. u kojoj hr bolnici bi to dopustili? naravno, nisam rezana, popucala sam malo i iduci dan sjedila. beba super. nije za bebu uvijek bolje da izgon traje sto krace, zasto bi? priroda je tako napravila da se medjica malo po malo siri, i na kraju dovoljno rasiri da beba prodje. ako su prirodni trudovi, a ne drip, bebi je sasvim dobro ako izgon traje i malo duze.
who pise da je epiziotomija opravdana u maksimalno 10% rodilja.
Nisam je za epis, naprotiv, ali ponekad je ipak potrebna i ko zna da li smo baš mi u tih 10%? Predug izgon, ako kucaji nisu dobri, sigurno nije baš idealan za bebu. A ako je bebi dobro, zašto žuriti?
Mojoj poznanici su rekli pedijatri da je beba imala oštečenje mozga jer je glavica bila predugo na izlazu, i da je to isključivo greška onoga ko je porađao. Nije imala epis, beba je bila velika a izgon dug. Ne sječa se koliko dug, ali kaže da je bilo strašno bolno i da je molila da je urežu.
Pula,07/2006.
i ja sam se žicala da izbjegnem epi...dr se premišljao i rekao da imam "visoku međicu" :?
naravno da je :evil: ( fale mu rogići i rep) već "naoštrila" škare...
Beba je imala 2860gr i da je nekog bilo vidit u tim satima mislim da se se uz masažu,obloge i sl. to moglo izbjeći :x
Doduše kad su došli dr. i mm i ekipa,meni su trudovi stali,pa sam tiskala baz truda (do tada mi je baš dobro i brzo išlo,da sam ostala još pola sata sama...eh! :taps: )
Valjda će se do sljedeće prilike stanje poboljšat.Ili ću i ja u RI.
U Dubrovniku. Meni je izgon kod prvog poroda trajao otprilike toliko. Nisam rezana, nisam popucala, beba je super. Za drugi put ne moram ni spominjati- sve samo još bolje i lakše. :)Citiraj:
Felix prvotno napisa
SD, prvi porod, rezali su me, nisu me obavijestili o tome...
(bebica je bila mala - glavica 34 cm)
...poslije sam se jedva gegala, a medicinska sestra se ironično nasmijala kad sam rekla da se ne mogu sagnut i pokupit maramicu zbog epiziotomije... rekla je:"prvi put čujem da se netko ne može sagnut zbog epi...", a mene bolovi rasturali kako god se pomaknem...
:x
podižem ovu temu .
Da li u našim bolnicam i dalje rade epi rutinski te u koliko slučajeva je zbilja potreba za tim ?
Da li je koja od vas radila masažu međice te da vam je to pomoglo?
Termin mi je jako brzo i užasavam se na samu pomisao na rezanje.
Ići ću roditi u Merkur te ću zamoliti da to ne rade , a sad koliko će mi želje biti uslišane :?
migoh, odgovori na tvoja pitanja:
1. koliko znam rade ju rutinski
2. nisam radila, ne znam čemu bi mi i služila zbog ovog pod 1.
3. ne treba te užasavati - to će ti biti najmanja preokupacija za vrijeme poroda, osim toga, nećeš je niti osjetiti (nakon poroda ne garantiram da će ti biti najmanja preokupacija - meni nije bila, niti je sad jer imam ružan rez, zbog kojeg mi je ostalo sve... ma da ne duljim, imaš na pdf-u izgled vagine horror)
Moguće da će ti u bolnici i uslišiti želje, ali će ti vjerojatno turnuti papir da potpišeš da se oni oslobode odgovornosti.
mislim da ti to vise ovisi o doktoru i babici nego o samom rodilistu..prije poroda mi je dosta pomoglo weleda ulje koje pojacava rastezljivost medjice ali kako je beba isla brzo van ipak su me rezali(Petrova)...ali iskreno, ovako sam i ja bila prepadnuta prije poroda kako ce to biti ali mi na kraju savovi uopce nisu bili neki problem..rez ne osjetis, sivaju pod injekcijom pa isto ne osjetis gotovo nista, brzo zarastu..za 3 tjedna si ko nova i mene nisu ni bolili previse..tu i tamo bi me zategnuo jedan sav koji je brzo puknuo i to je to..good luck:)
ja sam u 1. trudnoci masirala, nije mi pomoglo jer su me rezali (rodila na SD). cula sam da tamo nemaju praksu to raditi rutinski, ali im se sa mnom jako zurilo, tako da nisu imali vremena cekati da mi se medjica rastegne, nego je bilo lakse uzeti skare i cap :x
bolilo me i rezanje i kasnije sivanje, jer mi nisu dali anestetik, zasili su tako da su mi savovi popucali i sada imam "lijepi" oziljak kao podsjetnik na 1. porod.
Mislim da to puno ovisi o rodilištu, doktoru, babici, sreći... Ja je nažalost nisam izbjegla, ali me nisu ni rezali rutinski ili iz žurbe. Izgon je trajao cijelu vječnost, jako su se trudili, nisu me rezali ni onda kad sam sama jaukala da me režu jer više ne mogu... :oops: Međutim, nije nikako išlo, međica je bila jako tvrda, a bebi nije bilo baš super i nije bilo vremena još čekati dok se omekša i zbog toga su me malo recnuli. Da nije bilo toga, mogla bih zbilja reći da mi je porod bio savršen. Ovako mi je žao zbog toga, ali na miru sam s tim. Osim toga, samo osam dana me bolilo kod sjedenja, nakon toga nisam ni osjetila.
Masažu nisam radila, žao mi je zbog toga, možda bi pomogla.
Evo,ja sam i otišla u RI samo zbog toga,tj da izbjegnem epi.
I uspjelo mi je.Uletila sam kao padobranac i izbjegla i klistir :mrgreen:
I kako je rekla moja babica"treba samo glasno tražiti".
Kad te doma čeka i 1dj.,ne možeš si dopustiti da 2-3 tjedna ne znaš za sebe,ne možeš sjediti i sl.Mi smo odmah i išli naokolo.
Oporavak je puno brži,i fizički i psihički.
ja sam rodila na merkuru, trudili su se da me ne režu, ali je beba bila velika i porod je išao dosta brzo i nije bilo druge. čak sam i uz rez dosta popucala. ali ne mogu reci da mi je to neko strašno iskustvo, šivanje je bilo uz anestetik, trajalo dosta dugo, ali zašiveno super, taj dan sam popila jedan brufen, jer me bolilo, već drugi dan sam normalno sjedila, ponekad bi osjetila malo zatezanje. rezali su me u trudu, tako da ni to nisam osjetila. stvar ti je jako individualna, ja u toj mojoj epiziotomiji stvarno ne vidim nikakvu strašnu stvar. i da, ostao je samo tanki ožiljak
Da ,baš,na merkuru se trude da te ne režu. :roll:
Meni su se trudili nagovoriti da me režu jer je to u mom i bebinom interesu. :roll:
Nisam im dozvolila rezanje.Baš tako.Napismeno sam došla sa molbom da ne režu.Onda su počela uvjeravanja,na kraju i prijetnje da je to opasno za dijete.Nisam popustila .I u izgonu sam vikala da me ne režu.
Popucala jesam,i to dosta.
Ali to je pjesma u odnosu na epi koju sam zaradila na prvom porodu.
Pjesma doduše nije bilo silno gubljenje energije da me ne režu.
Trebate uzeti u obzir da se kod epizotomije zarezuje i mišić,i zbog toga treba toliko dugo za oporavak.Kod spontanih puknuća mišić puca užasno rijetko,a tada ni epizotomija ne pomaže.
da, moguće da zbog toga meni i dan danas dolje izgleda prava grozota, ne sam rez koji se skoro niti ne vidi, nego jednostavno izgleda kao da mi fali dio mesa, pa na lijevoj strani lagano zjapi. Ali kao što ti cure kažu: epizotomiju nećeš niti osjetiti (rezanje, niti šivanje). Nakon toga - rana boli, bože mili, kao i bilo koja druga duboka rana - toga si valjda svjesna. Ja nisam pila nikave lijekove protiv bolova, neke cure su oko mene gutale lijekove protiv bolova kao kokice, ali ne zbog epiziotomije, nego te (navodno, mene npr. nije) boli skupljanje maternice nakon poroda.Citiraj:
sirius prvotno napisa
[quote="sirius"]Da ,baš,na merkuru se trude da te ne režu. :roll:
svi imamo svoja iskustva, meni su masirali međicu i da, trudili su se da ne režu, a nisam imala plan poroda i dozvolila sam da rade sve što misle da je potrebno da porod prođe dobro za mene i djetete
[quote="morula"]Nažalost previše stvari u našim rodilištima koje nemaju čvrstih medicinskih opravadanja i dokaza u našim rodilištima se opravdavaju potrebom da rodilji i bebi sve prođe najbolje.Citiraj:
sirius prvotno napisa
Nisi ti kriva,a vjerujem da i oni misle da rade u najboljem interesu.Opet nažalost,jer za rutinsku epi nema pametnog opravdanja.
sad smo vec otisli OT, ali moram reagirati na to da nisam ja kriva... ja sam jako dobro informirana o svemu vezanom uz epiziotomiju i za razliku od vecine, u situaciji u kojoj sam trebala birati izmedu toga da popucam i da me zarezu, ja sam htjela epiziotomiju. mozda ce zvucati cudno, ali nakon sto sam izvagala sve prednosti i mane jednog i drugog to je bio moj izbor. i u mom slucaju je ispalo super. problem je sto u puno slucajeva rodilja nema pravo izbora, ako se za njega ne izbori, kao sto si uspjela ti
Tako je.Puno se lakše izboriti za pravo izbora,ako se izbor slaže sa izborom doktora koji je na porodu.
Važno je da si ti zadovoljna.I ja sam .Samo kao što rekoh,nisam zadovoljna prevelikom količinom energije koju sam morala uložiti u trenutku kad sam imala pametnijeg posla.
ja bi rekla da je epiziotomija potpuno nepotrebna u vise od 95% slucajeva, ali njima je u interesu napraviti je iz nekih razloga, jedan od njih je ubrzavanje poroda, drugi je mozda pranje ruku od eventualnih tuzbi u slucaju vecih puknuca, treci je i zato sto oni forsiraju silovit izgon kod kojega bi ionako doslo do (veceg) puknuca pa sami sebi olaksaju stvar s epiziotomijom.
recept za izbjeci epi bi bio
-donijeti plan poroda gdje pise da odbijas epi
-odbiti silovit izgon, pustiti da beba izlazi svojim tempom i dati tkivu vremena da se rastegne
-odbiti lezanje na ledima u trenutku izgona (najoptimalniji polzaji za ne-pucanje su stajanje, klecanje i cucanje, sve do jednog polozaji koje opstetricari bas i ne preferiraju jer je njima tako teze nadgledati).
aha, zaboravila sam objasniti sto je silovit izgon :)
to je situacija u kojoj rodilji kazu da uzme zrak i tiska svom snagom. potpuno krivo i nepotrebno :roll: . i potencijalno stetno za bebu.
sto se neosjecanja epiziotomije tice, ja sam ju itekako osjetila. gadan zvuk kad cujes kako zarezuju tvoje meso na najintimnijem dijelu :/ . btw, nisam mogla hodati mjesec dana, a sjediti skoro dva.
nakon drugog poroda (spontano puknuce, mozda koji sav) sam sjedila istu vecer, drugi dan setala po kvartu s bebom u rukama.
oporavak je neusporedivo brzi i laksi (fizicki a pogotovo psihicki) nego onog sa epi.
Potpisujem idealne uvjete koje je mikka rekla.
Ali ja nisam imala ništa od toga.Znači klasični ubrzavani izgon na leđima,velika beba i popucala sam tek nakon što je glavica prošla jer je doktor potegnuo bebu i zakačio me ramenom.
I uz sve to ,i veliko puknuće,to mi je bilo 100 puta lakše nego rutinska epi na prvom porodu.
U ovom slučaju si nisam mogla dozvoliti da ne budem na nogama nakon poroda odmah i nikakvi pregovori oko epi(naravno,nakon tone informacija)nisu dolazili u obzir.
Još jedan dobar ralzlog za rutinsku epi je taj da takav rez doktori mogu lakše zašiti jer je pravilan.Naime,u mom slučaju je specijalizantica blijedo gledala kako šivati dok joj nije došlastarija služba i objasnila.U jednom trenutku sam im i predložila da sve ostave kako je da samo zaraste...
najnovije iskustvo-prekjučer, sv.duh
ja jaučem nemojte me rezat, dr i babica uglas: nismo ludi rezat pa da moramo šit :mrgreen:
nisu rezali :saint:
:lol:Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
krumpirić :D :D :D čestitam na bebici. :love:
mikka sad ću ja s ponosom napisati da si ti bila moja virtualna doula.
Na slijdeći svoj porod te zovem uživo :mrgreen: nadam se da ćeš mi doći :saint:
Mene su rezali, nisu imali namjeru, ali kao morali su mrvicu i zaista je bila mrvica. Nikad me nije smetala rana, doduše nije baš ni boljela poslije, osim što me zatezao zadnji punat.
Epi sam itekako osjetila kada su recnuli :shock:
Svi su mi govorili da se to u trudu ne osjeti, ali ja sam osjetila itekako.
Nikad me nije boljela rana od epi, ni danas, nikad ju nisam osjećala, kao da nikad nisam ni rezana.
Valjda je zaista bio mali rez.
Ja moram priznati da mi je itekako pasalo ležati na leđima (sve do izgona) što ne znači da će mi pasati na idućem porodu.
Izgon - e da, definitivno ću im čučnuti idući put pa nek se snalaze.
Rekoše mi da legnem na lijevi bok, ajoj, ubilo me, odmah sam se vratila na leđa i rekla da ne mogu, pa stol im je bio katastrofa, nabilo me ravno u kuk :roll:
Idući porod idem s planom poroda, doulom i još većim samopouzdanjem.
I što se tiče trudova, bili su baš kako je rekla meni moja virtualna doula, poslije ih jednostavno zavoliš, jer kako postaju sve jači, tako si sve bliže i bliže svom :saint:
Pozdrav!!!
ja imam termin početkom 1.mj. 2010. Nekako sam se nadala da će se do tada ipak otvoriti novo rodilište u Splitu, ali nekidan me prijateljičina sestra koja je jedna od glavnih med.sestara u splitskoj bolnici ubila u pojam jer mi je mrtva-hladna rekla: MA NEMA ŠANSE!!
Mene zanima koje su šanse da se u splitskom rodilištu izbjegne epiziotomija (svejedno novom ili starom), ima li koja primalja koja pazi na to, masira, stavlja obloge...
Znam da se o tome već masu pisalo, ali šta ja mogu napraviti sa svoje strane, masirati međicu?
Moja prijateljica je masirala međicu, išla na tečaj...pa su joj se sestre i babica smijale da ko joj je to rekao da će tako spriječiti pucanje i da će je rezati ako bude potrebno i naravno rezali su je, nisu joj rekli koliko šavova ima...
E neću nikad zaboraviti onaj CAK kad su zarezali. Dva tjedna nisam mogla sjediti ni hodati normalno, a onda na dječijem kolutu. Blizu 30 unutarnjih i vanjskih, pa se rašilo pa divlje meso... Ali se zato moja bublica sad kupa u maminom medicinskom pomagalu :mrgreen: Sljedeći put ne trčim u bolnicu radije doma
Ja sam radjala na zadak pa su me morali rezati,inace bi bilo svacega dolje.I pristala bih opet na rez,jer nikad se ne zna na koju stranu ces popucati i koliko...Znam curu koja i dan danas zaplace sto je nisu malo recnuli....
A gle, mazohizam je vrlo stara pojava, dobro opisana u literaturi. :mrgreen:Citiraj:
Kate111 prvotno napisa
Zašto uopće a priori pretpostavljati da će doći do pucanja? :?
Pa cura je strasno popucala u smjeru analnog otvora,pa si mozes zamisliti....
Mene su rezali baš bespotrebno, a molila sam ih da to ne čine.
Kada je beba izašla ( bio je dosta mali, sa sitnom glavicom), čula sam primalju kako je tiho prokomentirala sa ginekologom: "Stvarno nisam trebala rezati".
Ali bilo je već gotovo... :(
Ono što sam primijetila je da mi je ova epiziotomija bila drugačija nego prve dvije, koje su bile koso zarezane, ova je bila zakrivljena ulijevo pa dolje i puno me manje boljela nego ove kose ravno rezane.
Ajme tri komada.Citiraj:
piplica prvotno napisa
Jesu sve tri rezali po istom mjestu ili kako?
Ja sam populcala na drugom porodu u smjeru analnog otvora(čak u obliku slova L).Izričito sam zabranila da me režu.Puknuće su zašili i nakon deset dana kao da ništa nije bilo.Za razliku od prvog poroda kada su mi napravili klasičnu epi od koje nisam mogla sjediti 6 tj.,a rez i dan danas mogu jako dobro napipati.Citiraj:
Kate111 prvotno napisa
Na porodui sam prirodno pukla sasvim malo, tako da sam i ja imala jedan ponat u tom smjeru :mrgreen:Citiraj:
sirius prvotno napisa
Pukla sam prirodno, nisu me rezali (nisu imali moje dopuštenje da me režu bez razloga), nije me uopće bolilo, pola sata nakon poroda sam normalno sjela na krevet i pošla u WC u pratnji medicinske sestre kojoj je to sve zajedno bilo nevjerojatno.
Od prvog dana sam normalno sjedala i kretala se, a samim tim mi je i briga oko djeteta bila znatno lakša nego rezanim rodiljama. Žena koja je bila sa mnom u sobi nije mogla ni hodati, ni sjedati, čako ni ležati na leđima, samo u nekom položaju presavinuta s poda na krevet na stomku. Možete zamisliti koliko je njoj bilo otežano dojenje (a i sve ostalo). Ipak, uspjela je, hrabrica moja, ali joj je trebala velika pomoć, i moja i medicinskih sestara.
Ne želim ni zamisliti kako izgleda kad si nakon poroda tako, praktički nepokretna. A zašto? Zbog nepotrebne epiziotomije.
Riskirat ću i drugi put, nije me nimalo strah pucanja u krivom smjeru ;)
A da ne spominjem da se u sobi najviše pričalo o pontima, kako bole, koliko smetaju. I baš sam sretna da nisam mogla s osobnim iskustvom sudjelovati u toj temi.
Zato smo ovdje da izrazimo svoja misljenja i iskustva....I drago mi je da mogu sudjelovati.Mozda zbog ovakvih iskustava i promjenim misljenje....
Zapravo da, sve su mi epiziotomije napravljene lijevostrano i otprilike na istom mjestu, samo što je ova posljednja kao što sam rekla malo drugačijeg oblika.Citiraj:
Fidji prvotno napisa
Inače, u našem pulskom rodilištu je sada puno bolja statistika sa epiziotomijama, prije još nekih pet godina postotak epi od ukupnog broja vaginalnih poroda je bio visokih 97% (valjda rezane nisu bile samo one koje su rodile u bolničkom liftu ;) ), a sada je koliko ja znam nekih 75%, što je veliki napredak.
Šteta što ja nisam bar jednom popravila statistiku... :mrgreen:
Evo, ja sam friška iz PU rodilišta. Nisu me rezali (to sam ih molila već sa vrata), primalja se stvarno naradila oko moje međice, pukla sam površinski i dobila 2 šavića, sjedila sam normalno nakon par sati. :D
1. porod 2006 je bio bitno drugačiji, sa epi, nisam sjela mjesec dana a beba je bila lakša skoro 500g.