Sad si me podsjetila na dvije stvari:
1. u ormaru imam kutiju pecenih badema
2. dugo nisam pravila kuglice od rize
:mljac:
Printable View
Sad si me podsjetila na dvije stvari:
1. u ormaru imam kutiju pecenih badema
2. dugo nisam pravila kuglice od rize
:mljac:
daj recept na sunce...ovdje ili na vegeterijanskim.... :*Citiraj:
marta prvotno napisa
Sjećam se da sam prije nekoliko g. pokušala napraviti jesensku juhu s kestenom po jednom makrob. receptu. Bila je super , ali samo za juhu sam potrošila užasno puno vremena pa me zanima koliko ti je s kuhanjem i guljenjem kesena trebalo vremena da sve napraviš?
Imas recept garant u Pejickinoj knjizi.
Kuhanu rizu (koja ti ostane od rucka, npr.) pomijesas s mljevenim bademima ili ljesnjacima i grozdjicama koje prethodno prelijes vrucom vodom, pa ih sameljes kad nabubre (vodu odlijes). I onda ih uvaljas u rogac ili kokos.
Kuglice uvaljas, ne grozdjice.
začuđujuće malo, cca.20 min. za sve skupa (da cijela smjesa bude gotova) s tim da je ekipa u dnevnom čistila i gulila orahe i mjendule.... Malo vremena u odnosu na vrijeme koje ja znam provesti u kuhinji kako bih pripravila kvalitetean obrok.... sve ti je stvar prakse...i navike...Citiraj:
EvaMONA prvotno napisa
marta, THNX....to je više "konkretno" jelo, a ne slastica, ali mislim da se može progurati pod temu "makrobiotičkog rođendana"!!!!!! ;)
Ma jok, to ti je slatka slastica. Ista kategorija ko te kesten kuglice. :)Citiraj:
abonjeko prvotno napisa
Unutra ne ide slad ili med možda???? Jer ako su slatke kuglice što ih zaslađuje, grožđice???? Što se riže tiče, pretpostavljam da ide integralna, a ne bijela riža????Citiraj:
marta prvotno napisa
moze jedno pitanje makrobioticarkama? naime, zivim u jednoj laganoj p**pizdini (sory abunjeko, u tvom rodnom kraju, pa znam da ces shvatiti moje kukanje) gdje se skoro nista od namirnica ne moze naci - to mi je 1. problem. sad slijedi pitanje - da li makrob. prehrana iziskuje puno vise financijskih sredstava od "obicne"?
Moj rodni kraj je daleko na sjeveru.... ;) .... NE, makrobiotika ne iziskuje puno više financijskih sredstava od "obične" prehrane....doduše, veliki je plus kada imaš svoj vrt pa možeš gotovo sve od povrća sama saditi, ali uzmimo za primjer sjemenke....evo, recimo ječam, cijela kesica košta jako malo, a od šake ječma koje skuhaš se nabubri ručak za dva dana....ALI, plizzzz, nemojmo o tome na ovom topicu...želja mi je da se ovdje iznose recepti za eventualne rođendanske makrobotičke ideje.... :*Citiraj:
Pinky prvotno napisa
ok onda:
pečene jabuke
4 jabuke oprane i izdubljene
2 jusne zlice psenicnih klica
2 jusne zlice ljesnjaka
2 jusne zlice jecmenog slada
2 jusne zlice namocenih grozdjica
1 jusna zlica iscijedjenog soka od narance
pomijesati psenicne klice, ljesnjake, slad, grozdjice i sok od narance i sa tom smjesom napuniti jabuke. staviti u prethodno zagrijanu pecnicu i peci 20-30 min na 180 stupnjeva.
za vise ljudi povecati kolicinu, naravno
ide integralna a zaslade grozdjice. i to jest makrobioticki recept iz knjige "prirodno i slatko" Jadranke Boban PejicCitiraj:
abonjeko prvotno napisa
Eto dižem temu...
Abonjenko me inspirirala te ćemo i mi imati makro rođendan za mjesec dana 8)
Recepti su super, a ako je netko u međuvremenu napravio još neku makro feštu, ideje (i recepti) su dobrodošli :mrgreen:
I da, makro čokoladnu tortu bih rado vidjela taj dan na stolu moje princeze... trebam pomoć oko recepta... :mrgreen:
ima li tko onu knjigu od J.B.Pejic o slasticama pa bi htio malo podijeliti recepte s nama????? pleaseeeee! :saint:
imam jaaa :D
što treba?
jupiii! netko se javio!...
pa ne znam, daj koji naslov, nesto sto ti se cini zanimljivo ili si vec probala i smatras ukusnim, pa cemo vidit.
hvala ti vec sada! :love:
Imam i ja! Danas baš ne stignem, ali sutra napišem par stvari koje sam isprobala!Citiraj:
Ivana B-G prvotno napisa
ma nova mi je...pa nisam baš puno isprobavala
isprobano i super:
okruglice od jabuka
1kg jabuka
10dag brašna tip 850
prstohvat soli
1/3 šalice suncokretovog ulja
1 šalica krušnih mrvica
oguliti jabuke i naribati ih na krupno
rukama dobro iscijediti sok iz naribanih jabuka
zamijesiti jabuke s brašnom tek toliko da se sve pomiješa
oblikovati okruglice (10do12)
zagrijte vodu i poslolite je. kad zakuha dodajte okruglice i kratko kuhajte, 3-4min tj dok ne isplivaju na površinu
na ulju popržite krušne mrvice pa u njih uvaljajte okruglice
okruglice možete i ukrasiti nekim džemom, sladom. ja nisam
super su ukusne. klinci vole
bas cu probat te okruglice!zvuce mi super i jednostavne!
slobodno dajte jos koji recept!
cure s receptima, gdje ste nestale?
imam ja jednu knjižicu JBP ali ne slastice nego žitarice. no, i tu ima par dobrih slatkiša...
npr. "slatki amaranth"
- 1 šalica amarantha
- 2 šalice zobenog mlijeka
- 1 šalica vode
- 1 prstohvat soli
- 10 suhih marelica
- 2 žlice marmelade od bobičastog voća bez šećera
- 1/2 žlice mirina
- prženi sjeckani bademi
*marelice namačite u zobenom mlijeku da omekšaju (30 min do sat vremena). narežite na sitne komadiće.
*u lonac stavite amaranth, marelice, zobeno mlijeko i vodu pa ostavite da zakuha.
*dodajte prstohvat soli i mirin
*kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 30 min uz povremeno miješanje, jer se amaranth lijepi za dno lonca i može izgorjeti.
*na kraju umiješajte marmeladu
napomena: možete koristiti različite vrste suhog voća, a i kuhati u npr sojinom mlijeku
zvuci fino - osim sto bas i ne volim amaranth...ipak hvala za recept, moze sigruno i sa prosom. a sta je mirin?
ako ti nije stogod tesko, daj jos koji receptic. ne mora biti slatko. bas me zanima kako se zitarice jos mogu pripremati.
ni ja nisam stavljala mirin jer blagog pojma nemam kaj bi to bilo...
našla sam ovo: http://en.wikipedia.org/wiki/Mirin
u toj knjižici ima jaaako puno recepata sa žitaricama, dosta sam ih već isprobala... u biti, ništ revolucionarno, ali ima par recepata kako recimo, obogatiti ono kaj već pripremaš godinama... npr. ima jedan recept za "mirisnu palentu". u zagrijanu i posoljenu vodu dodaš kukuruznu krupicu, promiješaš, dodaš dimljeni tofu (ja to ne stavljam) i sitno sjeckanu svježu papriku. potom umiješaš bosiljak i origano i kuhaš poklopljeno desetak min na laganoj vatri uz povremena miješanje. na kraju umiješaš mladi luk (ja stavljam poriluk) i peršin (list). tako finnnoooo a jednostavno i brzo...