Kad dobijem "račun" javim što je pisalo na njemu.
Printable View
Kad dobijem "račun" javim što je pisalo na njemu.
I na poklone naplaćuju carinu. :) Mene su jednom oderali, a pošto se stvarno radilo o poklonu, nisam ga baš mogla odbiti preuzeti. :/ Jednom sam pitala za to i žena mi je rekla "Pa može netko vama auto pokloniti, ne znači da nećete na njega platiti carinu." :)
Pa koliko sam ja skužila, ako je vrijednost poklona do 300kn, onda valjda nema carine. E sad, tih 300 kn je ocito njihova procjena.Citiraj:
TeddyBearz prvotno napisa
Ma sve je njihova procjena nažalost. :/ Ako je u paketu račun, a oni misle da nešto vrijedi više, mogu ti odokativno izračunati vrijednost. :shock: :/
Ma da. A meni na carini rekli da ne mogu dobit paket nego će mi ga oni poslat poštom. Isto sam im išla odnijet račun (i jedva čekala vidjet cipelice, zato sam i pitala :))Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
I da, na ljetne Preschoolians cipelice su mi zaračunali carinu od 10%, a ne 8% (najniža stopa, za dječje stvari) jer kao gleda se đon, materijal, izrada itd. na osnovu čega se određuje carina. A oni na njima našli i malo kože među tkaninom i gumom i puf - 10%.
Evo da javim. Kod mene je carinska stopa bila 14%. Radi se o muškoj majici dugih rukava koju su deklarirali kao "odjeća".
Ljetos na kožne Geoxice nismo platili carinu (bile su skuplje od ove majice).
S obzirom da smo MM i ja godinama zivjeli odvojeno, stvarno je sve i svasta prelazilo granicu u raznim kutijama - od dijelova za kompjuter, obuce, odjece (ponekad markirane i jako skupe), knjiga pa cak i ogromna putna torba u vrijednosti nekoliko stotina dolara... nikad, ama bas nikad nisam platila carinu, a otvarali su obavezno svaku kutiju tezu od 1000 grama. Jednom kad sam ih zvala zbog zalutalog paketa, rekli su mi da se sve iznad 1 kg mora otvoriti, a ispod 1kg se samo skenira.
Na svim ovim stvarima je uvijek pisalo da je rijec o poklonima, da vrijednost ne prelazi $50-75, ili tako nesto (na kutijetini u kojoj je bila ogromna Dakineova putna torba je pisalo, mislim, $100) i stvarno me nitko nikad nije nista pitao. Vrijednije stvari su uvijek, unutar kutije, bile zamotane kao poklon, cak smo znali dodavati i malu cestitku (slavila sam rodjendan otprilike svaki mjesec...).
Inace je carina stvar njihove procjene tako da su sve stope skroz proizvoljne. Bubnu pa ostanu zivi, a vjerojatno ce rijetko tko reci da ne zeli robu koju je vec platio...
Meni su otvarali ama baš sve pakete, u nekima su bila pakiranja od 5 dječjih gaćica, pa pidžamica ili Superman odijelo za maškare - sve je to vrlo lagano, sigurno manje od 1 kg, tako.... :/ Očito je i to stvar procjene (a vjerojatno smo mi na jugu i malo više kuriozni za vidit šta je u tuđem paketu :mrgreen: ).Citiraj:
Kaae prvotno napisa
Kaae, moja M. kad god vidi tvoj avatar kaže "torta" i pjeva sretan rođendan :)
Zanima me jel moguće kupiti stvar na ebay.de a platiti hrvatskom karticom i tražiti dostavu na njemačku adresu?
ili to trebam pitati pojedinačno svakog sellera jel moguće?
Pa ako prodavač dostavlja u Njemačku - moguće je.Citiraj:
mamaLare prvotno napisa
Ja sam naručivala stvari za dostavu u Irsku i plaćala preko Paypala (gdje mi je račun otvoren na hrvatsku karticu).
Onda ti ostaje samo onaj problem što kad dodaš novu adresu u Paypal profil (gift address) ne možeš maknut Croatia iz zadnjeg reda. Napomeni prodavaču da to ispravi prije slanja (da ne bi adresa bila Croatia Germany).
Njemački su selleri,
znači ne moram svakom zasebno slati mail, nego samo kad uspješno kupim :P da nadodam da šalju na tu i tu adresu, u njemačkoj,
i da izbrišu Croatia.
Hvala, hvala puno
Imaš u Paypalu (ako ćeš tako plaćati) opciju za urediti profil - tu dodaš adresu za slanje (gift address). Pazi, nemoj prije plaćanja zaboraviti odabrati tu adresu (jer ti naravno, uvijek prvo nudi tvoju adresu).Citiraj:
mamaLare prvotno napisa
Ajde sad na bidanje :)
Ajmeeee, idem trošiti :mrgreen:
Hvala ti puno :*
Ukoliko kupite nešto jeftino, a oni procjene da je vrijednost veća, lipo odnesete račun na carinu i stvar je riješena... Ocarinit će se vrijednost koja je plaćena...Citiraj:
Maxime prvotno napisa
potpis: još jedna ebay ovisinica :lol:
Tek sam sad ovo vidjela... :lol:Citiraj:
Pcelica Mara prvotno napisa
Ostalo mi je negdje u sjećanju da je dječja oprema oslobođena od carine. Zar ovo ne vrijedi i za online kupovine? PDV mogu naplatiti u tom slučaju, ali ne i carinu.
E da, a kako je s carinom u slučaju da se kupuje rabljena odjeća ili npr. ne znam, play station ili tako nešto slično od privatnih osoba? Je li tko kada kupovao rabljene stvari i kako je prošlo s carinom/PDV-om?
Naplaćuju i na rabljene stvari. :roll: Mene su jednom zbog rabljene vestice i špediteru slali. :lol: :roll:
mm je kupio nastavak za tus za jedan euro i postarina ga kosta 91,90 euro (njemcaki ebay) i to preko mog racuna i nema sanse da to platim, koje su moguce posljedice?
:shock:Citiraj:
anjica prvotno napisa
Mrak. Koliko znam, posljedica je negativan feedback, ne znam da li eBay možda ima još neke disciplinske :mrgreen: mjere, valjda nema. :/
nadam se da nema :/Citiraj:
TeddyBearz prvotno napisa
Zamoli prodavača da otkaže kupnju jer ti je preskupa poštarina, samo objasni da je došlo do zabune...
ja bih naručila blender iz usa, ali toga ožežu prosječno 1000 kn carine pa sa razmišljala da ga naručim u njemačku
ima li tko takva iskustva? znam da i oni carine, al ako su skromniji...
Kako znaš kolika je carina?
par ljudi je naručivalo i oderalo ih je, nekog oko 800, nekog oko 1100 kn :/
ne kužim, bilo gdje da naručiš platila budeš carinuCitiraj:
aries24 prvotno napisa
njemačka, US, UK carina je ista
Carina ili pdv? Odnosno, nisu li kojim slučajem precijenili vrijednost robe? U tom slučaju se može otići s potvrdom o plaćanju i platiti na taj iznos...
Na robu iz europske unije se ne plaća carina već pdv... i zapravo, općenito treba razlikovati te dvije stvari... I naravno da nije isto, svaka država ima svoje propise...Citiraj:
Zara1 prvotno napisa
Također, ni poštarina nije ista...
ne mora biti da budu priznali taj računCitiraj:
Scandalous prvotno napisa
ako procijene da predmet vrijedi više platiš carinu+ pdv neovisno o tome koliko si ga stvarno platila
zašto? plaća se i carina i pdv
pa nismo u europskoj uniji
bitno je kakvi su propisi kod nas, a ne u zemlji iz koje naručuješ
;)
Pa da, bitni su naši propisi... to i ja tvrdim... zato kažem da je postoji mogućnost da se u npr njemačkoj plaća manje (carina)... iako stvarno nemam pojma kako je drugdje...
I ne, sigurna sam da se carina ne plaća za ono dolazi iz eu, već samo pdv... istina da ja pričam o uvozu proizvoda (za daljnju prodaju), ali koliko znam to je isto... hoću reći da je našim propisima uređeno da li se i koliko plaća carina ovisno iz koje zemlje dolazi roba...
Prije 10 dana, roba (nije za daljnju prodaju) iz Austrije. Na granici platila carinu 10% + pdv 23% na račune ukupnog iznosa 450 eura. Prema tome se plaća carina i na stvari iz EU.
Da li je neko uspio kupiti lego na ebayu? Zanimaju me baš legaći, za ostalo znam da neki prodavači hoće slat i u HR bez obzira što piše da ne šalju.
Jel roba proizvedena u EU?Citiraj:
enela prvotno napisa
Da, proizvedena je u EU. Carinik nije ni tražio potvrdu o porijeklu robe, carinio je na temelju računa iz trgovine.Citiraj:
Scandalous prvotno napisa
To se i u mojoj firmi dogodilo... premda nije bila naša krivnja... špediter nije priložio potvrdu o porijeklu robe u zakonskom roku i morali smo na kraju platiti i carinu...Citiraj:
enela prvotno napisa
O tom se i radi... neće oni niš tražit...
Ista stvar je i ako se naruči neka roba, plati manje, a oni procjene više... lijepo se dođe tamo s računom i traži pdv na iznos koji je plaćen...
Prošlo bez problema...
Paket rabljene odjeće iz USA koji je bio poklon je također bio carinjen, pa se lijepo objasnilo o čem se radi...
Na koji način fizička osoba može dokazati da je roba proizvedena u EU? Pokazivati redom svaki predmet i deklaraciju na njemu?
Moderatorice, znam da je OT :oops:
To bi ja voljela znati... :lol:
Nisam dosad niš privatno radila, pa stvarno nemam pojma kako to točno funkcionira...
Ma ja sve temeljim na iskustvu iz frme, tako da je moguće da postoje razlike... ali znam da sam namjeravala nešto uvesti privatno (konkretno motor za auto) i zvala sam špediterku s kojom radim da pitam... kako je motor proizveden u Japanu, rekla je da ne mogu proći bez carine, ali inače da... al nisam pitala kako se to dokazuje... :/
Stvarno moraš biti i špediter i doktor i mesar i sve da te ne zeznu :lol: . Daj ako saznaš o razlikama, napiši da budemo informirane shopperice :love:
Jel netko skoro kupovao na engleskom e bayu, zanima me koliko ste čekali paket, ja čekam tjednima ( više od 2 kg ), navodno djelomično štrajkaju pošte tamo?