e pa baš zbog ovoga i razmišljam o poklopcu. za mjesec dana se vraćam na posao i neću više imati baš toliko vremena za kuhanje.
Printable View
e pa baš zbog ovoga i razmišljam o poklopcu. za mjesec dana se vraćam na posao i neću više imati baš toliko vremena za kuhanje.
a ja svaki dan juhu, jer mladi gospon samo to i jede :roll:Citiraj:
Mima prvotno napisa
al u toj juhi se nade svega, osim mesa
nemam pojma koliko trosimo za rucak
ja uopće ne mislim na debljinu!Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
ja mislim na hranu mesnoga podrijetla.
osjećala bih se bolesno da svaki dan jedem mesnu juhu.
i meso.
ili meso.
... se kuha za kompletno susjedstvo pa je važno imati "pošteno" suđe :lol:Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
Dućani su krcati suđem s debelim dnom za djelić cijene zeptera i zajedničko im je da je svo osjetno lakše od zeptera i jednostavnije se održava. To ne znači da ću sada zeptera baciti, ali ga koristim tek kada su sve ostale opcije iscrpljene i umjesto originalnih koristim staklene poklopce - manja zezancija za oprati. Čak mi je i express lonac od 7 litara s debelim dnom lakši od "srednjeg" zepterovog lonca.
Dosta namirnica svakodnevno potrebnih za pripremu ručka - ne kupujem. Svekar nam barem jednom tjedno da cca. kilo ili dva ribe, maslinovo ulje je obiteljsko, krompir, kapulu, zelenjavu i sezonsko voće isto dobijemo često od roditelja (i jednih i drugih) (blažen bio hobi mog tate :mrgreen: ). Stoga mi je teško iskalkulirati koliko sam platila npr. jučerašnji ručak, da probam: riba i cvjetača lešo s krompirom = (samo cvjetaču sam kupila) cca. 10 -tak kuna, a najeli se oboje. Danas ću grah s orzom i domaćom dimljenom pancetom (naravno da je home made - nije kupljena :mrgreen: ) to će opet biti trošak od cca. 10 tak kuna (30-tak dkg graha i 10-tak dkg orza).
Juhu jedemo cca. tri puta tjedno.
Desert jedemo rijetko, samo za praznike i ponekad nedjeljom.
A opet, čini mi se, kad odemo u trgovinu, da nam puno novaca ode na spizu. :/
Meni su se svi držači poklpaca (Zepter) s potenciometrom za toplinu, razbili. :xCitiraj:
jel zepter? ja imam njihvov suđe i super mi je i sada bih kupila taj express poklopac,
Nisu ti rekli da se mora skinuti prije pranja :lol:
upropastiste topic! :(
evo, da vratim topic na pravi kolosijek :)
mi u prosjeku jedemo prilicno jeftino - za danas i sutra recimo imam varivo od crvene lece i junetine: 250 gr lece, 500 gr junetine, sve ukupno nije vise od 5 eura. luk i korjenasto povrce je iz vlastitog uzgoja.
nismo mesarosi, pa nam rucak moze biti i gotovo besplatna kljukusa - krompir i luk domaci + 1 jaje i 2 kasike brasna... kupujemo zato jogurt.
znam napraviti i nesto luksuzniju varijantu - kupiti lignje, oradu, lososa ili sl., ali to rijetko.
zapravo nas najvise kosta neredovna prehrana - a to je opet uslovljeno nemogucim radnim vremenom mm-a.
Ne. :oops:Citiraj:
Davor prvotno napisa
A sad je već kasno. :(
ja isto mislim da je još ručak najmanja stavka, ako gledamo našu prehranuCitiraj:
wewa prvotno napisa
A moj pod te biljke strpa i piletinu :mrgreen:Citiraj:
čokolada prvotno napisa
Muki, daj adresu da ti ja nešto donesem i dam :mrgreen:Citiraj:
Mukica prvotno napisa
Čitajući ove postove dobrano sam se zamislila u čega ja taj novac za hranu mjesečno potrošim :mrgreen:
Imamo svoj grah, krompir, i da ne nabrajam sve ostalo povrće iz bašče, sezonsko voće , sama radim zimnicu i pored toga potrošimo na hranu oho ho.
Očito bi kod nas u bašči umjesto krompira i mahuna trebali rasti neki batkovi i šnicle :lol:
Nikad nisam računala dnevne troškove na hrani, ali za mjesečne znam i stalno se vrtim oko približnih ali velikih iznosa :?
ignoriram provokacije.Citiraj:
Davor prvotno napisa
nisi ni ti supermag za sve.
Dozvoli i suprotna mišljenja.
da, i nama je velika stavka to jedenje na putu do posla i na poslu, al mi je stvarno predugo jest "prvi pravi" obrok u 6 popodne...Citiraj:
NanoiBeba prvotno napisa
:/
Ja bih da se mi vratimo na temu...
Danas zapečeni grah.
Konzerva graha 9kn
2 kobase 8kn
luk, paprika i paradajz 8kn
cikla salata (e sada to ne znam točno jer smo veeeeliku teglu platili 15kn), neka bude za današnji ručak 3kn.
E sad ja tu ne računam one sitnarije, ulje, brašno, začine ali neka sve to bude 3kn.
Pola kukuruznog kruha je koliko ono? 3kn?
Dakle 35kn neka bude za 4 osobe (Iva nebu ovo jela :mrgreen: )
Živa istina. Mi smo se najbolje hranili u vremenima oskudice (čitaj: moj porodiljni), a ključni detalj je da sam imao vremena i inspiracije skuhati po želji. I od maloga se napravi gozba.Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
danas pileća juha s prosom nagusto i zelena salata
oguljeni pileći karabataci, 500 g... 21 kn
grincajg... 7 kuna
proso... 3 kune
salata, 800 g... 8 kuna
začini... 2 kune
voda i plin... 5 kuna
46 kuna
Vidiš, kod nas je to predjelo, takvu juhu MM (a ni ja) ne smatram pravim ruckom :/Citiraj:
apricot prvotno napisa
Zanimljiv ti topic Apri :yes:
čekaj da joj Z. naraste.Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
Kod nas najviše mesa pojede muško dijete. Drugo ne bi niti jeo
šta je grincajg?
barila umak-cca 17kn
tijesto integralno 12kn
zelena salata-8kn
sveukupno 37kn
mješavina povrća za juhu. Mrkva, peršin, celer obavezno, može još nešto, to se kupuje zajedno obično zavezano, ako kupuješ na placu, a dućani isto imaju svoju varijantu.Citiraj:
štrigica prvotno napisa
Kombinacija mrkve, peršina i makarsvakakvog zelenja po izboru: celer, pastrnjak i slično. Prodaje se u vezicama i smatra se osnovom za jušne konkokcije.
tnx oboma
Da, znam da je gomila obitelji sa prehrambenim navikama drugačijim od naših.Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Da se juha procijedi, onda bi bila predjelo.
Ovako je kompletan obrok jer ima i mesa i žitarica.
I salata uz to.
Da pojedem još nešto, eksplodirala bih.
Kod nas danas sirnica ilti (ako nekom treba prijevod) burek sa sirom:
listovi za pite (jufke, kore) 10 kn
2 vrhnja 6kn
sir svjezi 14 kn
ukupno 3o kn (struju ne racunam) :mrgreen:
apri mi kao i vi, možda baš ne jedemo ista jela, ali su nam npr. ono što u jelovniku piše predjela, glavna jela, pogotovo preko tjedna.
A da razmjenimo par brzinskih recepata? ;) .
Mada mislim da ih ti sigurno imaš više nego ja.
Potpisujem ovo s predjelima...kakva predjela??To su sve glavna jela..i kod nas..
i meni je ovo kompletan obrok. čak i da je bez mesa, opet bi to računala kao ručak. jedino, što kod mene ručak nije ručak ako nema salate. :/Citiraj:
apricot prvotno napisa
burek sa sirom mi opet nije u rangu ručka.
a što ćeš - sve ti je stvar navike.
da, i mi smo salatoovisnici :)
Meni je BUREK SA SIROM definitivno rucak, uz juhu i salatu. :P
kad smo mi doselili u zagreb, bilo mi je strašno čudno kako nekome može biti ručak knedle sa šljivama i zelena salata.
Ali onda sam skužila da je to isto kao što je u našoj kuhinji sirnica ( :P ) i salata. Ili krompiruša i salata.
Da, uz juhu (od rajčice, npr), definitivno kompletan obrok.
MI smo danas na grah-kobasice-salata racunici. Uz domaci kruh i kolac sa sirom i bananama. Nemam pojma koliko sve skupa kosta, ali nije puno.
Inace, koja je to fora izbaciti jogurte iz price o pitama? :P
Ne volem jorgut.
ako je uz jogurt, onda je večera
ne pitaj zašto
ko ono s mahunama :roll:
ne znam meni je muz jako kompliciran po pitanju hrane. tako da ja skupo placam hranu.
npr njemu uvijek treba mesa. ali mljeveno meso nije meso. ni leso meso nije meso. ni piletina ni puretina nisu meso. osim ako su tanko narezana prsa i pohovana. onda piletina i puretina mogu biti meso.
leso povrce jedino blitva i prokulice. ostalo mu se ne svidja.
tjestenina moze ali samo kao prilog mesu. i mora biti s vrhnjem ili maslinovim uljem ili umakom u kojem su npr snicli i parmezanom. tjestenina s povrcem mu smrdi.
ribu voli samo na gradele ili frigane incune. ali kako gradele sprema on, jedemo je jednom u sto godina.
juhe ne jede. ni jednu jedinu juhu na svijetu.
voce ne jede.
salatu obozava.
ne zeli ni blizu nikakve sjemenke, zitarice osim psenice u obliku tjestenine.
tako da sam ja najsretije kad ne jede doma.
neki dan sam kuhala juhu od bundeve, rizu sa sjemenkama, pareni kelj i prezene trakice mesa. on je jeo samo meso i dvije vilice kelja.
a danasnji rucak:
pohani teleci snicli 50 kn + jaje i mrvice i ulje cca 5kn
pire krumpir cca 5 kn
kupus salata 2 kn
oko 62 kn
ha izgleda da svi najcesce imaju ruckove od cca 60 kn.
:mljac:Citiraj:
apricot prvotno napisa
Nama može proć svašta pod ručak tipa sirnice, krumpiruše, zljevanki, palačinki zapečenih sa sirom...čak i home made pizze...jednostavno zato što djeca u vrtiću/školi ručaju varivo (nesto na žlicu) pa im sljedeći obrog nekad može biti i "bez žlice" :lol: ...T o naravno ne važi za vikende... ;)
jedan dan ću samo doć s rajnglom na tvoja vrataCitiraj:
tweety prvotno napisa