Lili75 mene je ova rečenica totalno potakla da napravim ono za što je žena stvorena, rodim svoje dijete onako kako je to priroda od žene davno zatražila. Ne pričam bezveze, jer mi je termin za 14 dana. Svaki dan mogu u rodilište :mrgreen:
Printable View
Lili75 mene je ova rečenica totalno potakla da napravim ono za što je žena stvorena, rodim svoje dijete onako kako je to priroda od žene davno zatražila. Ne pričam bezveze, jer mi je termin za 14 dana. Svaki dan mogu u rodilište :mrgreen:
evo i mene
mada sam nakon ovog topica bila skepticna , kad su trudovi krenuli ja se odlucila za epi
ginic kaze nemoze jos jer sam otvorena samo 3
a onda kad je doso na pregled opet kaze ne jer sam 7na 8
i tako rodila bez nje
zakljucak
mada sam u tim trenutcima boli htjela epi
sad mi je drago da je nisam dobila
mada sam ko budala lezala na stolu i pjevala old mc'donald had a farm
čestitke, ja_mama :love:
ja_mama, kakav je bio porod? jesi dobila drip? nešto protiv bolova? jesi mogla mjenjati položaje ili su te "vezali" na leđa/bok?
da old mcdonald :lol: vjerujem da tebi nije bilo smiješno u tim trenucima ali mora ga staviti :love:
dobila ricinusovo ulje
prvi trudic u 23.53 zavrsilo u 2.15
nebo i zemlja s prvim porodom
doktor me sluso a i babica je bila super i uz mene
polozaji ledja bok ledja
stol katastrofa , nema nogare i nema se za sto primit
u 2.10 sam dobila nesto u ruku ,babica je rekla da je to da mi ubrza porod i ublazi bolove, da ce trajat jos pola sata a ja rodila za 5 min :mrgreen:
mislim da sam bila jedina budala koja je pjevusila u boxu :oops:
ja ti sugeriram da ne razmisljas puno prije da li bi ili ne bi nego da vidis na samom porodu ;) ja sam mislila da nikad ne bi uzela epiduralnu, a na samom porodu mi je lijecnik odmah sugerirao na pregledu da sam jako osjetljiva iznutra (jer me samo pregled prestrasno bolio) i da mi on sugerira da je svakako uzmem..i dalje nisam mislila uzeti medjutim trudovi su postali jos intenzivniji i bol je bila prestrasna- trudovi jaki, a mali razmaci pa se nisam stizala ni odmoriti izmedju. Na kraju sam molila da mi je daju i spasila me jer sam zadrzala snagu i cim je prestala epiduralna i kad sam dobila drip sam jako brzo mogla istisnuti bebu..naravno, bitno je da anesteziolog bude dobar..u petrovoj je stvarno zena bila super, nisam imala bas nikakvih nuspojava..da idem sljedeci put opet bi napravila isto, probala bi bez, a ako bi bio isti scenarij opet bi uzela :roll:
e da..ja nisam vidjela nikakvu posljedicu na mojoj bebi...jela je ko malo prase od pocetka i odmah me gledala, nije previse spavala ni nista..doduse, ja sam dobila malu dozu epiduralne i dali su mi je samo jednom, nisu produljivali dalje jer su poceli trudovi za izgon..
Evo da i ja podijelim sa vama svoje iskustvo sa epiduralnom...
Imala sam inducirani porod i to 16 dana nakon termina, dobila pripidil gel u ponoć, uslijedilo visoko puknuće vodenjaka i otvorila se 4 cm, u 7 sati ujutro me premjestili u box. Pokidali vodenjak do kraja i tad su počeli trudovi, međutim bili su neujednačeni pa su mi uključili drip da ih kao "ujednače" i doslovno me nagovorili da mi treba epiduralna jer da ovo što me sada boli da je ništa kako će tek biti, i ja sam naravno u strahu pristala. :shock:
Anesteziologica i tehničar su me pikali 12 puta, nikako nisu mogli namjestiti taj kateter, ovo je definitivno meni ostao najgori dio poroda, još i sad me zna boliti taj dio kičme. :x
Epiduralna mi je zaista pomogla do potpunog otvaranja ali tada su je skinuli i uslijedila su dva sata pakla - trudovi su bili toliko intenzivni i jaki, da sam ja gubila svijest između njih, što od boli što od velikog pada tlaka zbog epiduralne, doslovno sam spavala i budila se, ne sjećam se dobrog djela poroda uopće. :?
Naravno nakon svega nije izostalo ni nalijeganje na trbuh i to ne jedne osobe već dvije, i dalje se čudim kako mi rebra nisu potrgali.
Naravno imala sam i epiziotomiju, ali začudo malu, ali zato puno unutarnjih šavova.
I na kraju rodila sam maloga, opseg glavice 37 cm...apgar 10/10, ali kasnije je primjećeno,kod pregleda fizijatra i uzv mozga, da je ipak ostao negdje u cjeloj toj priči bez kisika i imao je krvarenje II stupnja, nema nekih velikih motoričkih problema, ali očekuje nas vježbanje do prohodavanja...eto ti divnog induciranog poroda sa epiduralnom koja je kod nas glavni krivac za probleme moga sina... :(
Evo, ja sam rodila u lipnju. 24 sata prije samog poroda sam dobila lagane trudove. To je bilo ujutro u 6 sati. Odradila sve taj dan, navečer otišla na rođendan djetetova kuma. Nakon ročkasa otišla u bolnicu. U 23 h sam bila u boksu. Otvarala sam se super. Sama bez dripa. U neko doba ( oko 3 ujutro ) me počelo jače boljeti i malo sam se bojala jer sam bila prvorotka. Kako je MM bio sa mnom, nisu me često obilazili. Od straha i neznanja koliko će to dugo trajati i hoće li se bol povećevati, zamolila sam epiduralnu. Dali su mi je , a onda me pregledali. Bila sam 8 cm otvorena. Rekli su da je inače ne daju kod 8 cm ali kad su je već dali, nek se malo odmorim uz nju. Dali su mi jednu majušnu dozu. Po meni je to odlična stvar. Odmorila sam se i zadnjih sat i pol imala snage bez problema odgurati porod. No, da sam znala da će epiduralna malo usporiti porod, možda bih se strpila i progutala bol. No, to ti je to kad ne znaš jer nemaš pojam o porodnim bolovima. Meni je epid. bila ok, bez kasnijih poteškoća, glavobolja, ičega. No, drugi put bih(ako bude kao ovaj put) pokušala bez. Ja nisam protiv epiduralne.
Čitam vaše postove i jedino što mogu zaključiti je da mi tuđa iskustva nimalo ne pomažu :)
Upravo sam pogledala dvd Mi smo trudni - zovite me šmizlom ali tresla sam se samo gledajući. Što se porod više bliži, to se više bojim. Naravno da bih voljela biti narodni heroj koji će roditi uz pjesmu i osmijeh ali nisam sigurna u kolikoj mjeri će mi to uspjeti.
Zasad sam za epiduralnu. Možda se predomislim. Možda ću kad sve to krene shvatiti da i nije tako strašno i da ja to mogu. A možda su u šumi.
Cega se tocno bojis? :)Citiraj:
Mrvna prvotno napisa
mozda su u bunaru :mrgreen:
porod je predivno iskustvo kada slusas sebe i svoje tijelo i vjerujes u to. ponekad je bed samo kad se drugi uplicu, a u danasnje doba se cesto netko bezveze uplice. ali postoji i za to lijek, i zove se--ignoriranje :mrgreen:
ja sam za
Nepoznatog. Dakle svega vezanog uz porod :mrgreen:Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
potpisujem!Citiraj:
mikka prvotno napisa
Citiraj:
Mrvna prvotno napisa
Ajde ti onda umjesto da si na ovom podforumu, lijepo odi na ovaj podforum, pa tamo malo citaj.
I svakako procitaj ove teme, pod OBAVEZNO ;)
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=25434
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=70063
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=48313
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=62420
Tek sad citajuci svoj post vidim da se zaista moze grubo protumaciti. Nije mi bila svrha biti gruba :)
Svojim postom sam samo htjela uputiti na price koje pokazuju koliko porod moze biti lijep, i kako je to priroda zamislila u svojoj sustini. Cisto kao smjer u kojem da se krecete da bi otklonile strah.
Ja razumijem taj strah od poroda, pa pobogu ja sam sama za vrijeme trudnoce barem 100x cula pitanje "jel te strah poroda?".. hebemu misa, i da me nije bilo strah, nakon 100 put istog pitanja, pomisli covjek "a mozda bi se i ja trebala bojati?" Pa se onda bojimo a ni neznamo cega se bojimo, al svi nas pitaju dal se bojimo, pa to onda samo potencira da se stvarno necega trebamo bojati 8) Razumijem u potpunosti vase dvojbe i dileme, bijah tamo...
Ja cu vam samo reci da zavim svakoj od vas koju ceka porod. Porod moze biti toliko divno i osnazujuce iskustvo da je to totalno nevjerojatno. A ona bol koja ima svoju svrhu, i kad dijete izadje i u milisekundi nestane bol i nastupi hrpa hormona srece - ihaaaaj, nema boljeg osjecaja na svijetu. Totalna ekstaza. I stvarno je steta propustiti to zbog lijekova.
Zavidim svakoj od vas, i iste sekunde bi se mijenjala s vama, samo da jos jednom osjetim taj feeling samog izlaska djeteta :heart:
x :)Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
glasala ZA
prvi porod cjelodnevno mučenje inducirani poprd na dripu nakraju završen IPAK carskim ali u općoj tako da svakako mislim da je bolja opcija s epiduralnom..
koja je razlika spinalne i epiduralne?
upravo tako! ne može se ljepše reći...Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
ja sam umirala od straha pri pomisli na bolnicu (nažalost pokazalo se prilično opravdano), strana lica koja slušaju, a ne čuju...
da sad krećem ponovo bila bih puuuuuno glasnija i jasnija i pokušala zaobići sve intervencije.
rodila sam bez epiduralne s (navodno malom dozom) dripa, dugo je trajalo, ali sam se cijelo vrijeme dobro osjećala i brzo oporavila (iako sam rađala s prilično visokom temperaturom - doba gripe, pretpostavljam da sam je pokupila od mm). još uvijek me srce boli što porod nije bio prirodan i samo moj... :cry:
Ja sam uzela epiduralnu i jako sam zadovoljna. Definitivno bih ju opet uzela. Nisam imala nikakvih problema!
Bome, ubola si u sridu! :heart:Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
Svaki dan mi to padne na pamet...
anchie76 :heart:
I ja sam htjela potpuno proživjeti svaku sekundu poroda, cijelo vrijeme biti svijesna svega što mi tijelo radi i sijećati se svih osjećaja, i bolova i euforije!I jedva čekam opet!
Veeeliko, veeeliko NE za epiduralnu!
Nije mi jasna jedna stvar koja se često spominje - u kolikoj mjeri su povezani epiduralna i drip? Može li E bez D?
Evo dio članka s medicina.hr:
"Epiduralna anestezija daje se kad porođaj počne. Međutim, epiduralna anestezija može porod usporiti i oslabiti trudove. Ukoliko se ovo dogodi, može se dati lijek okistocin koji pojačava trudove."
Nisam li onda opet na početku? Uzmem epiduralnu, sve se uspori (ako nema opasnosti za dijete, koliko je to loše?), i onda mi šiknu drip da ubrzamo stvar (=dodatna kemija koja po nekoj logici zahtjeva veću količinu epiduralne, zar ne? Dakle opet još kemije...)
Mrvna ubola si samu bit... jednom kad se krene s intervencijama jednostavno jedna povlace drugu :/
Bas je o tome bilo rijeci u dokumentarcu od Ricky Lake.. Zeni predloze epiduralnu, ona je uzme, pa se porod uspori (ili nije dovoljno brz iz njihove perspektive!) pa zeni sibnu drip, pa usljed (pre)jakog djelovanja dripa djetetu padnu otkucaji, i brzo na hitni carski. I onda doktori zive u uvjerenju kak su spasili zenu, a u stvari su je stavili na traku intervencija gdje je jedna vodila do druge :/
Evo ti jedan post od Zorane s ove stare teme vezano za rizike epiduralne
I evo ti jos i nas tekst s portala o epiduralnojCitiraj:
Zorana prvotno napisa
Citiraj:
Epiduralna analgezija
Do epidemije nepotrebnih carskih rezova dolazilo je jer liječnici vole brzo, kirurško riješenje za rađanje. Danas, nova tehnologija pri porodu, epiduralna analgezija protiv porođajne boli, doživljava brzu ekspanziju epidemijskih proporcija. Međutim, koliko je ona zaista sigurna? Epiduralna analgezija kod carskog reza je najpoželjnija vrsta anestezije za tu operaciju, ali to je druga priča.
Skoro svaka četvrta žena (23%) koja dobije epiduralnu analgeziju razvit će komplikacije. Jedna od neželjnih komplikacija je i smrt. Epiduralna analgezija za otklanjanje porođajne boli rezultira 3 puta većom stopom smrtnosti za ženu od poroda bez nje. Jedna od 500 epiduralnih analgezija rezultira privremenim neurološkim problemima kao što je paraliza, a kod jedne od svakih 500 000 epiduralnih analgezija to neurološko oštećenje ostaje trajno.
Ti ekstremno ozbiljni rizici epiduralne analgezije nisu česti, ali nekoliko manje ozbiljnih, ali ipak značajnih rizika su puno česći. 15-20% žena koje su primile epiduralnu analgeziju razviju povišenu temperaturu koja rezultira nepoželjnom potrebom primjene dijagnostičkih testova i terapija antibioticima za bebu. 15-35% žena nakon epiduralne analgezije ne može mokriti i mora im se kateterom isprazniti mjehur. 30-40% žena nakon epiduralne analgezije imaju satima i danima jake bolove u leđima. One su zamijenile odsutnost boli tijekom par sati poroda za jaku bol u leđima tijekom godine dana i dulje.
Budući da je porođajna bol bitna komponenta normalnog tjelesnog mehanizma za napredak poroda, a budući da epiduralna analgezija eleminira tu neophodnu bol, epiduralna analgezija također eliminira i normalni mehanizam napredovanja poroda. Bilo je i za očekivati da će veliki broj istraživanja dokumentirati produženje poroda kad žena primi epiduralnu analgeziju. Budući da je epiduralnom analgezijom onemogućen normalni porod, dolazi do 3-4 puta veće upotrebe forcepsa ili vakum ekstrakcije i najmanje 2 puta više carskih rezova nakon njene primjene. Te kirurške intervencije naravno nose svoje rizike i za majku i za dijete. Tako žene birajući epiduralnu analgeziju zamijene manju porođajnu bol s dužim porodom, a ako dođe do carskog reza i za više bolova nekoliko dana nakon poroda, te također za veći rizik za sebe i svoju bebu.
Dakle, epiduralna analgezija donosi mnogo ozbiljnih rizika za ženu. Postoje li rizici i za njenu bebu? Budući da nije vjerojatno da će i jedna žena odabrati olakšanje bolova koji nosi rizika za njenu bebu, ženama se ne govori da u 8-12% poroda u kojima žena primi epiduralnu analgeziju fetalni monitor pokazuje ozbiljnu fetalnu hipoksiju (nedostatk kisika u nerođenoj bebi). American College of Obstetricians and Gynecologists, nakon saznanja o učestalosti kojom pri porodu bebe pate od hipoksije nakon što je žena primila epiduralniu analgeziju, preporučuju da sve žene kojima se daje epiduralna analgezija imaju stalni fetalni monitoring da bi se mogla prepoznati fetalna hipoksija.
Da li nedostatak kisika ima neke trajne posljedice za bebu? Istraživanja su pokazala da jednomjesečne bebe čije su majke primile epiduralnu analgeziju tijekom poroda mogu imati rezultate neurološkog testiranja koji sugeriraju manje oštećenje mozga. Dok to saznanje nije potpuno znanstveno potvrđeno i sama ta mogućnost je svakako mučna i o njoj bi se trebalo obavijestiti žene kad im se nudi epiduralna analgezija.
Epiduralna analgezija nosi i drugi rizik koji je nađen kod mnogih intervencija i tehnologija korištenih tijekom poroda: «efekt kaskade». To znači da upotreba jedne intervencije vodi do upotrebe druge intervencije i tako dalje. Ako se npr. ženi daje lijek da bi se započeli ili ubrzavali trudovi, to vodi do bolnijih kontrakcija. One vode do nuđenja ublažavanja bolova, obično epiduralnom analgezijom. Ona kao što smo vidjeli, vodi do povećanog korištenja forcepsa ili vakuum ekstrakcije, koji pak vodi do epiziotomije ili čak carskog reza, što može uzrokovati povišenje temperature u majke, koje pak dovodi do testiranja i terapije za bebu.
Postoje i druge kaskadne intervencije tijekom poroda. Jednostavno je vidjeti kako high-tech pristup rađanju zapravo kreira mnogo novih problema. Radije nego da promijene svoje navike, liječnici su zaključili da je porod zapravo visoko riskantan, a zapravo u stvarnosti liječnici su uzrokovali da on bude riskantan. To je jedan od važnih razloga zašto su porodi kod kuće, porodi u nezavisnom centrima za rađanje, porodi uz babicu kao primarnu njegovateljicu majčinstva povezani s manje riskantnih intervencija i zbog toga sa većom sigurnosti.
Niti jedan čestiti liječnik ne bi nikada sugerirao da su lijekovi protiv boli bez rizika. Ali u traženje olakšavanja porođajne boli, liječnici neminovno pribjegavaju prepisivanju lijekova, a zapravo postoje mnoge nefarmakološke metode olakšavanja boli. Na primjer, znanstvena istraživanja potvrdila su da su brojne tehnike bez lijekova djelotvorne u olakšavanju boli pri normalnom porodu uključujući: stalnu prisutnost babice ili voljene osobe tijekom trudova, sjedenje u kadi s toplom vodom ili tuširanje, slobodno kretanje i zauzimanje različitih položaja, masažu, akupunkturu, refleksologiu. Nijedna od tih tehnika ne nosi rizik za majku i bebu. Njih često promoviraju babice, ali vrlo rijetko liječnici.
Druge opasne tehnike pokraj ovih već spomenutih a često se koriste tijekom poroda su korištenje lijekova za induciranje ili ubrzavanje trudova, forceps ili vakum ekstrakcija, te rezanje međice (epiziotomija).
Izvor: www.midwiferytoday.com
Prevela: Irena C.V.
I jos jedan jako dobar clanak s portala vezano za ovu temu
Citiraj:
Trudovi i porod - naše kulturološko naslijeđe
Žene rađaju onako kako žive
Kako sam tijekom niza godina sudjelovala u stotinama poroda carskim rezom i na druge načine pomagala pri porodu, naučila sam da suvremena dvojba o rađanju počinje puno prije nego žena završi na odjelu za rodilje. Dvojba postoji puno godina prije nego što žena uopće zatrudni.
Ženini stavovi o trudnoći stižu zajedno s njom na odjel za rodilje. Jedna zaposlena žena koju poznajem htjela je porod a da pritom ništa ne osjeti. Rekla je: «Uspavajte me – ja nisam Indijanka.» To je rečenica žene koja ne razumije moć poroda. Ona daje naslutiti da samo «primitivke» prolaze kroz trudove, a da profinjene intelektualke dobivaju bebe pomoću tehnologije, tako da im ruke ostanu čiste, obrve nenamrštene, a šminka netaknuta.
Istraživanja su pokazala da žene kod kojih se porod oduži imaju određene osobne karakteristike. U njima se odvija sukob u vezi s reprodukcijom i majčinstvom i nisu sposobne tijekom poroda priopćiti i priznati tjeskobu. Ti psihološki činitelji mogu uzrokovati nedovoljnu akciju maternice i time produžiti porod. Činjenica je da je u našoj kulturi nasilje prisutno u životu mnogih žena, naročito tijekom trudnoće, kad je ženin trbuh često cilj zlostavljanja. To će u svakom slučaju povećati opasnost od komplikacija svih vrsta tijekom trudnoće.
Previše žena pristupa porodu sa željom, izrečenom ili neizrečenom: »Molim vas, pobrinite se za ovu nepriliku. Ne želim ništa osjetiti – samo mi predajte bebu kad sve bude gotovo!» A ono što žene najviše trebaju pri porodu je ohrabrenje i potpora puna ljubavi kako bi se potaknula sposobnost da rode normalno. No, prečesto one to ne dobivaju, jer i liječnici i sestre zastupaju ista stajališta o porodu kao o krizi ili neprilici – izliječiti ju što je prije moguće.
Naučila sam da sav život žene vodi onome što će se dogoditi u porodu. Njezini najdublji strahovi mogu se pojaviti tijekom poroda, ne nužno svjesno. Žene koje su doživjele incest ili su bile zlostavljane na neki drugi način prve su kandidatkinje za disfunkcijske trudove, a time i za carski rez. Mnoge od tih žena su na dubokoj razini naučile kako biti žrtve. To izranja tijekom poroda – u vrijeme kad bi trebale, umjesto da budu žrtva svog tijela, biti jedno s procesom rađanja. Još jedna žrtva seksualnog zlostavljanja shvatila je da se uživjela u ulogu žrtve tako dobro da nije bila u stanju potisnuti dijete van. Kao i većina ljudi koji žive s osjećajem bespomoćnosti, ona je jednostavno predala taj problem bolnici i osoblju. Na određenoj razini očekivala je da će oni roditi umjesto nje. Radila sam s bezbroj žena koje su naučile tako misliti. Što više žena funkcionira s razine intelektualnog nadzora, manje je vjerojatno da će se prepustiti procesu svoga tijela i vjerojatnije je da će neka intervencija biti potrebna.
Gayle Peterson, u svojoj knjizi «Roditi normalno» ističe da žene rađaju na isti način kako žive. Porod je vrijeme krize za svaku ženu. One mu pristupaju onako kako pristupaju svakoj krizi. Neke vjeruju da su bespomoćne, dok druge nastoje preuzeti nadzor. Studija o razlikama između žena koje su odabrale inducirati trudove i onih koje su odabrale dopustiti da se trudovi spontano dogode pokazuje da one koje su odabrale indukciju nemaju povjerenja u vlastiti reprodukcijski sustav. Vjerojatnije je da su se tužile na tegobe tijekom mjesečnica, da su imale više komplikacija u svojoj ginekološkoj anamnezi i da su bile tjeskobnije u vezi s porodom.
«Spašavanje žena od trudova»
Nije neuobičajeno da žena u trudovima zahtijeva da njezin partner učini nešto kako bi je «spasio» od stanja u kojem se nalazi. Nesposobni da nadziru nelagodu svojih žena i ljutiti na vlastite osjećaje bespomoćnosti u procesu u kojem oni ne mogu ništa učiniti, ti su muškarci postajali nasilni prema ginekologu. Njihove žene, bespomoćne da nastave uobičajenu ulogu upijača «muškog emocionalnog šoka», promatraju bespomoćno ili očekuju od svog partnera da bude «gospodin koji sređuje stvari». Te žene još više slabe vezu same sa sobom. Trudovi nisu idealno vrijeme da se neki par podučava o tim preobražavajućim iskustvima. Međutim, ako se par između kontrakcija može ohrabriti da bude samo prisutan u tom procesu, da shvati da je normalan i prirodan, a ne prijetnja životu, onda mu se može pomoći da sudjeluje u kontrakcijama i procesu trudova, a ne protiv njih.
Moja kolegica Bethany podsjeća supruge ili partnere svojih pacijentica da oni ne mogu roditi dijete umjesto svojih žena, niti da im mogu ukloniti bolove. Ali ono što mogu učiniti jest voljeti svoje žene. To je jako velik dar za većinu žena u trudovima – jednostavno biti voljena kroz čitav proces. Žene koje promijene mišljenje tijekom poroda, često su promijenjene zauvijek spoznajom da su bile sposobne proći kroz to i da ipak imaju unutarnju snagu. Da bi uspjele u tome, potrebna im je stalna potpora.
Međutim, preokrenuti životni obrazac ovladavanja ponašanjem tijekom poroda nije uvijek moguće. Dok sam još asistirala ženama pri porodu, otkrila sam da nikakva količina moje nježnosti, obrazovanja ili molbi ne može promijeniti naslijeđeno uvjerenje mnogih žena da «ne mogu» roditi normalno i da moraju dobiti lijekove i anesteziju da to učine. Pet tisuća godina programiranja ne može se promijeniti u jednom desetljeću.
Zdravstveni sustav potpuno sudjeluje u tretiranju poroda kao hitnog slučaja kojeg treba izliječiti. Zbog ovisne, patrijarhalne naravi, zdravstveni sustav postaje simbolom «supruga» za sve one žene koje uzvikuju: »Jerry, učini nešto!» I vjerujte mi, liječnici su obrazovani na svaki način da «učine nešto». Svaki način ima svoju cijenu. Neka istraživanja pokazuju da epiduralna anestezija povećava postotak carskih rezova. Ta anestezija opušta mišiće zdjelice pa se glavica smješta dorzoposteriorni položaj, što znači da potiljak liježe straga uz križnu kost, a lice se podmeće pod stidnu kost. Kad je beba u tom položaju, mnogo ju je teže istisnuti zbog većeg opsega.
Epiduralna anestezija je metafora za naš trenutačni pristup porodu u kojem su tijelo i um podvojeni: »Želim biti budna i intelektualno svjesna, ali ne želim osjetiti svoje tijelo». To jako dobro ilustrira ne tako davni primjer iz moje prakse kad se moj prijatelj ginekolog pojavio na porodu jedne žene koja je dobila epiduralnu anesteziju i gotovo bila spremna roditi. Ta je žena gledala neku sapunicu na televiziji i uopće nije bila svjesna da se išta događalo ispod njezina struka. U trenutku kad je glavica već izlazila i beba je zapravo bila rođena, ona je zamolila mog prijatelja ginekologa da se pomakne jer od njega nije mogla dobro vidjeti ekran. Premda u ovom slučaju epiduralna anestezija nije nikakva zločesta hulja, jasno je da je omogućila da nova majka ostane izvan dodira sa svojom bebom i rađanjem, te da ne bude svjesna novorođene bebe, što bi inače bila.
Lijekovi za ublažavanje bolova prolaze kroz posteljicu i mogu utjecati na dijete. Porodnička kliješta, urezi međice, vakuum-ekstraktori, oksitocin za pojačavanje trudova i nepotrebni carski rezovi nisu bez rizika.
Kad sam asistirala ženama koje su rađale, vjerovala sam da one u sebi ima moć roditi normalno te da lijekovi i anestetici imaju potencijalne popratne pojave. Frustrirale su me žene koje nisu imale namjeru poroditi se normalno i pokušavala sam ih promijeniti. Ali, to je bio moj problem, a ne nužno njihov. One su željele svu tehnologiju koju im bolnica može pružiti. Sada shvaćam da nije moj posao mijenjati njih ili bilo koga. Svaka žena mora pogledati svoju nutrinu i vidjeti gdje je – i biti poštena prema sebi onoliko koliko je to moguće. Moj posao je sa im objasnim alternativna rješenja za svaku situaciju i dopustim da svaka odabere što želi.
Iz knjige: "Žensko tijelo, ženska mudrost"
dr. Christiane Northrup
Tekst pripremila: Tanja P.
Ja sam također dobila epiduralnu i sve je prošlo ok. Doduše, tek su mi je dali pred kraj poroda kad sam bila otvorena 8 cm (pola doze) iako sam je tražila otkad sam ušla u rodilište i bila otvorena 1,5 cm, a nisam je imala namjeru tražiti-optimistički sam mislila kako cu rodit u 15 minuta kao moja mama, baka, prabaka, sestra i teta. Inspirirala me za to žena koja je u boxu razbila željezni krevet rađajuci, a mi smo u predrađaoni to sve slušali.Bol na dripu je neizdrživa( 6 sati grčenja i urlikanja) i bila sam polu luda. Ogorčena sam na uporno forsiranje prirodnog poroda kao da živimo u špiljsko doba. Toplo preporučujem epiduralnu svim rodiljama koje ne podnose fizičku bol, kao ja. Sad ponovo imam roditi u 08. mjesecu i živim u strahu da me opet čeka borba sa doktorima i sestrama dok ih ne uvjerim da mi je daju, jer su žilavi i ne žele je dati. Duboko sam uvjerena da više komplikacija nastane kad se forsira prirodan porod pod svaku cijenu, a on ne ide pa ne ide, nego u slučajevima sa epiduralnom ili carskim. Sve moje poznanice koje sad nakon poroda imaju trajne probleme sa svojim zdravljem i zdravljem bebe, imaju ih zato jer im je bio forsiran prirodan porod.Citiraj:
Anna8 prvotno napisa
s ovim dijelom tvog posta se slažem, i ja sam bila na dripu.Citiraj:
jubicha prvotno napisa
samo, prirodan porod ne uključuje drip.
možda bi taj porod bio manje bolan kad ne bi uključivao drip, pa onda ne bi ni bilo želje za epiduralnom.
Jubicha, ja bih rekla da malo brkas pojmove :)Citiraj:
jubicha prvotno napisa
Forsirani prirodan porod nikako ne moze biti prirodan porod ak je forsiran. Ti si vjerojatno pricala o vaginalnom porodu, ne o prirodnom porodu.
Nazalost, nije ni cudo da si pozeljela epiduralnu kad su ti sibnuli drip :( I znam kako je na dripu, i ja sam ga nazalost iskusila...Citiraj:
Bol na dripu je neizdrživa( 6 sati grčenja i urlikanja) i bila sam polu luda.
Nije to kao da zivimo u spiljsko doba - da je, pustili bi te na miru da rodis, i sigurno bi brze i s manje boli rodila - zagarantirano. Ovako vecini zena trudovi uspore kad dodju u bolnicu (zbog straha), pa osoblje nema potrebe pricekati da se zena smiri i da trudovi krenu, nego imaju potrebu ubrzati stvar dripom. Dakle, ovo nema nikakve veze sa spiljskim porodima, ovo je obican hrvatski porod na kojem doktori imaju potrebu kontrolirati stvari, ubrzavati ih i po potrebi rezati ak zatreba itd - a rezultat svega toga - vrlo cesto zene koje ne dozive ljepotu poroda nego pozele ne roditi vise :(Citiraj:
Ogorčena sam na uporno forsiranje prirodnog poroda kao da živimo u špiljsko doba
Sigurna sam da bi ti puno bolje podnijela svoju bol da su ti je dopustili, umjesto toga oni su tebi SIBNULI umjetne trudove pa ko prezivi pricat ce.Citiraj:
Toplo preporučujem epiduralnu svim rodiljama koje ne podnose fizičku bol, kao ja
Vjeruj mi da te razumijem u potpunosti - prosla sam taj put. I poucena tim iskustvom ZNAM na cemu cu inzistirati sljedeci put, a to ce definitivno biti cinjenica da me se ostavi na miru da rodim. Moje tijelo ZNA sto mu je ciniti, samo ga se treba pustiti i ne pozurivati kako doktori misle da bi trebalo. Moje tijelo zna bolje.
Ta bol ima svoju svrhu... i dijete je osjeti. Sto je s djetetom u utrobi koje osjeti svu silinu dripa a nema blagodati epiduralne da ne osjeti tu bol kao sto je ne osjeti majka? Dijete osjeti sve. Kako se ono osjeca u toj cijeloj prici? Mene to muci puno vise od cinjenice da mene porod boli - ja sam velika i prosla stosta u zivotu, ono nije. Dijete tek izlazi na svijet i zelim mu omoguciti najbezbolniji moguci porod (ne sebi, njemu :saint: ).
ja sam bila stalno na dripu i bilo je aaaaaajmmmmmeeeeeeeeeeee užas da bi svakako završila u noći na carskom kao hitno :evil:
nije to baš kod svakoga isto: mene prvi porod, uz drip, nije nešto bolio, a ovoga se, bome, dobro sjećam :)
Ak si bila srece ko ja, onda si i spazmex dobila uz drip :mrgreen:
Ili je kao ja, dobivala malu dozu :mrgreen:.
slažem se s tim, vjerovatno si u pravuCitiraj:
kajsa prvotno napisa
Ja sam mislila da je vaginalni porod sve što nije carski, ali rado cu se educirati ako mi pojasniš razliku između vaginalnog i prirodnog poroda.Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
Kako se zove porod kada doktori uporno forsiraju da žena rodi bez pomoci moderne medicine, iako joj je ona potrebna- znači strogo naturale kako su rađale naše prabake, ako nije isforsirani prirodan porod :? ?
nisam dobila intravenozni, nego gel.Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
Pokusala sam ti popraviti citiranje Jubicha.. trebalo mi je 15 min da skuzim gdje si ti pisala u toj cijeloj prici.. nadam se da sam dobro skuzila.
Tocno :)Citiraj:
jubicha prvotno napisa
Vaginalni je svaki koji nije carski. Prirodni porod je vaginalni porod u kojem se postuju fizioloske potrebe zene u porodu. Znaci onakav kakvim ga je priroda zamislilaCitiraj:
ali rado cu se educirati ako mi pojasniš razliku između vaginalnog i prirodnog poroda.
brkas pojmove... Ako doktori forsiraju prirodan porod bez pomoci moderne medicine, a pritom prokinu vodenjak, daju drip, postave zenu na ledja, pristekaju joj ctg, zarezu jer epiziotomija treba - to onda nikako nije strogo naturale porod kako ti spominjes. To je okrutan hrvatski bolnicki porod. Neznam kako bi ga drugacije nazvala. Al s prirodom veze nema.Citiraj:
Kako se zove porod kada doktori uporno forsiraju da žena rodi bez pomoci moderne medicine, iako joj je ona potrebna- znači strogo naturale kako su rađale naše prabake, ako nije isforsirani prirodan porod :? ?
Prirodan porod se NE MOZE forsirati.. prirodan porod odradi tijelo zene samo (jer zna sto mu je ciniti) ako mu se omoguce neometani uvjeti :)
Eto vidis :mrgreen:Citiraj:
apricot prvotno napisa
jubicha, procitaj price s poroda koje je anchie76 linkala negdje gore, pa ces vidjeti sta je prirodni porod.
aha, zaboravila sam spomenuti, anchie, fali ti jos jedna prica :)
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=62424