pa ne moraš forsirati neku namirnicu ako vidiš da djetetu ne odgovara, samo zato da bi je "savladalo"Citiraj:
Smokvica. prvotno napisa
ako ima zatvor, daj joj par dana nešto što je organizam već prihvatio
pa onda krenite u nove pobjede
Printable View
pa ne moraš forsirati neku namirnicu ako vidiš da djetetu ne odgovara, samo zato da bi je "savladalo"Citiraj:
Smokvica. prvotno napisa
ako ima zatvor, daj joj par dana nešto što je organizam već prihvatio
pa onda krenite u nove pobjede
Da se pohvalim.
Konačno je i nama krenulo...i jede sve što se nudi! :D
Očito je sazrela za dohranu tek s 10.mj. (hm, mislim da je tak bilo i s V) i morali smo čekati zube
utjesi me svaki ovakav topik jer kod nas jos nistaaaa
Da li može lubin i komarča? Smrznula bi ribu spremljenu za bebu pomješanu sa povrćem pa odmrzavala za svaki dan (četiri dana)! Da li je to u redu i to tada predpostavljam ne treba grijati!?
ja ne bih mrznula niti kuhanu, niti s povrćem.
ja bih smrznula svježe komadiće i onda kuhala, samu ribu ili s nečim.
sitni komadići povrća koji se smrzavaju-odmrzavaju su... kao truli.
i, kako to misliš da ne treba grijati? samo bi odmrznula i dala djetetu?
Ja isto ne bih smrzavala pa odmrzavala i isto imam iskustvo da je povrce uzasno neukusno i gnjecavo kad ga ja smrzavam.
Koliko dohrane je previse dohrane?
Mi napravimo klope vise od pola ovakve posudice i sve pojede, kad je manje, protestira i place.
Doji bar 10x dnevno (ukljucujuci i obroke kad mu dodajem ad na sns), od toga 3-4x nocu kad bas cujem da se tanka i guta,.. nemam pojma.
I ne deblja se, samo u duljinu raste.
Nisam nikad to radila,pa pitam,a i to smrznuto mi je na dalekom drugom mjestu. Ipak sam se odlučila svaki dan dati friško. Hvala!
mi imamo upravo obrnuti problemCitiraj:
BusyBee prvotno napisa
počeli smo prije otprilike 2 tjedna (2 dana smo pauzirali isto zbog osipa) i on pojede ono što mu ostane zbrljano na bradi pa eventualno to obliže - otvaranje usta i žlica - 0 bodova
jučer kad sam mu davala rižine pahuljice kao da je počeo otvarat usta, ali onda sam nakon nekog vremena skužila da ih otvara zato da izbaci ono što je na neki način slučajno završilo u njima, a on ne bi progutao, a ne zato da uzme novo sa žlice :roll:
čak sam mu i izdojeno probala davati na žlicu da vidim u čemu je problem - isto je brljavio - pa zaključujem da nije stvar u namirnicama (iako kad dospije u usta napravi takvu facu ko da sam mu dala ........ne znam što), nego valjda ipak u toj žlici :/
prstima svojim, njegovim sve opet završi po svukud više nego u ustima
znam da je još rano za bilo kakvo zabrinjavanje, ali iskreno nisam sigurna da smo mi uopće započeli dohranu s tim količinama koje on kao "pojede"
stijena, kod nas je to stanje trajalo skoro 2 mj a sad ga ne mogu zaustavit...na sve se mrstio, pljuvao, pojeo bi po 2-3 zlicice i to kad bi nesto bilo bas toplo, rijetko i sto bezukusnije....a onda je krenuo..
uopce se nisam brinula. mislim da s dohranom ne treba nista forsirati. pustiti djete da se upoznaje s hranom i okusima...
Molim vas neka mi netko kaže kako kuhate proso?
Mi smo evo prije dva tjedna krenuli s dohranom prema "Apricotinom receptu", apsolvirali smo jabuku i palentu, papamo super i jučer nam je na redu bilo proso. Kuhalo se cijelo popodne, ali i dalje je ostalo dosta tvrdo- mislim meni je bilo super, ali za bebu potpuno nejestivo.
Dakle, kako? Jel ga prije kuhanja močite ili nešto?
Proso-alnaturaCitiraj:
dunja&vita:-))) prvotno napisa
Pir i proso - jos jedan topic
:lol:Citiraj:
ajme, fali mi snorki koja je grah kuhala 7 sati :lol:
sori, dunja, stvano mi smiješno :*
ja ga kuham desetak minuta najviše.
ako ti se čini tvrdim, možeš ga i prije kuhanja držati namočenog u vodi.
ali, ne znam.
ja imam neko čakovečko, u crveno-zelenoj vrećici i baš lijepo omekša.
Apri, a kako amarant?
A što se tiče prosa, nisam ga ja kuhala, nego MM. Ja sam bila na putu pa sam njemu rekla da malenoj skuha proso, on rekao da ga je kuhao i kuhao i kuhao, a na kraju tvrdo. A ni ja nemam iskustva s prosom pa pitam.
Provjerit ću ja još jednom šta je on radio :roll:
amaranth se kuha najduže od svih tih žitarica i on se stvarno nikada ne raskuha (kao npr. quinoa koja se pretvori u "crviće" kad je dobro skuhana)
on se kuha cca 25 minuta i meni kao pokazatelj služi sluz koja se pojavi.
uvijek ga kuham u manje vode i onda prema potrebi dolijevam, ali ga se treba često miješati jer padne na dno posude. zalijepi se i voli zagorjeti.
ali ga klinac obožava.
(i... amaranth iz guze izlazi u obliku u kakvom je ušao - sitne kuglice koje "trče" po cijeloj kadi). :)
Hvala ti, baš si :saint:
i moj obožava amarant. ako želim nešto što mu je inače bezveze da prihvati stavim amarant. i da.. kakav unutra- takav van :lol:Citiraj:
apricot prvotno napisa
Moj neće palentu... Voli kad mu je sve skroz glako, bez ijedne murvice. Da li vi pasirate ili sa štapnim možda?
Ja bi sada počela uvoditi treći obrok oko 5 popodne, što im dajete?
Thx!!!
ja proso kuham 5-10 min.. i "pravi" domaći proso (kakav ja imam) se nikad ne raskuha skroz nego se one nejgove kuglice kao raspuknu i malo rascvjetaju :)
Dunja, probaj s Alnaturinim iz DM-a. Dovoljno je kako piše - pet minuta kuhanja, 10 stajanja. Ja kuham možda koju minutu duže, ali kuham u nešto više vode (piše 2,5x vode na kolčinu prosa, ja stavim 3). Ispadne mi taman. Ako curka jede palentu, trebalo bi proći jer nije puno zrnatije. Nama je problem bila baš palenta jer je bila prva "zrnata" hrana (prije toga je jeo samo rižine pahuljice i pasiranu smeđu rižu).Citiraj:
Mene muči povrće. Nema skoro ničeg sada u sezoni što se može dati ovim malcima.
da utješim nejelice :P mi smo počeli sa 7 mj s dohranom, s 10,5 je pojela nekoliko žlica prvi put, a s preko 11 prvi obrok
sad ima godinu i 1 ili nijedan obrok. ostalo doji, a ja radim od sutra. dosad sam je ostavila samo jednom na više od par sati i mojoj mami je solidno pojela. ponešto u nekoliko navrata
Proso se kuha 20 minuta (1:2)
jesi probala dati da sam nesto gricka, komad kuhane mrkve ili jabuke, ili onaj rizin kreker bez soli iz dm-a? mozda bi htio komadice kad bi probao sam jesti. tako moja k, vise nece da ju hranim zlicicom, izbija mi ju iz ruke. ali kad joj dam da sama jede, onda se davi. ja joj od pocetka dohrane nudim neke stvari da jede sama, i ide joj ok. nema problema s komadicima, naprotiv, voli ih zvaketati i cuclati.Citiraj:
sanja77 prvotno napisa
od obroka.. za dorucak uglavnom zitarice i voce (riza, zganci, pahuljice, proso.. sa jabukom i bananom zasad jer nema nis drugo), rucak i vecer su tu negdje, isto zitarice ali s povrcem, nekad dodam kuhanu ribu ili meso. dajem joj da jede sama te krekere ili kukuruzne kiflice, ili pak komad jabuke ili mrkve..
Papamo proso ko veliki... :D
koliko dugo si ga kuhala :P
(jel ti piše na vrećici prosena kaša)
10 minuta, nije prosena kaša nego baš proso od Alnature.Citiraj:
apricot prvotno napisa
pa jel omekšalo?
ja ne kuham onaj neljušteni proso, kao za papigice.
već to što piše da je kaša; isto su kuglice, ali nema opne
E,to i ja kuham.Citiraj:
apricot prvotno napisa
A jesam od kuhanja prosa uspjela napravit višu matematiku...MM je kriv :mrgreen:
Pokušala s komadićima, malo je cuclao i ispljunuo... Onda sam mu smikasala korabicu i mrkvu pa nije ni to htio. Samo gotove kašice. :cry:
evo i mi poceli
-jabuka ribana - "pojeo" pola zrna graška
-jabuka ribana - "pojeo" pola zrna graška
-jabuka ribana - "pojeo" dva zrna graška :D
a apri šta je s bananom?
budući da u našoj obitelji banana nije omiljena, i malenom sam je prvi put dala sa devet i pol mjeseci i to samo zato što smo bili na putu pa nije bio veliki izbor.
nije bio oduševljen, pa nisam više ni pokušavala.
kalij iz banane nadoknađujem sušenim marelicama koje su mi nekako draže i primjerenije našem podneblju.
a imaju i željeza.
a mi smo obozavatelji banana :roll:
Klara i Petar svaki dan smazu po dvije (umjesto rucka pred spavanje) a mm ih isto obožava i stalno me napada da kad mislim Mateju dat bananu
planirala sam kad savladamo jabuku al mi nekako rano pa cu mozda ipak prvo uvest rizu i palentu :/ (malo sam neodlucna ili mozda nisam)
Mi ćemo skoro 6. meseci i spremamo se polako za dohranu. Zapravo ja se psihički pripremam :) Sve mi se to čini tak komplicirano, najrađe bi nastavila samo dojiti i onda odjednom da sve jede :mrgreen: Šalim se, ali zbilja imam 100 upitnika, kaj kad smije, kaj s vodom, dal pripremat sama il kupovat gotove kašice, ako radim sama, gdi kupovat namirnice??? Ovo zadnje me najviše zanima, gdi recimo kupite mrkvu?
Neroslava škicni ovdje
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=65638
i ovdje
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...a+dohrane+nova
Kahna, thx, samo kaj na ovom topicu Tablica dohrane nova ima više pitanja nego odgovora, a na topic Pričajmo o dohrani sam i sama naišla tražeći po izborniku, ali nekako uz malog bebača stvarno nemam toliko vremena za čitanje 11 stranica teksta. Gledala sam na sajtu, nema nekog generalnog teksta osim http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=238&Show=1468 , a to mi opet ne objašnjava neke konkretne stvari, tipa kaj točno znači palenta? Jel ona instant plenta ili neka kajaznam koja vrsta (primjera radi...).
Najviše od sveg me zanima da li kupujete voće/povrće po supermarketima ili gdi? Nekak me to frka, ko zna od kud je došlo, s čim je tretirano i kolko je godina do nas putovalo :/ .
Bok! I ja se pridruzujem ovoj temi jer smo ''do grla'' u dohrani.
Kao i apricot i ja od pocetka vodim tablicu u kojoj pisem sta sam uvela, pratim reakcije i broj dana testiranja (ja svaku namirnicu testiram 5 dana).
Sada je cetrdesetak dana kako se dohranjuejmo, u pocetku sam vecinom sve bacala, a Kai bi pojeo jednu malu zlicicu, a od prije par dana ponekad cak pojede 1dl po obroku.
Imam dva pitanja:
1. Apricot vidim da si ti i sa 8 mj. imala samo dva obroka. Da li si ti to sama odredila i kad se po tebi uvodi treci obrok?
Naime ja sam ga vec uvela, ali sam primjetila znacajan pad u broju podoja. Kai bas odbija sisu preko dana (ima max. 5 podoja) za razliku od prije kad se stalno nacicavao, pa si ja sad mislim da li mu je to dosta s obzirom da ni dohranu on ne jede vise od 1dl po obroku (x tri obroka), a i pokakanih pelena je sve manje (svaki drugi dan po jedna).
2.Negdje na forumu sam nasla da je kukuruzna krupica - griz, pa zar nije kukuruzna krupica palenta (žganci)?
Ili su griz i palenta isto?
Malo sam zbunjena jer to ne smatram istim ni po okusu ni po boji.
kukuruzna krupica- palentaCitiraj:
ivana2008 prvotno napisa
pšenična krupica - gris
ne mora biti. kad narucis od severa, kuk. krupica je fakat krupna, a ono sto je nama inace palenta, zganci--to se zove kukuruzni griz. ja sam isto malo zazujala. tako da ja kupujem griz, i to dode ko ona instant palenta (ali puno finije :mljac:)
Eto, o tom ja govorim! Nemreš bit siguran ni kaj neko misli kad veli griz i žganci :mrgreen: .
uvrijezeno je da je griz psenicna krupica, a palenta kukuruzna krupica, ali se svako toliko pomijesaju. jos kad uzmes imena proizvoda raznih proizvodaca, onda tek nastaje zavrzlama.
ali u principu stoji--griz je psenicna krupica, palenta, zganci su kukuruzna krupica :)
Pa to je velika razlika da li nesto ima glutena u sebi ili nema. Tako da se zganci i griz onda nikako ne bi smijeli poistovjecivati.