Stigao drugi papa i sve je u redu! hmm Prestala sam pušiti, pila sam Beta glukan, ali ne vjerujem da bi to pokazalo poboljšanje u tako kratkom periodu. Neću se zamarati više, glavno mi je da sada mogu krenuti u novi IVF postupak.
Printable View
Stigao drugi papa i sve je u redu! hmm Prestala sam pušiti, pila sam Beta glukan, ali ne vjerujem da bi to pokazalo poboljšanje u tako kratkom periodu. Neću se zamarati više, glavno mi je da sada mogu krenuti u novi IVF postupak.
Evo za sve u sličnoj situaciji.dijagnoza cin III-cis+hpv....ostala sam trudna.Trudnoća kontrolirana privatno i u petrovoj.Porod prošao u redu.10 mjeseci nakon poroda odlučila sam se na lletz privatno koji na žalost nije mogao biti učinjen jer je koliko sam razumjela površina za 'spaljivanje'bila veća i ginica se bojala da mi anestezija ne popusti.Nakon toga odlazim u petrovu i dogovaram konizaciju...obavljam uobičajene pred operativne pretrage...dogovor s anesteziologom obzirom da još dojim djete.Došao je i dan operacije..oko 11 me voze u salu...oko 14 se budim iz narkoze i voze me u sobu.Nikakvi bolovi...krvarenje ništa extremno....naravno strogo mirovanje.U srijedu sam primljena,četvrtak operirana,ponedjeljak već doma....Čak mogu reći da su bili toliko susretljivi da su dozvolili da mi dovode djete na dojenje...Nadam se da sam nekome olakšala sa svojom pričom...i mene je bilo strah ali pokazalo se bezrazložno....Ne zaboravite na redovnu kontrolu kod svog ginića
Evo mene... nisam se zabunila. smijesno mi je samo i pomislit da netko ne zna na kakvoj je operaciji bio. Ja doduse ne zivim u Hrvatskoj nego u Italiji te ocito ima nekakvih razlika. Moja operacija je stvarno bila onakva kako sam gore opisala i bila je klasicna - skalpel. Moja ginekologica, koja je ujedno i radila operaciju (primarius u jednoj od bolnica u Palermu) najvise vjeruje klasicnoj konizaciji te u slucaju cin3 i cis samo takvu i radi. Ja sam cak pomisljala na odlazak u Hrvatsku to obavit zbog blizine roditelja bla bla, ali me je uvjerila da to radim kod njih. Naime, postoji novi nacin sivanja grlica nakon sto odrezu konus. Ona taj koristi te je krvarenje minimalno. Anesteziolog mi je objasnio da preferiraju spinalnu anesteziju kod takvih operacija (rodila sam carski i takodjer ide spinalna).
Doma si isti dan (one day hospital - operacija).
Eto cure, bit ce da ima pomaka u tim operacijama samo sto ih hr doktori ocigledno ne rade....
ps. ovdje kad radis carski ides kuci nakon 3 dana bolnice. slijedeci dan nakon operacije hodas... spinalna. i mene ponekad cudi ta velika razlika "tamo i tu".... ocigledno nesto radi tu razliku.
ako nekoga zanima nesto vise moze i na pp... ili ako zeli doci tu radit konizaciju ;)
zao mi je sto je tako tamo, ali stvarno cure ocigledno je moguce
lentz konizacija se radi u ambulanti. kao i biopsija. moja prijateljica je ovdje radila tu vrstu konizacije. u ambulanti i odmah ides doma. klasicna se radi u bolnici.... bo cure, ne znam sto vise reci. stvarno ne znam.... anaves, mogu se raspitat kod ginicke cemu ta razlika ako te jako zanima pa ti posaljem pp ....
Pa zbilja me zanima! Zanima me sve što je vezano za to jer mnogo toga se kod nas ne radi kako bi trebalo i trudim se nešto promijeniti po tom pitanju! Zbog svog slučaja sam na sudu sa bolnicom....
Kod nas je nemoguće doći do kvalitetnih i opširnijih informacija o tim problemima i žene uglavnom nemaju pojma šta bi kad se nađu u tim problemima i bezuvjetno vjeruju bijelim kutama! Zbog toga i pomažem u izradi stranice na kojoj će se moći naći više informacija o tome!
Jasno mi je zašto preferira klasičnu konizaciju; patohistološka interpretacija konizata nakon klasične je puno sigurnija nego nakon LETZ-a jer LETZ spali rubove pa je nemoguće reći dali su "čisti". Evo ovdje više o tome: http://www.anilas.net/index.php?p=4_...A%20ILI%20LETZ
Ne razumijem samo kako zaustavljaju krvarenje!? Ili se kod nas ostaje u bolnici "za svaki slučaj"!? Ako ti nije teško, bila bih zahvalna da se raspitaš malo više o tome pa da mi javiš!
bok!ja bih vas zamolila da mi nekako pomognete...u pitanju je moja mama!jucer je dobila nalaz papa testa i prisutan je cin 3 i carcinom in situ!nije vec par godina bila na pregledu i sad evo.....:-( ima 46 godina.ginekolog joj je dao uputnicu za daljnje pretrage....zabrinuta sam jako pogotovo zato što je njena mama prije 20 godina obolila i umrla od raka grlica maternice!molim vas da mi pomognete nekim savjetom!!!!!!!!
hm
mislim da ima malo razlike u kojoj se anesteziji rade neki zahvati....
npr. "bezbolan porod" - epiduralna
carski - spinalna ili opća zavisi o situaciji
letz - lokalna ili čak spinalna
Pozdrav svima!
Prije svega htjela bih vam se svima zahvalit, predivne ste, pune ohrabljenja i utjehe sto u ovakvim situacijama stvarno puno znaci.
Znam da su neki (vecina)postova stari, ali evo par riječi o mojoj situaciji.
Prije 3 mjeseca radila sam papu i bio je cin 1 koji prelazi na 2+ hpv( s tim da vec zadnjih godinu i pol je papa bio cin 1+hpv bez daljnjih promjena),to sam obavila kod svog ginekologa, koji me nakon tog nalaza šalje u bolnicu(petrovu) na daljnje pretrage-kolposkopiju i eventualno biopsiju.
Bila sam u bolnici prosli tjedan gdje mi je doktor napravio ponovno papu i nalaz pape danas je bio cis!!! u samo 3 mjeseca!!! bila sam u soku,blago receno.
Napravio je kolposkopiju i kaze da imam neku upalu za koju mi je prepisao neke vaginalete tako da se nadam da to ipak nije konacno stanje jer negdje u postovima sam procitala da je moguce da radi upale papa bude gori nego sto je inace.
Znaci moram cekat da upala prode i takoder moram cekat menstruaciju da odem ponovno u bolnicu na vjerojatno biopsiju, doktor je spominjao vjerojatno letz.Sad me strah da se stvar ne pogorša u tih 3, 4 tjedna jer kazem nakon 3 mjeseca mi je sa cin 1 doslo do cisa.
sva sam u panici radi toga, i da, da se nadovezem na gornje postove, doktori nista posebno ne govore o ozbiljnosti situacije sto me ljuti, jer vise sam saznala preko foruma i internetskih str. nego od njih samih!
pozdrav cure i sretno svima :))))
suosjecam sa svima vama i radujem se sa svima vama s kojima je sve proslo ok :)
Imala sam i ja sve ovo gore navedeno...
Brisevi svi cisti, osim ponekad Candide i Hpv 16
Meni je nalaz galopirajuce bio sve gori i gori (biopsija 6 mj prije operacije je bila cin2, a dolje vidi nalaz nakon 6 mj)... Jedna gin (moja tada jako dobra prijateljica) mi je preporucila da idem na klasicnu, a ne letz konizaciju jer se ovako (po njoj) moze preplitko područje skinuti, pa preko "naraste" normalno tkivo i na papama se dalje vidi da je sve u redu, a moze duboko ostati neke promjenjene stanice koje onda dovode do veceg i prosirenijeg karcinoma, koji kad se otkrije bude kasno...
Preporucila mi je dr Zupica za kojeg mi je rekla da je posten, dobar i strucan i da ce voditi racuna o tome da jako zelim imati djecu...
Konus je bio velicine 2x2x1 cm, patohistoloska Carcinoma planocellulare cum invasium minimali cervicis, rubovi nejasni, upalno podrucje.
Bolno, bila u bolnici 10 dana, krvarila svjezu krv jos mjesec i nesto... nakon 6 tj lezanja i sumameda (nije pomogao), pa sinersula (tko zna je li pomogao) prestala sam krvariti i polako se vratila normalnom zivotu...
Kasnije papa dobar, hpv negativan,
Za 2,5 godine sam ostala trudna, provela prvi dio trudnoce dobro, a drugu polovinu u strahu od preranog poroda. Svaka 2 tjedna vaginalni pregled (nevjerojatna glupost... ajmo nekom tko nema pol cerviksa cackati svako malo da vidimo dal se otvorilo???), na kraju balade busenje vodenjaka u 38+6 zbog otvorenosti 4 cm (pobogu kakva je to indikacija??). Dijete rodjeno malo prerano, jaka zutica, adaptirano u rodilistu, jaaaake alergije, intolerancija na hranu...
Druga trudnoca 4 god od konizacije, sad sam bila opustena opet do pola, onda me dr (prvi put) vaginalno pregledao i naredio pravac krevet, cerviks se skroz povukao, nema ga uopce... prijeteci porod... proplakala slijedecih par tjedana, pa malo po malo pocela se kretati koliko bi mi bilo ugodno, vaginalce nisam ponavljala... s 28 tj picim okolo, s 31 se kupam u moru, plivam, dojim cijelo vrijeme... od 33 prestajem mirovati izuzev kad mi tijelo posalje znak da usporim...
U 35. tj dopustam jos jedan vaginalni pregled... situacija identicna onoj iz 20. tjedna... eh...
Rodila u 43. tjednu (dr mi prije naravno predlagao indukciju, ali ja sam odbijala).
u slijedecoj trudnoci planiram 0 vaginalnih pregleda
Ovo je moje iskustvo, nikako uzimati kao savjet ili referentno misljenje...
Ja sam cijeli život imala uredne pape
2010 dobila sina nakon nekoliko godina pokušavanja, 3 spontana (2x kiretirana) iz nikad otkrivenih razloga (pretrage radila u dubrovniku i u petrovoj)
Trudnoća školski prošla. ja nisam neki boležljivi tip bila, al sam uvijek uredno svako 10-12 mjeseci radila papu
Kad je maleni krenuo u vrtić, za 7 dana se razbolio i mjesec dana smo bili u bolnici dok nije ozdravio
Otad sam stalno nešto pobolijevala. Ništa ozbiljno, grlobolje, bronhitis, grlobolja, upala mjehura...stalno nešto
Ne znam jel od stresa, iscrpljenosti ili čega, al stalno je nešto...
Papa u 12.mj.2011 (nalaz je došao u siječnju ove godine) pokazao CIN III. Nalaz kolposkopije i biopsije uredan (moj ginekolog u čudu?!)
Ja sam u međuvremenu pokušala malo podići imunitet, pa sam pila citrofit, spirulinu, vitamine i minerale...
Međutim, ponovljeni papa opet pokazao CIN III.
Čekam ponoviti kolposkopiju i biopsiju pa da vidim šta ide dalje
Kako je uopće moguće da papa pokaže CIN III, a biopsija baš ništa??
Šta to može značiti?
Ginekolog mi nije nikada dao nikakvu terapiju (pretpostavljam jer je biopsija bila uredna)
Šta sad uopće raditi?
Čekati biopsiju samo pa vidjeti šta dalje?
Nadala sam se još jednom djetetu, a što ako bude potrebna konizacija?
Koliko vidim po vašim iskustvima, i nakon konizacije ste iznijeli trudnoću manje višr ok?
Cekaj kolposkopiju.
jel netko imao pojačano krvarenje nakon biopsije?
prošla biopsija je prošla ok, bezbolno skoro i samo lagani iscjedak poslije
jučer me biopsija dosta bolila i nikako ne prestaje krvarenje
kad sam jučer popodne izvadila tampon, iz mene je potekla krv pa sam otišla u bonicu i opet su mi to jako tamponirali
jutros, kad je gin vadio te tampone, jedva je malo bilo krvi na njima, al me poslao da pričekam 20ak minuta da vidimo hoće li se šta desitit
nažalost, već nakon 10ak minuta sam osjetila da krvarim pasam se vratila ginekologu
odlučio je opet još jednom tamponirati, rekao da što kasnije večeras izvvadim tampon i ukoliko se krvarenje nastavi da dođem ujutro da mi to zašije, a ako krvarenje bude obilnije od menge da odem noćas kod dežurnog u bolnicu da mi to sanira ipak
sad sam malo i u strahu
zašto se to desilo (rekao je i sam ginekolog da se rijetko dešava, al eto)
a obzirom me bolila biopsija uzlokalnu, vjerojatno će i to šivanje al tko zna
alkemicar gdje si?Kako je prošlo?
biopsija je bila loša
uzet je velik uzorak pa sam puno krvarila
nekako je i to prošlo, a u međuvremenu sam odradila konizaciju i jučer došla doma
sve prošlo ok, nalaz ok, al mi je sad počeo sukrvičasti iscjedak
nema ga uno, lagano ide,a lumirem od straha da se ne pojača
iako stalno ležim i pazim se
baš sam u strahu jer ne bih htjela morati svog dvogodišnjaka opet ostaviti i ići u bolnicu radi krvarenja
daj Bože da prođe u redu
Ovako, dijagnosticiran mi je CIS, ginekologica me šalje u bolnicu na biopsiju i kolposkopiju koji će potvrditi ili opovrgnuti nalaz pape. Nakon toga ide se na konizaciju.
E sad, dojim bebu od 13 mjeseci i nisam namjeravala prestati (a zbog ovoga kada se krene u postupke bih vjerojatno trebala), a za svoje zdravstveno stanje bih se htjela pobrinuti čim prije.
Da ne gubim dragocjeno vrijeme, ako ima nekog s sličnim iskustvom ili me premjestite na temu gdje ima o tome, napišite mi kako ste vi krenule u liječenje, da li ići privatno ili normalno u bolnicu, da li ste tražile drugo mišljenje, koliko ste vremena izgubile na to, da li vam se nakon konizacije stanje popravilo ili se sr…nje vratilo?
Nije na odmet reći da planiramo drugu bebu tj. planirali smo, koliko će nas to odgoditi.
Da vam iskreno kažem, jako sam prestrašena ali i odlučna da se što prije riješim svega toga pa vas molim ako mi možete pomoći da se ne gubim, gdje je najbolje ići, kod kojeg doktora, u obzir dolaze i Rijeka i Pula i Zagreb.
Margaretica, ujutro ti pošaljem pp. Ako slučajno zaboravim (temperaturujem), podsjeti me.
Shvaćam da si zabrinuta, tko ne bi bio, ali uz malo pozitivnih misli i dobrog liječnika, sve će bit ok.
margaretica, ja ti samo želim reći da se pokušaš smiriti (znam da je teško) jer papa nalaz ne mora biti točan..makar u mom slučaju nije bio.. moj papa nalaz je bio CIN 3 SIL VISOKOG STUPNJA.. u šoku i strahu totalnom..odmah sam bila naručena u bolnicu na kolposkopiju i biopsiju...nalaz biopsije, nije potvrdio nalaz papa testa..bio je CIN 1. Nakon toga sam kod svoga ginekologa radila krioterapiju (zaleđivanje) i sljedeći papa nalaz je bio uredan...to je bilo prije 3godine skoro..upravo sad pijem antiobiotike i stavljam vaginalete zbog toga što mi je nalaz opet bio cin 1... Nadam se da sam te makar malo utješila jer zaista ne mora biti tako kako je pokazao papa test..
Ja sam iz Zadra, pa ti ne znam preporuku za liječnike, ali vjerujem da će se neka forumašica javiti...
Drži se draga:heart:
Zuska, Anabeg, hvala na odgovorima i podršci.
Administratora ili moderatoricu podforuma molim da obriše moj post od jučer, nadam se da je to moguće. Hvala!
Draga Smedja,molim te da mi napises kako si sada i da li je ikada vise bilo problema sa Papa testovima i da li si imala jos nekih intervencija? Ja sam u martu radila konizaciju i prvi put u zivotu nakon godisnjih redovnih kontrola Papa test mi nije bio dobar.Nalaz konizacije je isti kao i tvoj.Poslije sam imala tri kontrole Pap i kolpo i sve su Bogu hvala u redu.Sljedeca mi je u martu naredne godine.Ja umirem od straha i brige da li ce se sta pojaviti ? molim te da mi odgovoris.Veliki pozdrav...
Javljam se da ti pružim podršku. Nisi sama. Sve se to da riješiti i možeš biti izlječena. Dijagnoza cin 3 i HPV tip 16. Pet godina sam vukla tu dijagnozu. Znači, loš papa test, kolposkopija, biopsija, tipizacija virusa i tako u krug. Papa test loš, biopsija gotovo uredna, a na kolposkopiji se vide promijene. Nema što nisam koristila da bih si popravila imunitet. I opet se sve vratilo na cin 3. Prošli tjedan mi je bila zakazana op. Liječnica je rekla da će vidjeti na licu mjesta hoće li koristiti klasičnu konizaciju ili lletz. Radi se u općoj anesteziji. Znači, zaspala sam i probudila se, da bi mi liječnica rekla da je sve prošlo u najboljem redu i da je koristila manje invazivnu metodu, lletz. Oporavak je brži od klasične konizacije. Krvarenja gotovo i nemam. Zahvat je prilično rutinski. Sad čekam nalaze i nadam se da je sve uklonjeno. I, nije ništa strašno, stvarno je izdržljivo. Samo razmišljaj pozitivno koliko god možeš! Sretno ti i idi hrabro u borbu! Nema toga što mi žene ne možemo preživjeti!
ne znam di bi se javila da se malo smirim...znaci imala sam dvije trudnoce koje su odradene caraskim rezom i sve dobro proslo...nikada nisam imala gin problema.2021 papa test cist,2022 nisam otisla,i eto sad odem i skoro padnem u nesvjest
pise atipicne skvamozne stanice Asc
ne moze se iskljuciti CIN3?
ne moze se iskljuciti HSIL
atipicne gladularne stanice...
u srijedu idem na kolposkopiju i biopsiju i u totalnoj sam komi
nikada do sada nisam imala gin problema,2021 papa dobar,2022 nisam otisla,i sad odem i ono kaos,skoro sam pala u nesvjest.
atipicne skvamozne stanice Asc
ne moze se iskljuciti HSIL aSc h CIN 3?
atipicne glanduparne atanice AGC
u totalnom sam bedu i ne znam kako da se smirim...
u srijedu idem na kolposkopiju i biopsiju i bas sam jadna