tatek ti je tamo odveo pola foruma (mi smo na žalosti bili bolesni)Citiraj:
Frida prvotno napisa
Printable View
tatek ti je tamo odveo pola foruma (mi smo na žalosti bili bolesni)Citiraj:
Frida prvotno napisa
O da, pred dvije godine!Citiraj:
NanoiBeba prvotno napisa
Frida, kak si ti to propustila? :?
Baš se spremam napisati nešto za blog o Gredelju i tom muzeju, no ne znam kad ću stići sve to složiti ...
nemam pojma :(. jel moguće organizirati neku građansku inicijativu da se nađe novo mjesto za muzej?
U ovom slučaju ti je to dosta teško jer je nužan uvjet za taj muzej željeznički kolosijek i dosta prostora jer su izlošci poveliki - idealno bi bilo spojiti taj zaštićeni dio "Gredelja" i muzej i smjestiti ga u taj dio starih hala.Citiraj:
Frida prvotno napisa
Fotke s posjeta muzeju sa "Rodama" su na http://public.fotki.com/vanja2/nepoz...uzej-27122006/
Ako se sjećate, ja sam bio u "Gredelju" prije 2 godine (jesen 2006), postoje fotke na webu: http://public.fotki.com/vanja2/nepoz...ca-gredelj-i-/
Ponavljam ovdje i svoj "putopis":
==============
U zadnje vrijeme sam se malo vise zainteresirao za ajmo to lijepo nazvati "tehnicku ostavstinu" naseg grada (a i sire) i u posljednjih godinu-dvije sam sam, s Vedranom, cijelom obitelji ili i prijateljima obisao napravio nekoliko zanimljivih setnji:
- trasom bivse pruge Samoborceka (stari Samoborski kolodvor - Crnomerec-Podsused)
- trasom nekadasnjeg teretnog kolosijeka za bivsu kasarnu Precko (Voltino-Rudes-Precko/Spansko)
- po zagrebackom Istocnom kolodvoru (teretnom) i trasi napustenog teretnog kolosijeka po Volovcici i uzduz Radnicke ceste
- prosetali smo se i uzduz nekoliko zagrebackih potoka (Dubravica, Vrapcak, Kustosak, Crnomerec) - nije bas rijec o tehnici, ali ni o cistoj prirodi
- posjetili smo i brodogradiliste Uljanik, ciji je dio zasticen jer potjece iz doba Austro-Ugarske (ovo nije Zagreb, ali je bilo zanimljivo i moze se ubrojati u tehniku)
Obzirom da je proteklih mjeesci najavljeno da ce se kroz godinu-dvije tvornica "Gredelj" preseliti na novu lokaciju, a sadasnji pogoni (koji se prostiru izmedju Glavnog kolodvora, Vukovarske i Strojarske), koji su vecinom takodjer zasticeni, ce vecim dijelom nestati tad mi je palo na pamet da bih mogao organizirati posjet toj firmi. I, tako je i bilo. Sam posjet nije bilo osobito tesko organizirati, iako se vidi da vrlo malo ljudi posjecuje firmu, jer je potrajalo dok sam nasao pravu osobu i dok sam joj obrazlozio sto nas zanima i kako sam zamislio posjet (posjet je formalno organiziran u ime Studentskog esperantskog kluba, SEK-a, no na kraju nije trebao nikakav sluzbeni dopis, zig i slicno, iako je to na pocetku bilo najavljeno).
I, stigosmo mi (nas 6 clanova SEK-a) danas u 13h na portu Gredelja, k gospodinu Spiri, direktoru marketinga, koji nas je proveo tokom sat i pol po firmi. Na pocetku smo dobili malo propagandnih poklona (knjiga, blokic i sl), a zatim krenuli u obilazak. Firma trenutno ima oko 1500 zaposlenih (1200 na toj lokaciji i 300 u Vukomercu) i bavi se izradom i remontom vagona i drugih slicnih vozila (tamo se rade i novi zagrebacki tramvaji!) - ponajvise za Hrvatske zeljeznice, ali i za dosta stranih zeljeznica. Sve to se radi u mnostvu hala (mislim da sam po brojevima nabrojao 60-tak vecih ili manjih prostornih cjelina) od kojih velika vecina potjece s kraja 19 i pocetka 20. stoljeca (firma je osnovana 1894. godine i dosta prostora, a i poneki od alata potjecu iz tog doba). Naravno, svi su tokom vremena prilagodjavani potrebama posla, suvremenom opremom (sad tamo rade i moderni roboti za zavarivanje, automatske prese i glodalice i tokarski strojevi i sl.) no atmosfera je jos uvijek bliza Dickensovim romanima nego suvremenim tvornicama.
Ono sto je bilo zanimljivo je:
- arhitektura: starinske metalne konstrukcije, sada nekoristena transmisija za pogon dugackim pokretnim trakama nekad pokretanim velikim motorom, zidovi od cigle, starinski prozori i svjetlarnici
- stari strojevi: neki (uglavnom sad stoje nekoristeni) potjecu jos iz 19. stoljeca: tokarski strojevi, goldalice, prese, oprema ljevaonice, stari vodospremnik za vodu za parnjace (nekad je bio spojen cjevovodom sa Savom kod starog Savskog mosta - jos se vide ostaci pumpne stanice kod nasipa) i jos puno toga
- novi strojevi: zvijezda posjeta je bila kovacnica u kojoj ogromna presa (uz ljudsku pomoc) kuje dijelove koji se ne mogu izraditi automatski: pri svakom udaru prese zatrese se cijeli pod, a veliki uzareni metalni komadi predstavljaju nesvakidasnji prizor
- nacin prijenosa: cijeli krug tvornice je ispresijecan prugama svih vrsta i sirina kolosijeka - malih vagoneta vise nema u upotrebo osim kao posude za skladistenje, no zato smo recimo vidjeli sinsko vozilo sa sirinom kolosijeka od cca 20 metara koje prevozi vagone s kraja na kraj firme i od jedne do druge radionice
- razne radionice: vidjeli smo od radionice u kojoj se izradjuju vagonski kotaci i slicna teska metalurgija pa do lakirerske, tapetarske, elektricarske, tiskarske ...
Saznali smo da im zbog svega toga gotovo svaki dan dolaze zamolbe za koristenje zgrada ili strojeva kod snimanja povijesnih filmova, dokumentaraca, modnih revija, foto sessiona ...
Na kraju smo pogledali i zeljeznicki muzej (koji je pod upravom HZ-a, no nalazi se u krugu Gredelja i jedan od dva ulaza je iz firme - drugi je iz Vukovarske, pored Plivine upravne zgrade) u kojem se moze vidjeti desetak starih lokomotiva (nekoliko parnjaca, medju njima i Titova, najstarija HR elektricna lokomotiva, lokomotiva ralica), nekoliko starih vagona i jos ponesto iz povijesti zeljeznice.
Dosta teksta i fotografija moze se naci i na webu: http://www.hznet.hr/hr/default.aspx?id=7&page=1
I, to je bio zavrsetak zanimljivog posjeta, nadamo se da ce jos biti slicnih!
(a ono sto mi je posebno zao je sto djeca nisu mogla posjetiti tvornicu ... mozda neki drugi put,a sigurno cemo doci u zeljeznicki muzej - ako netko od vas ima mogucnost, nek pokusa doci u Gredelj s klincima, bit ce odusevljeni!)
Povratak u sadasnjost je, inace, bio takodjer neobican - prosli smo ne osobito poznatim i tek 1 metar sirokim prolazom koji spaja Koturasku ulicu sa terminalom iza pothodnika, a ide tik uz ogradu gl. kolodvora i pruza neobican pogled na obje strane.
Bacite pogled na blog, baš sam stavio novi post o poznatom zagrebačkom vodotoku zvanom "Drek river" - nemojte propustiti pogledati fotku novog objekta pročistača otpadnih voda, izgleda onako kako mali Ivica zamišlja naseobinu marsijanaca ili "novokomponiranu" aztečku piramidu (da su kojim slučajem Azteci doživjeli 21. stoljeće)
tatek, svaka čast
evo još jedna zanimljivost,
U Zagrebu možeš biti istovremeno biti na dva trga, jer su jedan pored drugog.
To su Katarinin trg i Jezuitski trg, s lijevon nogom stojiš na jednom, a sa desnom na drugom trgu.
Jedna molbica za sve vas ovdje!
Iz jedne baze podataka dobio sam ispis svih ulica u Zagrebu koje imaju više od 300 kućnih brojeva ... no, ispis kazuje samo koliki je broj domaćinstava, ali ne i koji su to kućni brojevi (ima i onih 1a, 1b itd).
I ja bih sad zamolio vas sa istoka grada da, ako vam je kada usput, pogledate koji su najveći kućni brojevi u navedenim ulicama (i, ako vam nije teško, poslikate ga i pošaljete mail na vanja1903@gmail.com)!
Evo liste (za koju će se tek pokazati da li je baš ovakva u stvarnosti):
1. Ilica
2. Bukovačka
3. Kustošijanska
4. Čučerska (molim podatak o najvećem kućnom broju!)
5. Novačka (molim podatak o najvećem kućnom broju!)
6. Samoborska
7. Vidovec (molim podatak o najvećem kućnom broju!)
8. Avenija Dubrava (molim podatak o najvećem kućnom broju!)
9. Branovečka (molim podatak o najvećem kućnom broju!)
Unaprijed hvala svima na pomoći!
tatek, super ti je stranica o nepoznatom zg-u. čestitke!
Hoće li biti nešto o tome zašto se kvart Ciglenica zove tako? Navodno je tamo nekoć davno bila nekakva ciglana. Čini mi se negdje kod križanja Zagorske i Stubičke, ali nisam sigurna. Nikad nisam čula neku priču o tome. To je bio tako lijep kvart prije 20 i kusur godina, a uništila ga je grozna urbanizacija.
Ne znam jesi li već stavio na svoju stranicu, al zgodno je za one koji ne znaju da iza doma zdravlja u bivšoj lole ribara (baruna filipovića) na putu prema željezničkoj pruzi ima jedno dvorište u kojem uzgajaju srne. Za to znam odmalena i uvijek sam se veselila kad sam tamo prolazila s roditeljima :heart:
I jel se sjećate da je nekada na mjestu hotela Sheraton bio luna park?
Za ove srne znam i ja, sisterica mi je živjela na Selskoj dugo godina i tam sam sa nećakinjama provela puuno vremena!
Najduža ulica - može se i Selska ubrojiti među njih, moja zgrada u kojoj radim je na broju 217, iako nije fizički uopće povezana sa Selskom (mudrost birokracije).
Mudrošću birokracije ja sam se izgubila u zagrebu - u Lastovskoj ulici - tamo nema nikakvog reda. kako se uopće zove naselje gdje je Lastovska - mislim Savica?!
Za srne znam i ja. I za luna park, to zna i tatek (on je star ko ja)
Da, to je Savica!Citiraj:
NanoiBeba prvotno napisa
Za luna park znam (zvao se "Tivan" ;) ), tamo smo išli na rundu vožnje autićima prije kina Opatija.
A srne isto znam, kako radim u blizini često sam išao za sve žive obavljati poslove u bivši HZZO,a i sad sam često tamo radi Doma zdravlja i laboratorija.
Da, Ciglenica je dobila ime po bivšoj ciglani. Pitat ću mamu (rođena u Novoj cesti), možda se ona sjeća nečega iz tog kvarta.
Ima tih priča o Zagrebu puno, kao što rekoh, 70-tak ideja čeka na pisanje i objavljivanje.
Inače, ovih prvih 9 nabrojanih ulica ima po 300 i više brojeva, ako ćemo brojati one sa 200 i nešto, takvih ima zaista puno, od Zagrebačke, Vrapčanske, Rudeške, Selske, Avenije Vukovar (mislim da je zadnji broj 284) ... ima ih dosta.
Postoji tamo je super pedikerka, ali dok sam išla u srednju njihov kafić je bio okupljalište, pa :/ loše društvo bi bio eufemizam. Naravno da smo tamo sjedile i upijale :(Citiraj:
bilbo7 prvotno napisa
Evo opet novosti na postu: priča o zagrebačkim uličnim tablama i kućnim brojevima! ;)
tatek, ovim postom o uličnim tablama si me potaknuo na nešto.
Naime, skoro sam bacila jednu starinu, kućni broj svoje kuće sa nazivom ulice. I sad me baš :oops: Već sam stavila novi. Ovih dana ipak krećem na restauraciju starog.
He, baš mi je drago što si stari ipak sačuvala i što ćeš ga restaurirati! :D
Ma ja i inače skoro ništa ne bacam i stalno nešto restauriram, ali ovo mi se činilo previše posla. Ipak, nisam bila ziher pa sam ga još ostavila u podrumu.Citiraj:
tatek prvotno napisa
Hrđava je, dobro, to ću riješiti onom bojom koja skida hrđu, ne mogu se sad sjetiti kako se zove. Ona ima reljefna slova i broj, ato ću morati s tanjim kistom.
Eto, hvala još jednom na poticaju!
baš kad smo na temi. Kaj je Kaptol? Trg, a ne ulica? Brojevi idu po redu a ne: neparni lijevo, parni desno.
Paaaa, po izgledu i jest kao neki dugoljasti trg.Citiraj:
NanoiBeba prvotno napisa
Iako, vidio sam ja ponegdje i ulice kojima numeracija ide po redu, zdesna do kraja pa nalijevo nazad do početka (npr. Berlin, zapadni dio).
Je duguljast, ali se pretvara u ulicu prema sjeveru. baš je zbrčkano - skoro kao Lastovska (na Kaptolu se barem nisam izgubila)
OT. Vela Luka ima ulice kao New York. 1. ulica, 2. ulica i sve nekako tako
Ako baš želiš upoznati zbrčkanu ulicu, posjeti Stubičku na Trešnjevci, o njoj ću skoro pisati!Citiraj:
NanoiBeba prvotno napisa
A branovečka cesta, kuća br 156, a do nje 243 :shock:
Hvala ti, zanimljivo je, istražit ćemo! ;o)Citiraj:
dol prvotno napisa
Tatek, ja bum te izljubila od sreće ako ćeš pisati o toj ulici :heart: :mrgreen:Citiraj:
tatek prvotno napisa
Nje ima pa je nema pa je opet ima pa nestane pa se opet pojavi :lol:
I uoči da nešto ne štima s neparnim brojevima na početku ulice. Čini mi se da fali broj 1, 3, a možda i 5 (nisam sigurna) i nitko se ne sjeća zašto :?
Je, baš je čudna, na svom putu ima 2 diskontinuiteta i 2 zavoja od 90 stupnjeva.Citiraj:
kokolina2 prvotno napisa
No, znam čovjeka koji se rodio u njoj pred cca 55 godina pa će mi valjda znat nešto više reć o njoj!
Nisam vam se javljao već više od mjesec dana, no blog ide dalje po ustaljenom redu i do sada je skupio točno 60 postova, na dosta njih možete naći zanimljivosti koje mogu biti interesatne i klincima (kao recimo željeznička okretaljka, stupovi stare žičare iz Podsuseda ili nadvožnjak prijenosne trake za glinu za ciglanu itd).
Daklem, svratite na http://nepoznatizagreb.blog.hr/ ;)
tatek super nam je bila šetnja bosanskom!
hvala :D
Molim, i drugi put! :DCitiraj:
stellita prvotno napisa
Dragi moji, stigoh i do jubilarnog stotog posta na mom blogu "Nepoznati Zagreb". Hura!
Hvala vam svima na praćenju, podršci i komentarima ... ideja imam i nadalje puno, postova neće manjkati ... a sada vam kao poklon darujem popis svih dosadašnjih postova!
07.01.2009 Kreće nepoznati Zagreb!
07.01.2009 In memoriam Dino Dvornik
08.01.2009 Tamo gdje tramvaji staju na tračnice ...
09.01.2009 Biser reklame (1)
09.01.2009 Odraz u ogledalu
12.01.2009 Stari zagrebački poplunari ... Ili Tko zna što je sa Perom i Emilijom?
12.01.2009 Fasade koje su obilježili Bad Blue Boysi
12.01.2009 Zaštićene povijesne cjeline i kulturna dobra grada Zagreba
13.01.2009 U posjeti "Zagrepčanki"
16.01.2009 Iz doba kada je u Zagrebu carevalo blato
18.01.2009 Posljednji "Unikonzumov" dućan
19.01.2009 Prizemljeni planeti ("Nine views" by Davor Preis)
20.01.2009 Šetnja: Uz potok Bliznec i kroz Dotrščinu
22.01.2009 Tablice osiguravajućih društava
26.01.2009 Pred noć muzeja. Hrvatski školski muzej i Muzej HT (Muzej pošte i telekomunikacija)
28.01.2009 Črnomerec - potok ponešto drukčiji od drugih
28.01.2009 Kišna večer u Zagrebu ...
02.02.2009 Po kome je Tkalčićeva ulica dobila ime?
06.02.2009 Tko je puma34?
08.02.2009 4M: Miro, Mali, Medo i Muki
12.02.2009 Dječje igralište sa bazenom!?! Pa gdje toga ima?
15.02.2009 Prije točno dvadeset godina je Nessie utekla iz Maksimirkog jezera ...
21.02.2009 Mali mrak u Zagrebu!
23.02.2009 Najkraće i najuže zagrebačke ulice
23.02.2009 Svjetla velegrada
25.02.2009 Šetnja do izvora Družinec (Vrapče)
02.03.2009 Ulične pumpe
03.03.2009 Za bolju orijentaciju ...
03.03.2009 Nessie u Maksimiru (2)
04.03.2009 Trg koji nestaje
05.03.2009 Proslavite Dan žena na alternativni način!
06.03.2009 "Drek river"
08.03.2009 Meglenjak danju i noću (zagrebački pozdrav Alpama)
09.03.2009 Večer u zagrebačkom skvotu
12.03.2009 Zagrebačke ulične table i kućni brojevi
13.03.2009 Savski mostovi
15.03.2009 Napokon proljeće i u Zagrebu!
15.03.2009 Za "zagrebonostalgičare": ulaznice iz moje arhive
17.03.2009 Gdje je pravi centar Zagreba? (traži se "najzagrebačkija" točka našega grada)
18.03.2009 Most na kraju grada
20.03.2009 Mudra sova vas gleda ...
21.03.2009 Tvornica "Gredelj": tajna riznica zagrebačke tehničke povijesti
23.03.2009 Biseri reklame (2): Šimecki i korupcija
25.03.2009 Zagrebački brodovi i sidra
27.03.2009 Najvće zagrebačko predsoblje
28.03.2009 Zagrebački kazališni amateri su u akciji!
30.03.2009 Savica: jezerska idila na samo 15 minuta od tramvaja
31.03.2009 Zaboravljene tržnice (1): Željeznička kolonija
02.04.2009 Crveni most: Most koji je nestao u tišini
05.04.2009 Drugo lice Ilice
06.04.2009 Spomenici i fontane grada Zagreba
07.04.2009 U slavu piva
08.04.2009 Neobična transportna sredstva našega grada: Podsusedska žičara
09.04.2009 Neobična prijevozna sredstva našega grada (2): Kustošijanska pokretna traka
10.04.2009 Leteći bicikli na Grmoščici!
14.04.2009 Željeznička "okretaljka"
15.04.2009 Besplatna samoposluga
17.04.2009 Zagreb u predmobitelsko doba
18.04.2009 Vrijeme je za igru(1)! - oktogon
20.04.2009 Ulica koja nestaje(1): Knežija
21.04.2009 Rokov perivoj u proljetnom ruhu
22.04.2009 Remetinečki rotor: Raj za graffitere
23.04.2009 Puma34 u 3D izdanju
24.04.2009 Tajanstveni znakovi iz prošlih vremena
26.04.2009 Zaboravljene tržnice(2): Trnjanska tržnica
27.04.2009 "Elitni" zagrebački skvot na Jarunu
28.04.2009 Sakriveno šetalište pored Bosanske ulice
30.04.2009 Pogled u prošlost, ka starim imenima ulica
01.05.2009 Prigodni prvomajski post
04.05.2009 Po kome je nazvana ova ulica?
05.05.2009 Zagreb iz balona ... Ali prije 120 godina!!!
06.05.2009 Zidna erotika
07.05.2009 Vježbe snage za jake zagrepčane
08.05.2009 Jesper Neergaard - čovjek koji povezuje Kopenhagen, Graz i Zagreb
09.05.2009 Tamo gdje tramvaji spavaju ...
10.05.2009 Krenimo danas u rimsko doba
12.05.2009 Dolazi vrijeme da se ka glasačkim kutijama opet krene
13.05.2009 "Stari Đuro" je otišao u penziju nakon 57 godina službe ...
14.05.2009 Srednjoevropski purgerski štih
15.05.2009 Miran Trešnjevački kutak
15.05.2009 Dolazi vrijeme da se ka glasačkim kutijama opet krene (2)
16.05.2009 U petak je Sava postala Yang Ce
17.05.2009 Šetnja: Drugom stranom Mirogoja od Kozjaka do Remeta
18.05.2009 Pola kuće i crkva i pol
19.05.2009 "(K)Rade Končar"
21.05.2009 Pauza na zagrebački način
22.05.2009 Stranputicama geografske zbiljnosti između Cibone i Glavnog kolodvora
23.05.2009 Ulica bez ijednog kućnog broja
24.05.2009 "Mazivom protiv vandala"
26.05.2009 "Sveti Nikola"
27.05.2009 Prometnoznakovna ZG-arheologija (1)
29.05.2009 Drugi krug izbornog pakla
31.05.2009 Bravar, čarapar ili ...?
01.06.2009 Spektar koji je ostao bez boja
02.06.2009 Halo, Zagrebe, halo ...!
03.06.2009 Ozelenimo grad!
04.06.2009 Foto šetnja Savskim gajem
05.06.2009 Socijalni stanovi međuratnog Zagreba: Naselje Istrana i invalida
06.06.2009 Iz doba kad je selo još bilo na samo 15 minuta od Jelačić placa
07.06.2009 Stotka!
tatek :naklon: uživam čitajući.
Hvala na svim novim informacijama :*
WOW! :heart:
bravo tatek :heart:
Hvala tatek, redovito čitam!
Pa, čestitam na 100-ki i drago mi je što sam bar mrvicu bila dio tvog svijeta.
imam pitanje,nisam iz zg-a,nešto me zanima...
koja je ono lokacija,nekakva fontana,u pozadini je čini mi se,katedrala...
često bude na tv-u,kada su neki intervjui...
;)
To ti je Manduševac na Trgu bana J. Jelačića.
ako si mislila na ovo.
hm,nije to...
uglavnom tamo prolaze tramvaji...
tatek, predobar si!
kakvo oko!
kakve fotke!
kakva energija!
bebinja, ja bih isto rekla kako je to manduševac, u pozadini se vidi katedrala i to je jako često mjesto na kojem novinari "hvataju" sugovornike.
a može biti i zrinjevac :/
ne znam vidi li se odande katedrala, bojim se da ne
bebinja, mogle bi biti fontane na Trgu hrvatskih velikana (ispred zgrade HNB), tam se križaju tramvajske pruge iz 4 smjera i ako se snima pod određenim kutom može se vidjeti Katedrala
još da mi je i sliku vidit ;)Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
i da,super je blog
Juroslav,mislim da je to to!
Hvala.