Citiraj:
Poštovani,
Javljam se sa apelom da se Zakon o MPO koji je predan u hitnu proceduru jednako tako hitno povuče.
Takvim prijedlogom Zakona, diskriminirali ste gotovo sve građane Republike Hrvatske koji su suočeni sa borbom protiv neplodnosti.
Ukratko:
- zabranom zamrzavanja zametaka i ograničavanjem oplodnje na 1 do 3 jajne stanice, sveli ste mogućnost uspjeha na minimum.
Ljekovi koji se uzimaju tijekom stimulacije nisu bezazleni i na ovaj način tjerate da i žene koje bi uspjele sa zamrznutim embrijima ( a ima ih jako puno i sama sam jedna od njih) moraju više od potrebnog izlagati svoje tijelo rizicima i nuspojavama učestalog korištenja lijekova za stimulaciju ovulacije.
Također prisiljavate da se pod svaku cijenu ti zametci vrate čak i ako ženino tijelo nije spremno (npr. zbog ciste, hiperstimulacije, tankog endometrija i sl.).
Jer po prijedlogu Zakona nije dozvoljeno zamrzavanje zametaka a nema te osobe koja bi u ovoj bespoštednoj borbi za svoje dijete bacila oplođene zametke jer nema šta napraviti sa njima.
- člankom 38 kojim dozvoljavate priziv savjesti svih sudionika postupka medicinski podpomognute oplodnje de facto se dozvolili da liječnik odbije dati lijekove, uputnice, pa i da pred sam postupak odustane te na takav način ugrozi ne sam postupak nego i ženino zdravlje.
- ograničavanjem da samo parovi u bračnoj zajednici smiju u MPO postupak - diskriminirali ste izvanbračnu zajednicu koja je u našoj državi pravno priznata. Odakle vam to pravo?
Molim vas da prilikom izrade novog zakona uključite u radnu skupinu medicinsko osoblje koje se bavi ovom problematikom i koje radi sa parovima kojima je potrebna pomoć te također osobe koje su prošle kroz dugotrajnu proceduru medicinski podpomognute oplodnje, a ne samo knjiške moljce koji u praksi nemaju apsolutno nikakvog iskustva.
I ne znam da li vam je palo na pamet poboljšati uvjete u našim bolnicama i pomoći ljudima kojima je pomoć potrebna da bi postali roditelji, a ne vječito im zapinjati nogu.
Srdačan pozdrav
x x, majka jednog predivnog "zamrznutog" dječaka
Evo i mog maila. Teško se dotaknuti svake točke zakona koju su uprskali, ali makar ono glavno treba dotaknuti.