Pa sam si se upetljao, nisam ti ja ništa napravila. Sigurno da i ovo sve drugo što si nabrojao jako utječe na zdravlje.Citiraj:
bubimirko prvotno napisa
Printable View
Pa sam si se upetljao, nisam ti ja ništa napravila. Sigurno da i ovo sve drugo što si nabrojao jako utječe na zdravlje.Citiraj:
bubimirko prvotno napisa
nadam se da niti neću i (ne poznam nikoga tko je dojio duže od 14 mjeseci)......osim ak ne bum tu boravil dugo....onda vjerujem da hoću...ko zna možda već i jesam(samo da još napomenem....teta anchie...da se poslije ne bi reklo da ja skrećem s teme)Citiraj:
tridesetri prvotno napisa
Citiraj:
VedranaV prvotno napisa
ali dojenje je na začelju....dakle ako i postoji(po meni) šansa da utječe biti će među zadnjim faktorima
isti takav utjecaj imala je i bočica.....u mom slućajuCitiraj:
Virgo30 prvotno napisa
Čak i da je tako, so what?
drage volje ću to i sam učinitiCitiraj:
anchie76 prvotno napisa
vezano uz ovo:
Citiraj:
ali dojenje je na začelju....dakle ako i postoji(po meni) šansa da utječe biti će među zadnjim faktorima
Ja stvarno ne razumijem, pa nitko ne govori da djeca koja su na adaptiranom ne mogu biti zdrava.
Ok, ok...to je otprilike feeling kao prava mliječna čokolada ili fake od šećerne table. Na sve se navikeš ako nema boljeg..Citiraj:
bubimirko prvotno napisa
(ne shvaćati osobno moje zajedljive komentare...ili da..ne znam :) )
evo ja sam pomagao frendici na magistarskom radu o dojenju.
radila je usporedbu 4 hrvatske zupanije, promatrala utjecaje dojenja do 6 mjeseci, do 12 mjeseci, iznad 12 mjeseci, utjecaj roditelja, baka servisa i jaslice/vrtic na zdravstvene pokazatelje, grafove napredovanja psihofizčkog razvoja i sta ti ja znam.
Županija sa najvećim postotkom produženog dojenja je imala i najbolje rezultate.
Postoji visoka korelacija hranjenja na bočicu sa slučajevima nekrotizirajućeg enterokolitisa. Dovoljno.
mi iznijeli argumente :)
a voljela bih da cujem i argumentne suprotne strane, neke studije da je produzeno dojenje stetno
te da od dojenja nema koristi....
Doji vec 13 mjeseci, ranije je rodjen( kazu da su ranije rodjena djeca bolesljivija i osjetljivija, a ja vidim da je sve to individualno), dosad nije ni kahnuo a kamoli sta vise.
zrinka, ako mislis na vuka. ne mislim da on tu nesto napada. meni izgleda ko da ne pozna dobro materiju pa onako izdaleka nesto pokusava nauciti.
nego sto si ti jos u komadu. :shock:
Razlog zbog cega sam ja reagirala neadekvatno i zbog cega me Anki prozvala za bezobrazluk je taj sto se stalno povlaci diskusija izmedju onih koji su edukaciji o dojenju posvetili puno vremena i stavili se u sluzbu Dobra i onih koji misle i imaju potrebu diskutirati radi diskusije (larpurlartizam!). A opet je pitanje koliko se kod ovih drugih radi o diskusiji jer nema argumenata i jer se radi samo o nekim osobnim stavovima formiranim na bazi (slucajno stecenih) dojmova.
Ovi prvi tako osim sto posvecuju svoje vrijeme i znanje dobrobiti ne samo svoje nego i tudje djece, i ne samo svojoj nego dobrobiti drugih zena (a na kraju krajeva i cijelom drustvu), moraju ulagati puno energije da bi njezno i argumentirano uvjerili ove "mislioce" da se nije bas pametno oslanjati samo na svoje dojmove vec bi mozda trebalo nesto i procitati, ili jos bolje, slusati zdrav razum. I to sve opet zbog nekih drugih mama (i njihove djece) koje ovo mozda citaju i opasnosti da zbog "mislioca" stvore krivu sliku o tome do kada bi trebale dojiti svoju djecu.
Evo, da se i ja uhvatim ćorava posla pa da kopiram samo zakljucak iz clanka La Leche League International "Weaning as a natural process":
Citiraj:
Throughout history, culture and society have influenced the natural process of weaning. Breastfeeding is more than just a choice of milk, and weaning is more than just ending access to human milk. Today early weaning and failure to breastfeed are mainly products of social pressure and lack of knowledge and support. The last few decades of the twentieth century are probably the only time in human history when a large number of babies have been completely weaned from the breast in the first three to six months of life. Mothering through breastfeeding encourages a mother to understand and satisfy her baby's needs. Ideally, as the breastfeeding relationship develops she becomes sensitive to her baby's cues and is guided by them, considering both of their feelings and preferences before initiating weaning.
[quote="dijanam"]
ili jos bolje, slusati zdrav razum. I to sve opet zbog nekih drugih mama (i njihove djece) koje ovo mozda citaju i opasnosti da zbog "mislioca" stvore krivu sliku o tome do kada bi trebale dojiti svoju djecu.
ako imaju zdrav razum....onda će valjda i same moći odlučiti šta je to ispravno a šta ne......a ne da će na osnovu mojih iskustava ili tvojih ili bilo čijih drugih odgajati dijete...a pogotovo se nadam da neće pasti pod utjecaj glupih(moje mišljenje) američkih i zapadnjačkih knjiga, koje me podsječaju na emisije Opre, gdje se svi dive i di im prodaju pamet tj. maglu kako si organizirati vrijeme ili tipa one, kako će curice imati tikove jer ih je jednom netko počupao negdje-pa je njoj ispala las s glave i sva je u velikim šokovima pa mora do kraja života ići kod privatnog psihologa.
Bubimirko...koja si ti žalost...ne zbog tvojeg uvjerenja, imaš pravo misliti što god hoćeš, ali opet...način na koji pišeš, je žalostan..prežalostan... i makar govoriš da ne vrijeđaš, apsolutno vrijeđaš sve one koji ne razmišljaju poput tebe....
Svaki tvoj post na ovom forumu nikad nije imao temelj za neku konstruktivnu i zdravu raspravu, jedino za pljuvanje po svemu....
kad sam pisao ovaj predhodni post, sjetio sam se letka ili nečeg neznam kak bi to uopće nazvao kaj su mi dali u školi, od dotičnog amerikanca, o nekakvim tipovima odgoja ...blablabla, uglavnom neki odlomci izvučeni iz njegove knjige iz kojih je očito da je on popio svu pamet svijeta(moje je mišljenje da je večina knjiga takvih, barem na tu tematiku), žao mi je kaj nemam pojma da gdje sam to tutnuo, rado bi to skenirao ili prepisao -pa da svi vidite, uglavnom htio sam reći da je većina roditelja koja je bila prisutna tamo, bila protiv takvih stvari da se dijele i propagiraju jer im takvi savjeti nisu potrebni, naravno i ja sam bio među njima.......stoga sam bio vođen mišlju a i dalje sam, da svatko radi za svoje dijete ono šta misli da je najbolje, ak vi mislite da je to dojenje do 5, 6 godine ok, a na meni je da se tome čudim i snebivam, ma šta god knjige tvrdile o tome, jer papir svakaj trpi, to je ko kad tvrde da je komunizam savršen, pa se u praksi pokazalo netočnim---ali na papiru to savršeno klapaCitiraj:
mamma san prvotno napisa
a glede načina na koji pišem, takav sam kakav sam, ne trudim se skrivati iza nekakvih fraza ili titula, pišem otvoreno i kažem tj. pišem kako i mislim, ako mislite da ponekad zvučim prevulgarno slobodno me opomenite
Mene fascinira kako imaš čvrste stavove o puno toga, stvorio si ih na temelju ne znam čega, ali na temelju knjiga i istraživanja mi se čini baš i ne, pitaš one koje misle drukčije a da ih uopće nisi zainteresiran čuti...
A usporedba dojenja i komunizma mi je fantastična :mrgreen: .
Upravo sam na drugoj turi antibiotika (uzimam one koji mogu uz dojenje, moj doktor je rekao da je dobro sto dojim) . Ne mogu se rjesiti streptokoka vec 3 tjedna. Ali i dalje dojim.
Juli ima skoro 23 mjeseca do sad nikad nije imao povisenu temperaturu, nikad nije bio prehladjen, nikad bolestan.
MM i mene cesto uhvati neka viroza, ali Juliana sve to zaobidje.
Znam da već duže vrijeme nema reakcije na ovaj topic.
Ali moja cura (13 mj) do sad je imala samo povišenu temperaturu 3 dana, neka virozica uz malo šmrkanje. Do 6 mj nije ni vodu okusila, osim mlekeca. Dok je od kolegice mali od 2. tjedna na adaptiranom pripravku (jer to nije mlijeko). Oboje su zimska djeca (studeni). On je dosad imao 2 viroze, prehladu, svako malo je šmrcao, a kako je krenuo u vrtić, nakon tjedan dana, još u fazi prilagodbe, dakle ne cijeli dan, zaradio je upalu grla. Jadno dijete. Da se mama potrudila i ustrajala unatoč boli...
Najbolje me ljuti što mi koje dojimo, moramo se opravdavati. :evil:
Kako je ranije navedeno, stvari su krivo postavljene, kao što je čest slučaj sa stvarima koje su dobre, umjesto da se oni koji uvijek nešt izmišljaju i daju kontru onom provjerenom i dobrom, opravdavaju. to moramo činiti mi. Da poludiš.
Ali neka, mi vidimo i znamo prednosti, tri put hura za cicanje! :love:
A trošiti vrijeme na glupe rasprave koje ne vode ničemu, nema smisla.
Noa ima 15 mj i nikada nije bila bolesna(da kucnem u drvo).2 puta je imala po jedan dan temp.i to zbog zuba i jednom imala začepljen nosić,drugo ništa :D
Mi kao i la11, samo mjesec vise i bez zacepljenog nosica.
Dojimo još uvijek. Sa 1,5 mj počeli prvi simptomi atopijskog dermatitisa (bio isključivo dojen), alergičan na kravlje mlijeko, sa nekih 6-7 mj imao urinarnu infekciju.
Tin doji još uvijek, Mia je bila dojena vrlo kratko. Na žalost, ne primjećujem da je on boljeg imuniteta nego što je ona bila u toj dobi, zapravo baš suprotno :/
vidim da sam se javila na topik prije godinu dana. dakle rezi,e je - još uvijek bez bolesti
16 mjeseci dojenja
3 godine i 1 mjesec bez bolesti (par prehlada, nikad antibiotik)
Mislim i da je važan faktor po ovom pitanju ide li dijete u vrtić/jaslice ili ne.
Ako doji/dojilo je i ne ide u vrtić mislim da su velike šanse da bude zdravo.
Moja kćer je dojena 21 mjesec i do jaslica nije bilo ni šmrc. Sa 21 mjesec je i krenula u jaslice. A onda je zaredalo, upala grla svako malo. No dobro, ipak mislim da nismo previše a'biotka popil, možda pet-šest.
Sad je opet dugo zdrava, možda se ipak taj imunitet nabildao, ili je dojenje došlo na svoje 8)
moj je krenuo sa 16 mjeseci u jaslice od 9-13, a od 2 godine u puni program. još nije bio bolestan
Svaka čast, ovo je zbilja rijetkost. S jaslicama obično dođu i boleštine, ma kako da je dijete prije bilo zdravo.Citiraj:
ninochka prvotno napisa
20 mjeseci dojen.
Iza nas jedna upala grla sa 16 mj. i upala oba uha sa 20 mj.