Imaš pravo. Kad se već ne javljaju dobrovoljno oni koji su već bili u kontaktu s njom, nema druge nego da to mali mujica odradi.
Javit ću ti odgovor.
Printable View
Upravo tako, ako nekog nešto zanima, onda ne čeka druge, nego pita sam :)
Znala sam da sam trebala nadodati da sam upravo naišla na članak ali nisam baš prije čula za taj portal pa ne znam koliko je realan :mrgreen:
Hvala, više sam nego ponosan što opravdavaš moj postupak.
To mi naprosto godi.
U očekivanju odgovra... reci, jesi li dobila od ikojeg stručnjaka odgovor na ovu dilemu koju si iznijela?
Citiraj:
jer se kao svaki normalni roditelj bojimo što ako cijepimo i što ako ne cijepimo svoje dijete.
Jesam :)
Bi li podijelila s ovdašnjim čiteteljstvom željnim informacija?
Tko je i kako odgovorio na pitanje o tome treba li se više bojati cijepljenja i necijepljenja?
Nebi ;) Podijeljeno je onima koji nam nisu prišli sa napadom i kojima će to dobro doći kod odluke oko svoje djece. Ti svoje čvrsto mišljenje ionako imaš, a ako si toliko željan (a nisi :) ) takvih informacija- informiraj se.
onda ispravimo na - ne bih :mrgreen:
Da, trebala sam vidjeti da je prvo lice jednine, ali u samom citatu to nisam uočila. Naravno, n.grace, u pravu si.
ma sve u redu, Beti, uopće nije važno
ne mogu vjerovati kakvi se članci ovdje linkaju kao vjerodostojni
Apsu, očito je da i ti imaš svoje čvrsto mišljenje
a nisam uočila da te netko napada, samo ti je postavljeno pitanje
nemoj cijepiti (ako si tako odlučila) i gotovo
Kad vec pricamo o registrima bolesti: ima li (vjerovatno da) registara nuspojava cjepiva? I tko ih vodi?
Znam da ih farmaceutske kompanije moraju voditi prilikom testiranja cjepiva, kao dio studija. Ali vjerovatno se vode i kasnije u sklopu javnog zdravstva.
Neki link?
Svatko ima svoje mišljenje.
Netko čvršće, netko manje čvrsto. Netko temeljeno na ovakvim informacijama, netko na onakvim.
Moje mišljenje nije zacementirano i spreman sam ga promijeniti ako snaga protuargumenata ukaže da je moje postojeće mišljenje temeljeno na labavim argumentima. Neće mi biti ni prvi ni zadnji put.
Zato sam te ljubazno zamolio informaciju, kako bih ju mogao kritički analizirati i donijeti svoj stav o njoj i po potrebi revidirati svoje mišljenje o odnosu koristi i rizika od bilo kojeg cijepljenja.
Računao sam da ćeš rado podijeliti s nama usporedbe jednog i drugog rizika koje si dobila od stručnjaka, kao što si rado objavila pismo Lucije Tomljenović u kojem nema takve usporedbe.
Nažalost, nisi spremna to podijeliti s nama ovdje.
Pretpostavljam da smo onda gotovi s raspravom na tu temu.
Merci :-)
Baš me zanima omjer oboljelih od neke bolesti (koja se procjepljuje) i težina bolesti, i na dugoj strani - broj i težina nuspojava.
Procijepljenost je toliko visoka, da nema bolesti, tako da je teško u Hrvatskoj vidjeti to što želiš lulu-mama. Pogledaj grafikone na mujičinom linku i tablicu na str 16 ovog linka od HZJZ. Prijave bolesti su silno smanjene, a nekih više ni nema.
Za neke bolesti da. Ali možda ima za neke tipa kozice. Je li u hr obavezno cjepiti protiv kozica?
Nije.
Wikipedia svašta zna.Citiraj:
Baš me zanima omjer oboljelih od neke bolesti (koja se procjepljuje) i težina bolesti, i na dugoj strani - broj i težina nuspojava
Ovdje su linkovi na tekstove o nekim bolestima protiv kojih se cijepi. U tim tekstovima ima o učestalosti komplikacija, ako si na to mislila....
http://en.wikipedia.org/wiki/Poliomyelitis
http://en.wikipedia.org/wiki/Measles
http://en.wikipedia.org/wiki/Rubella
http://en.wikipedia.org/wiki/Tetanus
http://en.wikipedia.org/wiki/Hepatitis_B
http://en.wikipedia.org/wiki/Diphtheria
Na isti se način može doći do učestalosti nuspojava za svako cjepivo. Pa usporediti.
Pogledaj koliko je prijevljeno vodenih kozica na 17. stranici istog linka. Stalno otprilike isti broj oboljelih od 1973. od kad se prijavljuje, pa do danas.
Bez obzira na uvjete života, i bilo koje druge faktore, broj oboljelih je stalan.
Tako bi znači bilo i sa svim drugim zaraznim bolestima da nema cijepljenja.
A vodene kozice su, uglavnom, blaga bolest, za razliku od nekih koje su prava suprotnost tome.
Kud bolji argument za cjepiti. Ili za živjeti u zemlji gdje je procijepljenost ovakva kao naša :).
Probajte otputovati sa necijepljenim djetetom u Caracas ( Venezuela ), ne kažem da trebate, ali meni je upravo sad taj grad aktualan, no, nećete uspjeti. I ne trebate, jer je rizik prevelik.
evo linkova na wikipedijino znanje o cjepivima protiv tih bolesti:Citiraj:
Baš me zanima omjer oboljelih od neke bolesti (koja se procjepljuje) i težina bolesti, i na dugoj strani - broj i težina nuspojava
http://en.wikipedia.org/wiki/DPT_vaccine
http://en.wikipedia.org/wiki/Hepatitis_B_vaccine
http://en.wikipedia.org/wiki/MMR_vaccine
Naravno, ima i drugih izvora koji mogu poslužiti za usporedbu. Ali i ovo je sasvim dovoljno za steči dojam o odnosu rizika jednog i drugog.
Kad već neće podijeliti s nama informacije o tome oni koji su ih dobili od stručnjaka.
Haha, dovoljno je da živiš u gradu u kojemu stanovništvo nije tako homogeno kao u hr. Em veliki broj ljudi sa drugih kontinenata (čitaj: uvjetima života) em putnika...
Jedno je ne cijepiti se protiv kozica, ili hep B (gdje inficiranost uvelike ovisi o životnom stilu), a nešto posve drugo ne cijepiti se protiv polio...
U biti ima što vidjeti.
od npr. cijepljenja protiv ospica su u Hrvatskoj neusporedivo veći odCitiraj:
Broj i težina nuspojava
Naime, nitko nije obolio od ospica lani u Hrvatskoj.Citiraj:
oboljelih od neke bolesti (koja se procjepljuje) i težina bolesti
A istovremeno, bilo je prijiavljeno preko dvadeset nuspojava cijepljenja protiv ospica, a stvaran broj nuspojava je vjerojatno negdje oko desetak tisuća (jer se cijepilo oko 90.000 djece). Od toga ogromna većina lokalnih reakcija na mjestu primjene ili lagano povišena tjelesna temperatura.
Vjerojatno je bila jedna ili dvije idiopatske trombocitopenične purpure koje nisu prijavljene, vjerojatno je bila koja stotina postvakcinalnih ospica (koje su neusporedivo blaže od prirodnih ospica), a ni jedno dijete nije umrlo od cijepljenja.
Iz toga proizlazi a treba prestati cijepiti protiv ospica, da se izbjegnu ove nuspojave i uštede novci zdravstvenom sustavu.
Super.
Ako su ospice nestale zbog poboljšanja uvjeta života, i ne javljaju se u zemljama koje ne cijepe, trebamo odmah ukinuti ovo cijepljenje. (Doduše, nema zemlje koja ne cijepi protiv ospica, ali ima zemalja koje imaju slabe cjepne obuhvate - pa ako u tim zemljama nema ospica jer su ih eliminirale zahvaljujući boljim životnim uvjetima, treba odmah ukinuti cijepljenje protiv te bolesti koja ne postoji)
Ako oni koji se zalažu za ukidanje cijepljenja jer je beskorisno i nedokazane djelotvornosti preuzmu odgovornost za posljedice i garantiraju da nećemo za 10-20 godina imati 10.000 oboljele djece, 1.000 hospitalizirane i par desetaka umrle djece od ospica, neka izvole s time pred stanovništvo, ministra, premijera, predsjednika, Svjetsku zdravstvenu organizaciju, Europsku komisiju i preuzmu odgovornost.
Ah čuj, u EU neke zemlje imaju obvezu cijepljenja protiv ospica, dok su druge to uvele samo kao preporuku. (Ili su mudro uveli kombinirano cjepivo za 4-5 bolesti od kojih je samo 1 obavezno, i pedijatri ne procjepljuje nego samo s kombiniranim). Ili se ne možeš upisati u vrtić ako nisi cjepljen. Svakakvih vrsta ”pritisaka” ima.
Prilično su različite javnozdravstvene politike. Ne,ke ide više k tome da prepuste (dio) odluke individui, a druge više ureduju.
http:// http://udruga-kameleon.hr/tekst/5760/
Evo zanimljivosti :)
Jel kome otvara link?
Evo malo literaure za one koji misle da u finom europskom svijetu ne postoje bolesi protiv kojih cijepimo, jer su valjda nestale zbog poboljšanja uvjeta života i da je cjepivo nedjelotvorno.
http://www.euro.who.int/__data/asset...ue-4,-2013.pdf
Iz ovog se izvješća ljepo vidi da je u prvih 9 mjeseci ove godine bilo 26.321 prijava ospica u Europskoj regiji SZO, a od toga 8167 slučajeva u zemljama Europske unije. Najviše je oboljelih iz Gruzije, Njemačke, Turske, Italije, Ukrajine i Ujedinjenog kraljevstva (ne vidim da obolijevaju samo djeca u siromašnim zemljama).
Što se tiče bezazlenosti bolesti, vidi se da je hospitaliziirano čak 41% svih za koje je poznat podatak o hospitalizaciji.
Što se tiče toga da cjepivo ne štiti i da obolijevaju uglavnom cijepljena djeca, vidi se da je među oboljelima za koje je poznat cjepni status, čak 74% necijepljeno.
To znači da je cijepljeno 26% oboljelih, a s obzirom da je diljem Europe procjepljenost djece oko 85-90%, svatko tko se time bavi iz hobijia a takvih je ovdje puno, može lako izračunati djelotvornost cjepiva na europskoj razini.
Za one stručnjake koji tvrde da je cjepivo ništkoristi, a koji su zaboravili kako se računa djelotvornost cjepiva na temelju podataka o cjepnim obuhvatima među oboljelima (PCV) i u općoj populaciji (PPV), djelotvornost cjepiva (VE) se računa po formuli: VE=(PPV-PCV)/(PPVx(1-PCV)). Na temelju podataka u linkanom izvješću, djelotvornost cjepiva protiv ospica je 93,8 do 96,1%, ovisno o tome računamo li da je procjepljenost opće populacije 85% ili 90%.
Također, prijavljeno je 37.502 slučaja rubele. Čak 27% slučajeva čija je dob poznata je starije od 19 godina, dakle u fertilnoj dobi. Nažalost, nije prikazano koliko je među njima ženskog spola, koliko je bilo trudnica i kakvi su bili ishodi trudnoća. S obzriom da je kod oboljelih čiji je cjepni status poznat, njih 85% necijepljeno, može se lako izračunati gornjom formulicom (pod pretpostavkom da su cjepni obuhvati protiv rubele u općoj populaciji od 85% do 90%), da je djelotvornost cjepiva protiv rubele od 96,9% do 98,0%.
Ili kako je Orwel rekao, "Sva propaganda je laž, čak i kad govori istinu".
O statistici neću ni početi. Bespredmetno je - 1% stopa prijave nuspojava je dovoljno rječita. Sve pada ispod statističke greške.
Vidim da opet nabrijavaš retoriku. Svidjelo mi se doduše kako si začepio Beti, ali ti dalje mahnitanje po praznoj slami nekako ne priliči. Potpuno ti je blesavo prodavati propagandu u uvjetima gdje zakon propisuje cijepljanje. Ne možeš istovremeno biti tiranin i dobročinitelj - odluči se!
Hajd'mo 'vako - ti lijepo potakneš ukidanje obaveznog cijepljenja pa nam onda do mile volje propovjedaj svoje evanđelje, ali svakako prije toga iz priče izbaci one sanitarne huligane. Dobrobit nacije kroz primjenu nasilja? ... Helou!
Zuska, koliko si ti čekala na odgovor od Lucije T?
Ja sam poslao upit prije osam dana i još nisam dobio odgovor.....
Zakaj ni ti nećeš reći što su ti stručnjaci napisali o omjeru rizika od cijepljenja i od necijepljenja (onako, potkrijepljeno postocima, promilima, referencama) i zakaj mi Lucija T neće odgovoriti na to pitanje? Je li to neka urota? Tajnovito čuvanje istine samo za odabrane?
Javio se autoritet :lol:
Samo mirno, ne daj se zbuniti postovima s više od dvije rečenice.
nitko nije mene "zacepio".
bolje bi bilo da zacepi onaj tko je to napisao.
Dakle, da javim kako smo prosli, iz prve ruke.
Uložila sam žalbu sanitarnoj inspekciji, tada sam dobila poziv na prekršajni sud. Sucu sam lijepo i kulturno razložila sve svoje argumente zbog kojih ne želim cijepiti dijete, i moram reći, nije bilo nimalo neugodno. Dapače, rekla sam i da smatram da nije u redu da sam samo ja okrivljena pošto dijete ima oca i majku, i o takvoj odluci zaista nikada ne bih donosila sama odluku bez tate. Ali ok, pošto me prijavilo rodilište, okrivljena sam samo ja.
I tada sam neko vrijeme čekala presudu...Presudu sam dobila, vrlo zanimljivo konstruiranu. Kriva sam s obzirom da po zakonu nisam cijepila dijete, ali da s obzirom da sam to učinila zbog brige za zdravlje za zdravlje djeteta, ne treba me se novčano kazniti. Prekršajno kriva, ali za sada ne moram platiti kaznu.
Super. Prekršajni zakon predviđa takva rješenja jer se smatra da kažnjavanje samo po sebi ništa ne rješava. Zluradima poput Beti to možda ne odgovara, ali ih se srećom ne pita.
ovo je prevelika uvreda pa bila i od tebe.
Drama! Pohađaš ove topice samo da bi pila krv ljudima koji imaju stvarnu dilemu, izruguješ se tuđoj nevolji i otvoreno zagovaraš kažnjavanje roditelja. Ne znam kako se to zove kod tebe doma, ali drugdje se to zove zlurado. Ako ne vjeruješ pitaj prisutne.
Ta Udruga za etiku i kreativnost medija je sve samo ne etična i kreativna.
Cenzuriraju komentare na članke koje objavljuju.
Poslao sam do sada tri komentara i svaki od njih su uklonili.
Kakva je to etika i kreativnost u medijima ako brišu komentare koji im se ne sviđaju?
Svakom loncu...
Ti lijepo odradi svoj dio i ne živciraj se za ostalo. Nisu svi oduševljeni ni mojim komentarima pa sam i dalje živ ;)