i ja bih voljela znati.Citiraj:
grom prvotno napisa
ali bojim se da je to tajna njihova bogaćenja i da zato nije dostupna :/
Printable View
i ja bih voljela znati.Citiraj:
grom prvotno napisa
ali bojim se da je to tajna njihova bogaćenja i da zato nije dostupna :/
Mislim da mi svi zajedno puno previse filozofiramo oko djecje prehrane i od toga radimo projekte.
Ali to je samo moje misljenje.
a ja baš mislim da je sve jako jednostavno :lol:
mislim da se mene isto boje moje mama i baka, sveki nije nikad imala priliku samostalno pripremiti i dati hranu klincu.
da, bočice... hm, priznajem da sam nekoliko puta poklekla pri samoj reklami i djetetovom odbijanju dohrane i napadima da mora i jesti ne samo sisati, srećom, moj me razum na vrijeme odvratio od masovne kupovine i uporabe istih.
šta da kažem, ja znam jesti sranja, ali moje dijete ipak to ne voli. pored nutelle koju ja ližem, dragog koji žvače čips stoji i hrpa jabuka i krušaka a naše dijete :heart: :heart: poludi za kruškom i hoće i hoće!!! to je posljedica tog mog inzistiranja na zdravim pizdarijama (uz poneki moj izlet u koma stvari ali moj, ne njegov). kako god, moram li reći da smo posramljeni spustili naša sranja i s njim pojeli (sa guštom!) fine domaće kruške!
apri, hvala na tvojem stavu, nemaš pojma koliko si mi pomogla da svoje stavove zadržim
Pa kad imas stav iza kojeg (uz koji) cvrsto stojis, onda je lako. :)Citiraj:
apricot prvotno napisa
Mene se definitivno boje, počevši od muža pa nadalje :lol: :lol: :lol:
Kao što puno puta rekoh, dežura sam vještica u obitelji.
Ne brinem da će nešto dati L iza mojih leđa, jer puno puta sam ih pitala, da li si daju za pravo igrati majke s mojim djetetom.
Moram zaista reći da kod mene što se tiče toga vlada sklad i povjerenje, moja mama radi točno onako kako bi ja, od prehrane, oblačenja i svega ostalog, jer je tako naučila.
Bombone i slatkiše sam slikovito uzela za primjer :oops:
Dobro uglavnom lijepo raspravljamo i sviđa mi se baš kako komuniciramo :D :D :D
Pa evo i moji mama i tata sasvim razumno i lijepo čuvaju moje dijete i djecu mojeg brata. Da nije tako ne bi ga niti čuvali. A mislim da kod moje sveki nije problem to što me se "ne boji", nego je problem što nema nimalo poštovanja prema nikome, osim prema sebi. Ima svoje tvrde kamene stavove kako su svi oni odrasli i ništa im ne fali i od toga ne odustaje,... I eto, zato sveki nikad nije, niti nadam se neče čuvati moje dijete. :/
A kako da joj "utjeram strah u kosti", ne želim da moje dijete izgubi baku i dedu, bez obzira na njihovu tešku narav, i eto ne preostaje nam drugo nego stalno s njima voditi bitke oko svega i svačega.
Da se vratim na temu, i mene zanima što još smije biti u kašicama, po zakonu.
ima i jos jedna situacija, kad je osoba uvjerena da su neke stvari zdrave--naravno, radi se o sveki :mrgreen:
njoj rucak bez mesa nije rucak, a bome se jede meso i za ostale obroke (npr. cevapi za dorucak).
fora je u tome kad napravi bombice (vrsta kolaca), ona kaze "pa nije tu nista sto oni ne smiju, samo malo margarina (malo je 250 grama), plazma keks (tko ne zna, varijanta pettit beurrea, znaci psenicno brasno, secer i hidrogenizirane masnoce), i preljev od cokolade".
znaci fora je u tome da je ona uvjerena da je to ok, bez obzira koliko sam ja puta izgovorila cuvenu recenicu "citajte sastav".
a ona sama ima barem 30 kila viska, ako ne i vise :mrgreen:
Da, meni je super šta sve neki ljudi misle pod "hranimo se zdravo". Moja sveki misli da oni jedu zdravo jer ona svaki dan kuva, kao da je to garancija kvaliteta. Kad joj ja kažem da je bolje da ruča sendvič i činiju salate nego taj njen ručak (pohovano meso ili riba, prženi krompir, sve pliva u ulju, toliko slano da se ne može jesti...) ona misli da sam ja "moderna domaćica" u najgorem mogućem kontekstu. A to za čitanje etiketa - ako na reklami kažu da je zdravo, onda je zdravo i šta sad tu ima da se čita, pa neće valjda u prodavnicu da nosi naočari :mrgreen:
Enivej, imam sreću da se sveki ne trpa da hrani Nađu ("ne znam ja ništa, te njene alergije") pa je super.
I ja sam babaroga za okolinu, mislim da me tako doživljavaju. Ali meni je stvarno najvažnije bilo da ona ni ne proba junk jer onda ne znam kako bih se borila da traži to da jede (ja se definitivno ne hranim zdravo, davim se u slatkišima i ne znam da bih baš uverljivo objasnila zašto čokolada ne valja :mrgreen: ). Ovako, sa 2.5 godine dete ima već neke prehrambene navike, pa tu i tamo malo junka (čokoladica i sokić) meni je podnošljivo. S tim da sam sad definitivno shvatila da je istina da ono što ne želiš da jede nemoj držati u kući. Kad imamo čokolade ona svaki dan užicka po malo, a kad nema, nema i gotovo.
vissnja debeli potpis.
Ne odolim ja čokoladi, a kamoli će dijete.
Ma dobro, kod moje mame kad smo ja i brat bili maleni nikad nije postojala "vitrina za slatkiše" što ja redovno viđam po drugim kućama oko sebe. Mi smo to dobijali ponekad i to je bilo to. Umjereno smo jeli sve pa valjda zato ni danas nismo ni ja ni brat nešto ludi za tom vrstom hrane. Ni sada ne kupujemo takve stvari.
To što ću ja rađe posegnuti za blitvom (ludaaaa za njom) nego pizzom i nečim sličnim, ne pripisujem nekim dobrim navikama, već mi jednostavno ne paše.
Ja sam za umjerenost u svemu, takav je nekako moj stav, izuzev gaziranog kojeg ne dam ni mužu :mrgreen: :oops:
Evo, kao da si moju opisala, s time da ima puno više od 30 kg viška, ogromni krvni tlak (doslovno zna imati 200/150 :shock: ), povišen šećer,... i da ne nabrajam dalje.Citiraj:
mikka prvotno napisa
Hrani se "zdravo" kao i mikkina, jer što će se paziti čovjek od nečeg mora umrijeti (njezine riječi). I onda da očekujem da će shvatiti kad ja nešto pričam da je zdravo.
I isto tako ja sam "moderna" (u njezinom prijevodu munjena) mama.
kod moje mame nije samo to je zdravo, nego zdravo je i mora se jesti sve :roll:
da ne jede meso je jos kako tako prihvatila, al to sto mu bas i ne dam slatkisa (a trazi me ponekad!) je neoprostivo :mrgreen:
i stvarno me ne bi smetalo da povremeno napravi kolac, al sad nece iz inata, jer kad je bio godinu dana nisam dala ni u ludilu da to jede. bas bezveze :(
Anemona, pa zar nisi ti nedavno otvorila onaj topic gdje si nahvalila svoju svekrvu... :mrgreen:
Zahvaljujem. I zgrožena sam. Ne mogu vjerovati da to ne mora biti navedeno na bočici.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
gle, ako navedu sve, otkriti će svoj recept
mislim da nisu obavezni ispod određenog % nabrajati šta ima
npr. vidjeti češ izraz: začini
i ništa više o tome ... a koji su to? poslovnsa tajna, recept
Oooo, jesam, jesam. To je bilo nužno da ne poludim, jednostavno sam morala na papir staviti da postoji i pozitivna strana u cijeloj situaciji. Zato sam i napisala da treba pisati samo pozitivne stvari na toj temi, jer ako se nekoliko dana usredotočim na negativno poželim joj skočiti za vrat. :mrgreen:Citiraj:
piplica prvotno napisa
evo ja i dalje s istim problemima...ponekad se toliko naživciram jer mislim da se ne najede i da je gladnma jer toliko brlji da to nije za povjerovati... ali i dalje kašicu ne odbija..i naravno da popustim..mislim aj bar nešto pojede... mrzi pahuljice..mlijeko...palentu..griz... ludim jer ne znam što da joj dam onda umjesto kašice...jede samo grožđe..al ne može ni to svaki dan..jel ima netko neke recepte kako voće učiniti primamljivije...mlijeko..mliječne proizvode....
Možda da za početak u kašicu ubaciš griza, palente, nečeg drugog i postepeno povećavaš udio tog drugog na štetu kašice... Možda će se tako postepeno naučiti na druge okuse, teksture, a ipak će joj biti ti poznati okusi kašice...
Evo moj savjet- možda nekom pomogne.Citiraj:
Scandalous prvotno napisa
Ja skuham domaću kašicu: npr skuham domaći krumpir u ljusci, domaće mrkvice i blitvu, malo smiksam i u to dodam malo kupovne kašice i onda hoće pojesti.
Ps. glede roka trajanja kupovnih kašica- pedijatrica mi je rekla da je tajna u pasteriziranju i vakumu i da SE NE MORAM BOJATI KONZERVANSA. Što kažete na to- da li bi mogla to biti istina?
Ps. vidjela sam da u nekim kašicama ima dodatka mliječne formule- moža to "pojača" okus?
jesi li ih kušala?
Citiraj:
alvina prvotno napisa
Ovo u zadnje vrijeme radim i ja (domaća klopa + malo kupovne kašice)......do neki dan je D jeo sve - što god mu ponudila...i domaće i kupovno......ali čini mi se da ga živciraju zubi...i jednostavno kad mu stavim domaću kašicu u usta trese glavom i trlja prstićima nepce i desni :? .......inače je znao pojesti bez problema smiksanu mrkvu, batatu, krumpirić i pileći batak........ a sad baš moram dodati i malo kupovne kašice :? ...... valjda je to neki takav period :roll:
vjerojatno im je to kao kad mi u svoju hranu dodamo vegetu ili kocku u domaću juhu. Nije potrebno, al poboljšava okus :oops:
ja sam miješala i domaću i kupovnu al ne vrijedi, ne da se prevariti..ne uspjeva mi ju nikako zavarati..što hoće hoće što neće neće.i gotovo...tako da i da.je kupujem kašice, a bacam voće..
šteta, sada u vrijeme viroza mu jako treba vitamin C, a njega ima najviše u svježem voću ..
oboje imaju pojačivač okusa, koji izaziva ovisnostCitiraj:
alvina prvotno napisa
možda i te kašice imaju nešto u sebi, još ne dokazano štetno, što izaziva ovisnost?
...a mm mene stalno pita zašto L baš svaki dan jede mandarine :lol:Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Ne smijem nas ureći :P ali nakon faze "hoću samo kupovnu kašicu" sad smo u fazi "hoću samo domaću kašicu" :D :D ..(i to traje već neko vrijeme).. nadam se da više neće mijenjati mišljenje - naravno najbolja je ona konkretna - malo krumpira, mrkve i piletine 8)
Super :D
i kod nas je stanje malo bolje više ne traži kupovne jede manje više sve tak da je ok...jedino sam slaba s večerom... neće ništa mliječno tipa čokolina, keksolina, ili čistog mlijeka , neče ni griza... što za večeru????
pa sve isto što i za doručak ili ručak
što jedu djeca koja nisu ni probala čokolino, griz...
Citiraj:
sunčica vk prvotno napisa
žgance s mlijekom, riža na mlijeku s voćem
moje djete je dojeno do 2,6g.....kašice kupovne nije htjela ni pomirisat mada sam joj ja nakon problema s stolicom par puta probala dati onu od šljiva da se lakše pokaka...jela je svu zeljenjavu i variva,poriluk,kelj,kupus itd sve s krupirima i maslinovim uljem na lešo, jedva da je htijela malo bijelog pilećeg mesa, a savki doručak palenta i to suha....kad smo išli na put u termosici se nosio kuhani poriluk, i da pije samo vodu, ni čaj ni sokove....s voćem je slaba, ponekad hoće malo banane ili jbuke...i onda jedan dan prestala je sve jesti....prestali smo i s dojenjem.....otkrila je čokoladu s 2g više joj nisam mogla branit(mislim drugima da joj donose a i vidila je drugu djecu pa je njima uzimala) sok bi popila ako su pili drugi klinci i to na silu, čokolino bi probala u gostima ali doma ne...nisam joj to nikada kupovala ali kada je odjednomprestala sve jest, htjela sam joj dati bilo šta...živjela je na dvije žlive pure.....svi su mi se smijali, evo ti tvoje dugo dojenje i sva zdrava preh.što si joj davala sad ništa neće....mislila sam faza je pročiće....danas pojede juhu s noklicama, suhu rižu, suho tjesto, meso hoće, povrće ni blitvu koju je obožavala, ni pečeni krumpir osim pomfria i kroketa koje izbjegavam, a voće nema šanse....čorbicu.....frustrirana jesam, sve što je jela ko mala više neće, trudim se, nekad i pustim , mislim si kad bude gladna tražit će, nekad traži nekad ne...ima dana kada stvarno količinski puno pojede, ima kad ništa.....ne jede namaze, sireve, paštet ni salame, počela je samo jako piti mlijeko i to kakao i nekad malo pohanog kruha.........ne volim varanje, ali djeca moraju jesti....kad joj kažem onda će Karla ovo pojesti-jede....znam da je ružno i da je učim sebičnosti i ne djeljenju, ali ne mogu pustiti da 3 dana popije samo mlijeko............nadam se da je sve samo prolazna faza..........moj trud nije urodio plodom, htjela sam samo da što duže jede zdravo, normalno da kad naraste jest će i junk food...i sad bi joj ga dala samo da nešto pojede....iz ponosne majke kojoj djete hoće sve kuhano do majke koja mora i ucjenjivat i molit za zalogaj bilo kakve hrane....zašto...nikad ju nisam silila da jede..ni sad pa mi se učini da sam neodgovorna majka kada sam od nakuhavanja po 5 jela već umorna, da se jedan dan uopće ne trudim i pustim ju....nije zdravo ni da djete jedan dan gladuje a drugi se prežderava......