I dal ima novosti?
Printable View
I dal ima novosti?
Nadam se da se vzst neće uvrijediti ili naljutiti, ali vidim da je puno cura zabrinuto za nju.
Naišla sam nekom drugom forumu na vzst-in odogovor da je beba prestala rasti i da je bila kiretaža.
Jako mi je žao :cry:
Jako, jako mi je žao :(
Znam kako ti je - ove godine u petom mjesecu sam imala spontani i onda opet u devetom... i ni sama ne znam što sad...
:(
tako mi je žao
:cry:
Ajme, iskreno mi je žao...
Evo me. Beba prestala rast. Stala je na 3,4 milimetra. Kiretaza. Danas sam prvi dan na poslu. Znala sam da na jos jedan forum moram ic vam javit, ali se nikako nisam uspjela sjetit na koji, a to je ovaj. Vidite koliko sam smusena. Jako mi je tesko. Ostala je takva praznina koja boli. Ja bi svoju bebu natrag. :cry:
vzst :cry: :love:
vzst jako mi je žao, drži se , vrijeme će donijeti bar malo olakšanja :love:
vzst, jako mi je žao :( :love:
grozno što ti se predosjećaj pokazao točnim, pretužno
cure, ni moje bebe nema više. 12 tjedana trudnoće, posve nenadano, bebi prestalo kucati srčeko, danas bila kiretaža, patohistološki nalaz za 2 tjedna pa možda saznam što je bilo. gušim se od boli jer danas sam trebala na redovnu kontrolu i radovati se bebici, a ovako .... :cry:
Draga lexy, saosecam se potpuno :cry:
Meni se isto to desilo pre 2 godine i 2 meseca, i veruj mi da i dan danas pomislim na tu bebu.
Dobra stvar je sto sam ostala trudna 3 meseca posle kiretaze, i sad imam malog Izija :heart:
Nadam se da ce i kod vas da bude isti scenario. :love:
Jako mi je zao. Tocno znam kako ti je. Boli kao da ti je netko zabio nesto u srce i ostavio. I tako to boli, boli, boli. Kao da ti fali jedan dio tebe. Jedan dio koji je otisao s bebom. :cry:
Najgore je što ne znam zašto se to desilo. Beba je normalno napredovala, dr. me uvjeravao kako je sve bajno, ni na kraj pameti mi nije bilo da bi se ovako nešto dogodilo. Glavu razbijam misleći što je pošlo krivo. Jesu li krivi lijekovi za tlak koje mi je ostavio da pijem iako sam trudna ili možda nedokazana trombofilija (preboljela sam trombozu nakon prve trudnoće)....? On kaže da je vjerojatno kromosomski razlog, ali to mi se čini da je najlakše reći. Jel onda ipak pomisliš da nitko nije kriv za to nego da se majčica priroda pobrinula za sve!
veruj mi, i ja sam time razbijala glavu, a odgovor nisam nasla. cak sam radila, osim TORCH i analizu na parvovirus i antitela na hlamidiju, i dodatne testove vezane za lupus i trombofiliju.. i nista..
osim muke s igg antitelima na hlamidiju, sto sam morala sama sebi da objAsnjavam jer me dr skroz naplasila bez veze...
sta da ti kazem, na kraju sam uradila PCR test na hlamidiju.
nadam se da ces ti ipak nesto saznati..
lexy žao mi je :love: , faza preispitivanja zašto se to dogodilo je normalna faza, ali u najviše slučajeva završava sa nepoznatim uzrokom, sačekaj rezultate, ovako ništa ne možeš na pamet; ako si imala visoki tlak terapiju si sigurno morala uzimati, jer je on opasan u trudnoći; drži se :*
Žao mi je cure zbog ovog što vam se desilo :(
Evo i ja imam pitanje .. zanima me veličina ploda po tjednima .surfam po netu i nailazim na različite stranice sa ti sadržajima i potpuno drugačijim veličinama za pojedini tjedan ... moja je bebica na zadnjem uzv ( 9 tjedana i 6 dana, dakle gotovo 10 tjedana ) bila velika 2,5 cm .. to mi se čini uuuužasno malo!! Iako me ginić uvjerava da je veličina dobra i da je po uzv beba 9 tjedana i 3 dana. Što vi mislite o tome?? :/
inikaaaaaa, nemoj se brinuti jer je riječ o samo 3 dana razlike. Vjerojatno je do začeća došlo par dana kasnije pa odatle i razlika. Mislim da ti odgovara veličina bebice tjednima trudnoće.
Pozdrav svima! Čitam vas stalno ali nisam još pisala, međutim sad me nešto muči :-)
Trudna sam 27+5 i prije neki dan sam bila na kontroli.. Po mjerama trbuha i bedra je bebica bila do sad uvijek naprednija za nekoliko dana, dok joj je glavica bila uvijek malo uža, na što je doktorica rekla da je to ok jer nisu sva djeca glavata :-) Međutim, na zadnjem uzv se pokazalo da sve mjere zaostaju za cca tjedan dana, uključujući i glavicu - što bi značilo da je glavica dosta porasla ali trbuščić i bedro slabo...
Evo mjera sa zadnjeg i predzadnjeg uzv-a:
24+4 BPD 57 (22+6)
HC 212 (23+2)
AC 195 (25+2)
FL 46 (25+4)
27+3 BPD 68 (26+3) (opseg nije mjerila ovaj put)
AC 209 (26+5)
FL 48 (26+2)
Inače, od početka trudnoće sam na terapiji zbog visokog tlaka i on je sad ok.. Znam da kod visokog tlaka beba može zaostajat u rastu pa me jako strah, iako imam tlakomjer i redovito ga mjerim i uvijek je ok.. Doktorica (koja je privatnica i ima svemirski uzv) se još nije previše zabrinula, poslala me na kontrolu krvi i ponovo uzv za 2 tjedna.. A ja što više razmišljam sve me više strah da bebica ne raste kako treba...Smiruje me jedino činjenica da je aktivna u trbuhu :-)
Ima li netko slična iskustva? I što mislite - ima li kakve veze to što se bebica ovaj put okrenula poprečno a do sad je uvijek bila okrenuta glavom prema dolje? Je li moguće da u nekim položajima veća vjerojatnost da bebu krivo izmjere ?
Ja sam 34+2 i danas sam bas bila na pregledu. Sve raste kontinuirano, ali ipak je bedrena kost najmanje narasla od zadnjeg pregleda. Do sad je uvijek bila skoro dva tjedna veća, a sad je samo 3 dana. Moj doktor se nimalo ne zabrinjava, već kaže kako je bitno da sve raste. Glavici tvoje bebe je trebalo vjerojatno bas sada taj rast. Ja svome doktoru vjerujem, ako i ti vjeruješ svojoj, nemoj se brinuti.
Hvala ti na odgovoru :-) i ja vjerujem svojoj doktorici i ne znam zasto me uhvatila paranoja odjednom.. taj dan kad sam bila na pregledu se nisam uopce uzrujala jer nije ni ona, ali sto vise razmisljam to si stvorim vecu paniku u glavi :-)
Dakle ovako. Danas sam točno 38 tt, školski uredna trudnoća. Cijelo prvo i drugo tromjesečje bebica je bila cca tjedan dana veća po UZV, i to svi parametri (BPD, AC, FL), s tim da se pred kraj drugog tromjesečja ta razlika počela smanjivati (na par dana). U 33 tt su se mjere nekako izjednačile s tjednima, s tim da su BPD i AC kasnili 2,3 dana, dok je FL bio par dana veći, dakle zanemarivo. Međutim, na jučerašnjem pregledu (37+6), BPD i AC kasne skoro 2 tjedna (35+6), a FL je za 40+4.:-o
Mislim, super što ću imati dugonogu curu, ali razlika mi se čini prevelika, osim toga brine me to kašnjenje od dva tjedna. Moja gin. smatra da to nije ništa zabrinjavajuće jer sam već ''u terminu'', bebica je procijenjena na 3129 g, CTG uredan, protoci uredni, plodna voda, pupčana vrpca, sve uredno, i kaže ona da je bebica jednostavno dugačka i mršava. Meni i dalje nije jasno kako su u 5 tjedana glavica i trbušćić narasli za samo tri tjedna, a noge za skoro 7 tjedana.:zbunj: Da li je netko imao iskustva s takvim odstupanjima na samom kraju trudnoće?
Prosli put je mozda dodao koji mm, a sad ga oduzeo - i to rezultira takvim odstupanjima. Mom je opseg stomka kasnio 3,5 tj i takav se i rodio, i dan danas mu je uzak struk. Ako se dr ne zabrinjava, nemoj ni ti. U kasnijoj trudnoci uopce nije ni lako to izmjeriti stoposto tocno.
A i bebe se pokazu da su neke glavatije, neke krakatije. Tvoja ce imati bas finu kilazu do termina.
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Meni su tvrdili s drugom da mogu biti sretna ako ce imati 2,5kg(38tt) i mjerenja su bila katastrofa cijeli zadnji mjesec, rodena 3,550kg 50cm...ja se ne bih zabrinjavala na tvom mjestu
Meni je doktor u 34.tj posumnjao u zastoj(vise od 2 tjedna su nam odjednom bile manje mjere glave i trbuha)
do tada su nam tjedni trudnoce odgovarali po UZV
stavio me na aspirine...Bezveze me je samo uspanicario,rodila sam u 37.tjednu jer sam se otvorila i dobila trudove
Mala je bila teska 3250g znaci i vise nego dovoljno.
I moj je cijelu trudnoću bio za tjedan veći po UZV. U zadnjem tromjesečju su sve mjere bile u skladu s tjednima, a bedrena sve veća. S 37 tt FL je bio za tri i pol tjedna veći od ostalih mjera :mrgreen:. Dečko se rodio rodio s 39 tjedana, sasvim proporcionalan, ništa posebno duge noge nije imao (bit će dugonog na tatu, ali ja tu ne vidim neko odstupanje).
Hvala, cure.:-) Nisam nešto ludo uspaničena, ali mi je lakše kad vidim da ima sličnih iskustava. Javim kako je prošlo na kraju.
Kod mene je bilo obrnuto, femur je cijelo vrijeme bio dosta veći, danas je bio u dan termina. A trbuščić 11 dana manji. Ja se ne zabrinjavam, doktor se ne zabrinjava jer je sve to procjena. Protoci su dobri i to je bitno. A i ctg ti je dobar. A sve ostalo je plus i minus procjena. :)
Imat ćeš dugonogu curu :)
Drage moje, mene je moj dr prilično prestrašio izjavom da ako beba stane s rastom da tu nema lijeka ni pomoći...naime, prije godinu dana ja jesam izgubila jednu bebu u 28tt, došlo je do zastoja u rastu zbog jako loših protoka i nerazvijene posteljice, ali u tih godinu dana koliko mi je glava puna informacija sa svih strana i dalje nemam konkretne odgovore. Ono što me najviše muči je mogu li se loši protoci popraviti i prerano sazrijevanje posteljice spriječiti da ne dođe do zastoja u razvoju? Je li imao tko takvo iskustvo?
hm...nadovezala bi se na post memoriz.
kako se uopće može primjetiti zaostajanje u razvoju? jesu li te bebe manje aktivne, da li trbuh raste sporije.
recimo ja mogu reći da u zadnjih tjedan dana osjetim da je bebica kao da je malo duža, primjerice osjetim ga na jednom kraju trbuha, a istovrmeno se odgurne na drugom kraju trbuha...
postoji li nešto na temelju čega same možemo zaključiti da nešto ne valja?
memoriz kako je bilo kod tebe? jesi li nešto primjećivala?
Mislim da se bas ovako subjektivno ne moze prepoznati da li je beba u zaostatku u razvoju. Iz mog iskustva neke bebe su mirnije u trbi a neke zivlje. I velicina trbuha varira ovisno o gradji, tezini, kako se nosi i slicno.
Recimo, susjedi je cijela trudnoca bila okej da bi joj iza 35tt rekli da je bebica zaostala u razvoju i sa 37tt je porodili, i zbilja, bebac je imao samo 2kg. Rekli su da po mjerama fundusa i opsega trbuha ne bi posumnjali da nesto ne stima. Malecki je proveo neko vrijeme u inkubatoru a sad je normalni deckic od 5 godina, ni po cemu se ne bi reklo da je bio tako sitan kad se rodio.
Inace sam htjela reci da mislim da se zbilja nista ne moze uciniti da beba vise napreduje u trbuhu (mozda grijesim, ima iskusnijih od mene) osim sto preporucuju vise mirovanja i lezanje na lijevom boku ali mislim da dr moze raditi cesci ctg, kontrole protoka, uzv mjerenja i slicno ako sumnja na nesto takvo. Ako se desilo jednom ne znaci da ce se ponoviti ali ako ti ginic vidi da si jako uznemirena mozda da ti radi cesce kontrole? Koliko sam shvatila, kad se ustanovi zaostatak u razvoju ide se na hospitalizaciju, tamo se obave cesce kontrole i procjene da li beba uopce ista napreduje u trbuhu i ako su prognoze lose onda se bebicu ranije porodi i bude u bolnici dok se ne navuce potrebna tezina.
Kolika mogu biti ta odstupanja?
Curke, zanima me da li je netko imao slican slucaj, znaci od pocetka trudnoce velicina bederene kosti zaostaje za mjerama glavice i trbuha ali ne puno, najveca je bila razlika 7 dana i to kad sam bila 3,5 mj trudna nakon toga zaostaje nekad 2 nekad 4 dana!
E, sad, moja dr nikad ništa u vezi toga nije spominjala (dr u domu zdravlja)! Nakon 18.tjedna sam 3x išla privatno na uzv samo zato sto imaju bolje te aparate...inace dr u DZ mi je bila super, a ova dok. kod koje sam isla privatno isto nikad nista nije i uvijek sve kao ok!
Prošli tjedan je u DZ (umjesto moje dr, koja je otišla u privatnu kliniku) došla radit dokt.Đurđa iz klinike Harni ( ne znam joj prezime).......i ona kad je pogledala nalaze kaže, joj pa ovo kad zaostaje bedrena kost upucuje na dawnov sindrom!
Al kao nek ne brinem jer sam radila taj niffty test! Ja sam ipak zabrinuta i zanima jel netko imao slican slucaj s tom bedrenom kosti?
Ja stvarno mislim da je ta doktorica izgovorila najveću glupost i nepotrebno te zabrinula. Naime, istina je da kraća bedrena upućuje na DS, ali taj zaostatak treba biti znatno veći i čak i tada nije jednoznačan indikator. Uvijek se prihvaćaju odstupanja UZV mjerenja od +/- 2 tjedna, a 2 ili 4 dana je potpuno zanemarivo.
Rekla je da kraca bedrena za tjedan dana možeznacit DS, joooj...moram si tu informaciju nekako izbit iz glave!:no:
sad mi je kasno za bilo kakve dodatne pretrage, cekam sljedeci uzv za 3 tjedna pa cu vidjet! :-(
Cure,bila bih vam zahvalna ako mi mozete pomoc. Trebala sam dobiti menstruaciju 1.5.(uvijek su mi redovite-svakih 28 dana), no kako su mi stvari kasnile uzela san dva testa od kojih je drugi pokazao pozitivan rezultat. Otisla sam jucer u ginekologa i radio mi je vaginalni ultrazvuk (3.4. mi je bio prvi dan zadnje menstr. i po tom bi trebala biti trudna 6 tjedana),medjutim dr nije nista nasao u maternici ni izvan nje. Poslao me vaditi Betu koja mi je 701. Po njegovom misljenju,to je premalo za 6 tjedana. Idem je vaditi opet sutra i napraviti pregled. Zanima me kolika je normalna razina Bete za 6.tjedan?I je li moguce da se nista ne vidi na vag.uv-u??Hvala na pomoci :-)
Meni je beta sa 6 tjedana bila 5000, prvi uzv sa 7 tjed I kucalo je srceko!