A tko to opravdava, opet pitam? Daj ih nabroji, majčicu im, baš me zanima koji su to?Citiraj:
mamma san prvotno napisa
Printable View
A tko to opravdava, opet pitam? Daj ih nabroji, majčicu im, baš me zanima koji su to?Citiraj:
mamma san prvotno napisa
Bravo decki! :klap:
Svoje bih dijete podrzala u ovakvom prosvjedu.
Ne znam kako je to u centru (daleko samo od centra, ja sam iz Republike Peščenice) ali kod nas se zna dogoditi da budu pomaknuti, pa čak i zapaljeni koševi za smeće i kontejneri.... Bez nekog vidljivog razloga. Ne kažem da je to isto kao i ovi prosvjedi (za koje se nije doznalo jesu li napokon bili prijavljeni ili nisu - vjerujem da nisu) ali ide mi na živce da mlađarija nekažnjeno radi što želi...
Prošli tjedan OPET cigla u prozoru naše škole. Igralište (obnovljeno općinskim novcem) OPET se uništava, vrtićka igrališta opet i ponovno devastiraju neki nedodirljivi klinci.
Ne kažem da su ovi takvi, ni da je cijela generacija takva, ali drage Rode, tu su zakazali roditelji! Da je do igrališta - pa moglo se to (i trebalo) riješiti na civiliziran način prije nego se išlo na blokiranje prometa. Roditelji bi sigurno pomogli. ALI dečkima je fora gurat kontejnere na cestu, oni su FACE.... u očima vršnjaka, a bome i nekih ovdje. A što da je umjesto živčanog antipatičnog odvjetnika naletio neki s ptsp-om i potegnuo pištolj? Tko bi onda bio kriv? Na koga bi se onda ovdje zgražali?
Previše toga se rješava silom. Nekako mi se ideja prosvjeda nikada nije sviđala, pa ni sad. Prosvjed je nešto čime odgovorna osoba / grupa pribjegava kad su za dobru svrhu ispucana sva druga sredstva, a nekako mi se čini da ovdje to nije bio slučaj. Možda griješim, ne znam. Znam samo da ne bih voljela vidjeti svoju djecu na takvom mjestu i u takvoj pozi i već SADA (a ne u njihovoj 16. godini) pokušavam djecu naučiti da razmisle prije nego što nešto poduzmu.
Iskreno vas pitam - da su to vaša djeca napravila (a da vam prethodno nisu rekli što namjeravaju i savjetovali se doma što i kako) biste li ih i dalje podržavali? Treba li im u dosjeu kaznena prijava danas sutra, kad se budu zapošljavali i kad se bude tražila izjava o nekažnjavanju? A iz kojeg dobrog razloga, kad sigurno ima i drugih prihvatljivijih načina za rješenje "problema"??? Mojoj djeci to ne treba. Nadam se da će i za 10 godina tako misliti.
AL TO nikome ne daje za pravo fizički se obračunavati.Citiraj:
brane prvotno napisa
Peterlin, nije valjda da ovo povezuješ s huliganstvom i vandalizmom?!
Ja ove dečke doživljavam kao aktiviste, a ovo o čemu pišeš (zapaljeni koševi i slično) je nešto potpuno drugačije i na sasvim drugom putu.
Ovi dečki su mi (barem ovako, preko medija), miljama udaljeni od toga.
Ne bih podržala dijete u ovakvom ponašanju. Jedno je boriti se za svoja prava, no drugo kada ta borba ometa i ugrožava druge.
Ponavljam, ne znate zašto netko vozi cestom i nemate mu pravo zagraditi prolaz jer je Vaš problem bitniji od njegovog.
I ne možete me uvjeriti da se kolona od 50 auta u sekundi pomakne hitnoj. Ovakvo ponašanje je neodgovorno i potencijalno opasno, ne vidim razloga da mu plješćem.
I nisam pobornik toga da cilj opravdava sredstvo. Naročito kada to "sredstvo" ugrožava druge.
apricot, potpis.
i na ostatak afirmativne ekipe.
blokada prometa kao znak prosvjeda nije neka nepoznata kategorija.
seljaci zakrče promet traktorima.
carinici sa svojim bijelim štrajkom zakrče granice.
itd.
dečki su htjeli skrenut pozornost. ne znam da li na pravi način ili ne, nebitno u ovom trenutku. totalno nebitno. činjenica je da je bilo benigno. nenasilno. možda su pogriješili, možda je luđak mogao nazvati policiju da ih na mirni način ukloni sa zelenog vala.
ono što je bitno je da je luđak, poznata javna ličnost, nasrnuo na klinca, onda još krenuo s autom, u bijesnilu u kakvom je bio, dobro je i završilo.
i još poznavatelj borilačkih vještina.
sad vidim ulete.
peterlin, kad se ovako nešto desi jednostavno NEMA mjesta riječima, mogao je naletiti neki s ptsp-om.
uvijek može naletiti neki s ptsp-om.
evo, abramov se u rijeci pobunio da idu preko reda i stradao.
što ćeš ti svojoj djeci reći?
šutite? budite kuš?
jer bi mogao netko naletiti?
a znaš kad će to prestati?
kad policija na licu mjesta odvjetniku stavi lisičine na ruke i zbog nasilja ga odvede u zatvor.
znaš kad još?
kad državno odvjetništvo ne bude toliko traljavo da sud sve njegove klijente redom oslobađa.
kad bahatost više ne bude vrlina nego mana.:/
Istina je, nije isto, ali nije ni daleko od vandalizma.Citiraj:
apricot prvotno napisa
Da je prosvjed bio više nego djetinjasto neodgovorno ponašanje, s njima bi se našao netko od roditelja, a ne bi susjedi pozvali policiju zbog ugrožavanja prometa. Od ovoga do paljenja kontejnera samo je jedan mali korak. Bar ja tak mislim.
Nije stvar ni u toj djeci, a ni Nobilu. Djeca su "djeca", a Nobilo je "Nobilo".
Stvar je u svima nama, pojedincima, koji i previše šutimo doma i gledamo fino na Tv-u i čitamo u novinama i svojim komentarima ovdje ZA i PROTIV iza nickova važno iznosimo mišljenja.
Pustite puke priće, da smo imalo zainteresirani jedni za druge, da stanemo jedan uz drugog postigli bi sve na što imamo pravo i bez kontejnera na cestama.
Žalosno je sve to. Među nama nema više ljubavi i sloge, a sve kaj se danas događa, posljedica je našeg, osobnog odnosa sa ostalim ljudima.
I ja u pro ekipi, ljetos kad su klinci prvi put zatvorili zeleni val bila sam na GO, vozila se biciklima s klincima u gradu i slučajno smo naletili, bila sam totalno preoduševljena time pa su me odma zaskočili neki novinari i snimili izjavu :mrgreen:
Inače me takav način prosvjeda podsjetio na neke britanske prosvjede tog tipa, uglavnom na to da se oduzimaju autima javni prostori, na simbolično vrijeme (koje zna vani biti i puno dulje) jer su auti i ceste oduzeli nama tako puno našeg običnog, pješačkog i ljudskog i dječjeg prostora, zar to ne osjećate? Mene to baš motivira na ovakvu vrstu prosvjeda i ponosna sam na dečke ko što bi bila ponosna i na svoje klince da naprave ili sudjeluju u nečemu takvom.
Peterlin, imaš apsolutno pravo na svoje mišljenje. No, mene ipak ono strašno žalosti. :(Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
I ne mogu vjerovati kako borbu za svoje pravo možeš poistovjetiti sa vandalizmom. Tim prije što ništa nije uništeno. Uništeno je samo dostojanstvo jednog dječaka (šamarom nasilnika) i uništena je mogućnost normalnog odrastanja ovih klinaca u centru grada zbog samožive politike i zanemarivanja prava ove djece te davanja lažnih obećanja.
Peterlin (napisa):
Istina je, nije isto, ali nije ni daleko od vandalizma.
Da je prosvjed bio više nego djetinjasto neodgovorno ponašanje, s njima bi se našao netko od roditelja, a ne bi susjedi pozvali policiju zbog ugrožavanja prometa. Od ovoga do paljenja kontejnera samo je jedan mali korak. Bar ja tak mislim.
Ja se slažem s Peterlin i apsolutno ne bih podržala dijete u ovakvom prosvjedu, nego bih joj vjerojatno pomogla da se to riješi na civiliziran način.
Inače sam u pravilu protiv nasilja pogotovo kad su djeca u pitanju i nikad u životu nisam nikoga udarila i svoje dijete učim da nitko nikog ne smije tući, ali sam daleko od mišljenja da su 16-godišnjaci nevina dječica kojima ne smije nitko ništa. Razapnite me, ali mislim da neki od njih (ne mislim ovdje na navedene dečke jer ne znam ništa o njima) zaslužuju da ih se pošteno namlati.
Mamma san pita "što bi bilo da je vaše dijete to koje je bilo udareno otvorenim dlanom po licu?" Da je moje dijete slučajni prolaznik pa da je netko udari, naravno da bih poludjela, ali da s 16 godina odgura kontejner nasred ceste i blokira promet i zbog toga dobije prekršajnu prijavu valjda bih ju ja prva pljusnula.
ipak se, dakle, odobrava Nobilov postupak :?Citiraj:
Sirius Black prvotno napisa
:(Citiraj:
apricot prvotno napisa
podržavam prosvjed i to baš takav kakv je bio, neka su se digli i poslali poruku
izvlačenje kontejnera na cestu u svrhu aktivizma i paljenje kontejnera u svrhu vandalizma- ogroman korak je između toga dvoje
bit ću ponosna ako će moje dijete danas sutra sudjelovati/pokrenuti neku sličnu inicijativu
od mame valjda manje boliCitiraj:
mamma san prvotno napisa
Znate što je meni licemjerno?
Svi se kao pridržavamo zakona, pljujemo po ilegalnim radnjama, zgražamo nad onima koji krše zakone države u kojoj živimo, cenzuriraju se (skoro :mrgreen: ) svi savjeti protivni propisima.
A onda tu plješćete i divite se klincima koji remete javni red i mir, prekrše xy propisa, potencijalno ugroze ostale. I koja je to poruka djeci? Slobodno krši sva pravila sine ako nisi zadovoljan nečime. I ugrozi sve i svašta, ometaj i smetaj svima i svakome - jer tako pokazuješ pravu inicijativu.
Ponavljam, definitivno sam za prosvjed, no ne na ovaj način. Prosvjed se najavi, organizira na mjestu gdje ne ugrožava nikoga, potpisuje se peticija, daje u novine...a ne guraju se konteneri pred automobile.
Jer ono što vi vidite kao teen borbu za svoja prava, ja vidim kao ugrožavanje interesa (i prava) drugih i ugrožavanje prometa i pojedinaca od strane nepromišljenih klinaca.
da zaključimo: koji god topic ide u smjeru koji je protivan stavovima Nekih, rezultira zaključkom "Rode/osoblje je licemjerno".
ok, pristajem na to!
Ne odobravam Nobilov postupak, ali ga donekle razumijem, i ne zgražam se nad njim.Citiraj:
apricot prvotno napisa
Ovo gore sam napisala jer mi je, a vjerujem da nisam jedina, pun kufer klinaca kojima nitko ništa ne smije, a porastu je vandalizam i nasilje, sve češće uništavaju tuđu imovinu, cipelare jedni druge po parkovima i slično, a roditelji ništa ne poduzimaju jer su njihova djeca nedodirljiva i ne daj bože da ih netko krivo pogleda, a kamoli nešto drugo. Da znam da moje dijete bilo koga ugrožava svojim neodgovornim ponašanjem, a govorim o dobi kad bi trebala biti toga svjesna, prvo bi meni odgovarala i ne bi joj to više padalo na pamet.
onoga trenutka kada vidim i jednu povezujuću nit između ovoga o čemu ti pišeš i ovoga što su dečki napravili... stat ću na tvoju stranu.Citiraj:
Sirius Black prvotno napisa
Citiraj:
apricot prvotno napisa
potpisujem apricot, potpisujem gore i andreu...
i ne mogu vjerovati što čitam. :(
I iskreno, nadam se da će moje dijete dijeliti hrabrost, strast i aktivizam ovih klinaca. jer se tako bore za sebe. :heart:
To je tvoja interpretacija, ja Rodu nit' sam spomenula nit' ciljala na nju.Citiraj:
apricot prvotno napisa
Meni je naprosto bezveze da tu plješćem nad nečime što je, budimo realne, protuzakonito i ugrožava druge. I da, licemjerno mi je.
Ponavljam, cilj je hvalevrijedan, no teorija da cilj opravdava sredstvo ne drži vodu.
Jer svatko od nas ima neke svoje ciljeve, no pitanje je bismo li baš svima pljeskali da dnevno preskačemo 250.000 kontenjera (kontam da je barem toliko nezadovoljnih u Zgb).
Citiraj:
icyoh prvotno napisa
i da zaključimo:
Apsolutno je u redu ošamariti / istući / zatući (pitanje je samo koliko dugo to šamaranje traje) klinca, jer malac, koji je osuđen na igru na ulici, pa je tim kratko minutnim aktivizmom to i pokazao, ugrozio je velikog odvjetnika. :roll:
Ukratko, ne slažem se sa tobom, znači, imam te pravo zatući? Jer, baš super, dobit ću samo PREKRŠAJNU PRIJAVU!
Ja sam na strani ekipe koja podržava ovakav vid prosvjeda, ako moja djeca danas sutra požele mijenjati okolinu na ovaj način ja ću pomoći gurati baju :).
Moram priznati da su me neugodno iznenadili neki postovi, izjednačavanje aktivizma i vandalizma, ispada da su se klinci zaletavali u aute, a ne zaustavili promet, na 10 minuta, neradnim danom, osobno ne vidim na koji su to način ikoga ugrozili, vjerujem da je bi se u slučajevima koje neke od vas navede (žena koja rađa, srčani bolesnik...) ti kontejneri maknuli bez problema.
Ako nisu prijavili prosvjed neka odgovaraju ali izjedačavati ih s vandalima i huliganima :nope:
I da zaključimo - ne, tuđi postovi se uopće ne čitaju, samo se ide po svome. A opravdanja se nalaze baš svakoj protupropisnoj radnji koja nam odgovara. U tom slučaju onda ne govorimo o kršenju propisa nego o aktivizmu :roll:Citiraj:
mamma san prvotno napisa
Smiješno mi je ponavljati da Nobilov postupak i nasilje niti opravdavam niti toleriram jer je očigledno da se uopće ne čita.
Ovo zadnje neću ni komentirati jer vidim kako se fino tumače postovi.
ovakva rasprava bila bi opravdana u slučaju da su klinci zakrčili promet, da su ljudi bili nervozni i da su onda otvorili topik o tome da li bi vi podržali vašu djecu u ovakvim prosvjedima.
ovako, kad se desilo to što se desilo, ovakva rasprava postaje besmislena.
jer svaki njihov prekršaj ostaje u sjeni šamara.
i ne, nije svejedno da li je to bio nobilo ili neki drugi građanin.
a osobno, puna mi je kapa za nasilje na ulicama kriviti samo i uvijek roditelje koji ništa ne poduzimaju jer su njihova djeca nedodirljiva i ne daj bože da ih netko krivo pogleda.
ne, za nasilje na cesti je kriv sustav koji slavi bahatost i kriminal. riba se oduvijek čistila od glave.
Ovako i ja mislilm!Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
potpis pod cvijetu. podrzavam prosvjed. antipatični odvjetnik je upravo onaj tip krkana koji u nasoj zemlji imaju etiketu uspjesnog muskarcine- njegov postupak je to i pokazao. a komentari da ga se ne opravdava, ali razumije, ili ovi jos gori kako bi svoje dijete takodjer pljusnuli u toj situaciji, su strasni i zalosni i samo pokazuju koliko smo ispod bilo kakvih civilizacijskih normi. to da postoje mladi spremni boriti se za svoja prava, i ovi klinci i studenti, je jedino ohrabrujuće trenutno u ovoj zemlji gdje se na zadnjim sindikalnim prosvjedima osjetio miris beznađa. i da ja stvarno mislim da problem vanadalizma debelim dijelom lezi u ovakvim tipovima, nobilima i bandićima, kojima ne da nitko nista ne moze nego su i najuspjesniji clanovi drustva. iako ovaj prosvjed nema nikakave veze s vandalizmom...
nategnute su mi izjave da netko ovdje odobrava ili opravdava Nobilovu šamarčinu
na prvi pogled mi je stvar bila za svaku osudu,
komentari dijela forumaša su me malo pokolebali, pa sam pročitala linkane članke i pogledala slike,
nakon čega bih rekla da Nobilo nije bio u opasnosti i da je šamar bio jak i nasilnički - nije to bilo naguravanje koje bi se moglo protumačiti kao obrana, nego čisto nasilje
je li prosvjed najavljen i jesu li dobili odobrenje da koriste prostor, to ne znam,
ali sviđa mi se Ančicin post
Na ovo bih dodala i to da je privilegij putovanja zelenim valom građanima bio uskraćen na tek 10 minuta, a djeci je mjesto za igru uskraćeno puno duže... možda i kroz cijelo djetinjstvo?Citiraj:
Ancica prvotno napisa
nema opravdanja za Nobilov samar djetetu...jednostavno opravdanja nema i potpuno je svejedno sto je to dijete radilo, nema opravdanja da jedan odrastao covjek stvari rjesava na ovaj nacin, ako je imao problema s nacinom na koji se ta djeca ponasaju mogao je zvati policiju.
meni je njegov samar odvojena tema od njihovog prosvjeda...oni su napravili ono cega su se sjetili i za sto su mislili da ce dobiti medijski prostor, mozda nije najbolji nacina ali definitivno nije ni najlosiji. :mrgreen:
XCitiraj:
flower prvotno napisa
i nije li g. Nobilo, kao odvjetnik, uzeo pravdu u svoje ruke?
Najbolje da zabranimo i strajkove. Jer legitimno pravo radnika u npr. HZ-u i ZET-u da strajka kosi se s mojim legitimnim pravom da na vrijeme stignem na posao.Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
To uopće nije isto: štrajk ZET-a ili HŽ je unaprijed najavljen, pa se možeš tome prilagoditi: postoje noge, taksi i auto. Zakrčiti prometnice zbog prosvjeda koji nije najavljen i nema dozvolu policije nema nikakve veze s pravom na štrajkom. I uopće nije u redu da meni imputiraš pozivanje na zabranu štrajka.
Ne imputiram nista, vec vucem paralelu.Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
Jer meni je isto, u sustini svega je dekomodiranje korisnika.
Da moram na razgovor za posao iz snova u Kuala Lumpuru a strajkaju avioprevoznici a do druge karte je nemoguce doci, djaba bi meni bilo to sto je prosvjed najavljen.
u drzavi u kojoj je nobilo ugledni odvjetnik, bandica biramo za gradonacelnika ili jos bolje predsjednika, nije mi ni na kraj pameti osudjivati maloljetnike sto svoj mirni prosvjed za obecano igraliste nisu prijavili po zakonom odredjenom postupku i time su kratkotrajno odgodili demokratsko pravo svakog punoljetnog gradjanina da koristi upravo zeleni val.
tema je "nobilo ošamario dječaka" a ne "dječaci prosvjedovali na zelenom valu" pa je rasprava o prosvjedu skroz offtopic
možda joj treba promijenit naslov
šamar je šamar, a prosvjed je prosvjed
ako vam prosvjednici smetaju, svejedno vam je je li prosvjed prijavljen ili ne. ono što trebate napraviti je nazvati policiju, a ne se fizički obračunavati s prosvjednicima, bili oni djeca ili odrasli.
Potpis.Citiraj:
flower prvotno napisa
pa ja sam pitala jel to za filozofiranje ili za zgražavanjeCitiraj:
koryanshea prvotno napisa
a koliko znam na ovom forumu se ne vole zgražavajuće teme
šamar je šamar
nešto preodvratno
ne mogu zamisliti da to napravi mom djetetu
ne mogu
ne mogu zamisliti kako se osjeća taj dječak
kako se osjećaju njegovi roditelji
za to nije samo prekršajna prijava
ako već nije država, trebali bi ga tužiti dječakovi roditelji
trebala bi ga komora sankcionirati
toliko o temi
ali i dalje mislim, nepovezujući to sa šamarom, ne navodeći to kao uzrok, a šamar kao posljedicu, da zaustavljanje prometa nije dobar način prosvjedovanja
Ja se pitam- da sam ja naišla na klince na Zelenom Valu kako su kontejnerima zakrčili cestu i igraju nogomet-po čemu bih mogla znati da oni protiv nečega prosvjeduju? Meni to ovako na prvi pogled izgleda kao vandalizam. Kad ja znam da je to prosvjed- onda mi je ok. Samo u ovom slučaju ja ne bih sigurno ni izašla iz auta, a kamoli ošamarila klinca, jer bih se bojala da ja ne dobijem batina :mrgreen:
Nikako ne podržavam Nobilov postupak! Ali slažem se sa Peterlin, Icyoh, A70V i kompanijom. Jer cilj mi je učiti djecu da poštuju zakon- dakle, ako hoće prosvjedovati neka prvo taj prosvjed prijave policiji. I ne znam kako to sa prosvjedima ide, ali nije li svaki prosvjed pod kotnrolom policije? Da su klinci prijavili prosvjed i da je tu bio bar jedan policajac, vjerujem da bi i ti klinci bili puno sigurniji i sada se o ovom svemu ne bi pisalo.
mi smo prošli taman sekundu prije nego kaj su zablokirali...već su počeli slagat kontenjere na cesti...išli smo mom tati u posjetu- muž, dijete i ja...eh šta bi bilo da smo upali u kolonu??? mislim da bi i od mene dobili flisku jer su to bili mali kvartovski balonje koji nisu imali dozvolu za prosvijed...zvuči grozno kaj ga je nobilo pljusnuo ali ljudi u takvim situacijama je potrebna dobra kontrola bijesa...
živim kod britanca gdje se hrpa neinteligentnih ljudi skuplja svake nedjelje ujutro (kada je na britancu totalni kaos zbog sajma antikviteta) i hodaju po najprometnijoj zebri 15 minuta sim-tam i ne dozvoljavaju autima da prođu...samo čekam jedan dan kad ću baš ja prolazit...mislim da ću i ja završit u novinama kao ona kaj je pokupila frajera sa autom na tom prosvjedu...
prosvjedi se organiziraju i rade tako da ne ometaju druge građane...