nije, nije, ni do ogledala, ni do moje linije, trust me!!! :mrgreen:
u kvaliteti materijala, načinu šivanja, kroju, naravno da se u cijeni plaća i ime, ali i kvaliteta, to je sigurno.
Printable View
nije, nije, ni do ogledala, ni do moje linije, trust me!!! :mrgreen:
u kvaliteti materijala, načinu šivanja, kroju, naravno da se u cijeni plaća i ime, ali i kvaliteta, to je sigurno.
litala, najobičnijom mašinom
Moraš najprije ispod aplikacije zalijepiti flizelin kako ti se materijhal ne bi rastezao. Onda ga pričvrstiš pribadaćama i prođeš običnim bodom po rubovima. Kasnije možeš proći gustim cik-cak bodom, ali i ne moraš, onda će ti se materijal onako "cufati" meni je to fora.
Ja stalno i svuda radim aplikacije. Doduše, ne ovakve "Ljupkine", bojim se da me ne tuži.8-)
hvala lucij@ :-*
Ja vidim iz aviona jedan veliki razlog - to je kopiranje i vjerojatno postoji mogućnost da te tuži, kako su gore više spomenule cure. A ako se to dogodi, onda će ti tek faliti novaca.
Lijepo je da ti se sviđaju, ali zašto moraju biti skoro iste, pa stavi životinje, snjegoviće, ptice,...
Ljupka bi mogla tužiti curu ako ju vidi u gradu s majicom koja je slična kao njena,a nije??
Ili ako netko na netu pokaže svoje radove koji su slični onima kakve radi Ljupkina mama?
Što će ih? Legitimirati na cesti?
Pa neće cura na štandu prodavat te majice i nalijepiti iza fejk Ljupkinu etiketu.
Ma da i nema teoretske šanse da netko nekoga tuži, meni osobno takvo kopiranje ne dolazi u obzir, ajde da napišem tako.
Kome je ok, neka radi dalje, ja ne vidim svrhu.
Pogotovo zato jer cura koja to radi (kopira) očito je talentirana, meni je to "bacanje" talenta. Ja ne bih "iz inata" kopirala neku tamo Ljupku, Mariju, Vesnu, Đurđu,.... radila bih svoje i tko ih šiša.
ovo su tzv. coralina majice :mrgreen:
ja se slažem s cvijetom
MM je nekoć probao armani odijelo
ajme, kako mu je dobro stajalo
kao da je za njega šivano
a opet, bilo je 7000 kuna
pa je ipak kupio jedno u Zari :mrgreen:
ivarica, ne kužim što tebe zapravo muči?
pa vjerojatno pjeva dok štepa majice ili sluša sprženi cd? :zbunj:
ok, ok.... :mrgreen:
pa to sto ti ne priznajes uopce necije vlasnistvo (u ovom slucaju intelektualno)
jel udjes u tudji auto zato jer ti je preskupo kupiti isti, ili u tudju kucu jer ne mozes kupiti istu takvu?
ako neku majicu ne mozes sebi priustiti, imas tone onih koje si mozes priustiti i imas ruke od kojih mozes napraviti ocito puno
zasto tvoje majice trebaju biti bas iste ko ove osim ako ne zelis da okolina misli da su bas njene?
i ne , ne snimim se jer mi se ne sviđa kako pjevam, ipak mi se više sviđa moj ručni rad.
a ja sam negdje rekla da ne priznajem nečije vlasništvo?????
i majice, tj. lutkice koje ja šivam nisu baš iste kao njene i ne ne želim da ljudi misle da su baš njene, s ponoisom kažem da sam sama napravila po njenom uzoru.
ok, ovako možemo do preeeekosutra a mislim da nema smisla.
ljudi kopiraju sve i svašta pa i najnajpoznatije svjetske kreatore, strašno je onda to koliko nas ne priznaje nečije vlasništvo????
a mozemo i do preksutra
ko da je to neki problem nama forumasicama
gle, nastranu to sto ja ne odobravam tvoj nacin, nastranu to sto je i roda jednako ko u ovom slucaju LJG na isti nacin ostecena jer nas slogan mamino cudo(viste) drugi prodaju po standovima na privjescima ali to svi koji kopiraju po svijetu ne rade to na nasem foumu i ne zovu onda ti svi sudovi mene, odgovornu ispred udruge, ko svjedokinju, kuzis?
nadam se samo da se necu s tobom, ko s nekim drugim forumasicama prije tebe, morat upoznavat na sudu
kiki svoje majice možeš dijeliti austrijskim babicama kad ulaze u hrvatsku :mrgreen:
Mislim da ovdje nema osnove za tužbu.
Koliko se sjećam nekad sam čitala o dizajnerskim torbama - zabranjene su one koje kopiraju originale i stavljaju lažne markice kako bi bili što vjerodostojnije kopije.
Nisu zabranjene one koje izgledaju slično kao originali, ali imaju svoje ime (a mogu se kupiti u npr. Mangu, baš se sjećam da su oni "skinuli" neku skupu bursu).
Tako da Kiki ničim ne krši zakon ukoliko svoje majice ne pokušava prodavati s Ljupkinom etiketom.
Konačno da i ja dam pravni savjet, to mi je stara želja :mrgreen:
Btw. majice su mi sasvim bezveze, ali tko voli, neka kupi, sašije...
Eh da, nemojte sad tražiti da citiram, svoju pravnu mudrost sam pročitala u Cosmu ili sličnoj stručnoj literaturi :mrgreen:
:lol: na Cosmo, stručnu literaturu
Meni su majice baš zgodne, i od LJG i ove koje je kiki stavila.
meni su majice scary, ne bi ih nosila
mogla bi napraviti istu za sat ipo, bez po muke da mi se dopadaju
ideja (autorsko pravo) može biti zaštićena, ali to najčešće ne predstavlja ništa, osim, možda farmaceutskim kućama, ali i oni ne zaštičuju ideju, nego proizvod određenog sastava
onomad je izvjesni veliki proizvođač igračaka zaštitio tag toy, i pokušao da sa mnogo prijetnji i tužbi natjera male proizvođače da odustanu od pravljenja igračaka sa "etiketama" pod firmom zaštite ideje
jedino što su na kraju uspjeli je da zaštite ime "taggy"
to nikog ne sprečava da napravi sličnu igračku za svoje dijete i/ili prodaju i nazove je po svom ukusu
mislim da ova ideja (aplikacije curica na majici) nije zaštićena, jer je očito da su već postojale takve slične majice negdje drugdje
pretpostavljam da je zaštićeno samo ime, te sve što je slično originalu ne može biti predmet tužbe ukoliko ne nosi fejk etiketu sa imenom originala
kopiranja tuđih ideja u svrhe sticanja dobiti uvijek je bilo i biće
recite samo koja iz principa kupuje original Crocs klompe samo zato što joj falsifikati smetaju?
a za iste novce može se kupiti nekoliko pari fejk kroksica na svakoj većoj pijaci
što se tiče ideje kao takve, da se to može tako dobro zaštititi niko ne bi smio uopšte šiti bilo šta, od gaća do večernjih haljina, jer se neko sjetio da zaštiti "ideju gaća kao donjeg veša"
samim tim ni Roda, a ni mnogobrojne mame koje šiju za svoju porodicu (me included) ne bi smjele primirisati ideji platnene pelene, jer je to neko, jelte, zaštitio kao svoje
zaštita "ideje" je slippery slope, jer svaka, i vrlo mala, izmjena u kroju/izvedbi/materijalu u odnosu na original se više ne smatra kopijom nego novim ostvarenjem :potkovana u crafty legality:
I ja :)
(ali ne zato jer mi smetaju falsifikati, više zato jer za skoro iste pare koliko tu koštaju lažnjaci preko neta dobijem original, mi nemamo pjace)
Original
Kopija
Original
Kopija
Crocsa ima na svakom uglu. Itd. Samo se ne zovu Crocs i nemaju krokodilcica.
Vecina polo majica se trudi biti od 'istog' (isto-izgledajuceg) materijala, ali samo neke su Lacoste, Ralph Lauren ili nesto trece.
Sve savrseno legalno (osim eventualno losih krokodila, kojih ima na pretek) pa tko voli, nek izvoli.
Kopija
Original
Kopija
Vecina polo majica se trudi biti od 'istog' (isto-izgledajuceg) materijala, ali samo neke su Lacoste, Ralph Lauren ili nesto trece.
Sve savrseno legalno (osim eventualno losih krokodila, kojih ima na pretek) pa tko voli, nek izvoli.
Original
Kopija
Bozesacuvaj edita. Molim da se obrise nepotreban dupli post, jedino sto sam trebala je popraviti link.
Postoje i kopije
"Jolie Petite" prvi je hrvatski brend koji ima i svoje kopije. "To mi je fora čak, jer što bi Louis Vuitton i Balenciaga trebali, prestati raditi koliko ih kopiraju?", kaže mlada dizajnerica.
http://www.index.hr/xmag/clanak/ljup...tu/486066.aspx
ajme što ste napale žensku, strašno i nevjerojatno :nope:
kiki31 prekrasno i svaka čast! :klap:
Žao mi je što se skoro svaka tema ovako završi jer skoro uvijek iste osobe nameću svoje mišljenje .........da , imate pravo reći što mislite , ali nemoj tupiti!
Moram reći kiki da su mi tvoje majice prekrasne, ali isto kao i cure mislim da si ti dovoljno kreativna i pametna i da možeš pa i po uzoru na Ljupku, ali ne baš kopirati potpuno iste curice i likove kakve ima ona na majicama nego možeš napraviti nešto slično, ali baš tvoje. To bi bilo puno originalnije. Ja isto, da nemam love ili si iz bilo kojeg razloga ne mogu ili ne želim priuštiti Ljupkinu majicu, a da sam ovako kreativna kao ti, napravila bih baš za inat drugačiju, moju, originalnu majicu pa neka svi vide da i ja mogu, ako ćemo pravo, možda i bolje od Ljupke.
Ali, nismo svi isti.
Meni je sve to skupa "tko je nešto smislio prvi" smiješno, na razini vrtića. Pa zar je stvarno nemoguće da od 6 milijardi ljudi na svijetu dvojici ne sine ista ili vrlo slična ideja u otprilike isto vrijeme, neovisno jedna o drugoj. Isto kao i ovo - ako se nekom sviđa majica JP, nema novaca da je kupi, a može si je napraviti sam - go ahead, good for you.
A ako Ljupka Gojić nema ništa protiv, zašto bi imao netko drugi.
Eto kako je Angie lijepo sažela.
A eto, to sam napisala više puta na one zpd-zpb topice, pa čak mislim i na trudnički, jer sam ju još u trudnoći prozvala "mamino (čudo)vište". I stajalo je na forumu.
I ne kažem da je riječ o svjesnoj krađi; ljudi svugdje svašta pročitaju, neke stvari im se svide, pa ih zapamte, ali od silne količine informacija koje na svakodnevnoj bazi primaju ne znaju gdje su ih vidjeli/čuli/pročitali i na kraju mogu (iskreno!) pomisliti da je ideja izvorno njihova. Ili jednostavno ukradu i prave se blesavi. :mrgreen:
I, konačno...
Ovo što kiki31 radi nije kažnjivo. Bilo bi kažnjivo da je doslovce, do detalja, prekopirala Ljupkine majice, stavila na njih lažne etikete i pokušala ih prodavati pod labelom Ljupke Gojić.
kiki13 je, s druge strane, inspirirana majicama Ljupke Gojić, ali radi svoje verzije (znači, slične, a ne iste) i ne predstavlja ih kao tuđe.
Identičnu stvar iz sezone u sezonu rade svi povoljniji dućani odjećom: H&M, Zara, Mango, Esprit... You name it. Čim neki skupi dizajner predstavi svoju kolekciju, ovi povoljniji se istog trena bace na izradu modela inspiriranog skupom verzijom. Kreatori iz H&M-a se hvale da im od trenutka kad na reviji vide zanimljivi model do trenutka kad se njegova jeftinija verzija nađe na njihovim policama ne treba više od dva tjedna (!).
Da ne pričam da je do prije par godina priličan broj H&M-ovih dječjih kolekcija bio gotovo prekopiran od Jacadija (u zadnjih godinu-dvije su mrvicu stali na loptu), pa vidim da mnogi forumaši i dalje redovno kupuju odjeću i za djecu i za odrasle u H&M-u i sličnim dućanima bez pretjeranih moralnih dvojbi.