Ako stanuješ na toj adresi ( to ti piše u prijavi i legitimaciji) imaš pravo pisati u prijavu poreza, i priloži papire vezane uz stan. Tako radi moj kolega , a stan je na ženu ( jer je njezino vlasništvo).
Printable View
Ako stanuješ na toj adresi ( to ti piše u prijavi i legitimaciji) imaš pravo pisati u prijavu poreza, i priloži papire vezane uz stan. Tako radi moj kolega , a stan je na ženu ( jer je njezino vlasništvo).
Ne znam jel bilo pitano, prijavljuje li se kao prihod i naknada za nezaposlene i gdje uzeti potvrdu
makita, ne
Ja imam pitanje.
Ako je odbitak za dijete uvecan zbog ostecenja zdravlja, a nemamo rjesenje o invalidnosti nego samo nalaz prvostupanjskog tijela vjestacenja da ostecenje zdravlja postoji (ja sam na dopustu za njegu) je li to dovoljno za priloziti uz prijavu da priznaju uvecani faktor odbitka?
i jel se bas mora imati obrazac ili se prijava moze isprintati popunjena?
Juroslav, hvala ti na odgovoru.
Priloži kopiju rješenja koji je važio u prošloj godinu, napr. ja sam imala komisiju u 9 mjesecu, i imam rješenje od 09/2008 do 09/2009 i 10/2009 do 10/2010, predat ću kopije oba rješenja.
Evo ti još malo pomoć
evo i iz zakona http://propisi.porezna-uprava.hr/ind...20na%20dohodak
3. 0,3 osnovnoga osobnog odbitka za poreznog obveznika, svakog uzdržavanog člana uže obitelji i svako dijete, ako su osobe s invaliditetom.
4. 1,0 osnovnoga osobnog odbitka za poreznog obveznika, svakog uzdržavanog člana uže obitelji i svako dijete, ako su osobe kojima je rješenjem, na temelju posebnih propisa, utvrđena invalidnost po jednoj osnovi 100% i/ili koji radi invalidnosti imaju, na temelju posebnih propisa, pravo na tuđu pomoć i njegu. U tom slučaju porezni obveznik za sebe osobno i za istu osobu koju uzdržava ne može koristiti osobni odbitak iz točke 3. ovoga stavka.
Prema ovome imaš pravo na dodatni koeficijent 1,00 i tako nam i piše u poreznoj kartici.
berlin, a zašto ti svake godine ne bi promjenila par prozora i koja vrata????? Za to izmjenit odjednom treba hrpa love!
Da li netko zna mogu li koristiti račune iz Praga-potpomognuta oplodnja, kao olakšicu za povrat poreza?
a može li se priložiti i račune za namještaj koji smo sami radili? Ili?
imamo 2 računa na moje ime od preko 7.000 kn (skupa) za plohe iz kojeg je mm napravio ormar..
ako da, kud to spada?
Hvala!!
Tako je, treba ti na računu biti i izrada i ugradnja.
evo i mene s pitanjem.
kako sam bila na porodiljni dobar dio 2009., nisam uplačala porez niti imam obavezu za ovu godinu. no, imam nekoliko računa zdravstvenih usluga (ginekolog u trudnoći, zubar...) da li može mm staviti te usluge na svoju prijavu usprkos toga što ja nisam na njegovoj poreznoj kartici prijavljena kao uzdržani član obitelji?
samozaposlena sam, situacija je takva da nisam uplačivala za 2009 niti imam obavezu prema poreznoj prijavi, tako da jedini način da ih iskoristim je da ih mm iskoristi
Aha. Nisam skuzila.
mogu li se kupljene školske knjige za dijete navesti u prijavi?
Jelena O., imam jedno pitanje. Ispunjavam prijavu za tatu, nije radio 3 mjeseca, (čekanje, otkaz, pa opet vraćen....) i tih mjeseci mu je osobni odbitak:
1958,54
0,00
1416,85???
Koji koeficjent da upišem na prijavi????
I još nešto- koje dokumente treba priložiti za bračnog druga (mama je uzdržavani član)?
Hvala.
Molim odgovore na nekoliko pitanja:
1.radila sam do 31/03/2009, od 01/04/2009 san na komplikacije pa kasnije porodiljni do kraja godine. Iskoristim poreznu olakšicu svaki mjesec, do kraja godine?
2.djete se rodilo 01/08/2009 i od onda je upisan na moj IP obrazac. Da li na poreznoj prijavi od 01/08/2009 upisujem 1,5 kao faktor (tj. 2700,00 kn)?
hvala
corny
Ak je sam bez obzira radio ili ne pišeš mu 1800 ( znači kroz cijelu godinu) tj. koeficijent 1.00, ako je mama uzdržavani član , onda pišeš za nju 0.5 u mjesecima kad je uzdržavani član ( i u tim mjesecima pridružiš to k njumu, pa iznosi 1.5) , a sad koji za to papir treba baš i neznam. Mislim da je to potvrda o nezaloslenosti, to ćeš morati nekg drugog pitati . Uglavnom onda bi je i trebalo upisati u križaljku na prvoj strani ( i vremenski dio od kad do kad)
I još nešto- koje dokumente treba priložiti za bračnog druga (mama je uzdržavani član)?
Hvala.[/QUOTE]
1. PO ovome si radila 3 mjeseca, a četiri dobiva lovu+ eventualno božićnicu, pišeš cijelu godinu olakšicu 1800 kn.
2. od 8 mjeseca imaš pravo i na djete, ali si prvo izračunaj koliko ti ispada ako je dijete od 8-12 mjeseca na tebi, ako ti je slučajno previše olakšica u odnosu na porez i prirez koji si platila, koji mjesec možeš prenesti i na muža , tak da što više iskoristiš olakšice.
Vidi da li u svojoj hrpi imaš još kakvih računa u svezi zdrastveno ( UZV, pregledi, zubari , lijekovi, dopunsko) jer i to nosi svoje, te ako si recimo provjeravala bojler i za to imaš račun. Te stvari stavi svakako prije djeteta, jer se tu zna dosta nabrati ( olakšica na to ne smije biti veća od 12000 kn).
Tak da vjerujem da ćešmoći dosta prebaciti svojih mjeseca na njega, u tom slučaju trebaš skopirati rodni list od maloga i priložiti u njegovu prijavu, te pisati u onu donju križaljku na prvoj strani koliko je mjeseca djete " njegovo".
Naravno i u svoju pišeš koliko je mjeseci "tvoje".
E vidiš primjetila sam zbunjujući nekaj kod tebe u potpisu je da je rođen 29.7 , a ti kažeš da je 1.8.
ako je 29.7 imaš pravo i na cijeli 7 mjesec olakšica po sinu.
jelena.O hvala ti puno.
e ovako, ja sam radila do 01.08., od 01.08.do 01.09. na komplikacijama, te od 01.09. na porodiljnom.Jel mi treba šta od porodiljnog za povrat poreza.,ili samo prijavljujem do 01.08 dokad sam radila.
Jelena O, hvala!!!
Pitanje: da li moram prikazati Alimentaciju kao Dohodak kod prijavljivanja poreza?
Btw, ne mogu učitati obrazac, javlja da ne postoji ona Erste-stranica. Jel' se to nešto promijenilo?
Pozdrav svima...
Zanima me zna li netko da li se racuni zalijekove za MPO mogu navesti u poreznoj prijavi ako
kamte na stambeni kredit prelaze 12000 kn?? Tj., da li se to isplati??
a drugo pitanje je da li se racuni za lijekove mogu prikazati na supruga??
Imamo račun za uređenje kuće na kojem je iznos 15.000,00 kn pa me zanima da li bez obzira na iznos pišemo 12.000,00 kn?
zanima me koliko su maximalna primanja kroz godinu da bi se član mogao prijaviti kao uzdržavani?
još jedno pitanje, meni je onaj kalkulator premašio 12.000,00, isprintala sam tako kao je , oni će naravno uplatiti max iznos ili moram tu cifru prekrižiti i upisati 12.000?