Ja sam naviknuta uvijek uz sebe imati vodu. Ako idem samo do trgovine, imam flašu vode u torbi.
Isto tako u svakoj stresnoj situaciji resgiram tako da mi se suše usta i trebam vode. Na porodu mi specijalno treba.
Printable View
Vinogradska (08/08) - nisu mi dali piti vode, i to striktno su zabranili - samo mi muž mogao vlažiti usta gazom - no imala sam flašicu jane u svom neseseru, pa sam poskrivečki pomalo pila - kad sam popila tih 0,5l muž je je prošvercao još vode...
Merkur, horor porođaj prije 10 godina - nisu mi dali ni kapi, rađala sam na hodniku jer je bila gužva u boxevima...u biti, osim podsmijeha, ni prije ni poslije poroda mi nisu dali ništa, niti su se obazirali na moje molbe (a ostavili su me na hodniku još 15 sati nakon poroda). Mislim da mi je baš ta dehidracija, uz nečovječan odnos cijelog osoblja, najteže pala. Nakon porođaja sam izgledala i osjećala se kao na samrti.
Petrova, prije 3 godine - bez vode, ali sam dobila infuziju pa nije bilo tako strašno.
Zna li tko gdje se može kupiti raspršivač s čistom vodom za vlaženje usta za vrijeme poroda? :-)
Ili samo čista bočica s raspršivačem, pa da se u nju natoči čista voda?
U dm-u nemaju, u ljekarnama u kojima sam pitala, ne znaju...
Dali su mi da pijem koliko želim. Da nisam mislim da bih sigurno dehidrirala
Dbk bolnica = dali su mi piti koliko god sam željela, možda zato jer sam rodila prirodno, bez ikakvih indukcija i lijekova. Znam da na dripu ženama baš i ne daju vodu jer znaju povračati od dripa pa da ih povračanje extra još ne iscrpi.
Nakon poroda 2sata ispred rađaone su mi isto dali vodu ali mi je sestra savjetovala da baš ne pijem nego da si vlažim vodom usne, ali boca Jane od 0,5l je stalno bila uz mene
vinogradska (2013.), nisu mi dali piti vode, dobila sam posudu s gazom s kojom sam mogla jedino moćiti usta. :roll:
Nisu mi nudili, al ja nisam pitala jel smijem
Imala sam bocicu i kad mi se grlo skroz osusilo popila sam gutljaj
Ispocetka je muz skrivao bocicu, a kasnije, kad su trudovi zovotinjski sibali, nije me bilo briga- pred svima sam popila taj gutljaj kad mi je zatrebao
Al kad pogledam, za vrijeme cijelog poroda nisam popila ni cijelu bocicu od 2,5 dl
U radjaoni sam bila 12 sati....
I ja bih crkla da si nisam tako vlazila grlo, ne znam kako bih prodisala slijedeci trud sa totalno suhim grlom ....
Rodiliste Varazdin
E da, kad sam rodila, ulovila me glad pa je muz pitao jel smijem jesti (apetit mi bio jos jaci kad sam vidla kak malena gusta u cici :-) )
Primalja je rekla da ne jos ona dva sata dok smo u radjaoni i onda s negodovanjem dodala: a vodu ste vidim pili
Pila sam ko deva na oba poroda, na prvom koji je bio dulji sam sigurno popila bar dve litre ako ne i vise.
Poslije drugog poroda tijekom ona famozna dva sata donijeli su mi i jako ukusnu toplu veceru. Ja hranila bebu na cici a mm hranio mene (jer su mi ruke bile zauzete).
Vidis kakve razlike
Ja samo znam da bez to malo vode stvarno ne bih izdurala
A sto se tice vecere, cim su me prebacilu u sobu, sestra s odjela mi je rekla nek nazovem muza da mi donese nesto za jesti jer je vecera prosla, a trebam jesti, da ce ga ona pustiti k meni
Vidis meni je nakon prvog proda proslo vrijeme rucku, pa su mi podgrijali rucak koji e cekao u sobi i opet mi ga donijeli toplog . Nakon 12 sati radjanja i 24 nejedenja to mi je bilo skoro pa ljepsi prizor od bebe 8-)
Ha ha ha
Znam o cemu pricas, tak sam i ja - 24 sata bez jela i 12 sati radjaone, ne racunajuci ona 2 sata nakon poroda
Petrova-na tecaju receno da se moze imati voda sa sobom, prije nije mogla, ali sada je dozvoljena.
Mogla sam piti i jesti.
Na Merkuru prije 2 i pol godine ništa nisam smjela piti, osim vlažiti usne mokrom gazom, uhhhh. A Prije 8 mjeseci na Sv. Duhu su mi u rađaonicu točili vodu i dali da pijem. Koji je to spas!
2009. na SD sam u predrađaoni imala bocu Jane i pila bez problema, ali sam ja bila bez PV pa su me i tjerali da pijem
2010. u Petrovoj sam isto pila u rađaoni i još sam bila prikopčana na infuziju zbog temperature, nakon nekog vremena su mi mjehur ispraznili kateterom
U principu je u potonjem stvar, nedaju da se pije jer se onda mjehur napuni (a naravno ne možeš ići na WC) pa to zapravo otežava izlazak bebe
A ja sam isla na wc, mislim 3 puta, nije bilo nikakvih problema oko toga
Usput odradjivala trudove, po jedan i na samom wc-u
Al mislim da zadnja dva sata nisam isla
Ima dosta toga cega se ne sjecam pa ne mogu tocno tvrditi kad je bilo zadnje pisanje
popila barem 2 boce, pojela vrecicu stapica. u boxu nakon poroda popila jos jednu.
na wc sam isla nekoliko puta, zadnji put tik pred izgon, nakon poroda sam jedva cekala isprazniti mjehur.
nitko mi nije nista rekao, ja nisam nikog pitala. pila i jela kad mi je pasalo. u jednom trenu vise nije, pa sam prestala.
SD, proljece 2012.
ne možeš ići na wc, jer je poznato da kad ženu koja rađa otkopčaš sa svih onih aparata zna odlutati i onda napada osoblje po bolnici.
mogla bi se i izgubiti na putu do wc-a, ili bi se poremetio poredak planeta u svemiru.
uglavnom ne daj bože da žena jede i pije na porodu, a kamoli da joj padne na pamet piškiti na bilo koji drugi način nego preko katetera ili na kahlicu.
(oprostite na ironiji, ali nisam izdržala)
Svako zabranjivanje vode i tecnosti je najblaze receno nehumano....
Porodila sam se vani....cak su me forsirali da uzimam tecnost...a u programu su im obavezni neki visokoenergetski sokovi dok idu trudovi(min 3x) ....kada se potpuno otvortite onda idete na krevet gdje se poradjate do tada imate pravo lezati,setati...sto zelite...
Ayan loooool
a di si ti radjala? promaklo mi
ziher u vinogradskoj. jedino tamo imaju empatiju i suvremeni pristup rodilji koja rađa u boxu 17 sati bez ijedne kapi vode...
Nisu mi dali vodu, jedino su dali MM namočenu krpicu kojom mi je vlažio usne. Tražila sam ga vode ali nije dao. To mu ni dan danas nisam oprostila :)
Ne bih mu ni ja oprostila.
U Zadarskom rodilištu se može sa sobom ponijeti pola litre vode. Muž mi je na prvom porodu pored toga donio još litru i pol što me spasilo. Na drugom je isto tako, u sat vremena sam popila skoro litru i nitko ništa nije kometirao ni branio.
pila sam vodu tokom cijelog poroda, čak su mi govorili da trebam više piti da ne dehidriram. rodila u OB Sisak.
porod me tek čeka i frka me kako će to proći bez vode, jer nju u Osijeku ne daju, a meni je konstantno začepljen nos i suha usta. planiram ponijeti labelo da bar malo to ublažim.
kažu da je jedan od razloga to što pun mjehur smanjuje prostor bebi i otežava izlazak, a drugi je razlog to ako se porod mora dovršiti carskim rezom, onda se uslijed mučnine od anestezije sadržaj želuca može vratiti u dišne putove i možete se ugušiti.
ne znam kako onda u nekim drugim bolnicama to isto ne predstavlja problem.
načula sam da u slučaju da ste nešto jeli i bude hitan carski, može se dobiti spinalnu anesteziju i onda to ne predstavlja toliki problem.
jednostavnije je i lakše ovako bez vode... njima, jelte.
naravno da se mjehur puni, al zato idemo na wc piškit, ali evo i to je onda problem...njima, jelte, opet, meni nije.
isti je argument za klistiranje - puna crijeva, pritisak, teži porod, infekcija bebe. meni je lakše obaviti veliku nuždu, prirodno izazvanu trudovima, al evo, njima je to problem, opet, jelte.
veliki je problem biti human i odnositi se tako prema ženama na porodu. puno je lakše svezati ih, zabraniti im sve i ništa im ne govoriti i bok.
što se tiče carskog i pijenja vode, ne znam kako je to nekim doktorima problem, dok drugima nije...to bi i ja voljela znati.
Jesen labello ti je odlican! Da ga nisam imala na prvom porodu vjerojatno bih radjala spojena direktno a slavinu! Ovako sam potrosila pol stka labela a muz mi je nebrojeno puta punio bocu od pol litre. I to sam rodila nakon vise od 24-satne indukcije koja je zbog same duljine trajanja bila solidan kandidat za carski.
U jednom trenu sam pitala kada moram na klistir pa su me blijedo pogledale i giekologica i opstetricarka rekavsi da ga ne rade vec bar 15 godina jer se pokazao nepotreban, kakile su i nakon klistra jer probava se ne zaustavlja a samo je izazivao bolne trudove rodilji.
Moram li napomenuti da nisam rodila u Hrvatskoj
ja ti mogu reci svoje iskustvo
moj prvi porod trebao je biti planirani carski
medjutim, vodenjak mi je puknuo kojih tjedan dana ranije pa je isao, ne bas hitni, al neplanirani carski
ja sam se najela jaaaako oko 22 h i popila litru vode
niti sat vremena kasnije puknuo mi je vodenjak
carski napravljen 1 h iza ponoci, pod spinalnom, bez ikakvih drama jer sam jela i pila do grla
anesteziologica mi pocela objasnjavati opcu i spinalnu i pitala me sto bih radije (jer nisam stigla na preoperativnu obradu), al kad je cula da sam nedavno jela, rekla je: a dobro, onad necemo opcu, vec spinalnu
na kraju su me i uspavali za vrijeme sivanja jer sam se tresla
ma poanta je da je stvarno nehumano zeni koja radja uskratiti vodu
katastrofa
jesen u meni, prokrijumcari si bocicu vode
ja jesam na drugom porodu i nije mi zao
riknula bih bez toga
pred kraj poroda nisam vise ni skrivala bocicu
okej, zašto je onda problem dati spinalnu umjesto opće?
ayan:lol:predobar post navrhu stranice...predobar!
u dubrovackom rodilistu- cim sam dosla, stavili me na ctg i ni makac sa kreveta od 02.00 (u7.00 drip) do 9:30 kad sam rodila...voda samo preko gaze... neznam sto mi je bilo gore, to sto mi nisu dali vode ili sto se nisam "smjela" ni premjestiti na drugi bok...
Da, i mene je Ayan nasmijala, kad god otvorim ovu stranu vratim se to procitati i iznova se svaki put odvalim od smijeha :lol:
a ne znam, mozda kod hitnih carskih kad je svaka sekunda bitna nema vremena za spinalnu
Al stvarno mislim da tu par gutljaja vode ne igra ulogu
Mislim, ima i drugih slucajeva kada se mora primjeniti opca anestezija, a ne zna se kad je i je li ta osoba jela
Hocu reci, tih nekoliko gutljaja vode je meni jaaaaako puno znacilo, a mislim da ne bi napravilo probleme da sam morala pod opcu