I ja potpisujem a70v.
Jako me zanima kako izgledamo iznutra i ovo je zapravo jedina prilika da to vidim.
Printable View
I ja potpisujem a70v.
Jako me zanima kako izgledamo iznutra i ovo je zapravo jedina prilika da to vidim.
Napisala sam cijelu stranu na ovu temu,pa mi se zblesirao komp i sve otišlo.Sad više nemam živaca,pokušat ću kratko.
Bila sam jako zagrizla za ovu izložbu,čekala sam da nam oni koji su bili na njoj napišu dojmove.Složila bi se sa hanumica fatom(hvala na iskrenom i opširnom viđenju izložbe)
Pogledala sam intervju sa onog linka na prvoj strani,intervju sa onim likom.Prikazali su i neke od "izložaka"
Ma kad samo pomislim što je trebalo napraviti,koja je to sila bila potrebna da ispuni bojom ili čime već sve one arterije do najsitnijih ogranaka..
nemogu naći lijepu riječ za to pa i čak da je u ime znanosti..
Mislim da bi ovako nešto moglo koristiti studentima medicine i sl.a nikako ne kao izložba za široke društvene mase...
Pretpostavljam da je ovo pitanje meni upućenoCitiraj:
A zašto mi smrtnici to ne bi smjeli vidjeti?
Meni je jasno da postoji interes,zato ovakva vrsta izložbe i postoji.
Ali ne vidim nikakvu korist od toga,osim što ćeš ti zadovoljiti svoju znatiželju,a netko drugi će imati financijsku korist.
Cilj ne opravdava sredstvo.
upravo tako. danas se teško može nešto raditi ili vidjeti, nedajbože naučiti ili uživati, a da netko od toga nema financijsku korist...ne moraš niti izaći izvan kuće da te već netko ne pokušava obrlatiti za nešto - to je dio vremena (a i prostora i folklora valjda) u kojem živimo. po tome se ova izložba ne razlikuje od bilo koje druge.
Mislim da ćemo MM i ja ići, jer nas to zanima iz razloga koje je navela a70v, a nije nam gadljivo, morbidno ni toliko etički upitno i mislim da će nama dvoma biti edukativno, a napisat ću koji su nam bili post-izložbeni dojmovi.
Bili smo danas. Prvo, nisam unaprijed kupila karte jer na netu nisam stigla pa sam zvala gore i rekli su da samo dođemo tako da smo najnormalnije upali (radni rad, rano poslijepodne)
Izložba je skroz ok, neke stvari su mi bile baš onako fascinantne, a neke više ponavljanje školskog gradiva, ali klinci su bili apsolutno oduševljeni.
Imali smo onaj audio vodič na kojem smo mogli poslušati uz eksponate i objašnjenje za odrasle i za djecu, što je bilo super. Puno su zapitkivali, puno gledali, Jana su pluća u svim oblicima osobito fascinirala, onda moždani udar i tako, a fetusi su im oboma bili i zanimljivi i ganutljivi.
Nisu (nismo) imali ni jedan trenutak gađenja ili straha, tako da mogu samo preporučiti ako netko razmišlja da li voditi vršnjake mojih klinaca.
Nekako sam tužna kada čitam o komercijalizaciji smrti, jer to uistinu jest komercijalizacija. Sigurna sam da izložba ne bi pobudila toliki interes javnosti i privukla velike mase ljudi da se radi o izložbenim primjercima koji su napravljeni od umjetnih materijala. Vjerujem da je izložba odlična za edukaciju i zadovoljavanje znatiželje posjetitelja, ali meni osobno su na prvom mjestu poštivanje ljudskog tijela kao utočišta u kojem stanuje, ili je stanovala jedna duša...
Majo, koliko ste dugo tamo bili?
Koliko treba za pogledati izložbu?
Je vrijeme ograničeno ili možeš biti koliko hoćeš?
Ja ću voditi petogodišnje dijete, koje je fascinirano ljudskom anatomijom. Uopće se ne bojim, nemam moralne ni ine dileme.
Ali me intrigira post od sirius, o nama kao društvu koje se udaljava od rađanja i smrti, kao da nešto od to dvoje nije dio naših života.
a70v, bili smo nekih sat do sat i pol, nisam ziher, proletilo nam
nije ograničeno vrijeme
[QUOTE=daddycool;1590708]Nažalost nisu. Gunther Von Hagens je autor originala Body Works, a Bodies Revealed je samo jedna od kopija.
ah
sad tek vidim da je daddy to vec napisao
.......
pa najbolje onda da nejdes ni u konzum
jer od toga todoric ima finncijsku korist
ili u kafic na kavu
financijskiu ce se vlasnik okoristit
nemoj ni na plac
jer ce finncijski proftirat kumica ili zelenas
ljudi koji su napravili izlozbu imaju troskova
klovicevi d. imaju troskova
placajuci kartu financiras i radna mjesta onih sto su to dovezli u kamionima, cestrainu i sl.
Potpisujem Mukicu.
Koga ne interesira, ne mora ići.
Ja sam bila i bilo mi je kao na satu biologije, što sam i očekivala. Čak i "preplastično".
Na net kartama su navedeni nekakvi termini, tipa od 18-18.30 itd., iz čega sam ja shvatila da je vrijeme ograničeno, znači - nije?
Jel' se može doći u neko drugo vrijeme, ne nužno ono za koje je kupljena karta - radni dan, usred tjedna?
Nije stvar u tome koga interesira, a koga ne, stvar je u tome da mora postojati granica između nečega što je na prodaju i što nije na prodaju. I uvjerena sam da izložba ne bi bila ni upola toliko posjećena da se ne radi o izložbenim primjercima nekoć živih ljudi. Naravno, neka radi tko što hoće, "hvala Bogu" pa su horizonti u današnje vrijeme vrlo široki...
Nagledala sam se dovoljno mrtvih ljudi, u živo bez silikona , da me preparirani mrtvi ne zanimaju .
Ja neću ići niti ću voditi dijete , jer to nije primjereno za njega, nebi se od toga vjerojatno dugo oporavio
Meni ove tvoje poredbe uopće nemaju nikakvog smisla, jer hranu ovak ili onak kupiti moraš, bilo to u Konzumu ili Mercatoru ili kod kumice na placu, kavu možeš i ne moraš popiti, al brate mili gledati mrtva plastificirana ljudska tijela ne moraš, sve se to moglo napraviti i od plastičnih odljeva i sumnjam da bi bila tolika pomama za time...samo toliko :)
Pa poanta i je u tome da ne bi bilo fora gledati da je sve to plastično...Pa kome krivo kome pravo.
Kao što netko reće, ako mu se ne sviđa ne mora gledati, ali tu nekakvo moraliziranje oko toga mi je bzvz!
Tužno.Citiraj:
Pa poanta i je u tome da ne bi bilo fora gledati da je sve to plastično...
Ne vidim kaj je tužno...
...kuda ide današnji svijet.
Ako te izložba zanima iz edukativnih razloga(i inih razloga proširavanja vidika:roll:)
Zašto te onda neka umjetna,vjerna kopija nebi zanimala?
Zanimalo bi me i inače, ovako je samo fascinantnije...
ja sam tek nakon odluke da idemo na izložbu (odnosno da moja djeca idu) shvatila da se radi o pravim tijelima. dakle, to uopće nije bio faktor koji me privukao izložbi
Pa većini ljudi možda ne bi, poanta stvaratelja same izložbe je bila vjerojatno u tome da će na ovakav način privuči puno više pažnje i zainteresiranih ljudi.
I ja sam hjtela ići prije nego sam saznala da su to pravi ljudi.
Još me samo više zainteresiralo.
Ovo je sad smiješno, al fakat je....:D
Poanta stvaratelja izložbe jest ono što je i uspio, senzacijom zaraditi puno love, a to upakiravanje svega toga u neke edukacijske okvire mi je žalosno, jer je činjenica da vas 90% ide samo zato jer se radi o mrtvim tijelima.
A i da je tako, zakaj to tebe muči?
A zakaj bi to mene mučilo, komentiram i iznosim svoje viđenje toga...ništa više.
Pa meni djeluje kao da te muči...
Gle, ja sad govorim u svoje ime...
Ne idem ja to gledati zato kaj su tam mrtvi ljudi, već sam negdje napisala da mi nije isto vidjeti mrtvog čovjeka na cesti i ovog tam na izložbi. Jednostavno ne doživljavam to na isti način.
Od mrtvaca na cesti ću još danima imati more, ali od ove izložbe neću sigurno.
I zašto ti nije jasno kako je nešto što je stvarno zanimljivije od plastike...?
Imam usporedbu u glavi ali ne znam smijem li to ovdje napisati! :-)
Ako se ne slažem s tobom, ne vidim, zašto bi me to trebalo mučiti, ja imam svoje stavove i razmišljanja, jednako tako i ti...jedino ako ti polazis od same sebe, fakat ne znam...:)
Meni je pomisao da gledam nečije dijete, nečiju majku, tamo secirane, a da bi kao, netko nesto naučio jednostavno odbojna.