lutonjice, bio je prošli tjedan članak na iskon-bebe... i još sam negdje vidjela. na bbc-u, mislim.
Printable View
lutonjice, bio je prošli tjedan članak na iskon-bebe... i još sam negdje vidjela. na bbc-u, mislim.
zara je imala strahovite grčeve koji su trajali 2 mjeseca, svaki dan od nekih 3 popodne do 9 navečer.Citiraj:
"Tada nas je duda spasila jer mi nije palo na pamet da mi dijete urla a ja da nešto ne poduzmem zbog nekih svojih principa".
ali ko sto rekoh, tko nije iskusio grceve i sl. vjerovatno teze ovo moze shvatiti.
i nije dobila dudu.
a nije ni urlala.
jer sam ja poduzele nešto drugo - dala sam joj da cica cijelo vrijeme, makar to značilo da od 3 popodne do 9 navečer konstantno doji.
Ja uopće ne znam kako su ljudi pred o-ho-ho tisuća godina uspijevali preživjeti bez duda, hodalica, hopsalica, vrtića, mobila... :?
ja sam vec poprilicno zabrinuta jer je duda ipak malo previse vremena u nikinim ustima!! :/ a kad joj ju pokusam "dozirati"-nije bas jako sretna!!ja se zezam da joj je duda postala najbolja prijateljica!!a bez nje jednostavno ne ide!! :(
super, samo ovo na zalost ne pali kod svih beba, barem kod nas nije...kod nas je jedino "hopsanje" + duda palilo, mislim mozda bi palilo i hopsanje + cica, ali ne znam kako to tehnicki izvesti, mogla sam dojiti u marami, ali bome ne i pri tom skakati onako kako je jedino pomagalo pri grcevima...Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
Vlastitim previdom sam izbrisala donji post. Ana29, sorry :oops: :
Citiraj:
Ana29 prvotno napisa
Silikonske dude se kod moje L nisu pokazale kao dobar izbor jer su tvrđe nego lateks. L ima dudu od lateksa, anatomskog oblika i jedino je takvu htjela prihvatiti. Kod silikonskih postoji puno veća opasnost da će ju pregristi.
A koliko placa je previse...?
Postoji li slucaj kad je ipak bolje dati dudu????
Da li dati dudu ako se je probalo sve cega se sjetilo i cica i nosenje i lopta i mazenje, pjevanje, pricanje, prematanje, raskrivane, utopljavanje, setnja, marama...
Dude mi nisu nikako drage :evil: i nismo ih nabavljali.
Malci su sad stari 2 mjeseca, iskljucivo dojimo, po noci ne spavamo :) duze od 1.5-2h, ali to mi nije razlog za dudu(bar ne za sad).
Ali nekad znaju toliko plakati da mi je vec vise ljudi reklo da ce dobiti bruh i sl., a i meni ih je koma gledati dok urlaju, ostaju bez zraka, crvene se, znoje i sl. U stanju su proplakati cijeli dan...
Naravno da nije svaki dan takav, ali nema dana da se posteno ne isplacu. Zasto...ne znam.
Da li je gore da placu ili da im dam dudu?
Stalno se nadam da ce to silno plakanje prestati, pa da im ne guramo dude u usta, jer su mi zbilja mrske. Ali mi je glupo da zbog nekih mojih uvjerenja oni placu, ako bi im bilo lakse s dudom.
Iako mislim da je i ne bi bas uzeli, jer je za jednog urlanja moja mama u sali B. stavila nekakvu dudu koju smo dobili u usta, a on ju je ispljunuo. Doduse, ne znam kakva je to duda bila, mozda i prevelika i sta ja znam, ali uglavnom nije ga zanimala - na moju veliku srecu.
Moja M. je dobila dudicu jer joj tako lijepo stoji :x Nazalost odmah ju je prihvatila i onda naravno pocinju moje nocne more. Kud god sam isla morala sam nositi dvije dude jer sto ako jednu baci pa pocne panicariti sto je nema. Kad je spavala ukoliko bi bacila dudicu bila bi panika svjetskih razmjera. Ponekad je toliko vristala na sisi da bih ju morala smirivati dudicom :? Da odbijala je sisu u korist dudice. Na srecu dudice smo se rijesili prije 2 mjeseca. Malo po malo joj vise nije bila zanimljiva, a i ja sam se potrudila sto vise biti u njezinoj blizini i uvijek spremna na jos malo sisanja. Srecom proslo super brzo (eh da sam znala ranije) :roll:
Jos jedna mala racunica za kraj: koristila je dudicu od svojeg 2-3 tjedna pa do 8 mjeseci. Svaki tjedan -dva nova dudica. Svaka dudica 20 kn (znam da je bilo i jeftinijih ali u nasoj apoteci je ta cijena). Mislim da sam te novce mogla i bolje potrositi :P
tonka neće dudu u početku sam joj davala jer sam imala ragade i bljucala je krv pa me je duda malo mijenjala al od jednom je prestala i nebi u usta :P
a više je voljela silikonske nego kaučuk. ja sam sretna al nekad i ljubomorna na žene koje djetetu stave dudu u usta i ono spava a ja nosim pola sata hodajuć po stanu i tako 5X dnevno
Mala je bila isključivo dojena i nikad nije prihvatila dudu,sad kad sam rodila malog ;isto samo dojimo,mislila sam da kad se počne cendrati i plakati da će duda dobro uskočiti,ali s toga ništa NEĆE.Samo cika.Dobro,sad ima 7 mj i hvala bogu što je neće.Moj nečak ima skoro pa 5 god i još ima dudu i to ne jednu nego oko 20 :roll: .Tak da si može mjenjati.U svakom džepu ima po jednu.Nekak budemo prebavili bez dude nego da mi je ima do škole... :P
_________
D 1998.
I 2007.
Ja sam dudu varalicu kupila na izlasku iz bolnice, budući su mi na pedijatriji (gdje smo na nesreću kratko završili nakon poroda) rekli da Luka voli dudu varalicu, NO... on ju ne ferma ni pola %, tak da nam je cijelo vrijeme samo zgodna igračka... :)
Ja sam dudu varalicu kupila na izlasku iz bolnice, budući su mi na pedijatriji (gdje smo na nesreću kratko završili nakon poroda) rekli da Luka voli dudu varalicu, NO... on ju ne ferma ni pola %, tak da nam je cijelo vrijeme samo zgodna igračka... :)
mišljenja sam da tako maloj bebi ne treba duda neg sisa ;)
i moj muž bi radije mene neg lutku :lol:
Prvih mjesec dana nismo nikako davali dudu, a drugi mjesec smo je znali koristiti u nekim situacijama (kad je plakao u autosjedalici, nekad vani ili kad bi se jako zaplakao). Sad smo ušli u treći mjesec u odlučili smo što manje s dudom. Bruno je inače pravi mali sisavac i stalno bi nešto sisao, pa se znao i ljutiti na cicu kad bi išlo mlijeko a on bi samo vukao. Na svu sreću, nije previše lud za dudom, zna ju prihvatiti, ali sam ju baci i dobro zna što je cica. Dudu od mene uglavnom i neće, jer zna da imam nešto bolje. A sad je otkrio i svoju šaku.
Inače, u šetnji vidim jako puno beba u kolicima i sve su redom s dudom u ustima, ni lice im ne vidiš. Moj je dojam da neki roditelji automatski uvaljuju djeci dudu kao čep. Zato bi prestali prije nego stvorimo ovisnika.
ja sam danas doživjela u DM-u da trudnica i NJM kupuju dude, flašice i adaptirano mlijeko :(
pa šta misle, da neće imati mlijeka ili onon za svaki slučaj :?
Mi smo probali s dudom na početku, ali nikako ju nije htio. Onda MM neki dan kupio drugu (ona je izgorila dok sam ju kuhala :oops: ) jer se Josip nekad često budi po noći pa si pocica i okrene se na drugu stranu, a onda za par sekundi sve to ponovi, pa tako nekoliko puta - ali Josip ju nikako ne želi, ništa ga ne smiruje osim cice, duda sad služi za igranje.
mi smo se na dudu navukle u bolnici i eto imamo je i koristimo je skoro stalno. Nastojim joj micati dudu što je više moguće ali kada vidim da stavlja prste u usta, ma koliko mi to bilo preslatko, ipak joj vratim dudu jer se nekak tješim da je dudu ipak kasnije lakše maknuti nego palac ili npr cijelu šaku
i mi koristimo dudu.
nastojimo ju koristiti čim manje odnosno samo kod uspavljivanja.
i ja sam prije mislila da je bolje da ima dudu nego da cica palac.
sad sam promijenila mišljenje. on kad se probudi traži dudu jer je i zaspao s njom, i ne može ju pronaći pa se razbudi.
palac bi mogao uvijek pronaći :mrgreen:
nikad je nismo koristili...nit treba...bar nama...osobno mislim da se može bez toga, samo treba ustrajat...
i ja prosli ili pretprosli tjedan.Citiraj:
nikolicc prvotno napisa
a prije nekoliko mjeseci kod police s rizinim pahuljicama gdje stoje i plasmon keksi,mama(koja ima bebu od 2 mj.) savjetuje mami(beba od 4 mj.) kako treba kupiti te kekse i dati bebi u mlijeko jer sa 2,a kamoli s 4 mjeseca bebama samo mlijeko nije dovoljno.
ja stojim i u cudu slusam,te si mislim uplesti se il ne.i nisam,bile su tako sigurne u svoje odluke,posebno "savjetnica".
sorry na OT.
Ja nisam kupovala bočicu niti adaptirano prije poroda pa sam zbog početnih problema u dojenju u temperaturi, totalnoj nervozi i dječjem plaču čitala uputstva za adapt. dok mi je muž iskuhavao bočicu i to sve prvi dan po povratku kući. Dala sam mu samo jednom i od tada nikad više, ali sam proklinjala odluku da prije poroda neću bar pogledati kakve bočice postoje na tržištu nego sam iz rodilišta morala direkt u trgovinu. Svatko za sebe zna najbolje.
Dudu smo kupili tek sa mjesec i pol čisto da mi ne plače u šetnji no međutim cuclao ju je samo jedanput i nikada više. Eno je u kanti za smeće. :D
ni moja neće dudu, a ponekad bi mi tako dobro došlo da se smiri, npr. u autu!
Mala više voli prirodnu dudu, mekanu i toplu! :D
moj nazalost nece zaspati bez nje :( (i pelenice) a malena je nikada nije htjela. mene vec sada boli glava kako cu ga odbiti od nje...
i mi koristimo dudu u kriznim situacijama, ali nisu baš ljubitelji.
npr u auto sjedalicama. ili ak dojim jednu a druga plače.
najčešće ju pljunu ili im ispadne pa im ja onda vratim i tak se mi igramo.
uglavnom nadam se da ih neću uspjeti ni naviknuti