ja bih rekla da je saljenje na racun vlastitog, a isto tako i tudeg djeteta u nasem drustvu vrlo uobicajeno.
nemam predobro misljenje o tome.
nisam ljubitelj ni obozavanja djeteta.
ni jedno ni drugo nije adekvatan odgovor na djetetove potrebe.
ja bih rekla da je saljenje na racun vlastitog, a isto tako i tudeg djeteta u nasem drustvu vrlo uobicajeno.
nemam predobro misljenje o tome.
nisam ljubitelj ni obozavanja djeteta.
ni jedno ni drugo nije adekvatan odgovor na djetetove potrebe.
pa kaj tvoje je dijete,i mozes mu tepati kako god ti hoces. ja bi sad bas namjerno, pred svima mu govorila govance moje malo.
mi koristimo takve riječi prasice, guzice.... često, i smatramo to šalom, humorom. nikada se u ozbiljnim situacijama ne častimo pogrdnim riječima, pa ne vjerujem da moja djeca povezuju takve slatke nadimke sa ičim drugim osim sa humorom. kada narastu sasvim lijepo se to njima objasni i sve ostaje među nama.
x
i mi smo našu curicu zvali svakakvim nadimcima dok još nije kužila točno, sada (ima 2,4 god) se odmah pobuni, ponekad čak i uvrijeđeno rasplače, ako joj kažem da je zloćka ili pitam gdje je moja guza smrdljivica..
mali klinci ne kuže zapravo šalu i preneseno značenje, baš zato se i mogu tako dobro uživiti u igru i stvarno se čak i uplašiti kad npr. tata glumi veeeelikog medu.
svi mi se pomalo poistovjećujemo s nadimcima, ne želim da mi se mala ni približno počne doživljavati kao da je dosadna, ili kakva već..
Točno tako.
Ja sam isto prvo vrijeme šizila od raznih komentara što da radim sa svojim djetetom. U onim prvim mjesecima kad su svi ti osjećaji tako intenzivni, mi same pokušavamo biti idealne i čini nam se nevjerojatno da nakon svega što radimo, svatko tko naiđe nađe nešto na što se može prigovoriti.
Da sad ne nabrajam na što sve nisam dobila komentar.
Vezano uz temu, recimo moju svekrvu smeta što dijete i muža grupno zovem po njihovom prezimenu, budući da sam ja zadržala svoje djevojačko (zapravo je ovo drugo najviše smeta :mrgreen:).
Osim toga ih još grupno zovem pacovi jedni. Moje dijete još vjerojatno ne razumije što je to pacov, ali ako me pita reći ću joj da je to jedna vrlo inteligentna životinja.
Roza, ti se samo opusti i pomiri se s time da ćeš sada, u prvoj godini djetetova života, neprestano dobivati komentare koji će te nevjerojatno iritirati. To ti jednostavno tako ide. Meni je bilo lakše kad sam prestala pokušavati odgovoriti na bilo koji način.
Komentare osoba bez smisla za humor stavljaj u posebnu ladicu s natpisom "Nebitno".
Ali nemoj se previše brinuti oko toga kako će rodbina utjecati na Špirin odgoj. Za njega je dobro da kontaktira s njima, osjeti njihove razne načine iskazivanja ljubavi, a ti slobodno postavi neka pravila (primjerice oko količine igračaka, kasnije i slatkiša). Mene isto ponekad brine koje poruke može moje dijete dobiti od mojih ili mm-ovih roditelja. Ali ipak, znam da od njih prvenstveno dobiva ljubav i pažnju, pa onda neka tako bude, zajedno s nuspojavama. Svi će oni izrasti u sjajne nesavršene osobe, kao što smo i mi sami, zato najbolje da se ne opterećujemo previše silnim filozofijama (moj zaključak nakon jednog sjajnog vikenda bez interneta koji sam provela s friškim roditeljima naoružanima bočicama, dudama varalicama i pampersicama - života mi, ni zucnula nisam :mrgreen:).
Pomi :mrgreen:
Što se tiće te strepnje da če mi ga razmaziti itd. da malo sam zabrijala na to, čisto me panika uhvati kad krenu ruke prema njemu, pa se gurkaju ko če ga prvi! Al brijem da je to sve neka prolazna faza, i da če kad dođe drugo treče peto unuče (ne sve od nas ha ha) malo ludilo splasnut :yes:
PS: Kažeš ludilo dudica, bočica i pampersica te skroz zabezeknulo...tek tad vidiš što imaš :yes:!
Htjela sam reći, da jednostavno nikakvi komentari, osim ako se možda radi o životu ili smrti djeteta, nisu dobrodošli majci koja je tek rodila, osim ako ih nije sama eksplicitno tražila.
Koliko god meni bila bolna slika pampersica naslaganih na hrpe, friška majka koja upravo presvlači blizance vjerojatno bi me - bar u mislima - ispalila u orbitu da sam samo nešto natuknula o bespelenaštvu :mrgreen: Ona ima prečeg posla i čula je previše idiotskih savjeta, tako da je bolje jednostavno ne priključiti se gomili (koja savjetuje). Premda se svi, ruku na srce, teško suzdržavamo.
tebe stvarno pucaju hormoni :-)
Ovako i kod nas :mrgreen:
Djeca kuže kada je riječ o šali, a kada o vrijeđanju.
Mi smo malu jedno vrijeme zvali Gica jer je jela sve živo i neživo (skupljala mrvice po podu, zemlju iz cvijeća i sl. ) čim bi mi okrenuli leđa i još uvijek se od srca nasmijemo kad se sjetimo kako je jednom, kad ju mm nije htio povesti sa sobom u trgovinu, došla do njega, zatreptala okicama i rekla: "Pove Giku" (povedi Gicu) :lol:
Hoću reći, već je tada znala iskoristiti tu šalu.
Roza, na tuđe komentare se ne obaziri, sad im je bitno kakve mu nadimke daješ, a kada se naviknu na to, naći će nešto drugo za prigovaranje i savjetovanje.
Uživaj u svom malom govancetu :mrgreen:
Rozke, ne uzrujavaj se! Lako je komentirati ljudima koji nisu u tvojoj koži :love2: A stvarno ima hrpa neumjesnih komentara.
Kao prvo, ne vidim uopće gdje je Roza dovela u pitanje treba li se ili ne treba nosati njenog sina? Ja je razumijem potpuno kad kaže da nema potrebe stalno ga preturati po rukama. Meni tako moji idu na živce kad M-a dižu i kad ne plače i idu ga nosati, a mislim da je sasvim ok solucija sjesti ispred njega i pričati mu...on to iskreno obožava! Non-stop nosanje i poturanje po nečijim rukama bi i mene polomilo, iskrivilo i ubilo u pojam, a kamoli malu bebu i ne vidim da to ima neku veću dobrobit od druge interakcije sa djetetom. Valjda neki ljudi ne znaju što bi drugo s bebom pa uzmu i nosaju je (da sad i ja malo budem zlobna :mrgreen: )
A tepanje u stilu govance, smrdo, prdo, i sl. stvarno ne vidim kako bi moglo ostaviti traume na dijete. Meni je to smiješno. Jer dijete definitivno zna u kojem tonu mu šta govorimo i takvim tepanjem mu se sigurno ne stvaraju neki kompleksi. Ja svom mužu npr. zatepam "Gdje je moj pederko." i 100% sam sigurna da zbog toga ne misli da je homoseksualac i definitivno nema traume od toga.
Peterlin (čini mi se) je rekla da ima traume od takvog tepanja jer je bila debeljuca. Mislim da je to zato što si imala komplekse manje vrijednosti zbog svoje debljine, a to ti milijun % nije učinilo to tepanje, nego nešto gore. Znam to iz vlastitog iskustva, jer mene je takvo tepanje isto diralo, ali nije bio problem u tepanju....nego je bio problem u mom tati koji mi je stalno nabijao komplekse kad je kilaža u pitanju. A ne znam još nikoga da mu je tepanje naškodilo :roll:
A ljudi si definitivno znaju previše dopuštati! Tako je moja svekrva na rečenicu da je moj M "Kao curica", sasula drvlje i kamenje na mene! Sad samo još fali da netko kaže da tepanje dečku da je curica može od njega napraviti homoseksualca ili transvestita :lol: Dala bih ruku da moja svekrva vjeruje u to :mrgreen:
Sve što je od milja i nježno, po mom mišljenju je u redu, ali treba paziti da se ne bi prelazilo granice. Pitanje je što dijete misli o tim šalama. Možemo si davati šaljive nadimke od milja, možemo se jedni s drugima zafrkavati, ali granice postoje u oba smjera. Mislim da se djecu ne smije vrijeđati pod firmom šale niti s njima ironično razgovarati. Djeca su previše izravna i nevina za ironiju, oni to ne razumiju i mislim da im to vrijeđa dušu.
Svi se zakačili za ironiju, u mom tepanju nema nikakve ironije! Tepam glasom punim ljubavi i pažnje.
Stray ;)
Ninči :*
Držala bih se onog "ne čini drugima ono što ne bi htio da drugi čine tebi ". JA ne mogu zamisliti da mi dijete ili MM ili tata kažu "Govno jedno!" pa bilo u najmilijoj intonaciji .
Što se tiče ironije, podsjetimo se da govorimo o djetetu od 2 mjeseca... recimo mogu si zamisliti da tako tepam djetetu u toj dobi, a puno teže djetetu koje razumije.
Sad jedino treba razmisliti o tome da djeca počinju neke stvari razumjeti prije nego što mi to mislimo.
Ali i dalje, pogotovo dok je dijete malo, ton igra veću ulogu od glasa.
I osim toga, mojem trogodišnjem djetetu je govance lijepa i zanimljiva riječ.
Mislim da kroz salu i etiketiranje vrlo ozbiljno mozemo povrijediti dijete. Treba biti oprezan. Osobno nisam ljubitelj zbijanja sala na tudji racun, a to nikada nisam radila svome djetetu. Nekako mi je to... nezamislivo, da joj kazem nesto tako ruzno pa makar i njeznim tonom, punim ljubavi. Ali, svatko zna svoje.
Ali to nije zbijanje šala na djetetov račun. To je jednostavno tepanje. Kakva je to šala da bebi kažeš da je pišonja? Meni nije smiješna ;)
Meni je takvo "tepanje" nepoštivanje djeteta, imalo ono dva dana ili dvadeset godina.
I meni možda - djelomično.
Kod mene to ovisi o nijansama.
I ja svojem djetetu zna tepati ti si moj mali prdica smrdica. I to mi je recimo prihvatljivo, ali mi se ne sviđa reči djetetu govno jedno, dosadan si ko proljev,... bez obzira koliko je umiljatim glasićem rečeno i koliko ljubavi frca iz mojih očiju.
Nekako mi to ne sjeda.
:lol:ponekad mislim da je ovaj forum čista borba tko je veća majka, a tko nemajka :lol:
Eto, ja sam čista nemajka koja ne poštuje svoje dijete. Ni muža, ni ikoga koga volim! Poštujem samo vas koje ne volim :-P
Nitko nikoga ovdje ne proziva nemajkom. Ovo je samo rasprava o tome kakvo je tepanje kome prihvatljivo, odnosno neprihvatljivo.
Svojoj djeci ne tepam na taj način. Ni mužu. Ali se svaki dan barem nekoliko puta zapitam jesam li u nečemu pogriješila, jesam li neku situaciju mogla riješiti na bolji način; zato sam zahvalna što ovaj forum postoji, jer mi je puno puta pomogao.
Ma daj ninči, nije ovo razlog da ti proradi obrambeni mehanizam, nitko te ne napada.
Ja takvo tepanje doživljavam tako, a čini se da ne sjeda i dobrom dijelu drugih forumašica. A na kraju svatko radi kako hoće. I?
I ovako bi mogli zaključiti ovu, kao i mnoge druge teme 8-) .Citiraj:
A na kraju svatko radi kako hoće.
Nije mi proradio obrambeni mehanizam, dapače smiješno mi je to. :) A jedno je reći da nemaš takav način tepanja i da misliš da to ne koristi djetetu, a totalno drugo da žene ne poštivaju svoju djecu kad im tako tepaju. A samo nemajke ne poštivaju svoju djecu, zar ne? ;)
Ne mislim da ne koristi, nego da šteti.
Majčinstvo se sastoji od puno aspekata, ne samo od tepanja ili "tepanja".
Meni to jest nepoštivanje, koliko god to
grozno zvučalo. Ali nemajke si spomenula ti, ne ja.
A po tvome dobra majka ne poštiva svoje dijete? Mislim čisto da razjasnimo od čega se sastoji majčinstvo.
I u kojem smislu šteti takvo tepanje? Ne vidim stvarno kako neko izražavanje nježnosti može štetiti djetetu. To što ga ti ne prakticiraš ne znači nužno da nije ispravno.
Vidim da se Peterlin ne javlja više na ovu temu, a spomenula je da ima traume od takvog tepanja...pa sam je ja pitala ima li traume od tepanja ili od nekog sprdanja i nabijanja kompleksa.
Hajde nek se javi netko tko ima traume točno od tepanja pa da i ja povjerujem u tu priču o štetnosti.
Meni su tako znali tepati (ne roditelji, već bake i rodbina), nemam traume, ali da mi se sviđalo, nije.
I da se sad javi još brdo drugih forumašica sa sličnim iskustvom, ne znam kakve od toga koristi - jer smo svi različiti. Nekoga nešto smeta, nekoga ne.
Ti najbolje znaš kako se ponašati sa svojom djecom, znaš kako razgovarati s njima, kako iskazivati nježnost - i to je ono što je važno.
Imala je moja sestra traume od takvog tepanja. S gorčinom mi je prepričavala kako su je zvali kao malu (a isto uključuje riječ govance, samo onako kako je ona tada to izgovarala). Brat i ja smo je blijedo gledali, nije nam bilo jasno od čega radi problem kad je jasno da je to bilo samo i jedino od milja. Samo, bitno je da je milo i onome koga se zove, a ne samo onome koji zove. Mislim da se s velikom sigurnošću može reći da ogromna većina djece želi da ih se zove lijepim nadimcima. Točno je da je Rozin mali sićušan, ali točno je i da Roza u nekim stvarima razmišlja vrlo daleko u budućnost. Zapravo, Roza (ne znam što će mi ovo treće lice :-) ), mislim da imaš dvostruke kriterije: riječima rodbine pridaješ veliku važnost i značaj (bojiš se kako će utjecati na Špira, iako on ima samo dva mjeseca i kad mu se govori da je princ, i kad mu se govori da je škarpina), a tvoje su ti samo tako, neki tebi slatki nazivi. Ne može biti su njihove toliko bremenite, a tvoje perolake. Njihov izbor malo rastereti, svoj malo optereti, i to je, po meni, to.
mene su čitavo djetinjstvo, pa sve do srednje škole svi zvali Maričkica :roll: i moram priznati da dan danas kad me netko iz zafrkancije tak zove, poludim do boli... da ne kažem da su u osnovnjaku nadodali na taj nadimak i pi..ica.. (znate kaj mislim), tad sam imala traume, užasno me smetalo i bila sam ogorčena a cijelu tu lavinu su pokrenuli moji roditelji koji su me tako zvali kakti od milja makar sam se ja opirala tome :-x danas mi je to smiješno i kao što sam rekla poludim al to je sve... kad sam bila mala bilo mi je prestrašno....
a isto tako imam iskustva u susjedstvu sa nadimcima tipa budalice... pa eto to dijete od 3 godine svima govori glupane, budalo... itd. da ne nabrajam... i nije ni malo lijepo... njemu je to smiješno i šala, drugoj djeci naprimjer nije...
al opet dođemo do toga da svako ima svoje i sve u nekim granicama i do određene dobi je ok, nije ok ak pređe u naviku i dok dijete bude starije...
RG... drži se, svašta sam ti ja prošla... i preživjela... držim ti fige da ponosno odguliš to što moraš, nakon ove bure dolazi druga pa treća, dok ti tome ne staneš na kraj... meni je trebalo 4 godine i sad je ok... sretno
Eto, to je bit - da li se djetetu obračate posprdno ili mu tepate. Nema tepanja i "tepanja", ovo drugo je sprdnja, jer ako roditelj uoči da to djetetu smeta, a nastavi ga i dalje tako zvati onda to nije tepanje.
Netko kaže "govance malo" i dijete se rastopi (zbog tona i ostali popratnih radnji) i to je o.k., a neko dijete se namršti ili ne reagira - a to je onda znak da mu ne odgovara... pa zar je to tako teško roditelju za primjetit.
S druge strane, oni koji tepaju "prikladnijim i društveno prihvatljivijim" načinom, također mogu traumatizirati dijete... mislim, kad već idemo u krajnosti.
Evo da nabrojim neke od njih, a s druge strane ono što dijete čuje i što može zaključit;
- srce moje - naša izjava: onaj čovjek umro od srca.. imao je loše srce...
- zlato moje - naša izjava: ne volim zlato, više volim srebro... zlato mi je bezveze, ništa posebno...
- ljubavi moja - naša izjava: ljubav boli... ljubav je s**nje..
... i tako bi mogla do unedogled.., ako ćemo karikirat, jel...
Svatko pozna, odnosno trebao bi poznavati svoje dijete i način na koji reagira.. kako na tepanje, tako i na povišene tonove, kazne, nagrade... i ostalo, i tome se prilagoditi.
Arijana, pogodi ti u bit! :)
Upravo to...mislim da nitko od nas ovdje neće nastaviti s nekim tepanjem ako vidi da djetetu smeta jer kao što kažeš, tek tada to prelazi u sprdnju i tek tada je to nepoštivanje djeteta.
Zanima me bi li npr. na terasi kafića svom potomku zatepali: "guzico moja mala smrdljiva", ili nešto slično.
Da to učinite glasnije, tako da vas čuju, garantiram da bi se sve glave s čuđenjem okrenule prema vama.
Al to vjerojatno zato jer su zatucani i ne kuže da su to zapravo predivne riječi pune ljubavi.
Hebga, prizemni su, i štaš.
Naravno da bi. Ne patim od toga da me svi vole, hvale, prihvaćaju i dive mi se. Na kraju krajeva- tko je bez grijeha nek baci prvi kamen ;)
Pa baš i ne bih rekla, jer vrlo gorljivo braniš da to djetetu sigurno ništa ne smeta.Citiraj:
Ne patim od toga da me svi vole, hvale, prihvaćaju i dive mi se
Trebaju ti "dokazi" pa da te se uvjeri, a čak i kad ti dokazi od forumašica dođu, tebi nisu dovoljno dobri.
Ja ti osobno ništa ne budem dokazivala, ja sam cool s tim da
se ti tako obraćaš svom djetetu, samo recimo, imam općenito stav prema tome.
Ne prema tebi kao osobi, već prema takvom postupku.
I ne kužim opet, čemu paralela s grijesima i kamenjem?
Dijana definitivno me nije briga što ljudi u kafiću misle o tome kako ja tepam svom djetetu, tako da bi, i jesam. Ja sam svome dijetetu rekla u kafiču Mali dosadnjakoviću, i baba do me je pogledala ko da sam ga ošamarila. Al je ona 3 minute poslje bez beda zapalila cigaretu čiji dim nas je otjerao instantno sa tarace :roll:
Ali Vertex i Arijana su super napisale. Brijem ako mi djetetu budu smetale moje tepačke navike, skrešem ih ja odmah.
Mene su btw. zvali Smilje :-x