još jednom ponavljam dragim forumašima koji nisu vjerovali ranije, pa neće ni sada: Cjepivo protiv hripavca ne izaziva niti hripavac niti kašalj.
Kako acelularno, tako ni cjelostanično.
Printable View
još jednom ponavljam dragim forumašima koji nisu vjerovali ranije, pa neće ni sada: Cjepivo protiv hripavca ne izaziva niti hripavac niti kašalj.
Kako acelularno, tako ni cjelostanično.
Objasni, mujice, u jednoj rečenici zašto, pa će povjerovati.
Znači kod svih navedenih slučajeva se kašalj slučajno pojavio baš nakon cijepljenja? Kod moje sestre je doktorica rekla da je to reakcija na cjepivoCitiraj:
mujica prvotno napisa
imali smo reakciju na Infanrix, osip, odnosno više kao crvenilo i flekovi prvo po gornjem dijelu oko glave, a onda po leđima i trbuhu, vratu.
Prijavili smo pedijatrici, nije htjela niti pogledati, samo je rekla da to nije ništa i da mažemo Bepanthenom.
6 mj. poslije J. i dalje ima crvenilo, flekove po licu (dermatitis?), koji se povremeno malo stišaju pa se opet pojačaju i tako već duže. Bili smo kod pedijatrice iz drugih razloga, nije uopće reagirala na to crvenilo, kao valjda ima takvu kožu na licu :? , a to su čak primijetile prijateljice koje mi dolaze doma.
Ako hoda kao patka i kvakće kao patka - to je onda :? Mujice?
a ja mislila da si nekud nestao :)
I tako, Infanrix ovako onakvo, pročišćeno :x , jedino ja u obitelji bulaznim, ostali svi su kud stado tu i mi, uključujući pedijatricu koja nas je nagazila maksimalno, jer joj je najbitnije da može voditi evidencija napamet po datumima dječjih rođendana obzirom da nema kompjuter pa sve ide po sistemu pljuni u grafit i zapiši.
A mm misli da premalo zna o toj tematici da bi se suprotstavio njenom mišljenju, pa pušta mene u prve redove.
Gle, imaš na wikipediji o kašlju. Za početnike. Kako nastaje i zašto.Citiraj:
Anvi prvotno napisa
Cjepivo protiv pertusisa nema nikakve karakteristike po kojima bi moglo izazvati kašalj bilo kojim od spomenutih mehanizama, osim pri alergijskoj reakciji.
Ali to nije svojstveno baš tom cjepivu, već svako cjepivo ili lijek ili alergen iz hrane, zraka, vode, može uzrokovati alergiju. I onda je to alergija na cjepivo, a ne samo kašalj.
Kada bi to cjepivo izazivalo kašalj na neki način koji se ne može objasniti poznatim mehanizmima nastanka kašlja, primijetilo bi se da cijepljena djeca kšlju češće nego necijepljena. Zar ne?
A to nitko nije primijetio.
Jer izjava: "moje je dijete nakon DTP cijepljenja kašljalo" ne znači da cijepljena djeca kašlju češće od necijepljene. Ili ti misliš da znači?
Davore , opet me oduševljavaš svojim prispodobicama.
MJ već je prije ovo stavila:
Mujice????!!!!Citiraj:
Sljedeći simptomi bili su zabilježeni za:
1. Infanrix primijenjen tijekom primarne imunizacije (ukupan broj dokumentiranih doza je 11 406): Koža i potkožno tkivo (1% ili manje): dermatitis; Respiratorni sustav (3% i manje): kašalj, rinitis, bronhitis, druge infekcije gornjih dišnih puteva;Mehanizmi rezistencije: otitis media.
2. Infanrix doza docjepljivanja nakon primarne doze cjepiva Infanrix (ukupno 2 363 dokumentirane doze): Respiratorni sustav (4% i manje): kašalj, faringitis, bronhitis, druge infekcije gornjih dišnih puteva, rinitis; Mehanizmi rezistencije (2% i manje): virusna infekcija, otitis media.
3. Infanrix doza docjepljivanja nakon nakon primarne doze DI-TE-PE-cjelostaničnog cjepiva (ukupno 606 dokumentiranih doza): Respiratorni sustav (3% i manje): kašalj, faringitis, infekcija gornjih dišnih puteva, bronhitis ;Mehanizmi rezistencije(2% i manje): otitis media.
Vrlo rijetko zabilježene su alergijske reakcije, uključujući anafilaktoidne reakcije.
Izuzetno rijetko zabilježeni su slučajevi kolapsa ili stanja sličnog šoku ( hipotonično-hiporesposivna epizoda) i konvulzije unutar 2-3 dana nakon cijepljenja.
Svi su se cijepljenici oporavili potpuno i spontano bez posljedica.
O svakoj nuspojavi potrebno je izvijestiti svog liječnika ili ljekarnika.
Ma kaj ti je to?
Otkuda?
Na što se to odnosi?
Navedeni kašalj, rinitis, bronhitis i druge infekcije dišnih puteva se mogu javiti u djece nakon cijepljenja, kao i prije cijepljenja, ali ne mogu biti nuspojave cjepiva!!!!!!!!!!
Ma, sad vidim....
To piše u uputi o lijeku priloženoj uz cjepivo Infanrix.
E, pa to je najobičnija glupost.
To opisuje događaje koji su se dogodili u toj učestalosti nakon cijepljenja Infanrixom.
I to ne govori o uzočno-posljedičnoj povezanosti.
Ali.... Ako je tome tako, cijepite domaći cjelostaničnim DiTePer-om, pa dijete neće kašljati.
Tamo nije opisana ta nuspojava. :mrgreen:
što ne znači da je nema, jer je sustav prijavljivanja nuspojava u nas šupljikaviji od mojeg cjedila.
aha..... :raspa:
Bilo bi dovoljno da si napisao da hripavac ne može biti posljedica cijepljenja cjepivom protiv hripavca, jer cjepivo sadrži mrtvog uzročnika, kako acelularno, tako i cjelostanično. Mrtav, ne živi atenuirani, nego mrtav. Izvrnut naopačke, s nogama u zraku.Citiraj:
mujica prvotno napisa
Zašto nisi?
Slobodno ovakve generalizacije suzi na nekakvu skupinu, npr. liječnici ovo ne primjećuju. Tako bi već štimalo.Citiraj:
mujica prvotno napisa
[quote="Anvi"]Jer sam to već ranije napisao.Citiraj:
mujica prvotno napisa
Evo ti još:Citiraj:
mujica prvotno napisa
Ovca jest, koza nije, što je to? ovca
Jesi, mujice, odgovorio si na drugom topiku i drugoj osobi. Svako malo se uključi netko s istim novim pitanjem, i zaslužuje odgovor. Ako ga ne želiš dati, a ti lijepo - šuti.
A što je to: Davor je, a nije tako duhovit kao što misli da je?
........
Iiiiideeeeš......Citiraj:
Anvi prvotno napisa
a ne misliš li da je ovo što am prije tvog vrlog jutrošnjeg uključivanja u diskusiju napisao, također odgovor?
To ti je bio djelomičan odgovor, u stilu: to je tako, a zašto je to tako, nije bitno, tako je jer ja kažem da je tako, a ja valjda znam.
Hoćeš li ti sada dati potpuniji odgovor?
U jeednoj rečenici? Pa da ti svi vjerujemo?
imam li ja pravo dobiti informaciju do HZZZJ da li su reakcije moje djece prijavljene (neke od njih su još vidljive), ali 99% sam sigurna da nisu prijavljene.Citiraj:
mujica prvotno napisa
samo za tebe, mujice. :trep:Citiraj:
hripavac ne može biti posljedica cijepljenja cjepivom protiv hripavca, jer cjepivo sadrži mrtvog uzročnika, kako acelularno, tako i cjelostanično
Zovi, pa pitajCitiraj:
TinnaZ prvotno napisa
Hvala, AnviCitiraj:
Anvi prvotno napisa
možda mi se ti javiš na telefon :mrgreen:Citiraj:
mujica prvotno napisa
Moram se prvo pripremiti, ne misliš valjda da se može pouzdati u vladanje tih službi pravnom regulativom sa područja prava građana na pristup informacijama. Do sada su mi uvijek u službama vezanim za zdravstvo, ili državnim službama lupetali dijapazonom prava kako je tko u određenom trenutku izvadio iz rukava, što vrlo često nije imalo veze sa stvarnom pravnom regulativom.
he, he.... je, pa ne možeš očeekivati od zdravtvenih službi u kojima rade zdravstveni djelatnici da vladaju pravnom regulativom..... za to postoje pravnici. Istina, ima ovdje onih koji vladaju i pravom i medicinom i koječimejoš.... ali takvih je na sreću malo.. :mrgreen:
da, to su mislili i neki moji kolege da ne moraju vladati pravnom regulativom vezanom za vlastita radna mjesta i područja s kojima svakodnevno rade - s čim se ja naravno ne bih složila.
Ne moraš biti pravnik da znaš zakone koji reguliraju tvoje radno mjesto, odnosno ako ih već ne znaš, da stranci kažeš "provjeriti ću sa pravnikom, ostavite mi broj, javiti ću vam se sutra", umjesto da sipaš iz rukava vlastita viđenja prava.
Mujica napisa:
Ne bih rekla - HE, HE - neki vrlo dobro vladaju svime - znanost, biznis, struka, pravo - mislim na slučaj KURJAK - a najviše kako beskrupulozno na bazi svega nabrojenog napuniti svoje džepove!!!!Citiraj:
he, he.... je, pa ne možeš očeekivati od zdravtvenih službi u kojima rade zdravstveni djelatnici da vladaju pravnom regulativom..... za to postoje pravnici.
Evo nešto friško iz "pro" tabora: odgađanjem ovog cjepiva smanjuje se rizik astme na pola: http://www.winnipegfreepress.com/sub...-4709994c.html
Zaključuju da ovo cijepljenje dolazi prerano. U studiji nisu koristili djecu koja nisu cijepljena uopće, jer ih je premalo za statistički valjani uzorak :(
:lol:Citiraj:
mujica prvotno napisa
Moje dijete kad kašlje, onda kašlje bar 3-4 dana, i to ima svoj tijek (suho, hripavo, mokro). Nakon Infanrixa je kašljao 1, možda 2 dana. Ono, baš kašljao, i onda ništa. I nikakvi drugi simptomi, ni nos, ni temperatura, samo suhi kašalj.
Mislim, nije to neka strašna nuspojava, ali ipak je treba priznati.
Ja li to bilo nakon svake doze?Citiraj:
Nakon Infanrixa je kašljao 1, možda 2 dana.
Zanimljiv tekst, ali nigdje ne stoji takav zaključak.Citiraj:
Davor prvotno napisa
Zapravo kažu "možda", ali je to možda veliko kao kuća ako želiš cijepljenje odgoditi:
"We're thinking that maybe if you delay this allergic response until a bit later, the child's immune system is more developed and maybe you're not seeing this effect," Kozyrskyj said.
Tu čitam dvije stvari. Kasnijim cijepljenjem postižu se dvije stvari:
- the child's immune system is more developed
- you're not seeing this effect (allergic response)
Ako zdravlje djece gledaš kroz ukupnost dobrobiti djeteta ili kvalitetu života (QoL), onda se osim dječjih bolesti za koje su napravljena cjepiva tu nalaze i sve "viroze" i ostale boleštine za koje ne postoje cjepiva, kojekakva kronična stanja, alergije, preosjetljivosti, autoimuni problemi i slično. U tom smislu su cjepiva potpuni promašaj, a ova studija ih povezuje s razvojem astme.
Mislim da je rano cijepljenje čisti autogol - jadna metoda žetve kroničnih bolesnika.
Autorica članka je vrlo oprezna i kaže maybe you are not seeing this response, znači ostavlja to pitanje otvorenim za neko daljnje istraživanje.
Navodi zatim primjer iz Japana gdje su u razdoblju 1975.-'88. odgodili cijepljenje do iza 10 mjeseci starosti i desio im se nagli porast ("spike") slučajeva hripavca u djece.
Meni je autoričina opreznost sasvim opravdana, tebi možda izgleda suvišna, ali ipak je bolje kad je već citiraš, istaknuti i to njezino maybe.
Zanimljivo, zanimljivo... :)
Pa da, metodologija ovakvog istraživanja je takva da ne ulazi u razloge ZAŠTO su neka djeca cijepljena kasnije i svi zaključci izvan opsega samog istraživanja opravdano dolaze s možda. Vrijednosti koje su utvrdili potvrđuju značajnu razliku u udjelu astme koja ide u korist kasnijem cijepljenju (i točka). Postoji jasna korelacija, ali obzirom da nisu istraživali optimalnu dob cijepljenja nego uvjetovanost astme - to je to.
Ako autor volontira svoje mišljenje o nečemu što je u domeni nečijeg tuđeg posla, jasno je da će zaštititi svoje düpe prikladnim izborom riječi. Meni dovoljno.
Piše Mile, ali piše i Hund.
Dobio sam mig o znanstveno utemeljenim razlozima za kašalj nakon cijepljenja: respiratory syncytial virus (RSV). Homeopati se uglavnom slažu da nakon svake doze DPT slijedi povećano kašljanje pa je netko to i znanstveno obradio.
Većina članaka na ovu temu nalazi se na Medline-u i ne vidim ništa osim sažetaka, ali i to je uglavnom dovoljno za nekakvo temeljno promišljanje.
RSV? O kakvoj boleštini se radi može se pronaći ovdje: http://lungdiseases.about.com/od/res...mptoms_rsv.htm
Iako se RSV povezuje s polio cjepivima, postoji studija koja potvrđuje postojanje RSV i prije ere polio cjepiva: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1...?ordinalpos=10
Time se ne uklanja uloga ovih cjepiva u širenju RSV po svijetu.
Povezanost kašlja nakon pertusis cjepiva može se protumačiti kroz vezu RSV i pertusis cjepiva:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1...6?ordinalpos=3
(i ovdje isto to http://www.journals.uchicago.edu/doi/abs/10.1086/315806 )
O tome još detalja ovdje: ttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10438359?ordinalpos=5
i ovdje: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9343225?ordinalpos=6
zanimljivo....
Doduše, prva dva linka su članci o RSV bolesti, koji nemaju nikakve veze s cijepljenjem.
A preostala dva članka su od istih autora, koji kažu da su miševi teže podnijeli RSV infekciju ako su ih prije toga izložili pertusis toksinu (koji je u cjepivu).
Nekako mislim da se time ne može objasniti kašalj djece nakon cijepljenja.
Time bi se eventualno mogla objasniti teža klinička slika uzrokovana RSV-om kod cijepljenih, ali ne kašljanje od par dana.
Ali nije loše kao ideja za objasniti kašalj. Možda se s vremenom pokaže da ti interleukini ili neka druga imunološka reakcija na cijepljenje mogu izazvati kašalj bez RSV infekcije.
Odakle ti to Davore, da se polio cjepivo povezuje sa šitenjem RSV-a????Citiraj:
Davor prvotno napisa
To stvarno nije nikome palo na pamet osim tebi.