2-3 češnja na litru juhe je dosta. Intenzivnije je kada se poprži nego kada ga samo ubaciš u neku juhu. A ti ne budi lijena pa probaj koliko ti najbolje odgovara!Citiraj:
ivarica prvotno napisa
Printable View
2-3 češnja na litru juhe je dosta. Intenzivnije je kada se poprži nego kada ga samo ubaciš u neku juhu. A ti ne budi lijena pa probaj koliko ti najbolje odgovara!Citiraj:
ivarica prvotno napisa
pa moram ja odmah kriknuti :PCitiraj:
Gost 1 prvotno napisa
ja sam jučer napravila umak od cvjetače i šanona.Citiraj:
Maja prvotno napisa
Skuhala sam glavicu cvjetače i pola glavice šanona, zdrobila s drobilicom za krumpir (mogla sam i izmiksati), stavila jedno malo vrhnje za kuhanje i pola velikog milerama, dodala sol, majčinu dušicu i bosiljak i prokuhala. Prelila preko tortelina i par ćevapa. (znam , čudno :P )
A danas je bilo varivo kelj.
Što ti onaj iz dućana nije dobar?Citiraj:
ivarica prvotno napisa
Mi ga znamo staviti na pljeskavicu malo prije nego što je gotova. Mljac!
E, Mamita, Mamita, pravi si znalac, kad si uspjela prokljuviti Saraj, zapravo tpotpuno anonimnu ( a dooobru)pečenjaru, na istina dobroj lokaciji, ali nezgodno smještenu na katu...
Btw. kad te put navede opet u te krajeve za vrijeme radnog vremena, javi, popijemo kavicu ak' ti se da... :)
ma daj.Citiraj:
branka1 prvotno napisa
to nije Kajmak!
ja bi onaj srpski.
kad mama donese s pjace u rozom celofanu meni neslani, a sestri slani.
ja ko zadnji frik kružim po pijacama i pitam prodavače na štandovima gdje se jedu tu ćevapi. :mrgreen:Citiraj:
Gost 1 prvotno napisa
butofcourse za kavu ;)
nemoj da bi na pijaci pojela cevapeeeeeee :mrgreen:Citiraj:
Mamita prvotno napisa
ama šuti otkriju me odmah zbog luka
Osjete miris luka, a ne cevapa :lol:Citiraj:
Mamita prvotno napisa
danas brzinski ručak:riba,restani krumpir i kuglice od brokule i sira.
sutra se guštam na pohane šnicle s vrhnjem iz role (ivančice kak se ono zovu?)brokulu i karfiol na lešo s mrvicama od vrhnja.
na večer ću ispeći štrudlu od višanja da imamo šta klopati u nedjelju u autu do vž.
Danas sam prvi put probala jedan recept koji sam si zapisala u svoju tekicu (mislim da je s foruma).
Uglavnom,skuhala tjesteninu, posebno zdinstala luk, češanj češnjaka (ivarice :P ), papriku, dodala brašna, pa mlijeko, pa sir 8mislim edamer ili neki sl.) + parmezan, malo začinila i na kraju izmiješala sa tjesteninom. Sve stavila u tepsiju i još gore posipala sa prezlima i parmezanom. Zapekla na 200. Uz to zelenu salatu. Njami!
Prava kalorična bomba! Ali neka, dijete je prste lizalo i još navečer pričao kako je ručak bio baš fini i da to opet napravim.
Zaboravih pitati, šta je šanon?
To ti je ona čudna biljka koja izgleda k'o fraktal. Ima jako pravilne i prekrasne vijugave tornjiće na glavici, a zapravo je nekakav miks karfiola i brokule ili tak nekaj. Svijetlo je zelene boje i fino je. :mljac:Citiraj:
Brunda prvotno napisa
A šta je fraktal? :lol:Citiraj:
~lex~ prvotno napisa
Da, šanon je super. I izgledom i okusom.
a to vi jedete? :P
ne, mi to slikamo pa se hvalimo po Forumu da znamo šta je to.
pa normalno da jedemo: na lešo, sa češnjakom i maslinovim uljem, ili zapečeno s vrhnjem u pećnici ili kao krem juhu. a može i sirovo (pitajte Ančicu).
sveki i poha, ali ja ništa ne poham, pa zvalo se i egzotičnije od "šenon".
i to bi istina!Citiraj:
mi to slikamo pa se hvalimo po Forumu da znamo šta je to.
evo, otisli gosti pa da podnesem izvjestaj:
ostala sam dosljedna jucerasnjoj najavi i pravila:
bistru :P pilecu supu
lasagne s tunjevinom i povrcem
zapecene palacinke sa sirom i mileramom
za desert palacinke punjene smjesom kockica kruske, mijesane marmelade i meda s orasima
nakon svega puno kisele vode...
jedini je problem sto nije ostalo nicega osim supe dovoljno da ne moram kuhati sutra, pa cu smisliti nesto novo...
šenon je super, koristim ga umjesto karfiola pa i brokule kad god ga nađem. a k tome je i prelijep (baš kao i fraktali ;) ).
mm je danas napravio pizzu s bundevom prema receptu white musk, ooodlična je! uz to teleća juhica iz frizera a ja sam napravila pitu od čokolade da počastimo pinocchio i ladu koje su došle na igranje.
wewa, od ovih tvojih palačinki slinim po tastaturi... moram probati!
Moram se malo samoishvaliti... imali smo danas goste i radila sam -
predjelo: tapenadu od crnih maslina i incuna; cottage cheese s crvenom paprikom, vlascem i cesnjakom; salatu od jaja sa mladim lukom, rukolom i preprzenom slaninom. Servirano sa krekerima, crnim i turskim bijelim kruhom.
juha: klasicna govedska, bistra k'o suza, s domacim rezancima.
glavno jelo: mesna struca punjena kuhanim jajima; peceni krumpir; peceno povrce (mrkva, luk, tikvica, patlidzan) s masl. uljem, cesnjakom i persinom, mahune dinstane na cesnjaku sa sun dried tomatoes, fetom i origanom
salate: zelena; cikla; grah s bucinim uljem
desert: majmunski kolac
Cisto mi je bilo zao da ih je bilo samo dvoje.
I da, najbolja fora... dobili smo na poklon vino, ono isto koje smo mi njima poklonili kad smo prije godinu dana bili kod njih na veceri. Kako znam? Sjecam se kad sam ga zamatala u celofan, nisam imala ukrasne vrpce, pa sam nekako nespretno iskoristila selotejp. I sad sam taj smijesni uradak dobila natrag!
:lol: Možda naletiš na isti meni kada odeš k njima na ručak!
I ja sutra imam goste.
Za predjelo ću gutati knedle.
Juha - od hrpe povrća.
Glavno jelo - stopit ću rižu, tikvice, patlidžan, mljevenu puretinu i soju - samo još ne znam kako ali se definitivno riža mora utopiti u sve to da se ne može odvojiti svako zrno iz te krke.
Salata - endvija, to je ona što gorči zar ne (ako nije, zeznula sam se!)
Desert - imam još u frizeru kolača sa Janova rodjendana.
I ne pitajte me tko nam dolazi!
Tko vam dolazi??? :lol:
A bit ce svekiji... :mrgreen:
Ivy, probaj, samo su malo pojaki...
Dille, svaka cast tebi, a gostima :x
Janoccka, na malo ulja proprzi povrce pa dodaj meso i soju pa proprzi, dodaj rizu suhu i proprzi, onda zalij (mesnom) vodom i s malo vrhnja, bice super ;)
ja jucer pravila zeljanik, bio je bas super. za danas imam mrvicu zeljanika i puno one pilece supe... valja opet nesto dodati, vjerovatno opet palacinke jer MM danas dugo radi, pa ga valja nagraditi, hehe
Jesu zeljanik i pita zeljanica isto?
Nisu, zeljanik se ne mota ni u sta, samo se izlije u pleh kao kljukusa, a i smjesa je nesto drugacija:
izreze se zelje, doda mileram, malo slanog ovcijeg sira, jaja, so, malo praska za pecivo i malo kukuruznog brasna. sve se izlije u nauljen pleh i raspljesce. pece se na 250 stepeni nekih pola sata i to je to!
super lagano, zgodno i za veceru.
nek mi neko da provjereni recept za:
1. prohu-proju iliti kukuruzni kruh, ide li išta još osim vode i soli (i brašna mislim)?
Mamita, moja mama proju pravi s mrvicama ovcijeg sira, umjesto vode potkuha jogurtom, doda praska za pecivo i koristi palentu, cini mi se. A i jaje.
evo jedan recept s neta koji lici na ono cega se ja sjecam:
Pre nego što počnete da pravite proju rernu zagrejte na 200° C.
Sastojci za više od 10 porcija
3 jaja
3 jogurta ili 3 kisela mleka
2 dl ulja
2 čaše kukuruznog brašna
1 čaša pšeničnog brašna
kašičicu soli
1 parašak za pecivo
u Banjaluci jesuCitiraj:
dille prvotno napisa
nek sam se ja napravila pametna, a nisam uopće napisala šta kuham, pa da reko ispravim grešku, ovako:
burek i krompiruša, princezkrofne(ivancicine) i tortu Mravinjak(gledaću da stvaim recept jer je megacool)
evo recept za srpsku (ne srbijansku!) proju:
kukuruzno brasno, kod nas se kaze i projno brasno, oko 300gr,
kisele vode da bude bas reeeetko, ko za palacinke,
malo neke masnoce, kasika-dve maslinovog ili nekog drugog ulja ili grumencic maslaca ili margarina. ja jos stavim i susam, kim, lan i sl.
razliti i peci na najjacoj vatri bar 30 min. treba da bude dosta tanka, ja
razlijem u malo vecu tepsiju. e da i prava proja je OKRUGLA!
A ja danas napravila gulaš.
Bez zaprške, bez Vegete, a bio je prefini
Citiraj:
djuma prvotno napisa
hmmm... jel može manje rijetko?
wewa bez pšeničnog
Zar netko pravi gulaš sa zaprškom?Citiraj:
branka1 prvotno napisa
Mamitaaa pa mooooze gusce, al sto gusca smesa, to je proja tvrdja! ako napravis pregusto neces je moci pregristi :lol:
ozbiljno, kisela voda to dosta pomaze, mehurici ostanu unutra, pa je od njih mekanija proja.
oke probaću