ajde, probat ću i to :)
Printable View
ajde, probat ću i to :)
aleta, nisam nikad pekla s odgodom. kadf kazes da ima dovoljno vremna za dizanje, jel to znaci da samo pece s odgodom, a u medjuvremenu se dize ili je sve s odgodom?
pa, dizanje onog prvog dijela tijesta (voda+šećer+kvasac+pola brašna) traje cijelu noć, definitivno. a kad se umiješa ostatak brašna, masnoću i sol - nemam pojma, to prespavam. (ali može se provjeriti u knjižici koju dobiješ s aparatom).
mozda su nasi pekaci drukciji, ja ubacim odma sve
danas mi ovaj obicni psenicni (brasno tip 550 i 1100 popola) odlicno uspio. umjesto secera stavila med.
nadam se da nitko ne broji koliko ja tog pojedem :)
koji ovaj obični pšenični? jel bi podijelila koji recept s manje maštovitom prijateljicom koja je isti dan kupila pekač? :x
ovajCitiraj:
Davor prvotno napisa
:roll:
ajme
davore, niš ne brini, biga je u pekaču i večeras :)
I u mojem 8)
Kako je ispalo?
evo sad mene ko totalni padobranac upadam s pitanjem /možda je već bilo/:
KOLKO KOŠTA TAJ VAŠ KRUHOPEKAČ /i gdje se može kupiti/?
jel to nešto glomazno? ja naime volim peći kruh, ali onim klasičnim putem /mijesim, pa čekam da se tijesto2 x digne, pa...ode mi pola dana na jedan kruh/, i ova vaša spika me zainteresirala, zvuči jednostavno i pruža puno raznoraznih mogućnosti za krušne oblizeke, a to obožavam :mrgreen:
o.k., sad sam malo preletila stare topice na ovu temu pa vidim da je cijena recimo oko 300 kn, ali zanima me koliko je to veliko? ko toster? veće?
jao jao jao jao
zašto sam otvorila ovaj topik
jao jao jao
i ja kažem jao - zapalih se za tu spravuCitiraj:
Mamita prvotno napisa
ma i ja pravim "ručno" i ispadne super.
al brate mili cijeli dan mrljam po tijestu.
jel isti taj kruh iz pekača kao i ovi "ručno" rađeni?
Kako mislis cijeli dan mrljas po tijestu?
ma meni je još to mrljanje najbolji dioCitiraj:
Mamita prvotno napisa
onako dobro je za živce :mrgreen:
ali brate mili cijeli proces trajeeeee, pa se diže jednom, pa se diže drugi put, pa pečeeee...cjelodnevni hepening.
eto ti anek odgovorilaCitiraj:
Zorana prvotno napisa
i još dodaj da malo sami mora brljaviti
pa peci i to
pa jedi i to
drznut cu se i odgovoriti, iako imam samo 7 dana staza.
velik je ko friteza, ne ko toster.
otkad sam ga kupila, od proslog utorka, nismo kupili kruh. svaki dan se pece. najdraze mi je to sto ga ivar obozava, on inace najvise voli mali bijeli :roll: , a iz pekaca mu je svaki super, i onaj s lukom i maslinama i onaj s kukuruzom.
a kad ne ides u pekaru po kruh, ne kupis usput ni peciva razna :saint: izbjegnes sve one price o zoharima, zvakama u kruhu i bljak, nije mi dobro sjecati se tog nataste.
i nije bas isti ko kruh iz pecnice, razlog je valjda i to (pise) sto u pecnici kruh ima vise zraka, ovdje je u kalupu. ali ti ga mozes pustiti mijesiti u pekacu a peci u pecnici. to ancica radi i tad je stvarno isti
A vidim ja, svakim danom je sve više kruholjubaca iz osobne radinosti :D :D , bar znamo šta jedemo :lol: .
Ja sam sinoć pekla, danas donijela u firmu da kolegice degustiraju i više nesmijem donositi, sviđa im se pa ću morati peći i za njih :lol:
još jedna prednost kruha iz pekača, pečenog s odgodom preko noći:
kad se probudiš usred noći možeš još zatvorenih očiju, njuhom, odrediti koje je doba: ako se niš ne osjeti, još je duboka noć, ako miriši kruh, skoro je vrijeme za ustajanje. :)
odvratne ste u tim svojim zamamnim opisivanjima
iv, koji si kupila?
aleta :lol:
ok, dosta mi je, sada i mene zanima
koji kupiti? gdje? na što paziti prilikom kupnje?
a držimo se samo golih činjenica. svojih osjećaja nismo se još ni takle. :mrgreen:Citiraj:
Mamita prvotno napisa
ja imam Alasku. bila na akciji u metrou, oko 300 kn.
peče već dva mjeseca svakonoćno, meni je dobra. a danju pečemo kiflice (samo program miješanja u pekaču, onda se tijesto izvadi, razvalja, puni i peče u pećnici.).
a kroasani?
ti ono pečeš?
to je taj recept za kroasane. samo meni više liče na kiflice, pa ih tako zovemo.
1. Ivarice, svakakvih recepata sam isprobala, al ovaj tvoj sa kukuruzom se ne usuđujem, to samo ti možeš izžonglirat :lol: , a da bude jestivo
2. U onaj Davorov recept za slatkiš sa Korčule ide ekstrakt vanilije i ruma pa me podsjetilo da pitam:što su zapravo ti ekstrakti, jel to umjetno nešto sintetizirano il je prirodno, ima li E-ova???
3. Je, pekač je jedna od naj, naj investicija u našem domu, marka je neka troslovna iz Emezzette koštala oko 300 kn, star oko godinu i nešto, kruh kupujem za marendu kad zaboravim ponijeti od doma ovaj, inače samo mlatimo po ovom...ja ja se, kao, čudim kako nisam ništa skinila kila??? Čudo jedno :lol:
Dobro ti je pitanje za E-ove u ekstraktima: ne znam. Moram istražiti. U svakom slučaju ne jede se svaki dan, a trpaju ih i u ostale kolače pa se nisam oko toga živcirao.
Ekstrakt vanilije se može dobiti od prave pravcate vanilije, a umjesto njega stavi - pravu vaniliju. Zamjena za rum? Hmm... pa čak i kupovni rum nastaje tako - od čistog alkohola s vodom i ekstraktom. Stvarno ne znam.
Ma ne slazem se bas da se cijeli dan brljavi po tijestu. Ja zamijesim tijesto, sto ne traje dugo (par minuta) i ostavim da odstoji. Kad se daprostite digne, jos jednom zamijesim i kasnije ispecem. Ovo drugo dizanje je opcionalno. Znaci, kad nemam vremena onda se kruh pece vec nakon prvog dizanja.
meni miješenje tijesta baš i ne ide; uvijek izgledam kao neko dijete koje se igra :mrgreen:
Pitanje: već mi se dva puta dogodilo da je odozdo malo više zapeklo (doduše ne kruh, nego lumbliju i slatki kruh). Imamo Alasku, a osnovni recept se slaže s ovdje navedenima.Kad je riječ oobičnom kruhu, korica mi bude baš prema želji, ali ove slatke modifikacije su problematične. Možda ne trebam staviti na "veliki bijeli"?
ivka i ja kupile bommana, u mercatoenu, 269 kn mislim.Citiraj:
Mamita prvotno napisa
Davore, sveznalico :love: gdje ti to istražiš??? Mislim, ne živciram se, al čisto sam znatiželjna.Citiraj:
Davor prvotno napisa
Ja sam kupila mahunu vanilije i kuhala je kako piše na vrećici, i stavila u šećer da dobijem vanilij-šećer, al nije mi baš bilo intenzivno :roll:
A rum, ja stavljam baš alkohol, jel ti to kažeš da se i pravi alkohol dobiva od ekstrakta+ još nešto-a ja mislila da je manja šteta utrpat pravi rum, a ne kemiju-koja budala
Ekstrakti su pojednostavljeno spoj arome i boje. Mogu biti umjetne i prirodne . Umjetne su čista kemija :mrgreen: .
Treća grupa su prirodno identične ili ti neka mješavina.
Na deklaraciji mora biti naznačeno da li je umjetna ili prirodna .
Evo link o tome:
http://www.ireks-aroma.hr/xist4c/web...6C7336E774000F
uh.. nemrem to vise citat... danas idem i ja po pekac
Da, to su takozvana ofarbana pića: rum, kanadski viski, mirogojac... alkohol+voda+umjetna boja i aroma.Citiraj:
makita prvotno napisa
Od tuge mi dođe udrit po maminoj lozi, orahovici i višnjevači :lol:Citiraj:
Davor prvotno napisa
Inače, za ekstrakte mi je jedna ing. kemije rekla da su spoj alkohola, arome i boje.
Sad sam još motiviranija uzgojit limun na balkonu, a u skoroj budućnosti ić negdi u po brda čuvat ovce!