I ja :D Super mi je Davorov recept, a i Kalimero ima asa u rukavu ;)Citiraj:
Ja se moram pohvaliti da ne pamtim kad sam zadnji put kupila kruh
Je l' ima netko dobar recept za kukuruzni kruh?
Printable View
I ja :D Super mi je Davorov recept, a i Kalimero ima asa u rukavu ;)Citiraj:
Ja se moram pohvaliti da ne pamtim kad sam zadnji put kupila kruh
Neće, to se točno tako radi ;)Citiraj:
Deja2 prvotno napisa
Ja ne eksperimentiram puno sa raženim i kukuruznim kruhovima, jer nismo ljubitelji tih vrsta , nego sa tzv. integralnim, uz dodatak raznih sjemenki, pš. klica , posija , krompira itd.
Poslala sam osnovni recept daisy 2005 , nije problem ako ima zainteresiranih da ga i ovdje napišem . :)
Znam da se kod kukuruznog kruha dodaje najmanje 60% kukuruznog brašna , ostalo je bijelo brašno ,(kvasac , sol , voda -klasika) , to su pogačasti kruhovi .
Kod nekih kruhova se kukuruzno brašno popuri sa vrelom vodom , a neki se rade i sa kvasom ( od dijela bijelog brašna ).Sve je to stvar ukusa .
Imam ja doma, pa ti napišem malo poslije! Nažalost nije 100% kukuruzni, već miješani, ali je svejedno jako fin. Kukuruzno brašno prvo pofurim sa vrućom vodom i promješam u pekaču da se malo ohladi i tek onda dodajem ostale sastojke. Recept slijedi malo poslije.Citiraj:
Ja obožavam kruh s raznim sjemenkama, pšeničnim klicama i sl., ali moj tata na taj frče s nosom pa reko' da ga usrećim sa zdravijom, a njemu ukusnijom varijantom, npr. kukuruznim u bližoj budućnosti ("kad već ne može bijeli", dodao bi on :mrgreen: ) ;)
Kupila brašno tip 850, nadam se da uskoro postajem pravi maher!!!
Kukuruzni kruh od 100% kukuruznog brašna nećete nigdje ni kupiti ni naći recept , to je prova . Ako ima na ukupnu masu brašna oko 60 % kukuruznog to je OK , više nebi ni trebao imati ;)
Kukuruzni kruh
150 g kukuruznog brasna staviti u pekač i preliti sa 4dl vruće vode, te staviti na mješanje par minuta dok se malo ne ohladi.
Dok je još toplo dodati:
2 žlice ulja (maslinovo ili obično)
1,5 -2 čajne žličice soli
350g bijelog brasna tip 500 (radila sam i sa 850 i ispalo je dobro)
2 žličice šećera (ja stavim smeđi)
suhi Digo kvasac
Pećem na brzom programu (56 min)
Kukuruzni kruh.
20 dkg. kukuruznog brašna
1/2 l vode
1 paketić kvasca
2 žlice maslinovog ulja
30 dkg pšeničnog brašna ( bijelo ili polubijelo )
1 žličica soli
1 žličica šećera
Kukuruzno brašno staviti u zdjelu i preliti vrelom vodom, promješati i ostaviti da nabubri i ohladi se.
Sve ostale sastojke dodati i tijesto dobro izmjesiti , ne previše ljepljivo. Staviti na toplo da fermentira. Premjesiti uz posipanje sa brašnom , oblikovati , ostaviti da se diže i peći.( 50 min na 180 stup.)
Super, hvala na receptima :* Sutra stiže mama pa ću na njoj isprobati :lol: Držite fige!
jel moze recept za taj kruh s integralnim brasnom?Citiraj:
kalimero prvotno napisa
Integralno brašno
Crno 1100
žličica soli
voda
Brašno u ojeru 1:1, ili malo više integralnog.
Sve zajedno oko 600 grama.
Dodam i sezama, lana suncokreta. Žlicu.
Mljac.
Mislim da sam potragu za savršenom šnitom kruha priveo kraju. Imam ga. Još samo da potvrdim u slijedećih par pečenja da je to - to i šaljem formulu. Stvarno je savršen 8)
Peče li ovdje netko kruh u običnoj pećnici...
Meni je moj najfiniji, od svježe samljevene pšenice + suncokret + mljeveni lan, ostalo po inspiraciji
a u čemu melješ?
U termomix-u
ne znam što je to pa ga vjerojatno ni nemam.
Baš me zanima, mi smo se dobro ispraksirali sa "bigom", stavljamo hrpetinu sjemenki, neki puta griz i baš nam je fino.Citiraj:
Davor prvotno napisa
Samo u naznakama: fifti-fifti voda/kefir, polubijelo brašno, pržene pšenične klice i dodaci. MRAK. Mrkli.
cekana veli :
Ja pečem u običnoj pećnici i super mi je.Citiraj:
Peče li ovdje netko kruh u običnoj pećnici...
S tim kruhom poželjno je da dočekam goste, jer tko got ga je probao , svima se sviđa. Čak sam ga nosila i u Zgb.-po zamolbi.Smajlić se oblizuje.
Evo kako sam došao do savršene šnite kruha:
Biga:
25 dag brašna tip 850
2 dl kefira + 2 dl mlačne vode
2 žličice (čajne) šećera
1/10 vrećice (toliko da pokrije dno žličice) «Digo» ili kojeg drugog suhog instant kvasca
tri žlice prženih pšeničnih klica
U stroj se stavi voda i šećer, stisne se miješanje na 10 sekundi, zaustavi se i doda se kvasac. Čim zrnca kvasca malo nabubre pokrene se stroj tako da razmuti kvasac. Doda se brašno i «izmijesi» se oko 5 minuta. Stroj se zaustavi.
Tijesto:
biga (vidi gore)
25 dag brašna tip 850
2 žlice (jušne) maslaca i dvije žlice bučinog ulja
1/2 žličice (čajne) soli
tri šake bučinih golica
Na bigu koja se nalazi u stroju stavi se masnoća, zatim brašno, a na brašno sol i golice.
Stroj se potom poklopi, postavi se na brzi program za bijeli veliki kruh i programira se s odgodom, tako da bude gotov za 7-11 sati.
Mislim da je tajna u acetobakterijama iz kefira koje ovom kruhu daju stvarno poseban okus. Mljac.
Dobar tek.
Baš sam neki dan radila kruh po tvom prvom receptu sa bigom i ubacila sam bučine sjemenke i ispržene sezamove sjemenke, ali uz osnovni program (brzi program mi nema mogućnost odgode) i ispao je genijalno! Jedva čekam da isprobam ovaj sa kefirom!
Hvala!
:D
I ovaj se oblizuje :PCitiraj:
kalimero prvotno napisa
Konačno i taj recept! Baš me zanima, doduše MM smazao jučer kefir, tako da moram u dućkas po zalihe... :)
Napravila kruh sa modifikacijama, umjesto kefira stavila sam jogurt. Pržene pšenične klice- ne znam gdje bih to nabavila ili ti Davore to sam pržiš?
U svakom slučaju kruh je ispao super ukusan, dobro se dignuo, ali se nešto više mrvi. Jel to tak treba biti?
Ne znam za jogurt jer nisam probao - nije mi bilo logično. Kefirne kulture žive u mirnom suživotu s gljivicama i otud uopće motivacija za moj pokušaj. Kruh mi je ispao posebno elastičan, pomalo težak (hranjiv), posebno finog ukusa. Savršen.
Pšenične klice dolaze u dućane bilo kao sirove (brzo užegnu) ili pržene. Obzirom da se kruh ionako peče, pržene klice su pouzdanija varijanta.
Od zrnja pržim jedino sezam.
Sa jogurtom radi jedna moja frendica i super joj ispadne pa sam odlučila probati.
Sada se upravo radi jedan s kefirom, bit će za sutrašnji doručak. Osim bučinih sjemenki, dodala i lanene i suncokretove.
Ajd, baš sam znatiželjan.
Ovo s kefirom je bilo metodom Zlatokose: sa samim kefirom je kruh bio pretežak, ali ukusan. Ovako fifti-fifti je baš kako treba.
:lol:
Ispalo dobro, možda mi je čak s jogurtom bio malo ukusniji, ali mi ove kombinacije daju zapravo vrlo ukusan kruh. Dobar čak i treći dan!
Da, to je upravo ideja kod korištenja acetobakterija i "kiselog" kruha - dugo se drži. Sličan, ali prilično nepredvidiv efekt se postiže duuugim držanjem bige, oko 24 sata, ali je rezultat totalno nepredvidiv. Hoće se sve lijepo usmrditi, ili prekiseliti, a najčešće se kruh ne digne kako treba. To sam već odavno prekrižio.
Ovako se dobije i svježina i fiiiini okus.
Ako se biga ili predtijesto želi duže držati da postigne kiselost, od onog vremena kad je predtijesto doseglo max. fermentaciju te počne padati njivo u posudi , posuda se stavi u hladnjak gdje može ostati do upotrtebe.
Živa istina, ali sam ti ja prekomotan za to. A ovako dobijem ipak puno ukusniji kruh. Savršen.
Dugo držanje bige sam napustio jer takav kruh jednostavno nije ispunjavao moja očekivanja.