Poslije su te vjerojatno otračali ;)Citiraj:
ona je na tren zbunjeno pogledala, a on je samo odmahnuo rukom i rekao "necemo"
Printable View
Poslije su te vjerojatno otračali ;)Citiraj:
ona je na tren zbunjeno pogledala, a on je samo odmahnuo rukom i rekao "necemo"
Ma, nisu, ona se samo zbunila jer to nije uobicajena praksa, ali skroz je zena divna. A gleda doktora kao Boga....Citiraj:
branka1 prvotno napisa
Prijatelju čija je žena rodila u Rijeci isti dan kad i Nika su dijete odnijeli na 11h zbog "podgrijavanja"! Od čega se mogao pothladiti?! Inače, na neonatologiji ima jedna grozna sestra, što su mi potvrdili svi koji su tamo bili i najradije bih svima savjetovala da ne daju dijete njoj u ruke. Da opet tamo rađam, ne bih joj dala ni da mi uđe u sobu, a kamoli da mi dodiruje bebu.Citiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
Da, ovo "pothladjivanje" je bilo razlog sto sam ja svoje prvo dijete dobila tek nakon 14 sati. Kako mi nije bio jasan taj termin tada, tako nije nista jasniji sada. TO ja zovem new age-om! Ma dajte dite materi.
Anita, jesi li osobno poznavala dr-a ili si ga osvojila diplomacijom?
Doktora sam upoznala kad smo dosli u Pulu. I zaista je pozitivno i odusevljeno reagirao na moju informiranost, moram priznati! :)Citiraj:
dijanam prvotno napisa
ja nikako da razumijem, kako se beba na maminom tijelu pokrivena dekom ili vec cim, moze pothladiti?Citiraj:
dijanam prvotno napisa
i cime je oni to onda, kada je uzmu roditeljima "zagriju". :evil:
mozda sam ja pristrana, jer se moja bebica nije ni minutu odvojila od mene u rodilistu, ali to uzimanje mi je stvarno uzasno.
to da je porod takav kakav je u hrvatskim bolnicama, je neprihvatljivo, ali nekako odrasli ljudi mogu racionalizirati, pregrmiti i slicno.
ali novorodencad????
da li tu ima nekih opipljivih razloga? cemu smeta prisustvo roditelja?
u becu se zaista svaki pregled u rodilistu, od onog tik nakon poroda, pa do ostalih, ukljucujuci sluh, kukove i sl. odvija u prisustvu majke/oca.
i sva previjanja i slicno radis sam, a ono vecernje kupanje, njega pupka i sl. radis zajedno sa sestrom u smislu da ti ona pokaze ono sto jos ne znas.
Cure, zanima me vaše mišljenje. Ja sam razmišljala na SD uzeti svoju loptu i pokušati ne roditi na leđima. Htjela bih tijekom izgona sjediti na lopti ili staviti loptu na krevet i prsima se nalijeći na nju (tako da rodim skoro pa klečeći). Mislite da će mi to dozvoliti?
I mene zanima
Loptu vjerojatno mozes ponijeti, a ostalo pitajte, to vas nista ne kosta a mozete samo dobiti.
Mislim da su kreveti malo previsoki i preuski za tako nešto. Ali nisam ziher.
O pothladjivanju; kad su ga odnjeli na pregled tražili smo da nam ga odmah vrate, mene otfurali u sobu, i prošlo pola sata njega nema.
Taman stiže vizita i kaže ped da se mora zagrijati jer kao pothladjen je, bio je predugo u rađaoni (ja sam imala osjećaj da je ona ljuta jer smo bili četiri sata zajedno nakon poroda) i na pitanje zašto i kako, dosta šturo odgovara dobit ćete ga kasnije.
Koma, prvo što sa pomislila, zašto bi sve bilo jednostavno kad može komplicirano.
Došao MM, otišao gore i tražio da ga donesu, te priupitao na kaj ga griju - žarulju... donjeli su ga odmah nakon toga.
.
Jel netko zna može li se u RH gdje nabaviti Leboyer: Rođenje bez nasilja?
Na netu ga baš ne mogu naći.
Inače, što više čitam Odenta, sve mi je tužnija činjenica da tu te njegove knjige iz 1984g.. Dakle, nije nam bilo dovoljno ni 20 godina da nešto naučimo iz toga.
:(
branka, ivancica ima tu knjigu. pitaj nju, ali mislim da ju je narucila.
ja sam se vec zabezecirala da cu ju posuditi od nje, pa se mozemo mozda dogovoriti ;)
Može. Pitat ću je.
Ako se ne može naručiti, onda ćemo se ti i ja nešto dogovoriti ;)
Ja negdje imam fotokopiju. Nije se mogla nabaviti u Hr bas prije tih 7 godina pa mi je frendica nabavila iz Srbije kopiju koju sam morala vratiti. Pronaci cu je.. pa mogu i skenirati.Citiraj:
branka1 prvotno napisa
Ali znaci, LeBoyer-ovo teziste je na porodu bez nasilja sto se DJETETA TICE! Ne spominje se majka, niti polozaj, nit nista drugo osim da ne uzima kemiju radi utjecaja na dijete.
Michael Odent je LEboyerovo rodenje bez nasilja ipak lagano unaprijedio ukljucivsi i zenu u porod bez nasilja (nad njom).
Da, da skužila samšto je mislio, a i to da je Odent to još unaprijedio.
Super. Ako ne nabavim, uzdam se u te ;)
8)Citiraj:
dijanam prvotno napisa
A što se literature tiče, toplo preporučam i zadnju Odentovu "The Ceasarian", upravo čitam.
A na ovom linku ima i mala biografija s par njegovih članaka (klik na articles)
http://www.findadoulatoday.com/bio/default.asp?page=3
tridesetri
evo, dizem ovaj topic, super mi je ovaj tekst na pocetku, preporucam za citanje :)
hvala zrinka, ma procitala sam ja takvih tekstova i valjda sve knjige kaj su ikad napisane o prirodnom porodu pa sam opet nadrljala na prvom porodu.
no dobro, moglo bi se reci da sam barem uspjela izbjeci carski, ali bilo je to tako strasno daleko od prirodnog poroda (a o onom nakon toga da ne pricam). ali hajde naucila sam nesto o situaciji u nasim rodilitima pa se nadam da cu ovaj put to sve puno bolje odraditi.
je, pokusavam, pripremam se.
upravo citam: "gentle birth method" gowri motha, "guide to childbirth" ina may i "birthing from within" pam englend i rob horowitz - sta da ti kazem...
znam kako se osjecas
i ja sam bila htjela, dok sam se pripremala za drugi porod da mi netko moze reci, ma ne boj se, sve ce proci dobro, garantiram da te necemo uznemiravati pri porodu, garantiram ti da ces imati svoju bebu, necemo ju nadoohranjivati i izbezumljavala me je spoznaja da mi to nitko ne moze garantirati a da se ja spremam ko na bojiste a ne ko na porod...
znala sam puno vise nego kad sam radjala prvo dijete, bila sam sigurnija u svoje odluke i trazila sam nacina da ih sprovedem nekako u djelu...
znala sam da masu toga ne mogu promijeniti, a ono sto mogu promijeniti je moj odnos prema tome...nisam zeljela osjecati se neuspjesno ako ne podje kako sam zamislila.....i ono sto sma mogla jest da pokusam naci snagu u sebi, ne za brobu, ne sangu protiv nekog, nego snagu za nesto,...nisam htjela razsmiljati o osoblju koje nece podrzati moje ideje, nego o sebi, o tome da ja bude mirna da ako ne uspijem mogu reci, ucnila sam sve sto sam mogla....
kad se otvoris tom iskustvu, kad bar probas otvoriti se, bez obzira na uvjete i nemogucnost promjene, nesto se u tebi promijeni....nesto te obasja...
ja se nadam da ces nam doci na forum nkon poroda i ispricati nam prekrasnu pricu :)
hvala ti, i ja se nadam...
s tim da je drugi put sve nekako drugacije zar ne?
prvi put sam isto bila puna ideja o porodu ali sam bila nekako "sebicnija", bila sam sebi centar svijeta.
sada jos imam jedno dijete o kojemu trebam razmisljati pa mi se pomalo i ne da baviti stvarima oko poroda, kao da nemam vremena, a opet ne zelim riskirati da stvari krenu po zlu kao prosli put.
s tim da vecina cura ovdje na forumu kaze da prvi put nisu bile tako informirane pa su zato nadrapale.
meni je jos teze, jer ja sam prvi put bila jednako informirana kao i sad ali sam ipak nadrapala. i tim je moje razocaranje bilo vece.
premda priznajem, nikakva knjiga ne moze zamijeniti znanje i iskustvo poroda. tako da se ovaj put ipak nadam ljepsoj prici. osim toga ja sam bila potpuno nepripremljena za porod u hrvatskoj posto sam cijelu trudnocu provela u inozemstvu. obavila sam valjda samo jedan pregled u hr neposredno prije poroda i taman sam zakazala slijedeci pregled na kojem bih se s doktorom dogovorila o pojedinostima ali sam rodila ranije.
tako da je sve to bilo puno cudnih okolnosti.
cisto za ilustraciju...znate li zasto nisam odbila drip (iako sam znala da ga ne zelim)? zato jer nisam ni znala da sam dobila drip!!! mozete li zamisliti tu kolicinu neznanja i naivnosti. dosla sam u box i zena mi onako rutinski stavi iglu u venu, ja sam mislila da se to tako mora u slucaju da dodje do nekih komplikacija...jer mi je bilo potpuno nezamislivo da mi netko moze dati drip, a bez da me o tome obavijesti! eto sad barem to znam. kao i gomilu drugih stvari.