btw. upravo saznah info-
danas pocinje Gruden u Centru za kulturu Tresnjevka
Printable View
btw. upravo saznah info-
danas pocinje Gruden u Centru za kulturu Tresnjevka
mony, na zalost, ne mogu ti odgovoriti, jer ne poznajem Grudenov sistem rada odnosno preporuke za trening.
Thanks, tatek - pitala ja samog Grudena (nisam polaznica AT tecaja)
Meni se naime dogodilo da sam preintenzivno osjetila sve "to" i malo se prepala hocu li se moci vratiti pa odmah brze-bolje napravila opoziv.
Zato nisam znala sto je tocno svrha... - jel to da se isprepadas :mrgreen: (sala of course) il sta.. :?
No, Gruden mi je kazao kako po opisima jesam dosegla vrhunac kada mi je tijelo dalo znak da je preumorno i da je ono zapravo zaspalo, i zato je taj osjecaj bio toliko intenzivan.
Pa mi je sugerirao da u AT krenem sa sugestijom: Ja upravljam svojim tijelom, kako bih bila sigurnija. OK, to sam rijesila.
No, bez obzira tatek jel poznas Grudenovu skolu ili ne, kolko sam iscitala o AT-u, koraci su vrlo slicni, ako ne i isti, a trebala bi onda i sama svrha -
pa hajmo onda ovako postaviti pitanje:
kako si ti shvatio poruku AT-a o tomu sto slijedi nakon dosezanja vrhunca? Opoziv ili nesto trece? Neka afirmacija za koju mislis da ti je potrebna... ???
Gruden mi nista nije rekao o tome, a iovako sam ga predugo nenajavljeno zadrzala, pa nije ni stigao.
btw. njegova su predavanja (ne o AT-u vec opcenito) jako zanimljiva
Ajd da ti ja sad pocnem odgovarati od kraja ... ja sam bio na dva njegova predavanja i procitao njegovu knjigu i moj OSOBNI dojam (ovo naglasavam jer je tu ipak rijec o mojoj osobnoj impresiji, ne o nekoj znanstvenoj cinjenici) je bio taj da je on zainteresiran za AT kao znanstvenu disciplinu, no ne toliko kao sredstvo koje ce ljudima (tebi, meni, polaznicima tecaja itd) pomoci da postignu to sto zele - rijese se napetosti, postignu svoje zivotne ciljeve, bilo to rjesavanje treme, efikasnije suocavanje sa problemima itd. DAkle, on daje osnovne instrukcije, srz vjezbi AT-a, no imam dojam da ne zeli/ne zna davati odgovore na pojedinacna pitanja iz prakse kao sto su upravo ta tvoja.Citiraj:
Mony prvotno napisa
Moj OSOBNI dojam nakon vidjenih predavanja i procitane knjige je bio suhoparan i pomalo odbojan, nije mi ni na koji nacin pobudio interes za AT i da nisam za AT vec znao otprije sigurno se nakon tih predavanja i knjige ne bih zainteresirao za autogeni trening. tema je definitivno zanimljiva, no meni nije osobito zanimljiv niti simpatican nacin na koji on pristupa toj temi. Dozivljavam ga recimo kao strogog oca koji onak preko volje, bez velikog interesa, zeli sinu prenijeti neke vazne zivotne stvari (za razliku od nekih drugoh voditelja AT tecajeva ;) koje dozivljavam kao snaznu, ali i briznu majku koja uz suosjecanje zeli tog istog sina nauciti tim istim vaznim zivotnim stvarima kako bi mu olaksala zivot).
Ja sam se dovoljno nagledao u zivotu svog strogog oca i metoda dr. Grudena mi definitivno nije simpaticna, ali ponovno kazem, to je moj OSOBNI dojam.
Sto se samih vjezbi tice, imas pravo, koraci su vrlo slicni - nakon obavljenih vjezbi slijedi opoziv, zatim mozes krenuti sa tom spomenutom afirmacijom. Osjecaj nakon vjezbi zaista moze biti intenzivan (no, to je ipak rijedak slucaj, bar kod mene), no on ne ometa sami tok vjezbi.
Sto se spavanja tokom vjezbe tice, to je OK, to je samo signal da si bila umorna i da si tokom vjezbi AT-a osjetila potrebu za odmorom. Nakon budjenja napravis opoziv i sve OK.
OK, fakat su subjektivni dozivljaji razliciti.
Doduse, ja nisam isla na njegove tecajeve, procitala sam knjigu, koja mi je fakat bila inspirativna, i to mi je bilo dovoljno da postignem to sto treba (uspjeh mi je i Gruden potvrdio).
Sto se ovog drugog pristupa tice - ne znam kako bi mi sjeo "tetosenje" pristup ;)
Draze mi je da se to bitno zivotno znanje prenese na mene na korektan nacin, pa da ga ja (i svatko od nas) dozivljava na svoj nacin ;)
No, razumijem da jednomu pasu jedne metode, drugomu druge :)
U iskrenosti i jednog i drugog pristupa necu ulazit - tu je isto subjektivni dozivljaj dosta bitan ;)
Sto se spavanja tice - krivo si me shvatio - nisam zaspala ja, vec moje tijelo, ja sam cijelo to vrijeme bila svjesna - meditirala, a to mi je G. opisao kao pojavu kada je moje tijelo "zaspalo", davajuci znakove da je umorno, a da je to takodjer znak da sam sve odradila i vise nego kako treba.
OK, znaci niti jedna niti druga strana ne daje odgovore na sto dalje od postizanja ovog sto procitah i dozivih...
Hmmm... sto se onda radi na tzv. naprednim tecajevima AT-a?
Nisam bio pa ne znam.Citiraj:
Mony prvotno napisa
Ali i mene interesira odgovor na to pitanje tako da cu kad-tad otici i na napredni tecaj.
Novi "ubrzani" pocetni tecaj autogenog treninga kod dr. Jadranke Skarica ide 26.-30.05., svaki dan 10-15h. (adresa: raskrsce Adzijine i Badaliceve ulice).
thanx tatek!!
na proslom uvodnom predavanju nisam bila sa mamom zbog smrtnog slucaja u obitelji, ali bi ju probala nagovorit da ode sama na at( ja ne mogu zbog posla)!
Da li znate kad počinju novi tečajevi? Ima li u lipnju?
mislim da nema!
tek na jesen! :/
Nema više. Slijedeći početni tečaj je u listopadu, mislim početkom listopada.Citiraj:
bibi33 prvotno napisa
Znam da se o ovoj temi pisalo koliko vidim prije 2 god. ali se nadam da će netko ponovo čitati i odgovoriti mi od Škaricinih polaznika na moje dvojbe.
Nekoliko puta sam htio započeti s tečajem AT-a i onda bi me svaki put odbile iste stvari...
Sve te priče oko ne davanja nekih podataka s tečajeva isl. meni djeluju licimjerno. Ne vidim čemu tajnovitost ako sve o čemu pričamo ovdje možemo pročitati iz velike hrpetine knjiga a za što su neki dobili opomenu jer su iznjeli banalne informacije o vježbama i cijenama tečaja.
Iskreno, meni ta tajnovitost djeluje kao opravdavanje nad velikom cijenom tečaja. Ako netko tvrdi kao što kažete da je bitno polako uvježbavanje koje traje oko mjesec dana onda brzinski tečajevi "za ljude van zg-a" djeluju kao isključiva brza zarada a ne produhovljenost terapeuta.
Možda se varam ali sam imao potrebu iznjeti svoje mišljenje.
Myo, koliko sam ja shvatila, to je upravo za to da ne ispadne banalno jer postoji ta cijela neka filozofija oko toga koja u takvom prenošenju infaća biva ispuštena, znaš onu igru "gluhi telefoni" - zato i postoje učitelji jer su, ajmo reć, istrenirani za nešto prenosit dalje na kvalitetan način. Mislim, da ideš sad nekome ispričat (u stvari, da ja idem nekome sad ispričat) sukus vježbanja s prvog tečaja, rekao bi vjerojatno "da, i?" "to je to :?" - bez da se dobije pozadinska priča zvuči bezveze. I mene su iste stvari nervirale, ali ne toliko da bi odustala od tečaja - nerviralo me i to da se ne može negdje nać' infać nego da to ide usmenom predajom. A propos tih brzinskih tečajeva - trebala bi ić' vidit kako to izgleda za moć' dat neki sud, ali vjerujem da to Jadranka OK ispredaje. Vezano za ovo gore, šta se može - predvači su to tako uredili i postavili pravila. Ja sam preko toga što me to nerviralo prešla i našla nešto što je u tome svemu meni koristilo (a i nisam se baš skroz slijepo pridržavala svega). Tu ti je, bojim se, take it or leave it - kao i s brojnim pravilima. Rijetka se uspijevaju iznutra mijenjati, treba organizirane kritične mase za to.
myo, u glavnini se slažem sa onim što kaže ina33, a i pisao sam o tome već i ranije na ovoj temi. Oko AT ima različitih mišljenja, no oko Jadrankinih tečajeva vlada rekao bih jednoglasno mišljenje da ona održava te tečajeve vrlo predano i sa velikom željom da pomogne polaznicima tečaja da porade na onome što AT-om žele učiniti. E sad, da li takve vježbe nekome odgovaraju ili ne, to svatko sam mora provjeriti. Ja čvrsto tvrdim da se čitanjem recimo neke knjge o AT-u ne može dobiti ni izdaleka toliko koliko dolaskom na njen tečaj i ni u jednom trenutku nisam zažalio radi plaćene cijene tečaja.
BTW, slijedeće uvodno predavanje za početni tečaj je 01.10.2008. u 19h - to predavanje je besplatno i neobavezno, ne treba se prijaviti niti postoji ikakva obaveza dolaženja poslije na tečaj ili nešto slično.
Svakako ću otići na prvo uvodno predavanje.
Znam puno o AT i svakako sam zainteresiran započeti s treningom.
Znam da knjige ne nude praktičnu stranu vježbanja i da je rad u grupu daleko kvalitetniji. Smatram da iako stoje neke stvari koje ste nabrojali, cijena tečaja kod mene izaziva ogorčenje što je dostupna u glavnom samo ljudima viših primanja. Tu mi se malo gubi taj cilj velike humanitarnosti učitelja. Osobno nemam tih problema da si ne mogu priuštiti takvu edukaciju, ali opravdano tečajevi tog tipa izazivaju nevjericu velikog broja ljudi.
Da, cijena je povisoka, no ne znam niti jednu osobu koja se nakon tečaja žalila da nije dobila ono što želi i da smatra da tečaj zaista ne vrijedi toliko.Citiraj:
myo prvotno napisa
Kao i kod svega drugoga, uvijek postoji izbor, jeftiniji tečajevi kod recimo dr. Grudena (za koje je moje osobno mišljenje da nisu ni izbliza tako kvalitetni niti usmjereni na pomoć polaznicima) ili ovi skuplji kod dr. Škarica (postojali su nekad i tečajevi kod udruge Modus, ne znam ide li to još uvijek).
Ja bih mogla prijeci i preko tih fora oko tajnovitosti podataka, al mi ne lezi da je nesto tog tipa masovno :?
Mislim, kak se u masi mogu skoncentrirat i napraviti (ili nauciti) AT kak spada?
Meni je to najbolje doma u zamracenoj sobi, na krevetu... I uspjela sam i bez tecaja.
Čuj, i tenis se počne učiti masovno pa kad naučiš osnovne udarce onda kreneš na pojedinačnu nastavu.Citiraj:
Mony prvotno napisa
Fora tih tečaja baš jest da se ne uče samo vježbe (tehnika) već se razgovara o tome što se tim vježbama postiže, kako se one mogu izvoditi i kada da bolje djeluju, a veliki dio tečaja je interakcija, pitanja i odgovori (na to ode nekad i 50% vremena) i to je jako važan dio.
Ja sam isto počeo tako, učenjem iz knjige, ali to nije ni 10% priče kad ne znaš pozadinu odnosno djelovanje.
Citiraj:
tatek prvotno napisa
Ma ne mozes usporedjivati tenis s AT-om :roll:
Po meni je to kao da kod doktora/psihologa dodje 20 ljudi u isto vrijeme - kakva bi to bila kvaliteta pregleda? :mrgreen:
A ucenje iz knjige - ovisi kako dozivljavas i u koliko nivoa ono sto tamo pise - meni je bilo dovoljno nekoliko puta procitati knjigu, a u razgovoru sa svojom homeopaticom sam saznala ono sto me gore zanimalo - sto se radi na naprednim tecajevima AT-a (a to sam vec radila u sklopu svojih meditacija prije, nevezanih uz AT), tako da vidim da mogu nadogradjivati dalje.
U svakom slucaju, mogu se djelomice sloziti i s tvojim objasnjenjem jer smo svi razliciti ko jedinke, no meni ipak takav pristup necem ko sto je AT ne lezi...
Kao što i ti kažeš, svi smo različiti, svakoga zanima nešto drugo i svakome najbolje paše neki drugi princip. Meni je tečaj kod dr. Škarica bio sasvim OK, dapače.Citiraj:
Mony prvotno napisa
Inače ne volim masovne eventove, ali ovo mi je baš pasalo, ko bi izdržao one-on-one - malo bi bilo preintenzivno i sve to (poznavajući mene, kidnula bih nalijevo vjerojatno, ovako mi je grupa bila neki korektiv - neki su shvaćali ovako, neki s malim odmakom kao i ja - nisam sad baš oko svega izrečenog dubila, nego onako... malo s kritičkim odmakom... ne u stilu "pametnija sam ja od toga"... nego "dobro, sad to ne kužim i nije mi bitno, ajmo dalje... e, ovo me zanima" i slično. Ovako me zabavljalo donekle vidjet i rekacije drugih ljudi i što njih muči (nije da je potrebno ono neko dubinsko razotkrivanje u stilu "Hello, my name is Jane, and I'm an alcoholic"). Uvijek možeš ostat na razini diplomacije - tu sam radi zdravlja, stresa, whatever. Meni je to baš u toj formi davalo na dinamici i po reakcijama drugih vidjela sam da su i moje OK.Citiraj:
Mony prvotno napisa
A možeš se koncentrirati jer je za vrijeme vježbi tišina i zatvorenih si očiju. Nije stvarno problem da nema koncentracije, iako je dvorana dupkom puna.
Potpisujem. Isto tako, svako mora na tom uvodnome razlučit jel' to njegova "šalica čaja" ili ne. Ja sam zaključila da bi to moglo meni koristiti i koristilo je. Da sad napišem u kojem smislu mi je koristilo - zvuči glupo i banalno da mi je to netko trebao ispredavati. Ali, očito je trebao. I bolje mi je leglo na taj način živo preneseno nego pročitano u nekoj knjizi (vjerojatno bi mi sukus toga u knjizi izgledao kao Power Point prezentacija ili kao one američke self-help knjige - besmisleno je, naime, ako nema malo priče okolo, ili vrlo smisleno, ali ispari dok si rekao "puf" - priča je ono što ga zalijepi u sjećanju). A žena je fakat talentirani i nadahnuti predavač.Citiraj:
tatek prvotno napisa
ja sam išla kod Jadranke, i samo bih dodala veliki potpis na boldani dio.Citiraj:
tatek prvotno napisa
ima li negde na netu
gde se moze procitati vise o autogenim trenizima
na hrvatskom ili srpskom je pozeljno?
htela bih preporuciti svekrvi, ali ona ne zna engleski.
dobila sam na pp link
za prirucnik od skarice, jos jednom hvala!
i ja isto.Citiraj:
zhang prvotno napisa
jedan moj drug je saznao da ima rak taman negdje kad sam ja saznala da sam trudna. i metastaziralo mu je to. išao je na treninge (i na kem) i sad je izlliječen!
:D
Uvodno predavanje za početni stupanj tečaja Autogenog treninga kod dr. Škarica je u srijedu, 01.10.2008. u 19h.
Lokacija: križanje ul. Božidara Adžije i Badalićeve, žućkasta 1-katnica na ćošku.
Uvodno predavanje je besplatno i neobavezno.
Sam tečaj počinje 06.10.2008.
tatek :*
ima li u Rijeci tečaj?
bila sam jucer i svidjelo mi se!Citiraj:
tatek prvotno napisa
bilo je valjda 200-tinjak ljudi na predavanju i dosta njih krece sa AT-om!
traje 5 tjedana, po 2X tjedno u popodnevnim ili vecernjim satima i cijena je 2200kn!!
Ne znam ima li tečaja u Rijeci, no znam da postoje ubrzani početni tečajevi (5 dana vrlo intenzivnog programa), specijalno namijenjeni ljudima izvan Zagreba (ljudi iz zagreba i okolice se mogu prijaviti tek ako ostane mjesta).Citiraj:
japanka prvotno napisa
Ne znam postoje li već planirani termini za takve tečajeve.
jedan ovakav ce biti u svibnju i koliko sam shvatila, vec sad se moze prijaviti za njega!!Citiraj:
tatek prvotno napisa
Propustila sam uvodno predavanje o AT, a htjela bih ici na tecaj.
Da li se mogu samo pojaviti u ponedjeljak 6.10.u jednoj od grupa (16 ili 19) ili se moram najaviti prije telefonom? Hvala na odgovoru.
Možeš se samo pojaviti, iako je šteta što nisi bila na uvodnom, koje sveobuhvatno prezentira to što će se raditi.Citiraj:
Arjanna prvotno napisa
ja bi te savjetovala da ipak nazoves prije, jer se jadranka nesto prijetila da na tecaj nece pustit one koji nisu bili na uvodnom predavanju!Citiraj:
Arjanna prvotno napisa
Postovi koji su krsili autorska prava su obrisani.
Bacio sam oko na knjigu (Hahnemann: Autogeni trening) i mogu reći da je knjiga generalno OK, iako ona daje u stvari samo jedan vrlo općeniti pogled na tu temu i ne može ni u kojem slučaju zamijeniti dobar tečaj, niti što se tiče samog učenja izvođenja vježbi niti što se tiče njihove primjene na poboljšanje zdravlja, životnih okolnosti itd.
Negdje gore sam već jednom iznio uspredbu koju i sad ponavljam: učenje AT-a iz knjige nije nimalo drugačije nego recimo učenje tenisa iz knjige - dok se ne ostavi knjiga i ne uzme reket u ruke i ode na prvi sat sa učiteljem tenisa dotle nema govora o pravom poznavanju materije. Čovjek može, naravno, i samouko napucavati lopticu, no s time sigurno neće osvojiti niti prvenstvo svoga kvarta (odnosno, relacija na AT: vjerojatno neće postići rezultate koje želi postići ili će ih možda u nekoj mjeri i postići, ali puno teže)
pa knjiga nije ni zamisljena da bude zamjena za AT, to autor vise puta naglasava.
Ja smatram da je knjiga vise kao prirucnik uz tecaj AT.
Jest, istina, ovo samo napominjem za one koji ju nisu čitali.Citiraj:
xanax prvotno napisa