Nasla sam link: http://www.ljekarna-bjelovar.hr/pitanja.php?ID=4926
Pise da je to ista stvar.
Printable View
Nasla sam link: http://www.ljekarna-bjelovar.hr/pitanja.php?ID=4926
Pise da je to ista stvar.
Ja imam kod kuće i gorku i slatkastu, ali ostajem pri slatkastoj, jer nisam nikad imala cin* ni išta slično, a jedino ju pijem da zatrudnim.
Još ću sad probati vitex i gospin plašt.
Samo ne znam smijem li to sve kombinirati???
Negdje sam pročitala da je u Kanadi žena umrla od previše kamilice :shock: , jako razrjeđuje krv, a ona je (srčani bolesnik) usput pila i lijekove za razrjeđivanje krvi. To su ekstremi, ali opet (hm) s tim travama se nije za igrati :/
Rene2, gdje si kupila gospin plast? Jel ga ima u biljnim apotekama?
Ja ga kupila u najobičnijoj ljekarni u Našicama, proizvodi ga Suban, pod imenom Vrkuta(narodski naziv) latinski je Alchemillae herba.(12kn)
Thx :love:
HECURE, JA SAM NOVA OVDJE, CULA SAM TAKOĐER SASVIM SLUCAJNO DA JE MACINA TRAVA DOBRA ZA OVE STVARI...PA VRIJEDI POKUSATI 8)
Curke,ja sam ovaj ciklus poceka piti macinu travu-nepeta cataria.citala sam prije na forumu da je ova vrsta naj i da ju je tesko naci,a ja pukom srecom naletila na nju.pise da se pije 250ml dnevno,a i nije tako grka
da li je normalno da me bockaju jajnici dok to pijem?
pozdrav svima, konačno sam i ja našla post o toj travi, odlučila sam je i ja kupiti (konačno nešto jeftino u cijeloj ovoj priči) i pokušati, ali me zanima da li se smije piti ako sam na stimuliranoj oplodnji, mislim da ne bi bio negativni efekt na sve ove hormone koje uzimam, tj. da li je netko od cura popričao s svojim doktorom o tome....da se ne zeznemo...pusa svima budućim mamama...i da se skoro upoznamo u rodilištu, pusa :D
Drage curke, ja prvi puta ovdje i ispričavam se ak će biti nekih pogrešaka. Ovako ja pokušavam već 8 mjeseci trudnoću, u međuvremenu sam bila na konizaciji, jako loš papa test sve to riješila eto me opet u zamahu da konačno dođe do moje prve trudnoće međutim ništa. Zaintrigirala me vaša diskusija i evo skupila hrabrosti da se i ja uključim. Naime, puno čitajući o neplodnosti, začeću itd, došla sam do hrpu podataka i sada sam više nego zbunjena. Evo nešto kao marulja da je izvrsna, kao i vrkuta, međutim pčelinji propolis da je lijek 21 stoljeća što se tiće neplodnosti. Eto ja sada počela prvi mjesec piti čaj od marulje 3 puta po 2 dcl uz to pijem vrkutu isto tako 3x2 dcl i sada sam razmišljala u to ubaciti kapi od pčelinjeg propolisa. Molim pomoć šta vi mislite o toj kombinaciji i sorry na tako opširnom tekstu. :(
Draženka, prvo da ti poželim dobrodošlicu!
Ja se nebih igrala sa svom tom kombinatorikom oko ljekovitih trava, čajeva i pripravaka, jer može imati više štete nego koristi. Trebalo bi se posavjetovati s nekim dobrim travarom o kombinaciji ovih čajeva, jer oni kao i lijekovi mogu imati različita djelovanja, a pogotovo stoga što si i u postupku, pa dobivaš dodatne hormone.
Želim ti što prije da dobiješ bebicu :love:
Ja pijem Marulju i Vrkutu. Pola dana jedno pola drugo. I bas sam na ovom forumu procitala da je jedna buduca mama tako pila.
Vjerojatno razmisljamo na nacin da cemo prije zatrudnjet ako pijemo sve istodobno :/
Postoje i ajurvedske trave u slične svrhe. Šatavari (u prijevodu: sto muževa) jačaju žensku, a ašvagandha (prijevod nije zgodan) mušku spolnu moć. Jučer sam ih skužio u Bio-Rama dućanu u Zagrebu ;)
Hm... zao mi je sto cu mozda unijeti zabunu, ali macina trava za ove nase stvari je NEPETA CATARIA, blagog okusa. I ta druga, gorka (sad sam zaboravila latinski) je dobra za ove probleme, ali ovdje u BiH kada vas neka stara zena pita: Pijes li, sine, macinu travu? - to podrazumijeva NEPETU.
Gdje god na pijaci ili u apoteci trazite macinu travu za zenske probleme, dat ce vam NEPETU. Ovdje nama tih dilema.
Malo sam zaboravila, nekad prije 2 godine, na PO smo razgalbale o istom, ne znam da li su ti topici sacuvani. Znala sam tacno za sta je koja, ali eto zaboravila sam.
Ja sam, takoder popila cijelu livadu, samo bi mi uredila ovulaciju i ciklus, ali ne i dala +. Pila sam i tu gorku (jel marubii) kratko doduse. I ja sam se okanila tog biznisa.
Naravno da znam da je mnogima pomogla, no kod mene ne pali.
Sretno svim mačkama!
Ja jučer na placi ugledam vrećicu na kojoj piše macina trava. Gledam, gledam...jer je prozirna pa se vidi kako izgleda i čudim se. Ima neke plavo-ljubičaste cvjetove i čupkava je. Bakica govori: Je, je, to je za žene koje imaju problema...., a ja je ništa i ne pitam. Pa šta mi na čelu piše? :?
No, ja sam se čudila jer ona koju sam pila prije nije niti nalik na ovo. Ona od MB travara je kao neko izmrvljeno drvo.
Kupih ja sad ovu. A da mi je 100 upitnika iznad glave, jeste!!!
Magda ima pravo. Za ove naše probleme je NEPETA CATARIA. O tom se jednom raspravljalo ali ja sam tad još bila u fazi promatrača na forumu.
Moja macina uopće nije gorka, dobila sam je od kolegice koja je ima posađenu u vrtu, pravi žbun. Ja od nje uzela za posaditi i posijati sjeme i niklo i primilo se, jučer sam obavila prvu berbu, u cvatu je, a kaže ona da je treba brat dok cvate, tako da u kupovnoj isto mora biti cvijeta i stabljike i lišća, obrati pažnju (na posljednju stvar :* ), u ovoj sa tržnice sam također skužila da ima i cvijet i list i stabljiku. Ja je trošim svježu, a višak sušim za zimu iako se potajno nadam da ju do zime neću trebati.
Ah da, meni cura nije dala sjeme, nego mi je dala vrećicu osušene macine i rekla kako sjemenke obično padnu na dno, neka ih skupim i dobro polijevam, i eto sad u vrtu imam macinu travu, pokušajte u posudi na balkonu, dekorativna je i fino miriše.
BTW uz marulju pijem i vitex i vrkutu, ne baš redovito (osim vitexa), ova dva čaja kombiniram, a vitex ujutro natašte. Od tada imam prva dva ciklusa u životu za redom 28 dana, prije toga mi se dogodilo jednom u 2 godine da mi ciklus traje školskih 28, obično je 3-7 dana dulji. U rujnu idem kod svoje gin, pa ću prekontrolirati stanje PCOS, pišemo se do tada naravno :love:
Ja sam isto kupila od Subana a piše da je namjena-za poboljšanje teka :lol: !!!!Pa ja moram smršaviti barem 30 kg a ne treba mi poboljšan tek??!!!
Valjda sam kupila dobar,jedan jedini od Subana.Nisam još skuhala...budem!
Cure moje pa ja vam šaljem krive informacije, tek sam sad to primijetila sorry :/
Pa ja cijelo vrijeme imam tu nepetu catariu, sad sam googlala da vidim kako to izgleda i to meni raste u vrtu i pijem već 2 mjeseca, a ona marubium vulgare jaaaako slično izgleda.Citiraj:
Za ove naše probleme je NEPETA CATARIA
Evo linka, kažu da to raste u prirodi, pa ako je negdje ugledate slobodno naberite spada u grupu metvica.
http://www.holoweb.com/cannon/catnip.htm
Imam ja i ovu gorku marubium-marulju, ali ne volim je piti.
Ajde vi koje pijete vrkutu i macinu travu od prije par mjeseci da čujemo imali kakvih rezultata????????? :*
Pozdrav..
Imam pitanje sto se tiče macine trave a vidim da vas je dosta to koristilo čula sam da se ona nesmije piti za vrijeme mjesečnice jer navodno moze doći do odljeva pa me zanima da li je to ono rekla kazala ili je istina dokt. kad sam rekla za to reko mi je da se netrujem tim glupostima i nista mi nije znao reći.. :cry:
Cure, moze li mi neko definitivno reci kako se pije macina trava? Ja sam nabavila neku MARRUBII HERBA (OCAJNICA), i ne znam da li da je pijem samo tokom prve faze ciklusa, ili samo za vrijeme plodnih dana, ili cak cijeli ciklus? Tamo pise da je za probavne smetnje i sa se pije 2-3 case dnevno. Pila sam je jedan ciklus (tokom prve faze), pa otisla na odmor (i napravila pauzu), pa sad nisam sigurna da li sam radila kako treba. Uz to nisam se odricala kafe (u normalnim kolicinama), ni ostalih napitaka (prirodnih sokova). Malo sam zbunjena...Je li to prava biljcica (strasno je gorka) i koristim li je na pravi nacin?
Hvala unaprijed..................
Sretno svima!!!
Ima rezultata, ali ne ono što misliš. Kako je MM na privremenom radu u njemačkoj već 2,5 mjeseca ni ne može biti rezultata. Rezultat je to da više nemam PMS, da mi je ovulacija došla sa 24DC na 16DC, da sam imala dva uzastopna ciklusa od 28 dana, nakon godina neredovitih od 30 do 35 dana.
Eto, to sve nakon 2,5 mjeseca vitexa, macine trave i vrkute (koju sam najmanje od svega trošila).
Ja pijem onu macinu što nije gorka Nepeta Cataria, već sam pisala o njoj, i najčešće pijem od svježe ubrane. Sad sušim za zimu (iako se nadam da mi neće trebati jer se MM vraća 14.9.)
Rene, sve mi je to jasno... Ali da li čajeve piješ tokom cijelog ciklusa, ili samo do M, ili samo kad imaš M ne a onad opret poslije nastaviš ili KAKO? I da li se smije to troje uzimati u isto vrijeme(sve tri vrste tokom istog perioda)? I konačno pitanje, kako ih točno tokom dana piješ? Sorry malo "cjepidlačim" ali to je iz razloga što svi pišu drugačije, pa pokušavam skužiti koji je pravi načim uzimanja tih femoznih čajeva!
Hvala...
Pijem svo troje istodobno. Ujutro natašte vitex. Onda popijem kavu, doručkujem i skuham oko litru macine i to pijuckam kad god sam žedna i kad se sjetim. Ono prođem pokraj čajnika pa si ulijem pola šalice i tako. Navečer si posebno skuham jednu šalicu vrkute( ako se sjetim ) i to pocugam polako i natenane. A onda par dana zaboravim ili nemam vremena, jedino vitex ne zaboravim jer mi stoji pokraj instant kave, tako da dok se grije voda ja mrknem tu jednu kapsulu i onda dalje nastavim.
Ne znam kako ću od ponedjeljka kad počnem raditi, glupo mi je nositi bočice i termosice s macinom. Morat ću piti smjenski (kad sam doma).
Nemam nikakvih zločestih nuspojava, jedino mi je od macine urin jaaaako žut. Baš je specifično drugačiji u vrijeme kad je pijem. To sam skužila kad sam se vratila s mora, jer tamo nisam trošila ništa od navedenoga, pa kad sam popila prvu šalicu, šokiralo me. :?
Ha! Evo teme za mene! (nažalost)
Tamo sam na Što veli proroda postavila pitanje na koje nitko ne odgovara, ali sam izgleda ovdje našla odgovore.
Cijeli život imam problema sa ciklusima, a kad sam se udala, 5 smo godina čekali danm se rodi Kika.
Ali mi bi jooooš kikača tako rado. Ako Bog da. A ja bih učinila sve što je u mojoj (našoj) moći.
Idem danas u Geu (Domjanićeva), valjda i tamo imaju te trave, ali izgleda da moram čekati 1dc. Sad sam u onom neizvjesnom dijelu (premda bi zdrava žena rekla da joj kasni tjedan dana).
Meni ciklus ponekad zahiri i do 12 tjedana :/
Cure, javljajte se s rezultatima.
Curke,
jučer sam kupila Marulju i Vrkutu od Subana. Jel to to? Valda jest.
A sad pitanje: ako se ne smiju konzumirati u trudnoći (jel to uopće točno) onda se ne smiju piti ni u drugom dijelu ciklusa (doduše ja ne znam kad mi je to, al otprilike...)
Jel tako? Ima li tko takav savjet? Vidim da su neke od vas pile stalno (cijeli ciklus). Jesam u pravu?
Hvala i pusa svima!
Sve mi više raste nada (čitajući vaša iskustva) da naša Kika neće ostati jedinica :-)
ma sad sam totalno zbunjena!?
mislim da se moja macina trava zove marubii herba, i sad više ne znam jel pijem pravi ili krivi čaj :?
u svakom slučaju, pila sam 1 mjesec tu macinu travu i stvarno sam primijetila neke promjene, užasno su me boljele bradavice tjedan dana prije M, ali su prestale (dobila sam jučer, nažalost), doslovno umirem od menstrualnih bolova (jučer sam mislila da sam gotova), a i puno jače krvarim. Inače me nikad prije nisu boljele bradavice, trbuh me bolio zanemarivo, a krvarila sam stvarno, ali stvarno slabo. Nadam se da sam pokrenula neki "zahrđali" kotačić u svom tijelu.. Možda već slijedeći mjesec vidim na testiću svoju najveću želju... :roll:
Brzi help needed!
I a imam pitanje! Počela sam piti prije 3 dana Macinu (mairubi herba) od Subana i pazite sad! Jućer primjetila "potoke" bijele sluzi - i odmah se bacili na posao (iako ne vjerujem da je promjena nastala od samo tri dana!?!) Anyway do sada nisam imala baš nikakve znakove O, pa čak ni na LH testićima, pa čim sam vidjela promjene, pa smo se bacili na posao!. E sad, iako bi to bilo stvarno čudo, pitanje moje je sljedeće: ako kojim slučajem to je bila moja duuugo očekivana O, i ako se slučajno "nešto primilo", da li je pametno ili ne nastaviti sa macinom??? Skuhala sam čaj, i tog se sjetila, i sad gledam u šalicu, i mililim da ili ne? A u biti mi ga se baš pije...
Da li se marulja SMIJE piti u slučaju trudnoće (iako mislim da sam ja daleko od toga). Bojim se da se meni čuda ne događaju, i da ja ipak nisam TAKVA sretnica... Ali tek toliko da znam.
Za Isabel ali i sve ostale:
pisala sam u Suban i dobila ove odgovore, od osobe na ovoj adresi:
Marjeta Jaklenec-Šoić [marjeta@suban.hr]
pitanje
Molim Vas još za jedan odgovor:
ovo 3-4 puta po jednu šalicu, misli se dnevno?
I koliko dugo? Stalno ili napraviti neku pauzu i kada?
Nakon ovulacije, ako postoji sumnja na trudnoću, smije li se piti
(zapravo pitam upravo zato jer ne znam kad mi je ovulacija).
odgovor
3-4 šalice tokom dana, čaj treba piti kroz 3 mjeseca neprekidno, neovisno o ovulaciji
zatim napraviti pauzu mjesec dana; nakon toga možete ponoviti.
Vrkuta, marulja i neven mogu se piti i u trudnoći.
ljepi pozdrav
Molim Vas još za jedan odgovor:
ovo 3-4 puta po jednu šalicu, misli se dnevno?
I koliko dugo? Stalno ili napraviti neku pauzu i kada?
Nakon ovulacije, ako postoji sumnja na trudnoću, smije li se piti
(zapravo pitam upravo zato jer ne znam kad mi je ovulacija).
Curke, javite se Isabeli, i mene silno zanima jel ovo ovako, jer sam čitala na postovima da su neke čekale 1.dc (čekam ga i ja, inače bih odmah počela piti).
E super! hvala ti puno na odgovoru! Spasila si me! Ja mislim da Subanovci ipak nekaj znaju o tim travama, tako da ću bez obzira nastaviti piti svoju macinu! nadam se da je tako kako oni kažu! Dok pišem ovo, pijem guc po guc svoj sad već hladni čajić, u nadi da će pomoći :saint: da dođe k meni!
:heart:
Dobila odgovor na pitanje Pto piti za regulaciju ciklusa/povećanje plodnosti!
"Za regulaciju ciklusa možete piti marulju i vrkutu te još preporučam dodati i neven cvijet - pomiješajte u istom omjeru u čajnu mješavinu.
Litru čaja pijte svaki dan kroz 3 mjeseca , zatim napravite pauzu kroz mjesec dana.
Čaj pripremite tako da na 1 litru kpuće vode stavite 2 jušne žlice čajne mješavine, ostavite da odstoji pklopljeno 15 min i procijedite"
Ja ću do danas! Javim vam rezultate! :heart:
Jel to gorka marulja (marubii herba) ili slatka (nepeta)?
Odgovorila mi je doktorica iz Subana, a obzirom da oni imaju jednu jedinu maciju travu-marulju (marubii herba), i nikada nisu ni imali ništa osim te, pretpostavljam da ona misli na MARULJU - gorku! Pa sad ti znam - obzrom da sam ja posvuda nalazila samo na marubii herbu, nisam ni imala drugog izbora nego kupiti tu i uzdati se na gorki čaj. Nadam se da sam pomogla!
Pusika :love:
Ovo je i meni rekla prijateljica koja mi je dala ovu moju macinu travu.Citiraj:
Subanova travarica prvotno napisa
Curke, čajopijke!
Ajmo još jednom provjeriti: smije li se piti čajna mješavina? Dakle, marulja, vrkuta i neven skve skupa?
Meni je dosta čekanja 1.dc, napravit ću si danas kad se vratim doma taj čč (čarobni čaj) pa da vidimo.
Već mi je 45. dc i dosta mi je čekanja. Gdje ste vi s ciklusom?
Ja sam si ga upravo skuhala bez obzira na ciklus, i počinjem piti mješavinu! Subanovka dr. kaže da preporuča ovu mješavinu - onda se valjda smije/čak je preporučljivo. Možda je stvarno ČČ pa nas uskoro iznenadi malim željenim anđelićima :D! Meni je ciklus koma. M(spotting) od 03.08. i nije stala 27 dana. Nakon 7 dana suhog perioda, i trećeg dana pijenja macine primjetih obilnu bijelu staklastu sluz i odmah je "iskoristili", a nakon toga opet suho. I sad ti reci!!! Moj ciklus je enigma! Tko bi to objasnio?!? Čekam da mi se doktoresa vrati s g.o. pa trkom k njoj! :love:
Ako netko pita ja oČAJavam već tri mjeseca, rezultata ima, samo nema :saint: .
Već mi je dosta i :sick: i :coffee: , ja bih sad malo :preskaceuze: i :love2:
E, curke moje, oČAJnice, bar je super da imamo ovu temu, pa možemo oČAJavati skupa :) ali i javiti radosne vijesti i plusiće kad se dese (eh, jedva čekam)
Rene2 gdje si kupila kapsule VITEX-a? To ću isto nabaviti čim prije, i onda sve skupa u sebe.
Evo, meni je valjda 45.dc a ova sluz koju spominjete, ja ju nisam vidjela već mjesecima :(
Kiku smo čekali punih 5 godina. Ciklusi NIKAD uredni, nekih godina po ljeti mi kasni i 3 mjeseca. A nakon poroda, ništa bolje.
Zna li netko, mogu li ove čajeve piti za vrijeme homeopatskog tretmana (trenuno ne pijem ništa, kao 2 mjeseca prije pregleda prestaneš piti).
svima pusa i puuuuno plusa :D