jednom sam zaboravila da ubacim tabletu u sudjericu, ispalo super oprano. znaci samo vrela voda.
Printable View
jednom sam zaboravila da ubacim tabletu u sudjericu, ispalo super oprano. znaci samo vrela voda.
Nemojte se zezati sa suđericama, osim ako imate destiliranu vodu za njih. Naime, vidjela sam kako suđerica izgleda iznutra - ima kolone ionskog izmjenjivača, koji se za čas zakori u kamenac ako se ne stavlja ona sol za pranje. Vjerojatno i deterđent ima neku ulogu.
Alternativa deterđentima za suđericu je pranje suđa u sudoperu. Tu se možeš izživljavati s eko alternativama. Osnovna je da s deterđentom pereš samo ono što je masno, znači ne treba za lonce od kuhanja tijesta, povrća i sl, šalice i čaše u kojima nije bila kava i mlijeko, i sl.
koja je alternativa Calgonu za ves masinu? soda bikarbona? koliko po jednom pranju?
Zna li netko što je calgon po sastavu?
bojim se da ni ova ulja sto kupujemo u dm-u ili slicnim trgovinama nisu 100% prava ulja. prava etericna ulja su puno skuplja i necete ih naci samo tako lako.Citiraj:
Metvica prvotno napisa
iako ovo od cajevca (pakiranje dm-ovo) bi moglo biti pravo buduci da se nalazi na odjelu s kozmetikom.
hocu reci, ne kuzim kako perete ves s tim uljima ako nisu prirodna?
Pa imas u dm-u dvi vrste ulja: etericna i parfemirana. Ne znam kako da prevedem, kod nas se zovu parfumöl. Ta parfemirana ulja stoje odmah kod etericnih i imaju plave cepice, u njih se dodaju sinteticki mirisi. Ova etericna ulja mislim da su ok. U dm-u se ni ne mogu kupiti skupa etericna ulja tipa jasminovo, ruzino itd. Ali ova uobicajena ko lavandino, narancino itd. mislim da su njima cijene tu negdje, i u dm-u i u ostalim ducanima.
a da li su ona ulja koja se prodaju u Aromatici prava? tam se mogu kupiti i u rinfuzi pa ispadne jeftinije....
ocat, onaj najobičniji kaj se kupi u ducanu? ili može i vinski? ili mora biti domaći jabucni? :?
Ova ulja iz DMa su ili eterična ili mirisna. Slova na etiketi eteričnih ulja su zelene boje, na mirisnim crvene.
tako je, kod nas su u dm-u ili s zelenim slovima (etericna) ili s crvenim (mirisna) ulja.
nema plavih cepova, mozda je drugacije pakiranje kod vas Zorana?
Ne znam, moze biti. :? Znam samo da su odijeljena jedna od drugih, ali su poslagani jedni pored drugih.
Samo staviš u pretinac za omekšivač?Citiraj:
Vishnja prvotno napisa
da bude na jednom mjestu evo da ovdje stavim jedan recept za odrzavanje cistoce kuhinje i spuzvica koje se u njoj koriste te dolje link za alternativni i environment-friendly pranje rublja:
Citiraj:
Metvica prvotno napisa
i ovdje o indijskim orascicima za pranje rublja,nabavci i iskustvima:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=22701
Citiraj:
Metvica prvotno napisa
Metvice, možeš li nabrojati od čega je moguće eterično ulje, a od čega ne. Voljela bih isprobati varijantu sa octom i uljem umjesto omekšivača.
Ima netko možda kakav prijedlog za eko pranje bočica od mlijeka?
Užasno me smeta kad čista bočica još smrdi po detergentu a imam osjećaj da se taj smrad ne može nikako isprati iz plastike.
Pokušala sam i popiti malo vode iz takve oprane bočice pa mi se čini da i u ukusu osjećam detergent :P .
da li bi mogla ovo urterkramovo protiv komaraca koristiti kada ćemo imati malu bebu?Citiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
I smijem li uopće išta koristiti od tih sredstava?
MJ, jel ti onda za platnene upotrebljavaš Urtekram, Frosch ili DM?
iskuhaš ih u vodi u koju se doda malo octaCitiraj:
melanija prvotno napisa
cure iz austrije, zorana....
ovako, ja i inače za većinu stvari koristim ocat ili prerežem limun pa izribam sudoper i pipe (probajte s limunom, pipe se sjaje kao da su tek kupljene!!), upravo obavila dekontaminaciju kupaone i kuhinje s octom,....
ovako, kupili smo kuću, a kako je bivša vlasnica bila arhivar, našla sam kutiju od tri kile denk mit praška. Kćer joj je donosila svega i svačega iz Njemačke.
nigdje ne piše rok trajanja? htjela bih to upotrijebiti, ali se ne bih zezala, mislim da prašak ipak mora imati rok trajanja, na kutiji od faxa, bonuxa, itd. piše, ali ovdje nema ničega
da li to znači da može dugo trajati, ako je biorazgradiv i ekološki, pa da li da ja perem sa tim, ili da hitim u smeće ?
larao1, to za komarce je mješavina eteričnih ulja za aroma-lampu i normalno se može koristiti i u prostoriji gdje je beba.
branka, svaštarim ;) .
trenutno imam frosch, urtekram i oraščiće :mrgreen:.
Ja sam sad gledala na mom dm prasku, isto ne pise. Nemam pojma, ako ne mislis da je bas jako star, mislim da je ok za koristenje.
Dada, ako se skrutnuo znači da je u njega ušla vlaga i nije bitno jeli star 1 ili 5 godina, bolje ga baci. Ako je sipak mislim da ga možeš slobodno koristiti.
Gdje ste kupili ulje čajevca?
Ja doma imam lavandu i znam da je 100 % prirodna (sa Hvara)- za drugo sam u najmanju ruku zbunjena
Cajevac, provjereno ok, ima Aromatica i Aromara, a mozda i Saxa.
mozes li reci sto jos koristis za ciscenje i sto sve cistis s tim octom, limunom i ostalim?Citiraj:
Dada prvotno napisa
meni bas treba neko jace sredstvo za ciscenje kade...nije mi dovoljno dobro ovo sto sam dosad probala. arf i slicno. trebala bi kupiti nesto zesce jos, ali radije ne bih...tako da ako neko ima neko alternativno rjesenje.
Probaj izribati sodom bikarbonom ili pastom od sode i soli - nece otici bez malo truda oko trljanja (ako su zesce mrlje ili naslage), ali ako cisti pecnicu, hoce i kadu. ;)
Ima li neko ekološku/iju varijantu tableta za pranje posuđa?
Nekako se, svaki put kad otvaram tablete stresem kad vidim onaj križ i sve sumnjam da se to 100% ispere.
I nemojte mi sad pliz reći da perem na ruke, jer to najviše i radim, a ušteda vremena koju bi mi mašina omogućila bi bila dobrodošla!
ok, ali koliko stavis sode, koliko hoces ili neka odredjena kolicina?Citiraj:
BusyBee prvotno napisa
a ta pasta od sode, gdje to mogu kupiti? namam pojma :oops:
Vidim da se puno koristi ocat i to alkoholni...e sad:
Za pranje veša: da li se koristi onaj alkoholni ocat koji se kupi u trgovini i da li se sve odjednom stavi u mašinu? Znači kada detrđent, pa odmah i ocat ili moram čekati ispiranje? Jer ako je tako, ja ne stavljam ni omekšivač radi toga što ga moram stavljati na ispiranju.
zavisi kakvu mašinu imaš
ja u moju prastaru mećem tek kad joj je na programu omekšivač jer nema posebnu posudicu za njega, znači moram više puta navratiti do nje i provjeriti kad ću uliti ocat
a u noviju stavim u posudicu za omekšivač odmah na početku i to je to
da, ide obični alkoholni ocat iz dućana
Eterična ulja.. netko je pitao od čega se sve mogu raditi et. ulja. Fora je u tome da većina biljaka sadrže eterična ulja, ali neka u jaako malim količinama (neka ih ni nemaju). Pa npr iz voća se ne uzima et ulje (pa ako vidite bočicu sa natpisom voća - to je samo parfimirana voda), dok npr ruža ima vrlo vrijedno et ulje, ali u malim količinama, tako da je et ulje ruže (kao i jasmina) baš jako skupo. dakle, ak nađete bočicu ruže od 10 ml koja košta cca 30 kuna - to vam je plagijat, jer pravo et ulje ruže se kupi 1 ml za 200 kn..
Uglavnom, ja sam se prije par godina inteznivno družila sa Aromarom (jedno od hr poduzeća koja se bave et uljima) pa ih baš od srca preporučam. Možete pogledati tu http://www.aromara.com/
Imaju i razne radionice na kojima se priča o raznim upotrebama et ulja, prodaju na dosta mjesta u zagrebu, a imam povjerenja u kvalitetu.
Mislim da sam na Urtrekamovom deterđentu za suđe našla da se može koristiti i za perilice.No mislim da bi trebalo staviti i nešto za mekšanje vode jer je kod nas voda turbo trvda( možda sodu bik.?)
M Juanita, ova mješavima eteričnih ulja protiv komaraca koju spominješ je od PrimaVere gotova mješavina ili je ti radiš , šta sadrži i jer se može koristiti u prostoriji s djetetom od 1,5 god.?
Daklem, kupila Urtekramov univerzalni deterđent, oprala veš i zaljubila se. Ošle mrlje koje su trenutno bile na vešu, veš super miriši, a jaaako dobro se osjećam jer u odpadne vode ulijevam neš prirodno.
Još samo da ga testiram na mrljama koje Neva može proizvesti :roll:
kupila bih ga i ja ali,uvijek sam se pitala jel se isplati??jer nekako mi je preskup pa me zanima,kako djeluje kod Nevinih mrlja(ajd aqua,ispitaj pa javi)I,za koliko je pranja?
E,jel probao tko sa coca colom cistiti kamenac,wc i sl??
Iz Rijekesam, pa me zanima da li netko zna da li na ovom području negdje ima Urtrekamovih proizvoda?
Vezano za pitanje dal se isplati, boca koja košta oko 35 kn je za cca 20 pranja. Nije baš najjeftinije, ali mi se ne čini strašno. A pogotovo jer je stvarno Earth-friendly.
Upravo se jedna nevina majica namače u vodi s tim (kažu da neke mrlje treba namočiti preko noći). Iskreno, čisto sumnjam da će otići jer se radi o mrljama od kupina, koje su već par puta prošle veš mašinu. Ali ako vidim i mali napredak bit ću zadovoljna. Mrlje od čokolade su popustile..
SAmo da pitam, da li perete to sve sa vinskim octom - fuge, sudopere, pod ili sa jabučnim?
Vidim netko spominje jedan, a netko drugi.
Sve perem s alkoholnim.
Alkoholni (prozirni) ocat.
Kakav ocat, alkoholni ili jabučni, ili je to svejedno?Citiraj:
lucky day prvotno napisa