rodila sam u splitskom rodilistu, nista nisan potpisala
Printable View
rodila sam u splitskom rodilistu, nista nisan potpisala
znači od prije pune 2 god. se malo toga promijenilo, barem prema ovoj statistici
Felix, da li ste od nekih drugih bolnica dobili kakve odgovore? Mene konkretno zanima Vinogradska, ako, nedajboze, tamo zavrsim pod hitno, umjesto u privatnoj klinici.Citiraj:
Felix prvotno napisa
ja sam rodila prije 4 dana na svetom duhu i doktor mi je dao tu izjavu s popisanim zahvatima i za svakog pitao da li ga želim odbiti ili ne. čak mi je i objasnio neke nazive koje nisam razumjela. pitali su me i da li želim nešto protiv bolova te sam i dobila kad sam odgovorila potvrdno.
Sad vidim ovu temu.
Rodila sam u Petrovoj i ništa nisam potpisala :?
Ležala sam na PT2 do poroda ali niti tam nisam ništa potpisivala.
Ali su mi uredno "sve" napravili bez pitanja i objašnjenja :x
E da sam znala što sad znam :/
SD-zaprimala me doktorica iz Petrove (ekipa koja je došla na ispomoć na SD).Tutnula mi u ruke papir da potpišem. inzistirala sam da pročitam. Nije se bunila...Nisam željela potpisat, onda me pogledala ispod oka, pa me obavijestila da mogu potpisat i da mogu odbit. Ja sam rekla da želim potpisati kako odbijam svaku intervenciju osim u slučaju smrtne opasnosti po majku i/ili dijete. Ona uzdahnula. ja se slatko nasmijala. Potpisala, nadopisale smo opasku i to je to.
Na samom porodu dr, Hafner mi je objašnjavao, bez da sam ga prethodno molila, svaki put kad mi je prišao šta misli napravit i "konzultirao " se sa mnom.
Prije mjesec i po dana u Splitu nisam ništa potpisala.
Nisu mi ništa objašnjavali dok ih ja ne bi upitala što namjeravate sad, a što sad ... onda bi mi rekli ali bez pitanja za moje mišljenje. Kada sam rekla da ne bi drip (iako moram priznat dosta umjereno) samo su odignorirali moj zahtjev i prikačili ga iako sam imala sasvim dobre trudove.
Sve odgovore smo u originalu naveli na http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=136&Show=2381, tako da s obzirom da nema Vinogradske možeš pretpostaviti koji bi bio odgovor. Jako mali broj rodilišta je odgovorio, i to vjerojatno ona koja su donekle svjesna suštine značenja informiranog pristanka i namjere toga po meni diskutabilnog obrasca.Citiraj:
Mrs Happy prvotno napisa
Jer kako uopće možeš unaprijed pristati na sve, i time sam sebi oduzeti potrebu da te itko išta pita, ili s druge strane odbiti sve ne znajući što će u stvari u kojoj situaciji biti potrebno.
ponovljeni link http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=136&Show=2381
izvinite, ali ne kontam... nemojte se dati natjerati da potpišete neki bedasti papir. bjanko suglasnost???????
zbilja, što vam mogu? ne primiti vas? tretirati lošije nego što već tretiraju??
Tesko je podnositi taj bullying u jednom tako delikatnom stanju kao sto je porod.
istina, vrlo delikatno, ali kako se veli neću drip, klizmu, neću onu ludu babicu sa prošlog poroda, tako se veli i neću potpisati!
Gle meni je jedan doktor na jednom od mojih porodjaja rekao: "Kad ti dijete umre nek ti ne padne napamet da nas razvlacis po sudovima..." jer sam rekla da necu drip. I to ne njemu, nego doktorici koje je bila u smjeni. On je bio samo u prolazu... Pa je malo dobacivao...
Ako to nije zastrsivanje, onda ne znam sto je. I ako ne potpises taj famozni bjanko papir znaju biti vrlo neugodni i prijetiti i zastrasivati. I kako ce ti jedna prvorotka reagirati na takvo ponasanje? Osim sto ce joj tlak skocit?
zato edukacija, edukacija, edukacija i onda još malo edukacije.
zato nam fale besplatni tečajevi
Naravno, ali morate se i vi educirati - konkretno, o brijanju i klistiru :mrgreen:
Pa zatim jos o ergometrinu.
A posebno o tzv. aktivnom vodjenju poroda. Oooo, kako se o tome trebate educirati...
problem je u tome sto edukacijom radimo na razumnom dijelu svijesti.
a razlog zasto pokorno potpisujemo i sutimo - je strah, nemoc, osjecaj bespomocnosti - a to su stvari na osjecajnom nivou.
nazalost, samo edukacijom (razumom) ne mozes pobijediti strah (osjecaje). :/
Negdje sam već to i napisala, ali evo opet ću pod ovu temu. Nedavno sam ležala na patologiji trudnoće, obavila sam tek nekoliko pretraga. I naravno- dobila sam da potpišem bianco pristanak za sve medicinske intervenicije.
I šta sam napravila- potpisala, budala, budala... i tako 100 puta.
A šta sam potpisala nemam pojma. Možda da sestri i doktoru budem jamac za kredit? Možda!
Nisam nikoga ništa pitala (vezano za taj papir), jer nema se koga šta pitati. Pitam nešto sestru (vezano za trudnoću), a ona odgovara i odlazi, onako u koraku. Heeeej ženo, nisam gotova. Blentava sam, želim svašta znati, priča mi se o mojoj trudnoći i želim da mi neke stvari objasniš, ali.... eto- ona ode.
Pitam nešto doktora, a on mrmlja, da-ne, aha, bi, ne bi... i sad ti budi pametan. Konkretnog odgovora nema! I šta kome mogu? Ići i pitati ponovno, pa kada dođem na porod da platim danak svojih pitanja. Ma neću, nek se zzzzzzzz... preživit ću ja i to, ali drugi puta ću pametnije.
Nema veze sa temom, ali reći ću- jedini čovjek koji se je pokazao prvenstveno kao stručnjak, a onda pristojan, komunikativan, razuman, nježan, spreman pomoći je doktor Kos, poliklinika Vili. Na sva moja pitanja dobila sam i konkretne i jasne odgovore. Sve druge koje sam srela- smučkaj i proli da se ne kvare dalje.
I onda se tu po forumu navlači Podobnik. Nemam pojma koliko je stručan, to ne znam, nemam sa njim iskustva. No garantiram, dok ga se plaća da je i tretman na kontrolama i u rodilištu drugačiji. Jer ne bude li- moći će staviti ključ u bravu. Mislim da mu to nije interes. Htjedoh reći da mi je pomalo žao što neću roditi kod njega....
Marta,
Moze jedno pitanje? Sta znaci tvoj logo Paramana Doula?
1. na SD nitko me nije nista pitao da potpisem (al sam zato ja sve zivo ispitivala i nista mi nije promaklo no porod je morao biti induciran tak da nikakve vajde od toga)
2. na SD nitko me nije nista pitao da potpisem (no ja sam ovaj puta znala tocno sto zelim i sve sto nisam zeljela sam odbila - porod je bio fenomenalan i glavna primalja na SD za svaku pohvalu - svaka bi trebala biti takva!!!!)
Imamo li mi Doule u Hrvatskoj??
vidi tu, mislim da su sve doule u hr na forumu :mrgreen: :Citiraj:
Mrs Happy prvotno napisa
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=58371
Super!!!!!! :D
Hvala Meda!
You made my day!
MM je od svih knjiga koje sam mu dala da procita, uspio proci samo kroz dio jedne i najvise ga impresioniralo to sto i doula moze biti na porodu i pomoci njenu jadnome koji ne govori Hrvatski. I naravno drzati ga za ruku kad mu bude tesko. (NJEMU, ne meni!!! :lol: :lol: )
Sto bih ja bez Roda! Hvala! :heart:
hej.
može li mi netko reći postoji li negdje na internetu formular koji mogu isprintati a da na njemu piše što sve odbijam pri porodu i to odnijeti na porod? ili sama složim svoj pravilnik?
naravno-ne mislim lupati bezveze glavom u zid, sve dok neke procedure i protokoli nisu potrebni, ja ne želim da se vrše, ali naravno ukoliko dođe do komplikacija neka čine što žele.
Pogledaj ovdje:Citiraj:
~Valerijana~ prvotno napisa
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=180&Show=1631
ajoj. puno ti hvala :DCitiraj:
kahna prvotno napisa
ja sam molila da mi ne daju drip, ali su mi visokim tonom doletjele dvije medicinske sestre (btw. doktora nisam ni vidjela, ipak sam rađala noću) i izderale se da može isključivo pod uvjetom da potpišem da odbijam svaku intervenciju i na meni i bebi ukoliko dođe do bilo kakvih komplikacija. to naravno nisam pristala,a nisam imala snage za daljnje rasprave u trudovima
meni su oba poroda išla brzo i bez ikakvih komplikacija, ali ih, isključivo zbog osoblja, pamtim kao jedine velike traume u životu
Rijeka 2005.
Dali mi list i ja pokusavala citati, ali su bili veoma nestrpljivi. Pitala sam sto je to, a sestra mi je rekla da to moram potpisati kako bi me uopce primili u bolnicu :evil:
Zadar, 8mj 2008.
1. Nisu tražili da potpisem nista
2. Molila sam ih da mi ne daju drip, da me ne rezu i da mi daju da se do kraja otvorim na lopti (posjeduju 5 pilates lopti, sve su bile slobodne) - loptu mi nisu dali, nakon sat ipol su mi dali drip i izrezali me s objasnjenjem da se nema sta cekati jer dijete pati (zaparavo se njima nije dalo cekati da ja prirodno rodim)
3. Molila sam porod na stolcicu (bila sam jedina u radaoni) - naravno da ga nisam dobila, pa sam u zamjenu molila da se bar pridignem u polusjedeci polozaj - na to su se nasmijali i jos mi (valjda za kaznu vezali noge u stremenje)
4. rutinski su mi bez upozorenja i objasnjenja probili vodenjak i klistrali me
5. naljegali su mi na trbuh - to sam sprijecila jer sam makla babici ruku (bila je sokirana mojom drskoscu)
meni su za formular na kojem lijepo piše da se slažem sa svim intervencijama rekli (med. sestra) da je to pristanak na hospitalizaciju :/
Ja sam rodila u vž-u i nakon 8 sati trudova su mi dali drip, iako sam bila skroz otvorena, kao da se malac spusti... Na moje moljenje babice da mi ne da drip i da mi da nešto protiv bolova, jer su mi bolovi bili već nepodnošljivi, ona se posprdno nasmijala i zabila mi iglu u ruku i rekla: gospođo, da vi imate prave bolne trudove već bi se do sad porodili i ne bi više tu ležali :cry: ...
U tom trenu sam razmišljala o tom prokletom papiru kojeg sam potpisala i dal bi mi pomoglo da sam ga odbila potpisati... :(
Ivana 2008 i klokica jeste se žalile na postupke osoblja? Ako niste napravite to, tretman kakav ste dobile ne zaslučuje nitko, a svojom reakcijom možda ćete pomoći budućim mamama da im iskustvo poroda ne ostane u sjećanju kao nešto ružno.
[quote="ivana2008"]
3. Molila sam porod na stolcicu (bila sam jedina u radaoni) - naravno da ga nisam dobila, pa sam u zamjenu molila da se bar pridignem u polusjedeci polozaj - na to su se nasmijali i jos mi (valjda za kaznu vezali noge u stremenje) quote]
Zar se to radi u civiliziranoj Evropi u 21. stoljecu?????????????
Gdje je bio tvoj muz/partner za to vrijeme?
P.S.Cula sam jednu dobru foru neki dan, ako vas gnjave u radjaoni ili predradjaoni ili vas pak ignoriraju kad ih trebate, zovite hitnu pomoc!!!!
Nisam se žalila, nisam imala volje za ništa. porod mi je ostao u jako lošem sjećanju a i boravak poslije u bolnici. :( Pogotovo nakon što sam u groznim bolovima i sa suzama 2 dana nakon poroda (maleni prvi dan nije bio sa mnom) pozvala sestru (neka starija, crvena), da mi pomogne maloga namjestiti na cicu a ona je živčano prokomentirala: "gospođo, vi ste sada mama pa bi mogli neke stvari već sami znati " :? . Znam da sam malo offtopic, al slabo mi dođe kad se sjetim svog poroda u vž-u nakon što sam pročitala sve krasne priče na ovom forumu... samo sam čekala dan kada ću otići domaCitiraj:
Frida prvotno napisa
poslije carskog (sa spinalnom pa sam bila prisebna)ležala sam na intenzivnoj i na svoje oči gledala kako prisiljavaju ženu da se potpiše. naime žena je već obavila carski, bilo je komplikacija, a sestra joj je zaboravila dati na potpis prije operacije. jadna nije mogla sebi doći poslije opće anestezije, oči su joj kolutale na sve strane, a oni joj guraju u ruku kemijsku i stavljaju joj papir ispred očiju. naravno bez iakkvih objašnjenja jer žena ni ne može shvatiti što žele.
uspjela se nekako potpisati, onda su oni to gledali jedno vrijeme i pitali se da li će proći pod potpis....kada su ustanovili da neće (jadnica već zaspala) krenuli ju opet buditi i gurati joj kemijsku u ruku.
dijete joj je tokom carskog ostalo bez kisika
rodila na SD - nešto jesam potpisala, ali (sram me priznati) nemam pojma što je. U silnoj strci i ludnici nisam niti čitala