Ne kužim kak to nisu za vježbanje doma,ako imate jednom do dva puta kod logopeda,trebalo bi i između nešto vježbati.
Printable View
Ne kužim kak to nisu za vježbanje doma,ako imate jednom do dva puta kod logopeda,trebalo bi i između nešto vježbati.
Moj je bio kod državnog jednom tjedno R je rješio za čas,ali je morao vježbati dan u noć.
I meni je to logicno al eto :/
Sirius koliko ste dugo isli ako se sjecas?
Sve ovisi i o djetetu. Mi isto dobili vjezbe za doma,ali je rekla logopedica da ne pretjerujemo. 10-15min na dan, i oni nam pokazali sto i kako
Malcu za R trebalo godinu dana, znaci sa 7 sredio.
Mala krenula ranije i s jednom posjetom u 2 tj za par mjeseci dobila L. Sad idemo na R
Jelena.o vjerojatno si primjetila na forumu da ste vi jedni od rijetkih koji su tako brzo rijesili r. Ocito je dijete ipak imalo ispravno barem L prije toga i bilo nadomak toga da i samo usvoji, pa je mozda to lazna nada drugima da ce to brzo rijesit kao vi koji ste rijetki. I ja sam te citala dok smo isli logopedu :-) pa se razocarala, dok nisam procitala iskustva drugih.
U prosjeku za usvojit L i R zapravo treba jedna skolska god npr od listopada do travnja/svibnja, to je neki prosjek.
Giuseppe, logopedica je u pravu. Vi jednoatavno ne mozete znati potpuno ispravno pokazivati kao ona koja je strucna osoba. Cak mozete dijete unazadit.
Jedina je kvaka jeste li isli minimalno 2x tjedno jer 1x tj je potpuno nedostatno i zna bit jako frustrirajuce za dijete jer se to sve razvuce a nema napretka.
Za slova s kvacicama bi se i moglo al za R ja se ne bih usudila.
Starije dijete je islo za L i R,a mladje za slova s kvacicama. Oboma je trebalo tih cca 7 mj da usvoje.
Mi smo i isli dva puta tjedno. Od prosle godine listopada do kraja lipnja. Nastavljamo sad opet naravno.
Jao, mene je Suvag-ova odlična logopedica pozvala na red da ne tlačim dijete i ne forsiram vježbanje izgovora doma, jer se pretjeranim vježbanjem ne postiže puno, a dijete stječe otpor. Rekla je samo da mu trebamo obratiti pažnju ako čujemo u govoru da se vraća na staro i to treba raditi stalno, ali nenametljivo - ponoviti za njim ispravno.
Druga je stvar s finom motorikom - tu treba vježbati i raditi na tome i između odlazaka logopedu, a pogotovo je potrebno ljeti održavati vještine.
Svako dijete je drugačije, pa je pametno s logopedom porazgovarati o tome što treba/ne treba raditi kod kuće između odlazaka logopedu.
Giuseppe u tom razdoblju je zaista već ostvaren fond sati unutar kojeg je dijete trebalo savladati.
Nisam povezala, koliko je staro dijete?
Ja bih na tvom mjestu promijenila logopedicu kao sto tebi intuicija govori.
Imam ti preporuku za privat.logopeda samo ne znam jel vam to blizu.
Naša logopedica radi u neposrednoj blizini centra Point u Prečkom.
Ono sto me muci je ici negdje privatno i cekati Suvag pregled u prosincu pa nastaviti kod njih ili u nekom od podrucnih ureda s vjezbicama,
ili pokusati u nekoj drugoj bolnici naruciti se ranije na pregled… ?
Suvag ne priznaje nicije nalaze osim svojih..
A nisam sigurna ni da li mijenjam ovu privatno ili da ostanem i nadam se boljem napretku ovu jesen…
Suvag se dugo čeka. Nas su stavili na listu i nikad zvali, a meni se nije dalo provjeriti što je s time.
Tako da sam za privatno dok ne vidiš što ti Suvag kaže
A jesi li ti zvala njih? Ako ih ne pitaš, oni misle da si našla drugo rješenje. Ljudi su komotni, misle da se sustav vrti oko njih. Ne treba Suvag tebe, ti trebaš njih.
Najbolje je svratiti NA NOGE u radno vrijeme prijemnog ureda i to više puta. Drugi način je da tvoj pedijatar nazove, to obično ima drugačiju težinu, pogotovo ako je u pitanju samo korekcija izgovora (njihova osnovna svrha je rehabilitacija gluhih, a ovo rade dodatno). Potrebe su veće od njihovih kapaciteta. Ako ih ne podbadaš, ništa od toga. Vjeruj mi, govorim iz višedesetljetnog iskustva, aliii ni jedna druga institucija nije tako dobra.
Nisam jer smo našli dobru privatnicu i nisam imala volje ponovno ići tamo.
Plus od naše 2 logopedice jedne već par godina nema koliko znam, pa je ionako kaos.
Znam da sam trebala biti dosadna, ali nisam morala - samo me zanimalo hoće li se ikad oni javiti
Pa ako si našla drugo rješenje - tim bolje. Oslobodila si mjesto nekima koji su ih više trebali, kao što su bili moji sinovi i brojna druga djeca sa kombiniranim poteškoćama. Moj stariji je imao zastoj u razvoju neurološkog sustava, a posljedično kašnjenje govornog razvoja + lošu motoriku i dislaliju - proveo je u Suvagu puuuno godina. Terapije redovne od 2004 do 2010 ili 2011 (ne sjećam se točno, do polaska u peti razred), a kontrole od 2002 do mature. Mlađi - disleksija, nešto manje vremena u Suvagu, ali mu je bilo potrebno. Isto je bio njihov pacijent do mature. Da je u pitanju bila samo korekcija izgovora, vjerojatno se ne bih jako trudila dobiti mjesto tamo. Ima i drugih mogućnosti.
Mi smo dobili termin za pregled pocetkom 12. Mj.
Mi smo L ispravljali od rujna do proljeća, s 30 min tjedno. L je sad super. Ali R mu još ne ide. Produžili smo na 45 minuta. Ostalo je OK. Čisto za orijentaciju. Ne radimo doma ništa. Mislim da ovisi i o karakteru djeteta.
Jelena, nije mali za 45minutnu terapiju?
Pitam jer logopedi obicno predloze 2x tj po 30min onda cijela terapija traje dvostruko krace u mjesecima umjesto u 8mj dijete savlada u 4mj.
I mi smo isli dva puta tjedno po 30 min.
Kod nas je 30 min ako su solo, 45 min ako ih je 2 i sat vremena ako ih je 3. Rade u malim skupinama i baš mi se sviđa