Mi cemo jos malo napuniti dvije godine i tri mjeseca. I jos uvijek se nadamo tandemu. ;) Mlijeka vise nista nemam, ali Zorka ne odustaje. :)
Printable View
Mi cemo jos malo napuniti dvije godine i tri mjeseca. I jos uvijek se nadamo tandemu. ;) Mlijeka vise nista nemam, ali Zorka ne odustaje. :)
zorana, kako mislis nemas? Mislim, kolostruma ima sigurno barem mrvicu.
Ma nemam pojma, to je valjda bila moja odokativna dijagnoza. :lol: Neki dan sam pokusavala istisnut bilo sta i nema niti jedne jedine kapi. Tako je vec sigurno mjesec dana. Bas sam pisala klmami na pp, svake prijestupne cujem da nesto proguta, ali mislim da je to pljuvacka koja joj se nakupi u ustima.
Jel mislis da sigurno ima nesto ili? Mislim, ako je tako bilo bi mi drago jer bi to znacilo da nema problem sa promjenjenim okusom mlijeka.
evo, vidi
http://www.kellymom.com/tandem/faq/16milkchanges.html
meni se uvijek cinilo da mlijeka ima, jako malo doduse u sredini, to su bile neke kapljice i prozirne, pa ih je bilo tesko skuzit :) i cinilo mi se da guta kad bi se dosta skupilo. i tu gore nista ne pise o nestanku skroz, nego samo o smanjenju kolicine. Oko sredine trudnoce je to smanjenje zbilja radikalno, ali malo ipak ima.
Enivej, ako sad ne odustane dosta su vam dobre sanse da dogurate do tandema.
Dakle, ja sam bila krivo protumacila dio o prijelaznom dobu. Znaci, mlijeka uvijek ima pa makar i koja kap. A neku vecer sam sjedila tu i stiskam i stiskam :lol: , ama bas nicega nema. Grudi su jos uvijek jako osjetljive tako da se ne nadam vise da ce to prestati u drugom i trecem tromjesecju. Jer vec sam usla u drugo tromjesecje. Sve sto se nadam je da cu uspjet bar malo smirit zivce i da Zorka nece zbog toga prestati.
Majo, kako je tvoj Jan reagirao kad je ponovo doslo zrelo mlijeko nakon poroda? Jel se kod tebe u drugom i trecem tromjesecju imalo povecala kolicina kolostruma?
Ne bih rekla da se znacajno povecala. No, ja ni u prvoj trudnoci nisam curila kolostrum kao neke trudnice, pa drzim da je to kod mene sve nekako "ekonomicno" :lol: Al Janu ti to sve skupa nista nije smetalo. Sjecam se isto kada je nadoslo "bijelo" mlijeko nakon poroda, taj dan kad su mi dosli u posjete u rodilistu, bas sam pratila hoce li reagirati na promjenu mlijeka, ali nije ni trznuo. Ni na okus ni na kolicinu. Opcenito, on je kroz cijelu trudnocu i kasnije jednostavno dojio s konstantnim zarom, nikad ga promjene nisu dirale. Jedino se kasnije taj zar malo povecao, ali ne u vezi s promjenama na mlijeku. :)
eto zorana, i ja sam bila sigurna da zorka bar nešto papa :)
meni lukas uredno u kadi navečer primi cicu u usta i viče nema meka, a mlijeko šprica :lol: ne zna više kako bi povukao 8) onda traži da mu špricam u usta :) iako je prestao dojiti prije mog poroda, još je ovisan, bar na dodir :) drž se zorana, bit će i tandema :)
meni je najkritičniji bio 7. mjesec trudnoće
Malecki izvjestaj od nas. :)
Vec mjesec dana smo na jednom podoju tjedno, a tehnika sisanja joj je sada katastrofalno losa. Prije bi mi se u dojku urezali samo gornji zubici, a sada i donji - osjecaj i nije bas lijep, jedva se uspijem opustiti dovoljno da ona povuce barem 1 gutljaj. Obicno nakon tog gutljaja odmah pusti.
Sada sam vec pocela pamtiti datum svakog zadnjeg podoja, jer se uvijek mislim - mozda ce bas ovaj biti posljednji. :)
:love: ljudi moji! divno je doci u klub nas s preko godinu i vise staza u dojenju! bas se dobro osjecam kad to procitam!
imamo 15 mjeseci i cika sluzi za uspavljivanje! trenutno rastu sestice i to sve cetiri i zadnjih noci smo vise budni nego sto spavamo i papamo ciku! a sto drugo! nemam ideju! neko vrijeme smo smanjili, nocu nije uopce papao, sad smo to opet povecali, ali valjda ce doci na svoje! kad to kazem mislim da ce bebac sam htjeti prestati da ce mu vise dosaditi.
u nekim fazama smanjivanja na trenutak sam osjetila slobodu! boze dobar je to osjecaj! nisam jos nigjde putovala, prespavala negdje drugo, svi putevi, sluzbeni i privatni se odgadjaju! a valjda ce i to proci! ;)
jednako me bole ledja s dojenjem ili bez njega, pa mi je svejedno!
zvile cike hranilice!
Pridružujemo se i mi.. s 15 mjeseci dojenja.. i tendencijama koje mi se ponekad čine da kreću prema prestajanju, a ponekad i ne.
Doji navečer za uspavljivanje redovito, po noći se budi, ali sve češće je dosta da mu dam malo vode ili ga čisto premjestim malo kod nas (ne spavamo zajedno, nego Matija spava u kinderbetu tik do našeg kreveta. Puno lošije i nemirnije spava kad je s nama pa sad trenutno više spava sam.. a budi se 1-5 puta na noć). Ujutro je gotovo redovito naš ritual sisanja prije mog odlaska na posao i to se ne propušta, a kad dođem s posla, ako ja ne ponudim rijetko bi se sjetio. A i sad kad kreću topli dani događa se da je vani s tatom kad ja dođem s posla a uz sve moguće kotače oko njega (auti, autobusi, motori, bicikli...) na dojenje se ni ne sjeti..
Ma i inače.. on kao da ne zna gdje su "tite" :? . Kad želi dojiti pokazuje rukom na krevet jer mi i dalje mahom dojimo ležećki. A kad mu sama ponudim onda umre od sreće kad ih vidi i kad skuži da će dojiti..ž
Drago mi je da smo i dovde dogurali.. nikad nisam mislila da ćemo tako dugo. Početak je bio naporan.. A sada s takvom nostalgijom gledam kako je već velik.. pravi dečko i znam da će i dojenje prestati... :cry:
Brojimo 21 mjesec, a još u rodilištu su mi babice govorile da neću uspjeti s "takvim prsima", al ja sam znala da želim, hoću, mogu. Je, bilo je užasno teško, par upala i tri puta antibiotik u prvih mjesec dana, zadnji mastitis je bio prije mjesec dana, al sve to prođe. Uživamo u svakom dojenju. Dojimo poslijepodne, kad dođem s posla, pa prije spavanja, par puta noću. Traži "kuku" (od sika je kaka - kako je baka čuvalica učila ne bi li prestala dojiti još davnih dana:-(, pa "gugu" (drugu), pa dudu. To mi je tako slatko, iako kad ne doji pravilno zna reći i sika i druga:-)
sutra punimo 24 mjeseca dojenačkog staža i idemo dalje :D :D
evo, da se i ja malo pohvalim: sa 21 mjesec i dalje dojimo :D
Hvala Rodama na svim savjetima :heart: , bez vas bi prestali prije 20 mjeseci
Malo kasnim s javljanjem. Mi smo nakon pune tri godine prestali u listopadu. Sad mama čeka novo malo sunce da nastavi tradiciju. :) Bar sljedeće tri godine. :) ;) A možda će i stariji htjeti ponovo, tko zna... :)
Interesantni su mi komentari okoline: jedna grupa ljudi mi govori da sam luda, blesava, neazumna, previše vežem dijete za sebe itd. itd. Drugi pak samo uzdahnu: "Blago tebi! Kak ti je samo uspjelo tri godine?!" Onih srednjih nema...
A na sve ja se samo smijem da je Bog ženi dao cice da doji, to što su ih muškarci pokušali prisvojiti za sebe druga priča. :) ;)
mi smo i nakon 16 mjeseci još uvijek vrlo ovisni o ciki kako nik voli reći. držim se iako od kostobolje umirem, ginekolog rekao pod hitno prestati ali ne znam i ne mogu (možda podsvjesno i ne želim). dobro nam ide, ujutro, uvečer i noću. jedino ponekad zaželim prespavati cijelu noć ali bit će bolje... :*
Zbog cega je on to rekao (savjetovao)?Citiraj:
ginekolog rekao pod hitno prestati
to ce biti i moj argument! potpuna istina na koju svi zaboravljaju...Citiraj:
Goga 19 prvotno napisa
Evo i nas sa 18 mjeseci :D
Dečko nema namjeru prestati. Dojimo samo prije spavanja, a ponekad i ujutro (kada ne ubaci u 5-tu brzinu :lol: ).
Po danu ignorira ciku, osim, naravno kada je bolestan.
Kada se ekipa uveče okupa, dečko legne između mame i seke i tako se svi zajedno uspavljujemo :)
Već neko vrijeme spavamo cijelu noć (osim kada seka popiši krevet :) ) i ovako bismo mogli do škole :lol:
prijavljujemo se u klub.
15 i pol mjeseci, dojimo i dalje svakodnevno i svakonocno :) .
još smo tu iako ponekad ide u drevet bez cike, zato se danju posluži :*
sada i Viki glumi da papa ciku, imam zakašnjele blizance i tandem :lol:
čitam malo topic i idem zbrajati koliko Ben ima i skužim da će ovaj mjesec navršiti 30 mjeseci, to mi tak puno :lol:
eto, s time i 30 mjeseci dojenja
Čekam početak listopada pa da se upišemo u klub 3+.
Nikad nisam mislila da će naše dojenje tako dugo trajati. Ema sad cica samo navečer za uspavljivanje.
Polako razmišljam o prestanku, neki dan više, neki dan manje.
evo malo podizem topic, nakupilo se prasine, pa da se malo opet "cujemo", tj. pisemo. Gdje ste veteranke? Da li jos dojite i kako ide? Kako se osjećate?
Moj sin ima 3 godine i dva mjeseca i obožava dojiti. Noću ne doji već par mjeseci ali zato preko dana obavezno (oko 5 puta). Meni je dojenje jako lijepo i planiram ga dojiti do kad god će on to htjeti.
:heart:
Cure, kako vam izgledaju grudi nakon X mjeseci dojenja? L i ja smo sada u 27. mjesecu te predivne price, no ja postajem besprsna mama, tj sa broja 85 b sam dosla do takve ravnine poprsja da si prakticki ne mogu kupiti grudnjak. Mlijeka, hvala Bogu, ima i dalje na pretek, ali mi ovo "izravnavanje" uopce nije drago. Kakva su vasa iskustva?
Sa 38 mjeseci staža više si ne gledam cice. Planiram i drugu bebu pa nakon nje mi može pomoći samo plastični kirurug :lol:
Lara cica još prilično. Pogotovo od kad su ove vručine po noći me ne pušta. Po danu se još kolko tolko zaigra pa zaboravi na cicu.
Čekam da sam odluči prestati :)
Ja zaista kod sebe nisam primijetila utjecaj dojenja na izgled grudi. Utjecaj težine jesam, a i utjecaj godina, ali to zasad uopće nisu neke drastične promjene. Sve u svemu, zadovoljna sam.
Moj V. traži sve rjeđe, doji sve kraće, s tim da ima oscilacija.
moram priznati da nisam čula za ovakav slučaj, da se grudi smanje, nego samo suprotno - da se povečaju i s vremenom malo objese prema dolje. malo ili više, kako kod koga ;-) tako da mi se tvoja opcija čini puno bolja :*Citiraj:
ninoslava prvotno napisa
ja nakon 39 mjeseci dojenja (i još uvijek vrlo aktualnog) imam grudnjak za broj veći nego prije trudnoće (imam jedno dijete). sa 75b sam skočila na 80b.
ja imam recimo jednu interesnatnu situaciju, a ta je da moj sin doji samo lijevu, a desnu ne želi ni vidjeti ni čuti. to je počelo sa oko godinu dana njegove starosti. ja sam onda neki krači period podvaljivala desnu po noći, izdajala se, jer sam se bojala da će mi nestati mlijeka i u lijevoj. no nije. tako da je desna van funkcije već dvije godine :lol:
ima li tko slićnu sitazuciju kao ja?
moram priznati da nisam čula za ovakav slučaj, da se grudi smanje, nego samo suprotno - da se povečaju i s vremenom malo objese prema dolje. malo ili više, kako kod koga ;-) tako da mi se tvoja opcija čini puno bolja :*Citiraj:
ninoslava prvotno napisa
ja nakon 39 mjeseci dojenja (i još uvijek vrlo aktualnog) imam grudnjak za broj veći nego prije trudnoće (imam jedno dijete). sa 75b sam skočila na 80b.
ja imam recimo jednu interesnatnu situaciju, a ta je da moj sin doji samo lijevu ciku, a desnu ne želi ni vidjeti ni čuti. to je počelo sa oko godinu dana njegove starosti. ja sam onda neki krači period podvaljivala desnu po noći, izdajala se, jer sam se bojala da će mi nestati mlijeka i u lijevoj. no nije. tako da je desna van funkcije već dvije godine :lol:
lijeva ima mlijeka i sve je normalno. samo nju doji.
ima li tko sličnu situaciju?
Vedrana, koliko tvoj V ima godina? pitam čisto iz znatiželje.Citiraj:
VedranaV prvotno napisa
Mi ćemo za par dana napuniti tri godine!
Uživala sam sve ove tri godine beskrajno, i bit će mi žao kad dođe do one faze "nikad više", ali osobno se osjećam spremnom za tu fazu. Već duže vrijeme se ne osjećam tako blaženo jer moj sin sve bolje priča i komunicira i jednostavno - odrasta. Blesavo mi je već kad se tako veliki prišteka, šta god netko mislio od vas.
Stvar je u tome što ja želim da on postepeno prestane, a to nekako sporo, jako sporo ide. Bojim se da će mi odrasti skroz, a ja ću potpuno preskočiti period maženja, osjećaj da zaspi pored mene, skutri mi se u krilu...
Sve to do sada uvijek je bilo vezano uz dojenje, nikada uz mene samu. I to mi fali. Dolazim u situaciju da razmišljam o nabavi mačkića jer mi fali maženje. :/ Ljubomorna sam kad zaspi uz MM iz čista mira, a kraj mene nikad tako neće.
Moj sin se hoće maziti, ali čim osjeti miris i približi mi se - grebe ispod majice. Jesam li normalna što se tako osjećam? A znam da će mi biti jaaako žao kad skroz prestane... :cry:
Zapravo uopće ne razmišljam o tome koliko ima mjeseci, nego sve računam u godinama, pa kad sama sebi kažem 26 mjeseci.....uh, puno. Ajde, ne dojim ga od samog početka jer je rođen ranije i bio u bolnici, ali je uglavnom hranjen mojim mlijekom.
U zadnjih par dana me izluđuje jer se stalno vješa meni o vrat i diže majicu, a ne bi popio kap vode ili soka. Ali nekako smo odredili da je lijeva njegova, a desna Ledina.
Akasha, i moj Vito ne želi vidjeti desnu cicu od svojih 7. mjeseci pa sam do prije 2 mjeseca hodala okolo poprilično asimetrična (desna broj 1, lijeva broj 3) :lol: Od 4. mjeseca trudnoće mlijeko mi se u lijevoj jako smanjilo, a desna se povećala (zbog trudnoće) pa su sad, nakon godinu i pol opet iste :D
Mi smo ušli u 21. mjesec dojenja i mogu reći da sad opet uživam u dojenju jer je nakon 3 mjeseca konstantnog nacicavanja (prva 3 mjeseca trudnoće), Vito sam smanjio dojenje na dva puta dnevno (popodnevno i večernje uspavljivanje), a noću više ne traži (čak je zbog vrućine sam noću počeo tražiti vodu). Bilo bi super da tako i ostane kad se beba rodi, ali čisto sumnjam :/
Kod mene je isto ovakva situacija :/Citiraj:
Cure, kako vam izgledaju grudi nakon X mjeseci dojenja? L i ja smo sada u 27. mjesecu te predivne price, no ja postajem besprsna mama, tj sa broja 85 b sam dosla do takve ravnine poprsja da si prakticki ne mogu kupiti grudnjak. Mlijeka, hvala Bogu, ima i dalje na pretek, ali mi ovo "izravnavanje" uopce nije drago. Kakva su vasa iskustva?
Mi brojimo "tek" 20ti mjesec, ali meni je polako dosta. Ono što je Sanjica rekla, želim da počne percipirati mene kao cjelinu a ne samo cice. Ovih dana je osobito naporan, non-stop me navlači za majicu i traži sisati. Nikakava druga aktivnost sa mnom ga ne zanima osim nošenja na rukama i dojenja.
mi smo u 22 mjesecu dojenja, ona je zaljubljena u svoje "tite", pjeva im, draga ih, lupa ih kad je ljuta, razocarano ih gleda ako joj ponudim slane od morske soli, onda nosi vlazne maramice i predlaze "peje tite, tite bak!" (u slobodnom prijevodu: oprat cu ih malo, nisu bas ukusne).
meni je sve to skupa nekad prekrasno, nekad slatko, nekad manje slatko, nekad mantram o tome da ce prestati vec sutra i veseli me ta pomisao, nekad je gledam i zelim da doji jos dugo. uglavnom, totalno sam bez stava sto se tice veteranstva i pustam da vrijeme ucini svoje.
sto se izgleda tice, ne vidim neke posebne razlike. u 36. g. vjerujem da i gravitacija ucini svoje, nisu groteskne, u stvari uopce nisu lose. broj je isti kao i prije klinaca.
Moje grudi se vracaju na startni oblik s tim da sam u ove dvije trudnoce nakupila 7 kila viska koje nikako da odu i cini mi se svake godine dode jedna nova kila pa sad ne znam da li se tu radi i o masnom tkivu. Prestala sam dojiti oko nove godine i to nakon vise od sedam godina neprekidnog dojenja i dvije trudnoce. Ako uzmem u obzir da sam presla cetrdesetu i da se navodno sada kile gomilaju kao rezerva za "starost" onda mogu ocekivati jos koju kilu gore. Mogu jos istisnuti koju kap mlijeka iz grudi. Karlo je spavao kao beba sa mnom u krevetu i kako sam ja spavala na jednoj, a on na drugoj strani, tako je on i preferirao onu dojku koja mu je bila prva. Zaljubljenost u tu dojku smo rijesavali tako da sam ja pocela spavati na drugoj strani gdje je on inace spavao. Karlo je nocu u toj istoj poziciji sisao obe dojke jer su moje dovoljno duge da se ne moram seliti, medutim preferirao je donju. Kad smo se zarotirali preferirao je opet donju i tako...
isto u 27. mjesecu dojenja - cice su velicine iste kao prije trudnoce (male :mrgreen: ) al mrvicu objesene... to trudnoca napravi cak i ako ne dojis ni dana, kako cujem...Citiraj:
ninoslava prvotno napisa
bradavice sam uvijek imala vece a sad su jos mrvicu izvucenije.... i puno elasticnije...
sad su mi jos ljepse - cisto jer sam im vise paznje pridavala i 'sprijateljila' se jos kvalitenije s tim dijelom svog tijela zahvaljujuci dojenju...
joj cure meni se čini da mi pomalo idemo prema kraju ... nije tražio već 4 dana nikad nije to trajalo toliko dugo :cry:
Mi ćemo u klub 4+ ako izdržimo do listopada. Nola doji još uvijek svakodnevno bar jednom ako smo skupa (kad je nekoliko dana kod tate normalno se nakon toga vraća dojenju, čak i nakon dvadesetak dana ljetovanja). Nola se ponekad žali na manjak mlijeka :)
Meni se približava šest godina neprekidnog dojenja (na janov šesti rođendan), cice su mi se zadnjih godinu dana jako jako smanjile ali niti sama nisam sigurna koliko to dovesti u vezu s dojenjem, mislim da je više jer sam u zadnjih godinu i pol izgubila više od deset kila.
zara je ponovo tražila nakon 14 dana nedojenja ;)Citiraj:
Darijae prvotno napisa