........i onda djeca krenu u 1. razred i za dva dana nađu nove prijatelje.
Možda se odgode ponekad rade primarno radi potreba roditelja a ne djece.
Printable View
U ovom slučaju je baš radi toga što njene prijateljice isto ostaju. Roditelji su se dvoumili, ali na kraju ipak odlučili da ostane.
A ja se onda pitam kako može moje dijete konkurirati sa nekim starijim godinu dana. S takvim trendom odgoda podižu ljestvicu (ne može cijeli razred imati petice) i najviše se namuče nezrelija djeca. :(
cak i iz takvih razloga odgode su - iznimka. Nikad ( ni kod upisa , a niti sad) nisam gledala ostale, nego sam samo gledala da li MOJE dijete moze zadovoljiti uvjete koje od njega trazi sistem , te da li bi bilo ( njemu ) lakse ako bi se sa necim susreo kasnije ( ili to nece napraviti znacajnu razliku).
da, apsolutno si u pravu. tako treba i razmišljati.. gledati samo svoje dijete.
Ako dr.Sever da procijenu da bi ga trebalo odgoditi, teško da ću odlučiti na kraju drugačije. Bez obzira na društvo u vrtiću (možda se od roditelja još netko predomisli u međuvremenu pa mu ostane bar jedan prijatelj).
đizs.. osjećam se ovako nekako.. :psiholog: :mrgreen:
Previse si ( i potpuno nepotrebno) opterecena drugom djecom .
u skoli ce upoznati nove kolege i to je najmanji problem od svega.
treba gledati da li dijete moze i sa koliko napora zadovoljiti ocekivanja u skoli.
I to je sve.
Vrtićko društvo ne bi smjelo biti presudno u toj odluci. Ionako se u 1. razredu odnosi među djecom potpuno ispretumbaju, ono što je u vrtiću izgledalo kao vječno prijateljstvo u školi se može, ali ne mora održati.
nemam iskustvom s odgodom, ali u vezi prijateljstva imam. moj sin je dosao u sredinu di nije poznavao nikog, sem jedne djevojcice, uklopio se jako dobro iako je djete koje ne zeli u igraonicu, u toj dobi nije bilo sanse da igdje bude bez nas. Ali u skoli je sve to nestalo. sad ima prijatelje i iz drugih razreda.
Realno razredi su uvijek formirani tako da su jedni stariji, jedni mlađi. Kako drugačije sastaviti razred kad je raspon djece unutar godinu dana.
Neminovno su jedni rođeni na početku obveznika, a drugi na kraju.
Evo moje dijete npr. će krenuti sa 7 godina i 3 mjeseca, rođen je u 6 mjesecu, prijatelj će krenuti sa 7 godina i 6 mjeseci (isto redovni obveznik). Prijateljica je 8 mjeseci mlađa od mojeg djeteta, a godinu dana od djetetovog prijatelja.
Razlika je nebo i zemlja, a svi su oni redovni obveznici.
Da i zato kažem da nije korektno jer ovi manji teško mogu konkurirati ovima starijima (zrelijima).
Sigurno da ima izuzetaka, no generalno teško da će zaigranije dijete bolje naučiti predmet nego ono koje je ozbiljnije. Namučiti će se i mlađe dijete i njegovi roditelji da bude u korak sa starijima.
Šbb, kbb. Možda na kraju se desi to da ga upišemo sa 6,5 i u razredu im ne bude nitko tko je odgođen i sve prođe u najboljem redu. A možda su u šumi.
Benti ovakav sustav školstva.
Spajalica, takav je i moj.. ne želi ostati u igraonici, ali rođendani sa njegovim društvom iz vrtića su druga priča. I moram reći da jednom na igralištu se lako/brzo sprijateljio sa dječakom koji ide u 3 razred. Imao je nekakvu igricu (nitendo..nešto), a moj mališa je došao do njega sjeo na klupicu prvo gledao, a onda počeo i razgovarati. Samo što nisam tamo hiperventilirala kada sam to vidjela. :mrgreen: Nekako se ufam da će naći prijatelje u školi. Samo ako ostane u vrtiću solo biti će poprilično tužan.
Ne želim se više opterećivati. Otići ćemo privatno dr.Sever pa ćemo vidjeti što dalje. :štrika:
Ja uopce ne razumijem ovu temu- sto nije korektno? Pa nije da su najstarija djeca u razredu i najbolja u savladavanju gradiva. Ako dijete ima objektivan razlog za odgodu jasno da se polazak u skolu odgadja, ali ovakvo kalkuliranje i razmisljanje da li ce moci pratiti gradivo jer je malo mladji je smijesno. Nas skolski sustav ima svoje probleme, ali uopce ne razumijem sto je tocno krivo u tome da djeca u rasponu od godinu dana idu u skolu. Pa kako drugacije? Btw. imam dijete rodjeno u ozujku, nisam razmisljala o odgodi jer u njegovom slucaju nije bilo potrebe.
ni ja ne kužim što nije korektno. ili predlažeš da škola počinje svaka tri mjeseca kako se djeca rađaju pa da budu svi isti. :D dob nema nikakve veze sa sposobnošću učenja. ako su naravno spreni za školu sa 6,5
Pohvataju oni to sve. I ne vidim zašto bi neko dijete bilo u nepovoljnijem položaju zato što je mlađe, kao da postoji neka tablica razvoja po mjesecima koju ama baš svako dijete prati.
Bilo koja kalkulacija kojase vrši van određenog djeteta je loša kalkulacija. Treba promatrati individualno, jer ti u stvari nemaš pojma o budućem sastavu razreda.
Ja shvaćam da bi htjela djetetu pružiti najbolji mogući start, ali mislim da si zabrijala, to radi na drugi način.
I dozvoli mu da se sam snađe u novim situacijama, a kretanje u prvi razred je sjajna prilika za to. Iznenade oni koliko su sposobni.
mae, znam da vam zvučim kao posesivka, kontrolfrikuša i da se trebam liječiti. :škartoc: No nikako nisam kao Raymondova mama koliko god to možda sada tako vama izgleda. Znam da mi je dijete pametno i sposobno i da će se snaći.
Zapravo samo razmišljam na glas i tražim iskustva drugih roditelja kako bi znala donijeti pravu odluku.
Ova moja razmišljanja su plod onoga što vidim i čujem oko sebe u RL, istina da mi je špranca ljudi mršava zato i jesam došla ovdje.. po još iskustava.:neznam:
Istina je i da ste me uputile na pravi stav i znam što mi je sada činiti (nisam više toliko zbunj). :love:
Nebiste vjerovali koliko ljudi u mojoj okolini ne razmišlja na taj način. Odogoditi će dijete samo radi igre ili frendova u vrtiću.
Ja kao mama želim svom djetetu najbolje i naravno da se pitam da li ću ga na neki način više opteretiti ako krene na vrijeme, a mogu ga odgoditi da hoću. Jer u našem sadašnjem sustavu - mogu bez ikakvog problema. Bez obzira što je dijete možda spremno za školu.
negdje ima topic bas o odgodi, ne proceduri, vec zasto, kada, kako, nedoumice.... moram ga potraziti.
btw. mojoj su svi otisli u skolu, ostalo ih je od 27 6 i njih su potrpali po grupama, nisu isli u jednu grupu.
promjenila je vrtic i dosla u sredinu u kojoj apsolutno nikog ne poznaje.
kao i mnoge roditelje mucilo me pitanje kako ce se snaci i slusala sam odgovore onih koji su to prosli, kako ce biti neprimjetno. i zaista i je. u tren oka je nasla nove bestfrendice. pa je bila tuga jer ona ide u skolu, a bestfrendica jos ne.
pa je bila tuga sto druga bestfremdica nije s njom u razredu.
tuga je trajala par dana.
nakon sto je prestala ici u vrtic, bestfrendicu nije vise nikad ni spomenula, a i s ovom s kojom nije u razredu vise ne zove doma na druzenje, zove druge, pod odmorom se druzi s drugima.
to je sve prolazno i oni se adaptiraju dok kazes keks. ako su emocionalno zreli.
neko moje generalno razmisljanje.
naravno, iznimke postoje.
ne bih se složila da je odgoda upisa postala trend, koliko vidim tema o prijevremenom upisu ima puno više postova :)..
Moj malac će u veljači navršiti 6 godina i ozbiljno razmišljam o odgodi. Emocionalno i socijalno je nezreo. Što se tiče prijatelj u vrtiću, svu su više manje izmiješani, nije da će biti isfrustriran što je netko krenuo, a on nije.
Definitivno nije trend odgoda. U školama se zbilja namučimo kad roditeljima predložimo odgodu,a dijete nema neku veću teškoću nego je jednostavno nezrelo.To je nekim ljudima još uvijek sramota.No na kraju većina prihvati kad ljudima lijepo objasniš i kad im preporučiš što bi za dijete bilo dobro kroz iduću godinu...Što je najbolje nikada ne požale i zahvaljuju mi redovito i nakon nekoliko godina...
Evo nas s novim problemom. K. je jučer složila cijelu frku u maloj školi, i teta mi je rekla da ona odbija radit bilo što što se zada, s tim da do sada nije surađivala a jučer je krenula histerično plakat, da je umorna i da želi mamu, i ne želi radit to što drugi rade, s tim da inače rado crta, igra se i ostalo po svojoj volji. I kaže teta da smatra da je ona emocionalno nezrela za školu, i da bi bilo pametno da do testiranja za školu napravimo obradu, jer će je oni svakako tražit.
Ono što mene muči je to da će ona u 8. mjesecu napunit punih 7. godina, i da nisam sigurna što se tiče odgode jer bi slijedeće godine imala punih 8. Još nam je bitno to da bi sada imala dvoje djece iz susjedstva s kojima bi išla u školu, a slijedeće neće imat nikog u krugu par km.
S druge strane s obzirom da je ona imala dosta razno raznih problema i da je prije 2 godine psihologica u SUVAG-u rekla da joj je koncentracija dosta slaba, i da bi se to moglo razvit u poremećaj pažnje nisam ni sama pametna.
Ili bi možda bilo pametno da zatražim testiranje od vrtićkog psihologa (barem za početak) jer su nam rekli da to možemo.
Dal netko zna gdje se najmanje čeka na obradu (na uputnicu), ali mi je bitno i da se kvalitetno odradi, tak da to stignemo odradit do testiranja za školu. Ne znam dal bi to mogla odradit u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba, jer su mi se oni dopali kad sam bila s R. tamo, ili SUVAG, Klaićeva (tamo su nam svi ostali specijalisti).
Roko, mama s obzirom na sve napisano - svakako odi u SUVAG. I to što prije jer su ionako gužve a uskoro će se i pojačati radi upisa u 1. razrede.
Peterlin sad se "izvan sezone" čeka bar 2 mjeseca.....
Kad je u suvagu onda sezona?
Ja sam prošle godine u svibnju dobila termin za kraj listopada
Inesz
Znam da su prije 4-5god odgodu dobivala skoro sva djeca ciji roditelji su to zatrazili. Kad je moja kcerka kretala u 1.razred 2015. iznenadila sam se kad mi je receno da vise nema "olako" ni odgod a ni prijevremih upisa (ona je isla ranije u skolu).
Eh sad za taj novi Pravilnik ti ne znam, al nadam se da ce ti se javiti netko od cura. s foruma tko zna vise.
Aktualni pravilnik: http://www.azoo.hr/images/AZOO/Ravna...broj_67-14.pdf
drago mi je noa da si se javila na temi :-) ako itko zna, to si ti.
Ne zoveš ti, to treba nazvati i dogovoriti pedijatar ili obiteljski liječnik. Obično se tako termin dobije ranije. To je moje iskustvo. A u petom mjesecu je kasno, jer se liječnički za ocjenu psihofizičke sposobnosti održavaju (napamet pišem, treba provjeriti) u travnju i svibnju. Trebala si ih kontaktirati krajem prošle kalendarske godine.
Ja sam pitala radi nekog drugog problema a ne u svezi škole
Zanima me, inizstiraju li psiholozi kod testiranja za školu na odgodi, ako dijete nema dovoljnu razvijenu emocionalnu inteligenciju, a imat će punih sedam godina kad krene u prvi razred?
Ovisi ko
Što znači da dijete nema dovoljno razvijenu emocionalno inteligenciju? Da ne razumije potrebe i osjećaje drugih ljudi i djece?
Problem može nastati ako dijete ima kratak interval pažnje, manje od 10 minuta, ali većina djece ne može u prvom razredu sjediti mirno cijeli dan.
Problem je i ako dijete nije dovoljno samostalno... Imam negde popis vještina koje se traže na tom pregledu prije upisa u školu,. potražit ću kad stignem, ne mogu to s mobitela.
Evo, na ovom linku je jedan letak gdje piše koje se vještine traže pri upisu u prvi razred: http://os-antun-klasinc-lasinja.skol...un_Klasinc.pdf
Stručni dio priče, odnosno Priručnik AZOO o upisu djece u prvi razred našla sam ovdje: http://www.os-cetvrta-vz.skole.hr/wp...rvi-razred.doc (ali to nije materijal za roditelje, nego je to vodič za stručne službe koje provode testiranja)
Prije odluke o odgodi da/ne najbolje bi bilo obratiti se školskom liječniku i stručnom timu koji provodi ta testiranja upravo za školu u koju će dijete ići.
Sada je veljača - ima još vremena da se djetetove vještine poboljšaju, samo s njim treba sustavno raditi po uputama stručnjaka. Sretno! (Offt. moj mlađi sin imao je velikih problema s orijentacijom i vremenu i prostoru, nije razlikovao lijevo i desno itd - pustili su ga u školu redovno, ali ustanovili su mu vizualnu disleksiju u dobi od 9 godina. Odgodom se ne bi postiglo ništa - njemu je trebao logoped, a to smo mu i organizirali.)
Pozdrav,
Zanima me koji je rok žalbe Ministarstvu kad roditelji ne dobiju odgodu za skolu.
Je li potrebna medicinska dokumentacija ili samo napisat žalbu?
Kakav je postotak uvažavanje žalbe?
Hvala svima na odgovoru
Dugo se nisam bavila time, pa se moram malo podsjetiti... Rješenje daje Ministasrtvo obrazovanja, ali postupke je nekada provodio Gradski ured za obrazovanje i sport. Jesi li u Zagrebu? Možeš se raspitati u Ilici 25 - Gradski ured za obrazovanje i sport. Postoji neki rok u kojem treba poslati žalbu.
Evo ga http://www.propisi.hr/print.php?id=7236
Rok je 30 dana.
Kopiram iz zakona:
Žalbi priloži kopije bitnih dokumenata, a ako misliš da ima previše, navedi taksativno koje imaš - samo popis. Sretno!Citiraj:
Donošenje rješenja(1) Psihofizičko stanje djeteta/učenika utvrđuje Stručno povjerenstvo Upravnog odjela, odnosno Gradskog ureda na temelju mišljenja (Obrazac 7.) i prijedloga Stručnog povjerenstva Škole ili nastavničkog vijeća srednje škole (Obrazac 4.a ili 4.b) te cjelokupne dokumentacije za dijete/učenika koje je bilo obuhvaćeno zdravstvenim, rehabilitacijskim ili drugim postupkom.
Članak 14.
(2) Na temelju mišljenja Stručnog povjerenstva Upravnog odjela, odnosno Gradskog ureda, Upravni odjel, odnosno Gradski ured donosi rješenje o:
– prijevremenom upisu u prvi razred osnovne škole,
– odgodi upisa u prvi razred osnovne škole,
– privremenom oslobađanju od upisa u prvi razred osnovne škole,
– privremenom oslobađanju od već započetog školovanja,
– određivanju primjerenog programa osnovnog ili srednjeg obrazovanja za učenike s teškoćama u razvoju,
– ukidanju rješenja o primjerenom programu osnovnog ili srednjeg obrazovanja za učenike s teškoćama u razvoju.
(3) Ako Stručno povjerenstvo Upravnog odjela, odnosno Gradskog ureda ne može utvrditi psihofizičko stanje djeteta/učenika jer roditelj djeteta/učenika nije bio u mogućnosti u roku od 60 dana od dana pokretanja postupka pribaviti potrebno specijalističko mišljenje i nalaz, Upravni odjel, odnosno Gradski ured je o tome dužan izvijestiti osnovnu ili srednju školu.
(4) Upravni odjel, odnosno Gradski ured dostavlja rješenje roditelju, školi kojoj dijete/učenik pripada prema upisnom području, a za dijete/učenika kojem se određuje primjereni program osnovnog ili srednjeg obrazovanja za učenike s teškoćama u razvoju i najbližoj školi koja provodi program školovanja utvrđen rješenjem te nadležnome liječniku škole. Za dijete kojem je rješenjem odobreno privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole, rješenje se dostavlja i nadležnome centru za socijalnu skrb.
(5) Ako rješenje nije doneseno do 31. kolovoza tekuće godine za dijete koje se upisuje u prvi razred osnovne škole, dijete se do donošenja rješenja upisuje u redoviti program.
(6) Na rješenje iz stavka 2. ovoga članka roditelj ima pravo žalbe ministarstvu nadležnom za obrazovanje (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) putem Upravnog odjela, odnosno Gradskog ureda.
(7) Protiv rješenja Ministarstva može se pokrenuti upravni spor tužbom nadležnome Upravnom sudu u roku od 30 dana od dana dostave rješenja.
Pozdrav svima. Imam pitanje za znalce. Naše dijete rođeno je 27.1. Ja sam za odgodu. Obzirom da vidim da većina traži odgodu ako je dijete dobno na granici, da li ima smisla s ovim datumom tražiti odgodu? Dijete nema nikakvih problema da bismo imali bilo kakvu dokumentaciju. Hvala