Pa ideja zadatka i jest "premjesti šibicu", ali slažem se da kad je tiskano na papiru nema smisla cijepati znak.
Printable View
Pa ideja zadatka i jest "premjesti šibicu", ali slažem se da kad je tiskano na papiru nema smisla cijepati znak.
Nema šibice. Nema zadatka. Učiteljica sjedi jedan.
Oko čega se tu komplicira, ne mogu vjerovati :-o
Ni ja. To je dodatna matematika. Nije kao da će vrijediti za bodovanje pri upisu u srednje, a zna se da djeca idu u školu radi bodova.
Pa sad, khmmm, dalo bi se i o tome raspravljati :mrgreen: ali to zaista nema veze s postavljenim pitanjem.
Već je odgovoreno na to koju šibicu treba premjestiti, i to je to. Znak ili ne, tiskano na papiru ili ne, nebitno. Takvi se zadaci mogu rješavati s pravim šibicama s premještanjem u prostoru da bude jasnije, na papiru jest malo teže (bar je meni uvijek bilo), ali nije nerješivo. I ne vidim čemu dalje filozofirati oko toga kako je postavljen zadatak na dodatnoj.
Zašto podvlačiš dodatnu?A, djeca su trebala pogodit da znak = šibica. U redu.
Ajmo riješiti zadatak: jatu od šest grlica dolete tri goluba, jedan vrabac, dvije grlice ulovi mačak. Koliko ima golubova?
Trik: grlice su zapravo golubovi, ali to u zadatku ne piše. :roll: Nije bitno.
Ali to je DODATNA nastava, a ne redovna. Znaš li u čemu je razlika? Tamo ih je pet, ili eventualno osam, a ne cijeli čopor, može se uvijek tražiti pojašnjenje jesu li golubi ili grlice.
zutaminuta, mi smo sve to prošli i vjeruj, to uopće nije problem. Na dodatnu se nastavu ne mora ići. Ako ideš da se zabaviš i naučiš misliti izvan kutije, onda super. A ako tibse to ne sviđa ni ne daje osjećaj da si pametniji od drugih,onda ne ideš.
Pa ne, ali ako zadaci nemaju smisla, i ako ništa nije bitno, onda i sama dodatna nastava nije bitna i čemu uopće ići? Đizs.
Ovo nije primjer razmišljanja izvan kutije već dvosmislenosti i nelogičnosti zadatka. Iliti primjer nerazmišljanja učiteljice.
Zato što je dodatna neobavezna. Jer je to nadogradnja sadržaja, najčešće i ne iz područja standardnog školskog gradiva. Jer oko toga ne treba komplicirati. Dijete ide na dodatnu jer želi takve sadržaje i jer ih može pratiti, a ne zato jer mora, jer će zaostati za vršnjacima, ili ne bi moglo pratiti gradivo. I zaista mi nema smisla filozofirati oko nečeg tako banalnog kao što je premještanje šibica u matematičko-enigmatičkom zadatku na neobaveznoj nastavi.
Pogotovo jer bi zadaci na dodatnoj i trebali biti koncipirani tako da zahtijevaju malo više razmišljanja i češkanja po glavi. Inače ne bi imalo smisla ni ići na dodatnu, slažem se.
Kakve veze ima što je neobvezna? Ne govorimo o svrsi dolaženja na dodatnu nego o zadatku. Ako već govorimo o zadatku onda se njemu treba posvetiti. Ako ne, onda čemu išta? Učiteljica može ispisivati križaljke i kolo sreće zagonetke, a djeca neka pogađaju.
To je bila lingvistička greška u matematičkom zadatku koji se pretvara da je enigmatički. I ako je svrha iz toga naučiti kako je sve to nema veze onda je dodatna nastava kao takva nema veze.
Češkanje po glavi "što je pisac mislio" nije ona vrsta korisnog češkanja.
Ma da, zapravo imaš pravo, za neke roditelje dodatna kao takva zaista nema smisla :mrgreen:
Jedino što dijete u tom momentu misli je "wtf" i umjesto razmišljanja izvan okvira nauči da nekad treba sagnuti glavu i ne preispitivati autoritet jer joj ajme, što ako učiteljici ukažeš da joj je cijeli zadatak besmislen.
Ali ok, tako nam je sve koncipirano u Hrvatskoj.
O čemu ti?!
Imaš li dijete koje ide u školu i znaš li kako je organizirana dodatna nastava iz matematike? Je li stvarno tako na nastavi kod vas? Ako je i ako se ti i tvoje dijete tako osjećate prema nastavniku i gradivu, onda odmah ispiši dijete s dodatne nastave jer kad dodju do težih zadataka, opet će ti država biti kriva...
Mislim da si miljama daleko od pravog stanja ...
Ovo nije teški zadatak. Ovo je besmisleni zadatak jer je krivo postavljen. Kad se vama ne da nacrtati što je to u zadatku krivo onda ne vidim kako bi dijete to moglo nacrtat samoj učiteljici.
Onda mi ti objasni pravo stanje države?
TEBI je krivo postavljen, nekome drugom nije.
Takvih primjera gdje NETKO smatra da je nešto krivo ili besmisleno ima masa po internetu (uključila sam se na ovaj topic jer sam prije nekoliko sati naišla na sličnu vijest gdje je jedan otac podijelio na mreži skolski zadatak svoga sina - u komentarima se vidi koliko ljudi različito razmišljaju i kako su uvjereni da je njihovo mišljenje jedino ispravno - neki su se složili s ocem dok su im se drugi izrugivali sto uopće komentiraju tako nešto...)
Država je u redu. Krivi su ljudi koji smatraju da je država dužna živjeti njihov život.
Ti si promašila ceo fudbal. Ajde se vrati i pročitaj temu, ili bar od početka ovog zadatka s rimskim brojevima.
A da se besmisao iz školstva odražava na cijelu državu i sustav to gledam svaki dan na svakom koraku. Moraš biti slijep da to ne vidiš.
Baš me zanima zadatak tog oca. Daj ga podijeli.
Izvoli:
http://www.elmundo.es/f5/comparte/20...c288b4583.html
Ima i na drugim portalima...
ukoliko je potrebna jezična pomoć, mogu pomoći
Da, trebat će. Na Kindleu nemam prevoditelj opciju, a tekst je slika.
Ali npr. ovo, nevjerojatno, ovo je pogreška onog tko je sastavljao jer je zadatak nedorečen. http://www.24informer.com/da-li-ucen...srbiju-foto-3/
Npr. Ana je mogla pročitati priču po imenu Lonac, a Marko tri knjige više uz Lonac, npr. Mrav i slon, Ruža u jarku, Troprsti prst. (iz glave izmišljam, očito) i to bi bilo zajedno njih dvoje četiri knjige. A Marko je isto tako mogao ne pročitati Lonac nego umjesto Lonca pročitati knjigu po imenu Poklopac. Onda bi njih dvoje imali zajedno pet knjiga.
Učitelj koji sam to ne vidi ne bi trebao biti učitelj.
Kod Vrijeska noge zadatka je definitivno greška, ne moraš ti znat puno ali ako piše jedan slovima dete piše dva,fula u svim zadacima.
Je i žuta je u pravu ali samo uz takvo objašnjenje. U školi se traži postupak i to je definitivno dečko zaboravio. Ok mogao je i on to iz glave, ali treba dat objašnjenje. Inače njegovo rješenje je ok.
Baš neki dan je moj rješavao domaći iz redovnog programa matematike i bila je hrpa zadataka koji su malo matematika, malo mozgalice, malo razumijevanje pročitanog.. Meni je to super, zar se ne bunimo stalno da je sustav previše štreberski i da ih treba više poticat da razmišljaju. Iako sam za ovaj + i ja pomislila da je jako važno kako je napisan, ako je samo natipkan ovako +, ni meni ne bi palo na pamet ga razdvojit jer su crtice manje, ako je pisano tako da su crtice u plusu iste veličine kao I, onda se može zaključit. Ali dovoljan je jedan susret s takvim tipom zadatka da zapamtiš da se ubuduće može rastavljat plus za tu svrhu.
Da sam učiteljica u Vrijeskinom primjeru, priznala bih djetetu zadatak, jer se očito ne radi o neznanju nego o krivo svhaćenom zadatku, ali bih dodala objašnjenje. Već sam viđala slične primjere, jasno mi je kako se netko može zabuniti ali ustvari bi konstrukcija bila drugačija
"napiši znakovima sljedeće brojeve"
a za ovo što je dijete riješilo pisalo bi "napiši znakom broj koji slijedi nakon napisanog broja"
ali i puno banalnije stvari od toga ljudi mogu naprosto drugačije vidjeti, tipa boju haljine ili tenisica
Ja sam sklona složiti se sa žutom. "Premjesti šibicu" ima smisla, "premjesti znak" nema, ako smo prije toga definirali šta su nam znakovi, a mislim da jesmo, to su znamenke i znakovi računskih radnji. Sa šibicama i V možeš rastaviti na dva I, ne znam bi li se pak to uklopilo u "premjesti znak"?
Mislim da je dobro definiranje pojmova osnovno u matematici, zato nisam za ovakvu interpretaciju u kojoj je ok pod "premjesti znak" rastavljati plus.
Točno, ali sam prilično uvjerena da je u originalnom tekstu zadatka stajalo "premjesti šibicu", jer se takvi zadaci obično na taj način i zadaju, teško mi je zamisliti da bi pisalo drugačije.
U stvari mi ovdje raspravljamo o nečemu za što ni ne znamo kako je točno u originalu bilo zadano, i zato mi cijela ta rasprava nema smisla.
Ako je pak bilo zadano krivim riječima ("znak" umjesto "šibice"), mislim da ni to nije problem objasniti djetetu koje ide na dodatnu i vjerojatno može shvatiti i takve jezične finese, pa i opet nema smisla drvlje i kamenje po učiteljici.
Ako je bilo zadano sa šibicama, ok. Međutim, leptirići je napisala da je pisalo "premjesti znak". Ne znam, o zadatku se pisalo, nisam to drvlje i kamenje baš percipirala.
Ovaj drugi dio - nije problem objasniti djetetu i ono će shvatiti, ali, s druge strane, kod zadataka iz dodatne matematike se vrlo često radi baš o tome da dijete vrlo pažljivo čita tekst i primijeti jezičnu finesu u kojoj je cijela poanta i ključ zadatka. Tako da se nije u redu onda kad postavljaču zadatka odgovara (ili kad mu se dogodi propust) graditi se da je svejedno je li piše malo ovako ili malo onako.
Tu je operacijski znak plus razbijen, odlomljen, okrenut za 90 stupnjeva i rastegnut u numerički znak I. To nema smisla kako god konstruriali zadatak jer je to nešto što ne postoji u matematici, enigmatici. Postoji samo premetaljka sa šibicama kada doista možeš šibice okretati kako hoćeš.
Normalno kada ljudi označavaju i imenuju krive stvari krivim imenima. Zato je izmišljen cijeli sustav standarda. Jer su ljudi skloni dvosmislenosti, nedorečenosti, nelogičnosti.Citiraj:
ali i puno banalnije stvari od toga ljudi mogu naprosto drugačije vidjeti, tipa boju haljine ili tenisica
Moje dijete obožava dodatnu iz matematike a pogotovo ove neke mozgalice koje te tjeraju na drugačije načine razmišljanja.
ajme žuta zabrijala si skroz. No dobro, svakom njegovo.
Meni se čini da ipak vi ne razumijete što su to znakovi. Ali dobro, zabrijala sam. Kao obično. Vertex me shvatila, a ona je matematičarka pa mi je nekako ipak lakše. :coffee:
Jezik zadatka znam samo iz davnih gledanja sapunica, ali ako se tekst zadatka prevodi kao: "napiši znamenkama brojeve koji slijede", onda je meni jasno da je dijete moglo shvatiti zadatak ne kako je učitelj očekivao, konvencionalno, nego po svome, a da logika ipak postoji. Piše "deset", on napiše znamenkama broj koji slijedi, a to je 11.
Koliko sam ja shvatila piše nekako ovako, ipak ne znam jezik "Napiši znamenkama sljedeće brojeve:"
i onda su poredani brojevi, a dijete umjesto da je razumjelo da se "sljedeći" odnosi na napisane brojeve, ono je razumjelo da treba znamenkama napisati broj koji slijedi iza napisanog. Kao da je napisano "Napiši znamenkama brojeve koji slijede:" Tu je još širi prostor da se shvati pogrešno. Brojevi koji slijede iza čega?
Zadatak koji bi tražio ono što je dijete ispisalo bi precizno morao glasiti nekako ovako "Napiši znamenkama broj koji slijedi iza broja napisanog riječima:" ili "Napiši znamenkama broj koji slijedi iza prethodnog napisanog riječima"
To su lingvističke smicalice, i obično nema problema kada je zadatak postavljen jasno i nedvosmisleno. Problem nastaje kada dijete previše "filozofira", ili kada je zadatak doista dvosmislen, i onda je takav i točan i netočan (kao onaj sa četiri ili pet knjiga).
Upravo zbog tog širokog prostora da se rečenicama izvrće smisao u zakonima je sve onako do apsurda definirano, i zato su teški za čitanje, jer ono što je nekome zdravorazumski drugome je krivo jer ili ne razumije riječ, ili ne razumije sintaksu, ili se namjerno pravi kilav (češće to nego ovo prvo dvoje).
Ovdje je otac u krivu. Ne može rastegnuti rečenicu kako mu odgovara i filozofirati. Jasno je da "sljedeći" ide za brojeve ispod napisane slovima.
Tek sam se uključila u raspravu, pa sad možda pomognem, možda i ne, oko ovog dijela iščitavanja konteksta zadatka - ali 'sljedeće' i 'slijedeće' su definitvno dvije različite riječi, različita značenja. Evo i linka, lijepo je objašnjeno tu: http://bujicarijeci.com/2014/01/slijedeci-i-sljedeci/
A evo i mog primjera: 'Slijedeći Anin primjer, i Tina je sljedeće godine upisala ritmiku.''
On topic, moja mala ide na dodatnu matematiku i voli ju jako. Također ide u drugi razred. Imali su sličan zadatak s rimskim brojevima, ona ga je odmah skopčala, ja ne (doduše nikad od mene dobre matematičarke...) Isto se radilo o tome da se mora pomaknuti šibica da bi se dobio točan račun. Samo se ja sada ne sjećam je li se radilo o micanju znaka/broja ili šibice...
Hm, da, iz konteksta, ovaj put može biti samo sljedeći. Nema tu riječi o glagolskom prilogu, već je problem sintaksa. Dijete čita nešto i vrti film, i misli da se sljedeći može odnositi na sljedeći broj iza onog već napisanog, ali ne može. Ne znam doduše kakve su finese u španjolskom ali kod našeg jezika je jasno iz rasporeda riječi, padeža, i sl.
Ovo je i moje mišljenje, samo ne umem tako precizno da ga sročim :).
U mom detinjstvu zadaci su bili sa šibicama.
Što se tiče "sledećih" brojeva, evo, identična postavka zadatka, drugi jezik, tabloidi vole takve zabave: http://www.telegraf.rs/vesti/2654714...osvadjala-foto
Kod nas se u prvom razredu osnovne uvode pojmovi "sledbenik" i "prethodnik" za brojeve koji slede, odnosno prethode nekom broju. Verovatno baš zato da se izbegne zabuna oko reči "sledeće" - ali očigledno ni to nije dovoljno.
"Šibicarenje" je zakon. Moji klipani su to davno daaavno imali na tabletu (valjda kad je tek izašlo, ne znam): https://play.google.com/store/apps/d...spuzzles&hl=hr
Nisam ja to puno igrala, ali koncipirano je da se baš premiču šibice bez obzira na to što se time mijenjaju i rastaču znakovi za mat. operacije. Nikad nisam postigla vještinu koju moji sinovi imaju (naročito mlađi, ali ni stariji nije mačji kašalj) tako da ne treba po sebi suditi da li su ovakvi enigmatski zadaci teški ili ne...
Pa da, i ja se sjećam da je meni i sestri tata pokazivao te trikove i smicalice sa šibicama, što s brojevima, a imao je i neke fore: pomakni 1 šibicu da makneš 'teret' iz lopate (a šibice su bile oblikovane u lopatu), to su bit će fore i iz njegovog djetinjstva, mene je zabavljalo, iako kažem nisam bila najbolje u tome :D Sestri je bilo vjerujem lakše, možda i korisnije, 4 godine je starija od mene.
Zadatak kaže: "Napiši brojevima slijedeće brojeve". Dijete je napisalo upravo ono što se traži, broj koji je slijedeći napisanom broju. Kriva je riječ upotrebljena i dijete je u pravu. Zadatak je trebao glasiti: "Napiši brojevima ove brojeve", i svi bi isto napisali.
Diez je deset i slijedeći je 11, upravo ono što je pametnica napisala(o).Svaki idući red je točno upisan slijedeći broj.
Posve se slažem s tobom kada se radi o objašnjenju ovog zadatka. U drugom smo osnovne i znam kako je :-)