Turistički uređene špilje Slovenije
Linkovi na njihove web stranice na http://www.jamarska-zveza.si/povezave.html
(tamo su i linkovi na turistički uređen bivši rudnik žive u Idriji i rudnik cinka pod Pecom)
Printable View
Turistički uređene špilje Slovenije
Linkovi na njihove web stranice na http://www.jamarska-zveza.si/povezave.html
(tamo su i linkovi na turistički uređen bivši rudnik žive u Idriji i rudnik cinka pod Pecom)
Cini mi se da se tatek nedavno raspitivao za viteske turnire.
Ovaj nije u Stubici, ali mi se cini da bi moglo biti fora.
Pa za sve male vitezove.....
„RENESANSNI FESTIVAL“, Koprivnica
PROGRAM MANIFESTACIJE – 09. – 11.RUJNA 2006.GODINE
ČETVRTAK I PETAK (07. i 08. rujna)
- prikazivanje filma sa srednjovjekovnom tematikom u Pučkom otvorenom učilištu „Kraljevstvo nebesko“
SUBOTA (09. rujna) - Bedemi
od 11:00 do večernjih sati:
- srednjovjekovni prodajni sajam (obrtnici i trgovci, alkemičari...)
- ponuda srednjovjekovnih jela (Podravka i Hotel Podravina) i pića (vino, pivo Pan i medovina)
- izložba divljih životinja, nastup sokolara
- viteške igre (borbe vitezova i natjecanja na konjima i na tlu, gađanje lukom i strijelom, borbe buzdovanom)
- viteške radionice
- nastupi srednjovjekovnih zabavljača - žongleri, dvorske lude, štulaši...
- gađanje opsadnim spravama (katapult i balist) - svakih sat vremena
- renesansni svirači - nastup renesansne glazbene skupine “Minstrel” tokom dana, nastup zbora i bubnjara
- srednjovjekovne radionice za djecu i odrasle
- srednjovjekovni tabori
- nastupi viteških skupina iz Slovačke, Slovenije i Hrvatske
12:00 – 13:00 sati
– topovi, bubnjevi, rogisti i zbor najavljuju dolazak kralja
– dolazak kralja Ludovika Anžuvinca
– uručenje Povelje slobodnog kraljevskog grada gradonačelniku Koprivnice i pozdravni govori
13:00 sati
- predstavljanje kraljevskog stola - Kraljevski kuhar (Podravka)
13:30 sati
- “Borba za damu” - Družba vitezova zlatnog kaleža - D. Stubica
15:00 sati
- nastup Zrinske garde iz Čakovca
15:00 sati
- degustacija Podravkinog gulaša od mesa divljači
16:00 sati
– viteške igre
– viteške radionice
16:30 sati
– dolazak Hermana II Celjskog u Koprivnicu
17:00 sati
– “Borba za zlatni kalež” - Družba vitezova zlatnog kaleža - D. Stubica
18:00 sati
– nastup slovačke viteške skupine “Jago”
18:30 sati
– promocija Koprivničkih mušketira
- u večernjim satima gađanje grada vatrenim kuglama s katapultom
(Bratovština sv. Ladislava - Sv. I. Zelina)
– “žderači jognja“
- osvjetljavanje bedema bakljama i žaračima
- noćni život u srednjevjekovnom gradu i taboru
11:00 - 18:00 sati - Sajmište
- Finale Cratia kupa u dresurnom jahanju - organizator: Konjički klub Koprivnica
NEDJELJA (10.rujna) - Bedemi
11:00 - 17:00 sati
- srednjovjekovni prodajni sajam (obrtnici i trgovci, alkemičari...)
- ponuda srednjovjekovnih jela (Podravka i Hotel Podravina) i pića (vino, pivo Pan i medovina)
- izložba divljih životinja, nastup sokolara
- viteške igre (borbe vitezova i natjecanja na konjima i na tlu, gađanje lukom i strijelom, borbe buzdovanom)
- viteške radionice
- nastupi srednjovjekovnih zabavljača - žongleri, dvorske lude, štulaši...
- gađanje opsadnim spravama (katapult i balist) - svakih sat vremena
- nastup renesansnih svirača
- srednjovjekovne radionice za djecu i odrasle
- srednjovjekovni tabori
- nastupi viteških skupina iz Slovačke, Slovenije i Hrvatske
PONEDJELJAK (11.rujna) - Bedemi
8:00 – 12:00 sati
– sajmeni dan potvrđen poveljom Ludovika Anžuvinca iz 1356. godine
- srednjevjekovni sajam
Napomena: posjeta manifestaciji, te parkiranje u neposrednoj blizini
mjesta održavanja festivala su besplatni
Rado bismo mi dosli na renesansni festival, Koprivnica je najblizi grad koji zasad jos ne poznajemo kako treba ... no, ovaj vikend je rezerviran za Rodinu proslavu, nakon toga slijedi vjerojatno kratak posjet obiteljskom danu moje firme na JArunu, a kasnije odlazak na poljoprivredne radove u Zagorje MZ-inoj rodbini ...
... tako da ce Koprivnica jos malo pricekati, sto se nas tice.
Zao mi je sto se propustili Koprivnicu, jer o organizaciji mogu reci sve samo pohvalno. Bilo je svega sto obicno prati takva dogadjanja: stari obrti, renesansna glazba, uprizorenja borbi, mogucnost gadjanja buzdovanom, jahanja konja, gadjanje lukom i strijelom, klopa... Osim toga potrudili su se izgraditi drveni vrtuljak u kojem su se djeca vrtila u pletenim kosarama. Oko klasicnog tobogana su napravili dvorac. Svuda okolo su bile poslagane kocke sijena za odmor.
Parking izuzetno blizu dogadjanja. Nije bilo naplate ulaza. Svi su bili nekako puni entuzijazma. Prvi je put i nadam se da se nece pokvariti.
U odnosu na Tabor i Stubicu, ovaj mi je pristup bio najvise 'child friendly'.
A sad sto se tice Tabora, 16.09.2006. Nabavila sam program, pa prenosim u slucaju da ima zainteresiranih.
14.00 oko zidina Velikog Tabora s radom zapocinju muzejske radionice Roland, Strijelom u metu, Bacanje buzdovana te zonglerska radionica. U vojnom logoru posjetitelji ce se upoznati s tradicionalnim oruzjem i srednjevjekovnim sokolarenjem. Obrtnici na srednjevjekovnom sajmu pokazuju svoja umijeca i nude proizvode mnostvu koje ce zabavljati lutkarska druzina i putujuci zabavljaci. Posjetitelji mogu razgledati dvorac, posjetiti izlozbu Rattkayi u borbi protiv Turaka, te se okrijepiti uz domace proizvode.
14.30, 16.00, 17.15 Citaonica bajki za male stitonose
15.30 Otvorenje srednjevjekovnog tabora
15.40 Renesansna glazba uzivo, Codex, Ceska
16.00 Kazalisna predstava Veronika Desinicka, dramska skupina gimnazije Krapina
16.30 Lakrdijaska predstava, Artistika, Zagreb
17.00 Opsada grada, Druzba sv. Ladislava, Druzba vitezova zlatnog kaleza
17.30 Srednjevjekovni plesovi, Agram, Zagreb
17.45 Borbre vitezova na tlu, Markus M, Ceska
18.15 Renesansni plesovi, Agram, Zagreb
18.30 Turnir za zlatni kalez, Druzba vitezova zlatnog kaleza, D. Stubica
19.00 Srednjevjekovni plesovi, Agram, Zagreb
19.15 Lutkarska predstava, Legenda o Veroniki, srednjevjekovna glumacka druzina
19.30 Nocne viteske borbe, Markus M, Ceska
20.00 Zonglerska vatrene spelancije, Artistika, Zagreb
20.00 Gadjanje vatrom iz katapulta, Druzba sv. Ladislava, Sv. Ivan Zelina
20.30 Srednjevjekovni plesnjak, Codex, Ceska
Cijena ulaznica: 15kn djeca, 30kn odrasli
INFO: 049/ 301 533, dvt@mhz.hr
Satnica je orijentaciona. Organizator pridrzava pravo manjih izmjena u programu.
Mislim da cemo doci.
Prije podne mozemo malo u setnju po okolici (mozda posjet Vinagori ili sl.), a onda popodne do dvorca i srednjeg vijeka.
Hvala na programu, bas sam ga htio traziti po webu!
Jucer se uclanili u knjiznicu Medvescak - 50 kn godisnje (ne kalendarski), a mogu se posudjivati i igracke (Vedran uzeo fora magnetsko-drveni labirint). Imaju puno veci izbor djecjih knjiga i stripova, ali i knjiga o djeci (roditeljska literatura) nego nasa maticna knjiznica u Preckom.
Ima i igraonica, no to cemo kasnije okusati ...
mi svmo već dugo u Medveščaku - i baš nam dobro dođe. Više toliko ne kupujemo slikovnice jer smo doma ionako zatrpani.
U subotu 16.tog su otvoreni dani Mladosti - tak da mi možda odšećemo tamo.
joooj, knjiznica Medvescak mi je :heart: jer mi je prek puta starog faksa - stalno sam visila tam long long agoooo....
U nedelju je Terry fox run:
http://www.terryfoxrun-hr.org/
kuda se ide u tabor ?
Najzgodnije autoputem do Zaboka pa cestom prema Kumrovcu do odvojka za Desinic, odes do Desinica i onda si blizu.
Mi si jos razmisljamo, prognoza za subotu (cijeli vikend) nije bas neka, a bas si ne bi priustili kaljuzanje sa prehladjenom djecom :/ ...
Ako bude bar donekle lijepo ici cemo, ako ne onda cemo smisliti neku ZG-zabavu.
ako bude suncano i moji se odprehlade (sad smrcaju) ja bi svakako isao.
ako ne, onda vjerojatno lotrscak ili nesto slicno.
I mi smo članovi te knjižnice, ja već nepristojan broj godina, a M. dvije. Igraonicu koristimo nakratko kad dođemo posuditi knjige. Tete su odlične, ali je mračno i natrpano.Citiraj:
tatek prvotno napisa
Medvescak je ona kod dzamije ? Na Uglu Zvonimirove ?
Da.
Bas ta, kod dzamije.
Ja bio clan 7-8 godina krajem 70-tih i pocetkom 80-tih, kad su mi zatvorili maticnu knjiznicu Maksimir radi preuredjenja, i vezu me dobre uspomene, a MZ je tamo provela dvocifreni broj godina i uvijek je bila odusevljena knjiznicom.
Cinjenica da nisu clanovi Knjiznica grada Zagreba nego nezavisni im omogucava da neke stvari rade drugacije (i bolje) nego ostale ZG-knjiznice. Recimo, sjecam se da su prvi uveli kompjutersku evidenciju knjiga i bar kodove za registraciju knjiga ...
Vidjela danas:
7.10. Dani otvorenih vrata vatrogasne postrojbe, u Savskoj.
Ove godine to ne smijemo propustiti.
I mi vidjeli! :DCitiraj:
NanoiBeba prvotno napisa
Stizemo ako necemo morati u berbu kukuruza taj vieknd!
U Tehnickom muzeju je postavljena izlozba "Becycled" o bicikllima (povijest, zanimljivosti itd) i prica se da je zanimljiva. Otvorena je jos samo do 27.09. i mi cemo, nadam se, stici da to pogledamo!
Bili jucer MZ i Vedran na izlozbi. Izlozba je tak-tak, OK, ali ne i odusevljavajuca. Razmisljali su da li da prosvercaju Vedrana u planetarij (inace je samo za skolsku djecu i starije, no mogu biti fleksibilni :mrgreen: ako je dijete zainteresirano), no na kraju se Vedranu nije islo.Citiraj:
tatek prvotno napisa
U muzeju su sreli i Ninu iz "Nininog kutka" iz "Zutokljunca", zajedno sa muzem i djecom.
Nego, evo nesto sto moze koristiti kod planiranja izleta za djecu i odrasle!
Turisticka zajednica Zagrebacke zupanije izdaje kvalitetne biciklisticke karte pojedinih dijelova zupanije koje osim za bicikliranje mogu posluziti za bilo sta drugo, od hodanja do voznje autom. Uz samu kartu na njima postoje i detaljni opisi predlozenih ruta te detalji o zanimljivostima na njima.
KArte broj 1-6 pokrivaju podrucje Samobora, Zumberka te Prigorskog dijela (Zapresic- Marija Gorica itd), karte broj 7 i 8 pokrivaju podrucje Luckog pa prema Velikoj Gorici, karta broj 10 podrucje Sv. Ivana Zeline itd.
Karta br. 9 (Ivanic grad) izlazi za 2-3 tjedna, a karte broj 11-13 (V. Gorica, mislim da jos fali i Vrbovec i Crna Mlaka) tokom slijedece godine.
Ono sto je najljepse je da su karte BESPLATNE i da su ih ljubazne djelatnice spremne poslati postom vama doma (obzirom da njihov ured u Preradovicevoj radi samo do 16h).
Na kartama ima zgodnih detalja koji nisu bili poznati cak ni meni (smatram se inace natprosjecno dobrim poznavaocem ovih krajeva :mrgreen: ), recimo zanimljive "vuglenarske" (ugljenarske) peci kod Komina, skele preko Save, uredjena jezerca, zanimljive seoske crkvice ...
Ukratko, preporucujem nabaviti!
E da, karte mozete naruciti na 01/4873 665!
ma daj, gdje? gore ili dolje u kucici s kartama ivar je vec isao u planetarij i svaki put su rekli da je to po prosudbi roditelja, jel dijete dovoljno zainteresirano i moze li toliko dugo (a jest dugo) biti pazljivo i ne ometat druge.Citiraj:
tatek prvotno napisa
Ja sam zvao telefonom jednom, a drugi put smo pitali "kartodrapca" i obje formualcije su bile "ma, ne bi smio, ali mozda ...". Uglavnom ti to dodje na isto kao i tvoji odgovori i da se Vedranu zaista htjelo isli bi mi, no imam dojam da je to zazvucalo kao nesto sto se ipak bas ne smije pa je onda Vedran sam rekao da ne bi. Da su rekli "ma, nema frke", sigurno bi isao. Ovako, pricekat cemo neki zgodni tmurni zimski dan i onda se usetati s formulacijom "da, rekli su nam da se sad moze, ako ces biti tiho i neces ometati druge".Citiraj:
ivarica prvotno napisa
par ideja za vikend:
http://www.pp-medvednica.hr/PPM/Sred...Medvednici.htm
i:
http://www.pu-zg.mup.hr/utrka2006.php
Prosli tjedan kupili zmaja u Ipercoopu (32 kn) i danas ga pustali pred zgradom. Vrijeme i vjetar su bili idealni i Vedran je brzo ovladao vjestinom! :D
kojeg?
mi ih imamo nekoliko razlicitih ali uvijek su potrebna bar dva tri muska, jako dobar vjetar, precizni izracuni kad potrcat i sl (mozda bas zbog bar dva tri muska :lol: ) i netko tko se dobro penje po stablima. ne znam zasto sam mislila da to moze biti lako.
Kupili smo onog gdje zeko leti u avionu, nije bas bio neki izbor. Vedran je naravno htio orla za 80 kn, ali to nam je bilo preskupo.Citiraj:
ivarica prvotno napisa
Kad je dobar vjetar tad ne treba ni trcat, samo napnes najlon i dignes malo u zrak i sam se dize (tak je bilo jucer, zbilja idealni uvjeti). Probali smo jos jednom u utorak prosli tjedan, uz slabi vjetar, i tad je zbilja trebalo trcat.
Tajna je samo u tome da najlon mora biti napet i, jasno, da odaberes dobar teren bez drva, zica itd. Mi smo pustali zmaja na ledini pored okretista tramvaja u Preckom, cca 60 x 30 m bez iceg osim trave na tlu i jednog reklamnog panoa uz rub i bilo je idealno.
Jedini bed je sto je kvaliteta zmaja proporcionalna cijeni tako da je vec malo podrapan, no obzirom da ce Vedrana to zmajarenje vjerojatno brzo proci tad mislim da je investicija vec otplacena. ;)
Joj, i mi imamo zmaja - al nismo baš spretni, tak da je negdje zapakiran.
Tatek, prema tvom opisu prošetala sam jutros uz potok Dubravica od Samoborske do željezničkog kolosijeka. Tu staza postaje nezgodna za ići s kolicima pa nisam išla dalje, a i zdesna je nekakvo gigantsko postrojenje koje mi se nije svidjelo. Je li to možda novi CIOS? Koliko još ima do jezerca?
Inače, moram ti zahvaliti za tvoje postove o „off“ šetnjama po Zagrebu, drago mi je da nisam jedina kojoj se takve stvari sviđaju. Nažalost mojoj A to baš nije zanimljivo pa koristim priliku dok sam na porodiljnom i dok se E još ne buni...
Ailish, drago mi je da ti se svidjaju te setnje - nadam se da pratis onu temu na "Kuda s ovim -> Jesen i zima s djecom i prijateljima" gdje nastavljam sa opisima izleta.Citiraj:
Ailish prvotno napisa
Da, to ti je taj CIOS, njega potok zaobidje i vec si za cca 5-6 minuta (dvostruki zavoj, ako se en varam) na pocetku jezerca, prvo je to samo prosirenje potoka, a nakon toga pravo malo jezerce koje seze do Ljubljanske.
Od tamo je malo nezgodno vracati se nazad bez auta - moras ili pjesice ili pak uzduz LJubljanske do Spanskog ili Preckog, jer koliko znam bus tamo vozi dosta rijetko.
Link na tu temu ti je http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...er=asc&start=0
pratim, hvala :D
bokec svima!
malo sam čitala ovu temu od poćetka i moram tateka priupitati:
KAKAV JE TO HOMEOPATSKI PRIPRAVAK KOJI TI I TVOJA FAMILY KORISTITE PROTIV KRPELJA?
puno vremena provodim na otvorenom i zaista me ovo interesira.
Jedan je ledum, a drugi staffisagria, oba C30, uzmemo nekoliko kuglica prije odlaska u prirodu. Neki ljudi reagiraju na jedan, a neki na drugi preparat.Citiraj:
dada2 prvotno napisa
Preventivna vrijednost oba preparata nije bas potpuno dokazana (izgleda da kod nekih ljudi zaista pomaze, dok kod drugih bas ne), no definitivno pomaze ako dodje do uboda, tad ublazava nuspojave (svrbez, oteklina itd). Obzirom da mi bas ne volimo kemikalije tipa autan i sl. tad nam ovo dobro dodje.
Ljudi, nesto nam je zamrla ova rubrika ... cim ne pisem o izletima odmah ovo potone na dno ... :roll: :?
Jucer smo imali u kuci dva mala zivcenjaka ... Usprkos nedjelji morao sam ujutro nekoliko sati na posao i kad sam dosao doma vidio sam kod kuce cirkus, klinci vriste, MZ sa rastegnutim zivcima do plafona ... i trebalo je brzo djelovati i smisliti nesto da se MZ malo odmori u tisini doma svoga, a nervozni klinci rastresu (Vedranu je danas prvi dan skole, a Zrinki sutra prvi dan vrtica nakon praznika) ... i, rekoh ja, idemo na izlet u nepoznato, sa 4 odredista.
A kamo, a kamo, navalili su oni ... no, kako je to bio izlet u nepoznato naravno da nisu doznali nista vise od toga da cemo poceti sa nasim pjescanikom ispod zgrade, a izmedju ostalog da ce u program izleta biti ukljucen i sladoled. I krenusmo mi:
- za pocetak, pjescanik (na njihovu zelju da odemo prvo tamo) - s Vedranom sam sagradio par vulkanskih brda, zatim cestu izmedju njih, onda smo nasli ostatke cigala i keramickih plocica uz rub poljskog puta kod igralista pa smo slagali "mozaik" odnosno poplocavali tu cestu, podzidavali ju, busili tunel ... a sa Zrinkom sam radio kolacice, zatrpavali smo ruke i trpali pijesak u kamioncice. Dodatni dio programa je bilo Zrinkino kakanje u gacice pa smo se i time pozabavili
- nakon toga, prva tocka programa, ali poznata: Vedranova skola, pogledati koji je razred i ima li tko poznat s njim u razredu. Bit ce "bekavac" i nema nikog poznatog.
- poslije skole, sladoled na trznici Precko (garniran Zrinkinim piskenjem u gacice ... na srecu, bilo je jos dosta robe za presvuc ...)
- prva tocka puta u nepoznato - obilazak ulicica na Vrbanima i trazenje cevapdzinice "Grana" koju svi u kvartu hvale, a mi ju jos nismo upoznali. Nedjelja je i zatvorena je, ali nama je i tako bila bitna samo potraga jer jos nismo bili gladni. Nasli smo ju brzo, zatvorenu, a u njoj (unutra) motor. :?
- nakon toga duga voznja tramvajem, do Heinzelove/Zvonimirove. Usput jedna tucnjava izmedju njih dvoje, nesto placa, no stigli smo do cilja. A tamo drugo iznenadjenje za njih - novouredjena Heinzelova, na Kvatricu se naziru obrisi buduceg parka, vidi se ulaz u buduci pothodnik ispod Maksimirske ... tamo smo potrosili 15 minuta gledajuci gradiliste i nagadjajuci kako ce to izgledati kasnije,a onda smo krenuli po opet novouredjenoj Domjanicevoj (pored nezaobilaznog izloga Skrinjice, pa zatim pekare gdje smo uzeli peciva) do autobusa za Srebrnjak ... "A kud sad?" pita Vedran? Hej, to je izlet u nepoznato, ne mogu ti reci!
- sisli smo na Bijenickoj i zaputili se u Alagovicevu ulicu. Zasto tamo? Zato sto smo ovo ljeto citali "Zagonetnog djecaka" od Ivana Kusana, a jedan od junaka knjige, Marko Lukaric alias Mirko KOman zivi u Alagicevoj ulici 22,a prica pokazuje da je pisac tu ulicu smislio bas prema ovoj, Alagovicevoj. Setajuci ulicom smo pricali o knjizi, pronasli smo tu kucu i zakljucili smo da bi to mogla biti bas TA kuca, u susjednoj kuci smo cak vidjeli staru gospodju koja lici na opis MIrkove tete Vere ... a nakon toga smo pogledali vrlo lijepu kucu slovenske ambasade i irkali preko ograde u botanicki vrt farmaceutskog fakulteta (ulaz samo uz dogovor) za koji ni ja nisam znao da je tako lijep i velik.
(inace, Kokovu ulicu, Buzanovu, smo vec jednom prije pregledali ;) )
- dosli smo do kraja Alagoviceve ulice, a o tamo je slijedila bonus tocka - uski pjesacki put izmedju grmlja i botanickog vrta koji je u stvari katastarski ulica pod imenom "Zmajevac". E sad, zasto bas Zmajevac, kakve veze ima zmaj sa tim puteljkom ...? Smislili smo na licu mjesta nekoliko teorija zasto se taj put zove Zmajevac, nasli smo neke grancice i biljke za oboje pa su onda malo mahali time ...
- ... onda je uslijedila neplanirana tocka puta, na ulazu u zaraznu bolnicu sreli smo dobrog prijatelja sa obitelji, on je isao na hitnu zbog visoke temperature pa smo ga pustili dalje od sebe, a mi smo malo popricali sa zenom i curama ...
- nakon toga, naupadljiva tabla uz plocnik: spomen ploca u Mirogojskoj, s pjesmom, posvecena poginulima u najtezoj tramvajskoj nesreci u Zagrebu ikada, kad je tramvaj izletio s tracnica i udario u drvo 1954. godine
- poslije smo trcali u krug po novouredjenom parkicu na Gupcevoj zvijezdi, trazili po kucama 10 malih ribica i stari prozor bez stakla, a nakon je dosla zadnja tocka programa - novouredjena Nova Ves (ova bi se setnja mogla nazvati i "Putevima Bandicevih gradilista" :roll: ). Sad se tamo moze i lijepo kolicima, plocnik je dovoljno sirok ... a ulica kao ulica, uvijek ima svasta zanimljivoga. Gledali smo kakvih sve ima stitnika za vrata haustora (znate one betonske kugle ili metalne stange koje su stitile vrata da ih kola na ostete), trazili po zgradama plocice osiguravajucih drustava (najvise je od Croatia Osiguranja, ali ima i velikih rariteta ... bit ce uskoro foto izlozba na webu!), zalazili u otkljucane haustore i u jednom nasli lijepu zbirku kaktusa u dvoristu, nasli smo i pola tuceta spomen ploca (Cesarcu, Cesaricu, Franji Rackom, Ivanu Tkalcicu ...), dva stara graditeljska natpisa, oznake za sklonista iz drugog svjetskog rata, stari graffite "Svi na izbore" i "Dole reakcija" ... na bedemima katedrale je onaj poznati zardjali sat, ali i stari rimski nadgrobni natpis (iz serije izlozaka "Zagreb kada ga jos nije bilo"), gladali smo i dijelove fasade katedrale koje su majstori skinuli na popravak ili zamjenu ...
Uglavnom, po Novoj vesi smo potrsili skoro sat vremena i kad smo dosli do katedrale vec je bilo proslo 20h ... no jos nije bio kraj programa. Silom priliak smo trebali posjetiti i javni WC u Cesarcevoj. POvezli smo se liftom za ivalide (bili smo s kolicima) sto je atrakcija za sebe. Zatim, u WC-u su skoljke sa samoperucim Wc-daskama, tio je cudo bilo i meni zanimljivo pa smo proucili kako to radi, zabavili se pjenicom za pranej ruku, a naposlijetku je sve to bilo gratis jer nam teta u WC-u nije htjela naplatiti uobicajene 2 kune po upotrebi.
I, dakle doma smo dosli malo prije 21h (potrosili smo malo manje od 5 sati na izlet u nepoznato), klinci se nisu ni jednom potuzili da im je bilo dosadno ili naporno (za Zrinku razumljivo jer je bila vecinu vremena u kolicima, no Vedran zna cendrati kad mu je dosadno ... no, jucer ni glasa nije bilo po tom pitanju) ... jedino je tata bio gecrkt i zreo za krevet ... :mrgreen:
tatek, super šetnja :D
baš prigodno da si izvukao ovaj topic, podsjetio si me na lanjsku šetnju uz potok Dubravica - a slučajno sam baš jučer opet prošla onuda s #2 i vidjeli smo između Samoborske ceste i pruge jato pataka i (žive) ribe u potoku... pričali sa bakom i unukom koje tu žive i čuli da su patke divlje ali su se tu udomaćile i hrane ih svi susjedi... eto, nije neka znamenitost ali nam je bilo fora susret grada i sela - odmah preko puta su neboderi u Gajnicama...
Malo sam se vec odvikao i ja od ovog topika, nije bilo puno akcije ovo ljeto ...
Inace, nisam tu stavio sazetak setnje otprije tjedan dana uz Veliki potok, trebat ce to jos jednom posjetiti da se to jos malo bolje prouci. Pregledavajuci kartu skuzio sam da lijeva staza vodi prema pl. domu Graficar, a desna, s druge staze potoka, prema Medvedgradu, tako da se nude dvije moguce setnje uz potok.
Renesansa se vratila na gradske bedeme
Program festivala:
SUBOTA i NEDJELJA (8. i 9. rujan )
od 11:00 do noćnih sati:
srednjovjekovni prodajni sajam (obrtnici i trgovci, alkemičari…)
ponuda srednjovjekovnih jela (Podravka , Hotel Podravina, Reberinci, Bakovčice, Vinica, Reka, Novigrad P.) i pića (vino, pivo Pan i medovina)
izložba divljih i domaćih životinja, nastupi sokolara
viteške igre (borbe vitezova i natjecanja na tlu i na konjima, gađanje lukom i strijelom, buzdovanom, kopljem i dr.)
viteške interaktivne radionice
nastupi srednjevjekovnih zabavljača – žongleri, dvorske lude, štulaši
gađanje opsadnim spravama (katapult i balist)
srednjevjekovni svirači – Minstrel iz Zagreba te plesna skupina vrtića Tratinčica, bubnjari, svirači iz Mađarske (Kapošvar)
srednjovjekovne radionice za djecu i odrasle
srednjovjekovni tabori
nastupi viteških skupina iz Italije, Slovenije (Celje i Ptuj), Slovačke (Aramis – Košice) i Hrvatske (Koprivnički mušketiri i haramije, Vitezovi Zelingradski, Šibenska srednjovjekovna straža, Zrinska garda, Praškocijeve haramije, Karlovac, M. Bistrica, Ludbreg)
SUBOTA
11,00 sati Svečano postrojavanje Kraljevske svite i vitezova na Zrinskom trgu, slikanje s građanima i posjetiteljima
11,45 kretanje kraljevske povorke prema bedemima
12,00 dolazak na bedeme i početak svečanosti dodjele Povelje Gradskom socu
13,00 Kraljevska gozba za sve sudionike Renesansnog festivala (kostimirane), Kraljevski kuhari – Podravka
14,00 dolazak Hermana II Celjskog
15,oo opsada Grada i napad na utvrdu : Vitezovi Zelingradski, Koprivnički mušketiri i druge viteške skupine
17,00 Nastup talijanskih mačevaoca
18,00 nastup slovačkih landsknechta – "Aramis"
Večernji sati
Osvjetljavanje bedema žaračima i bakljama
nastup gutača vatre i žonglera vatrenih kugla
19,30 noćni napad na Grad
gađanje s vatrenim kuglama
noćni život u srednjevjekovnom gradu i taboru
PONEDJELJAK
8,00-12,00
sajmeni dan potvrđen poveljom Ludovika Anžuvinca iz 1356. godine
srednjovjekovni sajam
Napomena: posjeta manifestaciji te parkiranje u neposrednoj blizini mjesta održavanja festivala su besplatni
Svatko tko je prošle godine sredinom rujna došao na stoljećima uspavane ostatke koprivničke velebne renesansne utvrde bio je uistinu iznenađen i fasciniran. Naime, i bez vremeplova viđenog u mnogim filmovima posjetitelj je dolaskom na utvrdu neprimjetno ušao u neko davno minulo i zaboravljeno vrijeme kasnog srednjeg i ranog novog vijeka, i to na način koji je mnogo impresivniji od gledanja bilo kojeg povijesnog filma.
Svita renesansnih ljudi Bezbroj vitezova i dama, vlastele i dvorjana, obrtnika i trgovaca, pučana i kmetova, prevaranata i lakrdijaša,
srednjovjekovnih svirača i plesača, čarobnica i alkemičara, notarica i nepismenih skitnica, dželata i žrtava, krčmara i pijanaca, kuhara
i gladnih prosjaka te još mnogih drugih likova iz davne prošlosti, u prvi mah će vas zbuniti jer doista ne možete biti svjesni jeste li zaista stigli u to mistično, ali i romantično vrijeme ili je to možda polusan. No, nakon izvjesnog vremena nedoumica nestaje, a vi se prepuštate bujici čarolije koja vas uključuje u bajkovitu priču Renesansnog festivala. Krenimo redom. Koprivnica je prošle godine obilježila 650. obljetnicu proglašenja slobodnim kraljevskim
gradom. Taj status dodijelio joj je Ludovik I. Anžuvinac 1356. godine. Događaj na ostacima utvrde bio je, nema sumnje, najdojmljiviji
dio tog obilježavanja. Sve je počelo vrlo vjernim uprizorenjem dolaska »milostivog« kralja s brojnom svitom iz »daleke Ugarske« te davanjem
povelje gradonačelniku (gradskom socu), nakon čega su uslijedila darivanja »poniznog i zahvalnog« koprivničkog puka raznim proizvodima
onog doba iz koprivničkoga kraja (voće, povrće, divlje životinje, medovina, vino i dr.).
Srednjovjekovna gozba
Vrhunac tog svečanog događaja bila je prava srednjovjekovna gozba, napravljena u čast dolaska kralja. Ona zaista nikoga nije ostavila ravnodušnim
jer su to bili sjajni trenuci i za osjetila okusa i za oči. »Kraljevski kuhari« (vrhunski kuhari Podravkina tima) pripremili su jela prema
srednjovjekovnim receptima u kojima je dominiralo meso divljači (vepar, fazan, zec, prepelica i dr.), kopuni te autohtono voće i povrće. Nije bilo jedino krumpira, rajčice, puretine, kukuruza i svega onoga što je kasnije došlo u ove krajeve s američkoga kontinenta. Iz srednjovjekovnih krušnih peći širio se miris netom pečenih pogačica, a u velikom kotlu na otvorenom ognjištu pripremljen je gulaš od divljači (650 porcija) koji je Podravka poklonila
posjetiteljima. Takav događaj zasigurno još nije bio viđen u Hrvatskoj. Šarolikost viteških postrojbi Istodobno su dvorske lude i lakrdijaši
neumorno i atraktivno zabavljali kralja, njegovu svitu, koprivnički puk i brojne posjetitelje, a renesansni su glazbenici na originalnim
instrumentima (lutnja, frulica i dr.) izvodili razne onodobne komade. Sva tri osjeta (vizualni, zvučni i organoleptički) bila su zadovoljena
i ukomponirana u bajkoviti prikaz onodobnog života, tj. živih slika iz prošlosti. Na relativno velikom prostoru ostataka zemljane utvrde bilo je iznimno živo. Na najvišem dijelu bedema rekonstruirana je drvena utvrda ispod koje je bila locirana replika originalnog srednjovjekovnog katapulta koji je svakih sat vremena bacao kugle na grad, na zadovoljstvo i divljenje svih posjetitelja. U velikim opkopima pokraj impresivnih gradskih bedema bili su raspoređeni
logori viteških udruga iz drugih krajeva Hrvatske i Slovenije koji su oko svojih živopisnih šatora prezentirali gađanje lukom i strijelom, buzdovanom, noževima i sličnim oružjem, a koje su, naravno, isprobavali i posjetitelji, naročito najmlađi. Vrlo uvjerljive borbe vitezova bile su stalna pojava, ne samo u logorima, nego i u gradu na prostoru srednjovjekovnog sajma koji je svojom veličinom i brojnošću obrtnika i trgovaca bio posebna atrakcija.
Najveći sajam starih obrta Ukupno 30-ak obrtnika i trgovaca stvaralo je nesvakidašnju scenu sajma kakav je vjerojatno bio održan i prije 650 godina. Bili su tu srednjovjekovni kovač, mačar, lončar, svjećar, medičar, licitar, užar, stolar, kolar, travar, alkemičari, izrađivači kaciga i pojasa nevinosti, drvenih krigli, bačvar, pletač košnica, ispirači zlata, notarica, kožar, postolar, košaraš, koritar, izrađivač drvenih alata, proizvođači mliječnih proizvoda, prodavači jela od kopriva (Koprivnica je dobila ime po ovoj biljci), dežlat i drugi. Sprave za mučenje nikoga nisu ostavile ravnodušnima, a svatko je pronašao nešto za sebe. Posebna atrakcija, naročito za najmlađe posjetitelje i njihove roditelje, dosad neviđena u Hrvatskoj,
bio je i rekonstruirani drveni vrtuljak na ručni pogon koji se nije zaustavljao gotovo dva dana. Moglo se uživati i u razgledanju živih divljih i domaćih životinja koje su imale posebne drvene prostore, a osim srna, zečeva, prepelica, malih svinja, dresiranih sokolova i sova, posebna zanimljivost bili su podravski volovi - podolci, koji su spašeni od izumiranja te koje je većina posjetitelja vidjela prvi put. Prvi je put rekonstruirana i promovirana koprivnička povijesna postrojba koja vuče korijene iz renesansnog razdoblja, a to su Koprivnički mušketiri koji su za ovu priliku
bili pojačani slovačkim mušketirima. Svojom živopisnom odorom, oružjem (muškete fitiljače ili helebarde) te stasom (oko 2 m) plijenili su pozornost svih, a u ovom slučaju najviše ljepšeg spola. Noćni katapult baca vatru Nekoliko puta tijekom oba dana inscenirani su i napadi na utvrdu koji su bili prava poslastica za posjetitelje, a vrhunac spektakla odigrao se u večernjim satima kada se utvrda osvijetlila brojnim bakljama i žaračima,
a za noćni napad na grad koristio se katapult koji je izbacivao vatrene kugle. Cijeli noćni dojam upotpunila je kovačka vatra te fenomenalni gutači vatre.
Trodnevna manifestacija koja nikoga nije ostavila ravnodušnim, a privukla je tisuće posjetitelja širom Hrvatske i inozemstva te Koprivničanaca održat će se i ove godine od 8. do 10. rujna (10. rujna, u ponedjeljak, je samo srednjovjekovni sajam) sa svim onim sadržajem koji je već oduševio posjetitelje, ali i s novostima koje će ovu manifestaciju potvrditi kao najveći povijesno-turistički spektakl na ovim prostorima.
Srednji vijek i nije bio tako mračno doba kao što mislite. Dođite na Renesansni festival u Koprivnicu i otkrijte zaboravljeno, budite dio bajkovite priče barem tad!
Od silnog veselja zaboravila sam napisati na pocetku da je stvar u Koprivnici
Mi u subotu bili u Maksimiru.
Bila je Europska noć šišmiša, te tim povodom u 17:00 organizirana radionica izrade šišmiša iz plastelina, maske šišmiša (crtanje, bojanje, rezuckanje, ljepljenje, ...) - YES!, moglo su usvojiti vlastitiog šišmiša iz špilje Veternica i kupiti majice ...
Bilo je i nekih zbivanja u ZOO (mađioničar i nešto), ali samo za one s pozivnicom (nismo mi ti šišmiši!).
Kad smo svi postali šišmiši, odletjeli smo u obližnji park i tamo nastavili pustolovinu, po nepoznatim toboganima, vlakićima, deblima, ...
... i gladni i smrznuti odjurili doma na spavanje ...
Zna li netko koliko je daleko u Koprivnici od z.st. do mjesta gdje se odrzava rene sansni sajam?