marta, koja je razlika po tebi jedenja posteljice i nekog drugog ljudskog organa?
Printable View
Posteljica se moze konzumirati nakon poroda u svrhu brzeg oporavka od istog, kao sto ju je autorica ovog topica i konzumirala, napisala je da je izgubila puno krvi... To je jedini smisao i svrha koju ja vidim. Moze se osusiti i napraviti pripravak, kao tinktura, koja zbog te hrpe hormona ima neko djelovanje koje ja nisam proucila jer nemam namjeru pripremat nista od nje.
Ja tu stvarno ne vidim kanibalizam ni u tragovima, uopce to tako ne mogu dozivjeti.
Ali mi je jako zanimljivo kad se sumnja u mogucnost pripreme icega od posteljice sto bi se moglo komzumirati, a da bude sanitarno ispravno. Nije vazno kako se netko sojeca u vezi toga. Mislim, ni aj se ne osjecam bas odusevljeno s idejom konzumacije posteljice, baaaa.
Lavovi jedu antilope jer su antilope biljojedi, a jedenje biljojeda je nacin da si osiguraju vitamine i vlakna.:mrgreen:
I zaboravila sam napisati da lavovi prvo pojednu iznutrice da im se ne pokvare, pa tek onda krenu na mišiće. Meksi su kad odstoje.
slažem se s oboje
usporedba sušene posteljice i pršuta je totalno promašena
posteljica je dio ljudskog tijela
i kao takva apsolutno neprihvatljiva za jesti
to je (auto)kanibalizam
osim što je apsolutno degutantno
što je slijedeće
toćanje kruha u menstrualnu krv
jer i ona je puna željeza
životlnjska crijeva se (nadam se) dobro operu prije nego se rade kobasice
a to da neke životinje jedu svoje mlade (ne ribe, nego i neki sisavci) sam htjela odmah napisati, pa mi je bilo preodvratno, zato onaj . post
ali ako idem u krajnosti i ugledavamo se na životinje, da li će to nekome biti slijedeći stupanj u procesu povratka prirodi
ja ne mislim da je pokretačica teme trol
a ne javlja se jer vjerovatno nema ništa više reći na tu temu
iznjela je svoje iskustvo
i mislim da joj je to bio cilj
i čak vjerujem da je to napravila sa dobrom namjerom da oni koji razmišljaju o tom činu pročitaju nečiju priču
AV, usporedbu susenja pršuta i posteljica nisam navela radi izjednacavanja cina konzumiranja jednog i drugog nego zbog stalnog skretanja u higijenu i sanitrnu ispravnost.
Da pojasnim, zasto je higijenski ispravno susiti pršut na toplom zraku, dimu i buri, pa ga onda konzumirati, a nije higijenski isto tako osušiti i usoliti posteljicu koju se uopce nece konzumirati? Zasto je takav pršut fini, a dijete koje ima osušenu posteljicu jadno?
n.grace, definicija uopce nije upitna, samo se ne slaze s mojim dozivljajem.
Na stranu higijensko i nehigijensko, tema je konzumiranje posteljice nakon poroda.
A kako je moguće slagati se s definicijom, a da pritom doživljaj izostaje, mi isto nije jasno. Ali nije ni važno.
moj komentar je doduse vise isao u smislu mlijeka, ali ne slazem se ni s "apsolutnim" u postu a70v, nema mi tu apsolutnog, neke zene u nekim kulturama jedu posteljicu, neke ne, ne vidim tu nista previse neprihvatljivo ni degutantno. istina da ju ja ne bi pojela "zivu", ali ne vidim problem u tome da je neka druga negdje jede, ni potrebu isticanja da je to apsolutno ovo i ono, isto ko sto mi je totalni visak ono pinkyno o ibermajkama
gdje žene jedu posteljicu?
pa evo ovdje, na forumu :mrgreen:
Tako je. A da bih pojasnila da nije stvar u higijeni i nehigijeni, ponudila sam za usporedbu ispiranje crijeva. A marta sušenje pršuta. Samo u svrhu pojašnjavanja da sanitarna ispravnost nije tema ni argument. Ne znam kako se to nije shvatilo, rekla bih da je savršeno eksplicitno napisano.
Opet se slažem s martom. Meni je odvratno, ali ne vidim objektivnog razloga zašto nekom drugom ne bi bilo prihvatljivo. Ne vidim nikakve objektivne štete, stvarno ne vidim.
ne znam, citala sam nesto ali ne znam precizno. vis mogla bi ponovo malo istraziti. a mozda i hojruk zna ak se ikad ponovo javi
Koji je argument da se negdje nešto radi? Pa žene obrezuju, jedu jedni druge, buše si glave, bruse zube da izgledaju kao tigrovi, spaljuju i žrtvuju djevice.
Po kom kriteriju se iz mnoštva čudnovatih praksi biraju cool?
Čini se - da je čudno i uvrnuto, ali da nije kažnjivo po zakonima RH? Pa onda nije ozbiljno narušavanje ljudskih prava - nego samo glupavo?
nisam niti ja oduševljena jedenjem posteljice...al ostavila sam otvorenu i tu mogućnost...ako bi bila baš potrebna..
nije bila..
kad su u pitanju takve neke stvari koje su meni nepojmljive...a donose neke dobrobiti i apsolutno nikakvu štetu...uvijek mislim da mi se pogled suzio...
što zbog kulturološkog nasljeđa, što..
al jedenje posteljice ne izaziva u meni zgražanje...
mislim da ja to ne bi mogla...ali tko može...neka...
meni je i ideja lotus birtha komplicirana...al privlačna i isto ne izaziva zgražanje...
mada ja ne bi..
moji sentimenti prema posteljici su se pokazali kad ju je trebalo zbrinuti...
totalno i je bilo nezamislivo baciti je u smeće...i tretirati je samo kao otpad..
AV, zene ne jedu posteljicu nakon poroda da bi se nahranile kako to rade zivotinje, ali se posteljica oduvijek koristila u medicinske i magične svrhe. Nadam se da se necete sad uhvatiti te magije jer je tu riječ samo o pripisivanju magicnih svojstava posteljici, sto nema zapravo veze s konzumacijom iste.
U kineskoj tradicionalnoj medicini, koja je btw. medicina koju koristi najvise ljudi na svijetu postoje lijekovi pripremljeni od posteljice. Znaci konzumira se u svrhu lijecenja.
Zasto je prihvatljivo npr. uzeti transfuziju, a nije prihvatljivo pojest posteljicu ako je rezultat isti? Jer uglavnom se konzumacija i vrti oko prejakog krvarenja i vraćanja snage zeni nakon poroda. Mislim, mozes ti vraćat snagu govedjom juhom danima, ili mozes mrknit šejk borovnica-posteljica, pa si fit na brzaka.
A lijepo te marta zamolila da se ne hvataš riječi "magično" :lol:
Pa kakvo tebe ludilo hvata?
Tebi je ovo kao tema o fašizmu? Odlučno "ne" s gnušanjem jedini prihvatljivi odgovor?
edit: @Ifi
koristi se i prah nosorogovog roga
nagdje jedu mozak živog majmuna
svašta ljudi rade
što ne znači da je to ok
ja govorim što je meni neprihvatljivo
a to je jedenje ljudskih organa
i ne znam da li je rezultat isti pojesti posteljicu u trasfuzija
trebalo bi vidjeti koji je sastav posteljice
koliko se toga uopće apsorbira u crijevima
kakva je krvna slika prije jedenja i poslije jedenja....
upitno je da li se pokretačica teme osjećala top radi te posteljice ili je to samo placebo
a70v, tebi je stvarno neprihvatljivo da neka žena pojede svoju posteljicu?
Ne pitam da li bismo sve trebale to napraviti, nego točno ovako kako sam napisala.
apsolutno neprihvatljivo
Hm, meni je to skroz čudno. Skoro k'o jedenje posteljice :mrgreen:
Al pustimo nokte, to je Ifigenija izvukla, vratimo se posteljici.
Ne znam ni je koji je sastav, znam da vrlo efikasno zaustavlja postporodjajno krvarenja. Pretpostavljam da je to do hormona sadrzanih u istoj i da se zapravo moze jednostavno usporediti utjecaj injekcije onoga sto daju u rodilistu i šejka. Samo treba pronaci sastav posteljice.
Joj pa eno piše na Wikipediji da sadrži veliku količinu hormona prostaglandina i da zato djeluje baš kao injekcija za stezanje maternice.
usporedbe su ti u najmanju ruku bzvz. kod konzumacije (svoje) posteljice nikog ne sakatis niti ugnjetavas, za pocetak. ja biram "cool" prakse po svojoj logici, isto tako mi je bezpelenastvo logicno a nosenje pelena do 2-3 godine nije. ubijanje i sakacenje drugih mi isto nema logike, a jedenje posteljice ipak ima, iako to sama ne bi napravila, osim u slucaju da sam odvagnula da mi je od koristi, i ziher ne sirovu nego eventualno enkapsulranu, kako to rade zene u eu i us. ali posto se to kod nas vjerojatno ne moze samo tako izvesti samim tim je i rasprava sbbkbb bespredmetna
Mima, to mi je poznato, ali bilo bi zgodno znati onako pobliže čega tu sve ima i kako moze djelovati. Čisto informacije radi. Da AV bude mrvicu manje neprihvatljivo.
marta, jako si slatka kad se tako trudiš radi mene
Vertex - da - meni je jedenje posteljice baš ono no-no, i ne nalazim nikakvog smisla, osim u ubijanju vremena i pravljenju važnim. Eto.
Pa dobro, ubijanje vremana i pravljenje važnim može biti nesimpatično, ali nije baš iskonsko zlo.
A odakle ti info da efikasno zaustavlja krvarenje, pobogu ženo? Ja imala carski i oba puta nisam krvarila ne znam kako.
Neke kulture, iste one koje su palile djevice, obrezivale klitorise i vjerovali da je neko drvo božanstvo i da im je susjed bacio urok, su jele posteljicu. I onda vi mislite da oni znaju bolje od nas?
Ok. Svatko se ravna svojim autoritetom.
Kinezi su vezali ženama noge da ne narastu, a putem i konzumirali posteljicu. Ok.
Sve se nekako bojim da jedenje placente nikad neće dobiti neku zapadnjačku studiju - jer tko bi našao dovoljno žena, i koji bi liječnik uopće prihvatio rizik da se igra time na živim ženama koje uz to imaju male bebe koje doje. Jednostavno je cijela priča premorska i fakat samo iživljavanje iz nedostatka vremena.
odo radit, sad za stvarno, a vi nastavite, blago vam se kad imate vremena, ja ne...
Ne znam, ja nikad ne bih ovo povezala ni sa spaljivanjem djevica, ni s jedenjem zarobljenika, ni s vezivanjem stopala ni s obrezivanjem žena...Ne izaziva mi takve asocijacije, a logičku povezanost također ne vidim.
Napominjem da ne gajim nikakve nježne osjećaje prema jedenju posteljice, ali ne doživljavam to kao atak na ljudskost, moral, istinske vrijednosti ni išta slično. Zanimljivo bi mi bilo znati više, onako kao kuriozitet, i da razumijem zašto bi netko to napravio i ima li to svoje razloge. Neki su navedeni, uostalom, zaustavljanje krvarenja, zbog hormona koji posteljica sadrži. Zašto ne injekcijom? Ne znam zašto ne, ako netko hoće ovako, zašto da?
...Ja računala:"vikend je, imaju ljudi pametnija posla..." kad ono buna na postu:) nisam u prilici da sada odgovaram na vaša pitanja ali ubrzo ću sjest i odgovoriti....interesantno je čitati vaša mišljenja, dobro je da ovakvi forumi postoje. S poštovanjem, Hojruk
p.s. ako je ovo "prvi i jedini post", ne znači da nisam dio ove komune s nekim drugim imenom:)
Šalu nastranu, ja i pricam samo o majcinom konzumiranju posteljice, o autokanibalizmu sto rece AV i to kao medicinu za postporodne boljke.