ništa nisam prala i ništa se nije zalijepilo.
Printable View
ništa nisam prala i ništa se nije zalijepilo.
Evo da i ja ubacim jedan recept ovdje(ako je slucajno vec bio ignorirajte ga :mrgreen: )
COKOLADNO-BANANA MAFINI
260 g brasna
2 zlicice praska za pecivo
1/2 zlicice sode-bikarbone
1 zlicica cimeta
4 zlice kakaa
1 jaje
140 g smedjeg secera
100g otopljenog maslaca
250 ml buttermilch-a
2 banane
2 zlice secera u prahu
Pecnicu zagrijati na 180° .Brasno,pecivni prasak,sodu-bikarbonu,cimet i kakao pomijesati u jednoj vecoj zdjeli.U drugoj zdjeli jaje lagano zapjeniti,
dodati secer,margarin i buttermilch te sve dobro pomijesati.Banane zdrobiti,
dodati u smjesu od jaja i promijesati.Na kraju polako dodavati mjesavinu sa
brasnom.
Puniti u kalupe i peci 20.-25.min.Kad je gotovo izvaditi iz pecnice i ostaviti
5.min. hladiti
Radim varijacije onog recepta sa zobenim i ab kulturom, i ne dižu mi se baš naročito (dobro se speku, nije da su sirovi). Je li stvar u pahuljicama ili što? Stavljam prašak za pecivo.
Ja stavim i pola žličice soda bikarbone.
ni moji baš ne rastu. :?
a par puta sam pretjerala s voćem pa su bili baš mljackavi (jagode, ribana jabuka, mrkva, kruška)
sad toga stavljam manje, a praška za pecivo više (pola vrećice). smjesa ne smije biti prerijetka.
pahuljice namočiš u jogurtu?
ti s pahuljicama jesu malo "rustikalniji" i teži, nisu pjenasti ali nisu ni suhi ili tvrdi. ja punim košarice skoro do vrha (toliko ispadne smjese) i dignu se još cca centimetar, u sredini malo više. stavim jednu vrećicu praška.
ja stavim do vrha i baš se našušure ko u crtiću - onako, mafinovski.
ne stavljam sodu jer je uvijek zaboravim kupiti :/
a-ha! znači cijela vrećica praška za pecivo?!?! i probat ću bez zobenih pahuljica, ja ih pola sata namačem u jogurtu i ni ne osjetim kasnije, ali moja većspominjana kćer ih, naravno osjeti i ne obožava ih previše.
Apricot, jel ih miksaš sa mikserom, ja ih samo sa žlicom dobro izmiješam. Možda je stvar u grožđicama, stavljam ih svuda :roll:
I meni ispadnu sočni, mekani (bude malo korice, imam plinsku pećnicu) peku se točno 20 minuta. Stavim do ruba ili malo ispod, narastu nekih 1 cm. Prošli put sam počela pečenje na 7 pa su se odmah digli, onda sam smanila jer sam skužila da će izgoriti izvana pa su prestali.
pa obično piše pola praška i pola sode... ja ubacim vrećicu praška i budu fini.
pa zar ni zobene... a mi u zadnje vrijeme pečemo samo mafine i zobene kukije, trošimo zobi više od prosječne farme. :mrgreen:
i ja samo žlicom.
znaš da se kod mene ne smije isprljati više od jedne posude i jednog komada pribora.
ne pitajQuote:
Originally Posted by ms. ivy
Apricot, jel ih miksaš sa mikserom, ja ih samo sa žlicom dobro izmiješam. Možda je stvar u grožđicama, stavljam ih svuda :roll:
I meni ispadnu sočni, mekani (bude malo korice, imam plinsku pećnicu) peku se točno 20 minuta. Stavim do ruba ili malo ispod, narastu nekih 1 cm. Prošli put sam počela pečenje na 7 pa su se odmah digli, onda sam smanjila jer sam skužila da će izgoriti izvana pa su prestali.
Ako radim bez pahuljica, što stavim umjesto toga?
Razmišljala sam o varijanti s pšeničnim klicama, trebam li ih namakati ili bolje ne?
neću :mrgreen:
dočekati će me kad-tad...
zika, na isto pitanje dajem i isti odgovor :mrgreen:
Šta sam napravila? Vražji back...
Moj sin se buni na grožđice, jučer napravila prekrasne čokoladne muffine, i neće ih ni probati. A jede cvebe iz vrećice, pa mi nije na pamet padalo da ga to smeta.
pa cvebe, istina je, omekšaju i pognjeckaju cijelu stvar.
meni su do sada stvarno bile najbolje one prve, cirkusantske (čitaj, sastojaka milijun) i to su ujedno bile i jedine u koje sam stavila sodu (tada je potrošila i nikada više kupila). te su bile bez grožđica, ali sa pekmezom od borovnica (i puno cijelih borovnica unutra).
a ja nikako ne mogu vjerovati da Apri postaje savjetnica za muffine, kekekekekeke
ja sam jednom stavila suhu papaju - fiiinoooo!
ili ananas, marelice, brusnice...
apri - kad stavljaš pekmez, smanjiš jogurt ili povećaš brašno?
niti šta smanjujem niti šta povećavam.
kako u receptu piše "šalica voća", ja pod to "voće" proguram i pekmez i čokoladu i voće... bude i nešto više od šalice.
zapravo, više uopće ne radim po receptu, već trpam što nađem i odoka vidim je li gustoća kako treba.
wew, vidiš li ti šta uradiše od mene!
(goj mi se, goj)
Ja sam jučer kupila suhi mango (ili papaju :oops: više neznam) i danas idem isprobati one sa zobi, a namočit ću ih ab kultrom od vanilije. Obliz!
Ne daj se, Ine... ovaj, Apri! :lol:
a ja sam muffine, cisto topica radi, pravila jednom ili dvaputa i skontala da je bolje da to ne cinim. ja ih pojedem skoro sama, a to mi ne treba, ne ne
ti si ipak pametnija!
ma ne, moja vaga je pametnija, ona popusta :oops:Quote:
Originally Posted by apricot
a moja pRopušta :/
sklona sam povjerovati da pretjerujes, opasno :belj-kol'ko-se-moze:
pa ovisi koje su referentne točke...
vas dvije, ajde smišljati nove recepte za mufffine umjesto da gubite vrijeme na besmisleno chatanje. :P
pa ko je opće izmislio taj normativ od 12? svaka normalna kuharica se ponaša ovako i tamani: 1 još dok se peku da vidi jesu li pečeni, 1 čim se ispeku da vidi jesu li jestivi, 1 kad se malo prohladi da vidi lijepe li se košarice, 1 dok daje djetetu da vidi je l' još vruće, 1 koje dijete zagrize pa više neće, 1 prije nego što netko dođe da vidi je l' to za pred goste, 1 kad se skroz ohlade da vidi kakvi su sad. ona bijedna količina od 4-5 što ostane i nije za prehranit familiju.
upravo tako, kalup bi trebao biti veličine kuhinjskog stola!
(vidi gornji post, zadrhtala mi ruka na sam spomen mufffina...)
ovo gore ko da sam ja pisala!
jesmo za peticiju?
:lol: Evo jedan jednostavan i brzinski recept( mislim da ga nisam vidjela ovdje)Quote:
Originally Posted by aleta
1 1/2 ŠALICA BRAŠNA
1/2 ŠALICE ŠEČERA
1 PRAŠAK ZA PECIVO
1/2 ŽLICE SOLI (ČAJNE ŽLICE)
2 JAJA
1/3 ŠALICE ULJA
3/4 ŠALICE MLIJEKA
Ostalo standard ,peči na 180-200 stupnjeva 20min do pola sata.Prije pečenja u smjesu možete dodati smrvljenu čokoladu,kakao,grožđice...Gotovo sve čega se sjetite!
[/quote]pa ko je opće izmislio taj normativ od 12? svaka normalna kuharica se ponaša ovako i tamani: 1 još dok se peku da vidi jesu li pečeni, 1 čim se ispeku da vidi jesu li jestivi, 1 kad se malo prohladi da vidi lijepe li se košarice, 1 dok daje djetetu da vidi je l' još vruće, 1 koje dijete zagrize pa više neće, 1 prije nego što netko dođe da vidi je l' to za pred goste, 1 kad se skroz ohlade da vidi kakvi su sad. ona bijedna količina od 4-5 što ostane i nije za prehranit familiju.Quote:
zato sam ja kupila male kalupe, pa ispadnu 3 i pol ture, pa možeš isprobavati do besvjesti :mrgreen:
joj kako sam ovo uspjela
prošli četvrtak oko 18 h prvi put vidila ovaj topic
istu večer nagovorila mm da reče kolegi kad se bude vračao s posla iz metroa da donese kalup ( teflonski 36 kn, ima neki i za 72 kn, ali ovaj od 36 se pokazao savršen)
nažalost kalup stigao u 23 h, pa su me nagovorili da se strpim do ujutro
i onda:
u petak ujutro ispekla sam čokoladne
u petak popodne jedne s jabukama jedne s višnjama( iako bih mogla nisam ih sve ja pojela pola dala mami i tati da zahvalim što čuvaju Lucu dok ja radim)
zarazila i mamu , muž kupio još jedan kalup
u nedjelju napravila pola s jabukama pola s višnjama
danas ujutro jedne za doručak
i popodne prije posla još 2 porcije napravih
HVALAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!! :D
Sad već i ja ne pravim po receptu, već što imam pri ruci i kako mi se sviđa i stvarno su fantastični, ali nema šanse da smršavim, iako se tješim da nisu masni i da nema puno šećera ....
Samo me nešto zanima, zašto soda bikarbona??? Ja je još ni jednom nisam stavila.
i zaboravih pitat: di ima kupit malih kalupa??
Ne znam da li sam u pravu, ali mislim da soda održava keksa/medenjake/muffine i sl. dugo svježima.
¸u mercatoru na vukovarskoj
Teškom mukom odajem recept za mafine koje mi jednostavno obožavamo, još nisam našla nijedne koje volimo više.
A recept je od frendice iz Amerike zato je kobasasti naslov original na engleskom.
CHOCOLADE CHIPS SOUR CREAM BANANA MUFFINS
100 g maslaca (može i margarin)
1 šalica šećera (bijeli ili smeđi, ili pol-pol)
1 žlica ekstrakta od vanilije
2 jaja
1 kiselo vrhnje (2 dl)
2 veće banane
2 pune šalice brašna (najbolje polubijelo tip 850, ali može i bijelo)
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1 šalica čokoladnih kapljica ili bar 1 i pol čokolada narezana na sitne kockice
Budući da ja nemam obični mikser radim sa štapnim. Sve se radi u jednoj zdjeli. Šalica je ona od 2,5 dl.
Izmiksam maslac, šećer i ekstrakt od vanilije da bude pjenasto.
Lupim unutra 2 jaja, malo promikasam, onda idu 2 banane i vrhnje. Ako radite s običnim mikserom banane treba prvo zgnječiti.
Onda samo s kuhačom umiješam brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i čokoladu.
Ja obavezno stavljam mliječnu čokoladu i bijelu čokoladu narezanu na sitne kockice. (Ima nas koji volimo i to čudo od bijele ne-čokolade.) Čokoladne kapljice rijetko stavljam, sviđa mi se kad su mafini smećkasti od piljevine od ručno rezane čokolade. I kad se nađe neki veći komad čokse.
I bolji su mi ako ih radim s polubijelim brašnom ili s pol bijelog-pol integralnog.
Peku se na 180 stupnjeva 20-25 minuta.
U principu je ovo recept za 18 komada, ja radim duplo smjesu pa ispečem tri runde po 12. Bude taman.
Ja obavezno pečem u papirićima, nekako su mi tak ko u haljinici. Ne smeta me ako se teže gule, bez papirića mi nije to to.