Hvala! :heart:
Printable View
Ako mi dolazi familija na ručak (najčešće vikendom) onda radim domaću juhu, lešo meso, restarni krumpir i paradajz sos (jedan meni), purica s mlincima, ili zagrebačke odreske sa par vrsta salata, ali obavezno ide juha, i naravno obavezno kolač uz kavu...najčešće štrudla ili pita sa jabukama, ili sirom, mak kocke, parfe kocke...
Ako mi dolazi "mlađe" društvo onda radim razno razne salate (toplo-hladne), punjeni francuz sa sirom, šunkom, krastavcima, lisnato sa raznoraznim smjesama, punjena jaja,i opet naravno neki desert.
Za nasu obitelj je svaki zajednicki obrok mali dozivljaj bez obzira dali smo samo ili u drustvu, jedemo za lijepo postavljenim stolom i hrana je s ljubavalju pripremljena.
Za "masovke" koje ce cesto kod nas odvijaju biramo hranu po raspolozenju i veliki fan sam flying buffeta, evo nekoliko mojih najdrazih jela za hladne dane:
PREDJELA
- Domaci pate od pilecih jetrica, ukiseljeni lucici, kornisoni, razeni kruh
- Pecena gusca jetra na mjesanoj salati sa sipkom
- Pikantna krem juha od mrkve, muskatne bundeve, djumbira, cili feferona i cesnjaka
- Krem juha od gljiva u crnim kruscicima
- Punjeni sampinjoni s umakom od crnog vina
GLAVNA JELA
- Zapeceni patlidzani u umaku od paradajza s rukolom i parmezanom
- Zapeceno povrce (sve poslozim u veliki lonac i gurnem u pecnicu: patlidzani, tikvice, paprika, paradajz, ruzmarin, timijan, cesnjak)
- Gulas od divljaci, crveno zelje s jabukom, matses knedla,
- Beef Wellington
- Brodeto od hobotnice
- Punjena guska, prokolice s orasima i kestenima, mlinci
- Pekinska patka s palacinkicama, mladim lukom, umakom
- Grdobima sa pancetom, umakom od komoraca i bijelog vina
- Gratin od mjesanog povrca
- Coque au vin i ratatouille
- Pileci fileti s mozzarellom u umaku od paradajza s koricom od ementalera, dukati od palente
- Spikana pirjana govedja ruza sa suhim mesom i kobasom, mrkvom, krumpirom i lukom
DESERT
- Strudla od jabuka s parfaitom od cimeta i flambiranim tresnjama
- Strudla od tresanja ili sumskog voca s toplim umakon od vanilije i sladoledom od vanilije
- Fritulice
- Apple crumble i clotted cream
- Kompot od jabuke, kesten pire, krema od mascarpone i slaga
- Schneenockerl (paradizet)
- Sumsko voce, drobljeni bezet, slag
- Razni sirevi, voce
- Cokoladna torta s kardamonom i pralinama
- Domaci truffels od crne cokolade
Za manja druzenja (do 10 osoba) nam je gust pripremiti svicarski ili mesni (bouillon) fondue.
Naucila sam se prihvatiti pomoc u kuhinji od dragih prijatelja koji su kao i mi zaljubljenici u dobru hranu tako da je priprema za druzenje vec dozivljaj.
eto, sad znam što me čeka u beču
mogu samo zaokružiti?
Apri ako doneses sira I vrhnja kuham sto god te srce zazeli ...
nosim
ali, sljedeće zime
sad smo obavili budimpeštu, beč sljedeće godine
a sir i vrhnje ti mogu poslati po nekome, ako hoćeš
nakon ovoga što nam je ponudila Maxime mislim da se tema može slobodno ključati :mrgreen:
X
mada moji gosti i nisu neki gurmani, njima prase/janje s ražnja je čist taman :)
a omiljeno jelo klnicima je kada se nešto vrti kupit mast kruhom, znate ono kada curkaju masti i sokovi, e to oni kupe.
To im je predjelo.
Ako se ne vrti onda je najčešće peka, roštilj ili krušna peć u igri i to je mm-ov dio, ja sam zadužena za juhu, salate i kolače.
To je za obiteljska okupljanja.
Kad nam dolazi neko manje društvo onda si ja dam oduška s kojekakvim namazima, pecivima i finim salaticama.
maxime, wau, wau! super zvuci.
ti fakat mozes otvoriti riestoran, ako ti dosadi posao kojim se bavis.
Cure iduci Bozic pripmam narudzbe za catering ;-) Gastronomija je moja velika ljubav, ako Vam treba koji recept slobodno se javite.
Maxime imat ću u vidu tvoju ponudu, samo piši i dalje :njam:
nego baš jutros razmišljam kako je jednako važno imati i kome sve to servirati
mislim nije da bih baš znala spremiti takve specijalitete ali i neke manje grandiozne naprosto nemam priliku ponuditi
slažem se s tobom flopice, nemam kome ni ponuditi neka jela.
recimo ja sam obožavala plate svježeg povrća s dipovim, kad bi to mojim gostim ponudila pitali bi a di je kobasa.
Drugo nedostatak namirnica.
Ali ipak mislim da uz kvalitetne namirnice i ljubav prema kulinarstvu, dobro proučavanje recepta da se da sve to skuhati nije problem.
mene u tim pripremama jela za kojekakva svečana druženja ubiju druge stvari, sve spremi, ne dozvoliti da se nagomila suđa, kolače najviše volim vlastite pa i to spremi, da ne pričam i maniju ticina u zadnje vrijeme itd.
Ali recimo baš bi voljela na miru za nekog kuhat i da im to samo u nekim kastrolama odnesem pa se lijepo doma vratim čistit kuhinju.
Potpis.
Jednom sam pitala kolegicu za savjet - što skuhati za više ljudi. Njen je odgovor bio da s mesom nikad ne mogu pogriješiti i nek stavim komad svinje u pećnicu. :) A meni to nije gušt. Em što mi baš nismo neki mesojedi, em što se pitam što ću ako uništim komadinu mesa. :lol:
U subotu smo slavili. Jelovnik: humus, liptauer, pašteta od tune, domaći kruh, frigane lignje s tar-tarom, salata od hobotnice, kiflice sa sirom, zapečene paprike sa sirom, masline. Od slatkog: šape i ganache brownies.
Šaroliko.
prepisujem svoj meni za božićno druženje kod mene (dolaze mi prijatelji, klasičan božićni ručak obavimo kod familije):
- muffini od sira i slanine
- quiche od poriluka
- domaći sir
- pršut od jelena
- krumpir salata s rikolom
- rolada od špinata punjena sirom
- salata zelena+rikola+parmezan
glavno jelo:
- pašticada od jelena s zapečenim žgancima
- kremasta tjestenina (za djecu)
Mi smo isto imali jučer goste, evo menija:
Krem juha od bundeve, kupusa, mrkve i đumbira
Racclette roštilj (lungić, kobase, sir, tikvice, kuhani krumpir, kiseli krastavci i pržene gljive)
Salata od cous cousa, maslina, feta sira i kukuruza sa maslinovim uljem i jogurt dressingom
Quiche od poriluka, kobasica i sira
Slatko je donijela prijateljica, male krafnice i orahnjacu.
Nemožeš pogriješti sa komadom svinje, barem ako se o pripremi radi.
Moji svećani jelovnici uvijek su vezani za nekakva obiteljska okupljanja, a članovi obitelji vole samo klasiku, tako da sam davno odustala od eksperimenata.
Uglavnom svaki Božić kuham za cc 15 što odraslih, što djece.
Klasika teška i ove godine.
Juha goveđa bistra sa rezanicam ili noklicama
Pečena patka, mlinci,
Pečeni svinjski kare (hladni), francuska salata , krumpir salata, zelje na salatu , zelena salata.
Kolači sitni, voće i još neki kremasti kolač ili torta, ali još nemam ideja
totalno nemaštovito, ali što se može.
što se tiče klasičara mesna štruca nije loš izbor, punjena s jajima, fino i efektno je na hladno uz neke nareske recimo i salate.
A te mesne rolade mogu proči i sa egzotičnijim punjenjima.
Osim za one koji ne konzumiraju mljeveno meso... :mrgreen:
Stvarno rijetko kuham za puno ljudi, iz raznih razloga. :) No, kad kuham za bilo koga (bilo ih puno ili ne), radim prvenstveno ono što muž i ja volimo. Ne možeš svima ugoditi pa mogu barem napraviti ono što mi Ljubav voli. :) Našim gostima to nekako uvijek ispadne neobično. :lol:
Pripremam za Novu godinu druženje za jedan par s djetetom, pa smišljam meni.
Razmišljam da ne idem na svoju klasiku, ali nisam sigurna što bih.
Ideje?
Mislila sam možda za paštetu od tune, namaz od slanutka, koju salatu (možda tijesto+tuna, pa neki meksički miks,...), nekakve slane kiflice,...
Što dalje?
Da li koncipirati cijelu večer na nekim takvim "predjelima" ili ponuditi i nešto "konkretno"?
Za desert bih neku čokoladnu tortu.
Kad je malo ljudi pa se može normalno sjediti i jesti za stolom, ja bih uvijek konkretnu večeru.
Ma i ja si to nekako mislim.
Ne trebaš se ispričavati, pitanje je na mjestu. Djecu ne spominjem (njihovo i svoje), jer njima ionako moram posebno pripremiti.
Pajceka i sarmu ne smijem jesti, a ni djeca ne jedu, tako da otpada, da ne pripremam 3 različite varijante.
Ovako i kod mene... Možda ja i bih nešto drugo, ali doći će nam na novogodišnji ručak kompletna rodbina raznih generacija (pretežno starija ekipa) i mora biti uobičajen jelovnik:
- bistra juha teleća ili goveđa s gris knedlima
- odojak
- sarma (svekrvina)
- salate vrsta raznih: francuska (minimalna količina - ustupak mužu i djeci), cikla, krumpirova ili grah salata (kako bude htjela većina) i mladi luk
- obvezni varaždinski klipići
- eventualno neki kremasti kolač ali sve si mislim da bi bolje pasal neki štrudl od domaćeg tijesta i jabuka s grunta - dosta nam je preslatkih kolača
Inače, za sam doček NG kod nas se nikad nije kompliciralo kao za novogodišnji ručak (jer to je obično mlađa i manje tradicionalna ekipa):
sirna plata s maslinama i kiselim krastavcima, friški kruh i/ili klipići, može domaći. Ako sam u dobroj formi, može i slana sirnica, ali obično mi se ne da jer je kuća ionako puna sitnih kolača vrsta raznih. Iza ponoći kuhane domaće kobasice + prigradnje (hren, ajvar, ukiseljeni paradajzi) i to je to.
Anemona, ako ne smiješ jesti pajceka (iako ga ne bi smjeli jesti ni mm, njegova mama, moji roditelji itd - a jedu ga samo na taj jedan dan u godini) razmisli da napraviš fini haznfefer... Meni nema boljeg mesa. Još domači knedli od kruha ili žemljača iz pećnice - raj zemaljski, a jednostavno je i brzo gotovo.
Jel to zec? Nemam zeca i nemam ga gdje kupiti.
Razmišljala sam na tu foru o knedlima od kruha i junetini ala pašticada.
nešto na foru pašticade ili pašticada je meni super izbor.
Možda mesna rolada i neka fina salatica.
Mislim zavisi i kakav je doček, ako je bez obzira što vas je malo predviđen ludi ples ili šetnja do trga ili tako nešto onda mi je ok jača večera, a ako će biti nasjedavanje ja bi nešto lakše, možda roladu od puretine i neku finu salaticu.
Ja sam za Božić uz prasetinu napravila salatu od graha i slanutka, mm je s nevjericom gledao da kako grah na Božić ali fino je sjela, doduše bilo je i krumpira ispod peke.
To će biti više laganini - penzionerski.:mrgreen:
Kod nas je, kad dolaze gosti za Božić (moji slave, ja pomažem mami), uvek klasičan meni:
predjelo, čorba, sarma, pečenje sa salatama (i salate sa majonezom i obične), kolači
Mi sa prijateljima nismo tako formalni, pa često eksperimentišem neka jela, isprobavam svašta. Npr sad za doček praviću lazanje. To svi volimo, ne jedemo često, a mogu (i vole) i deca. Uz to će biti svakakvih grickalica koje ćemo razvlačiti celo veče (slane galete, pršut, sir, punjena jaja...), ali za večeru su se svi izjasnili za lazanje.
Sad si me vissnja podsjetila i mi smo jednom bili na dočeku kod prijatelja gdje smo se svi izjasnili za lazanje. Bile su odlične.
Meni osobno pašticada nekako nije za večeru nego za ručak, ali to je eto stvar ukusa.
Ja bih izabrala neko pečeno meso i salate - npr. beef Wellington (biftek u lisnatom tijestu), ili recimo baš sam vidjela zgodan
recept na dobrahrana za lungić u lisnatom.
Ili manje formalno - tortilje, njoke sa gorgonzolom i sl.
Kod mene pašticada može i za doručak. :mrgreen: