Potpuno mi je jasno da to bebama ne smeta, samo meni to stvara nelagodu. To su neke moje frustracije...
Ali ipak mislim da to nije za bebe starije od 3-4 mjeseca, nekako mi je potpuno neprirodno, ne znam, to je samo moj osijecaj.
Printable View
http://smile4me.net/woombie/baby-swaddling/
evo kao što sam i mislila, nije to za pokretnu i okretnu bebu, nego za najduže do 5. mjeseca i to vjerovatno za dijete koje je naviklo....
Opet su radili neko istrazivanje o tom pomatanju
http://m.bbc.co.uk/news/health-24710090
Dok sam bila u rodilistu, tako su pomatali bebe. Ja bas nisam bila time odusevljena. S tim da moja kcer nije imala grceve, pa nisam ni isprobavala doma swaddling.
Evo da se javim u svezi swaddlinga. :)
Znaci ukratko....mali ima 7mj, veeeeoma je aktivna i zahtjevna beba koju je tesko uspavati. Prva 4mj smo ga uspavljivali vozikajuci kolica u stanu naprijed-nazad. Kad je to prerastao (citaj: vise mu nije pasalo) tada sam presla na nunanje. Medjutim, kako vecina beba zaspe sa dudom uz nunanje, a moj MRZI dudu, tada bi mu davala caj na njegovu omiljenu bocicu sa sisacem za bebe od 1mj. Tako da je polako dudao tu bocicu iz koje je malo tekao caj. I tako sam ga uspavljivala od njegova 4mj do sada.
Opet je prerastao i tu tehniku pa sam pocela pronalaziti nove metode, a da nije cry out metoda. Pronasla info o swaddling metodi i upute o zamatanju beba. Istina je da je to za bebe do 5mj, ali ja svojeg zamotam, stavim ga na nas krevet, pustim fen koji zuji i vibrira po madracu i mazim ga po celu i obrvama. Kada zaspe odmotam ga i ugasim fen. Po noci spava u vreci za spavanje....znaci zamotavanje koristim samo da ga USPAVAM preko dana, nakon cega ga odmotam.
Evo vec 3. dan nam to uspijeva. Ja sretna. Do kada? Ne znam....nije ni vazno. Bitno da funkcionira. Mozda zbog ove metode nauci lezati uz mene kako bi zaspao. Do sada nam je to SF. :)
Nina, ja mislim da ti previše "bijesnih glista" izvodiš oko uspavljivanja svojega malenoga.
POtrošiš više energije i vremena nego da ga jednostavno nosaš okolo, pa kud puklo da puklo.
Što je sljedeće?
Zašto ne prihvatiš da je tvoje dijete jednostavno takvo?
Da je nespavač, da se ne zna sam uspavati...
Što ćeš raditi ako bude, npr., hranu odbijao?
Ili odlazak u vrtić?
Ili se bude bojao nepoznatih ljudi?
Ja isto teško zaspim, loše spavam, lako se budim...
Bi li moj muž trebao visjeti nogom zakvačen za luster, glavom prema dolje... jer bi to meni možda pomoglo?
Kažeš da ne podržavaš cry aout metodu, ali si se domislila davanju čaja na bočicu.
Vjerujem da mnogi misle kako je to još štetnije.
Pomiri se s naravi i temperamentom svojega djeteta.
Kasnije ćeš možda teško prihvaćati neke njegove crte koje će biti puno važnije od samostalnog (ne)uspavljivanja.
donijeli smo si rezervna kolca u stan i mog bumbarića sam u njima uspavala, skužila sam da u šetnji tako sama zaspe u zadnje vrijeme što prije nije, a čini mi se da više ne voli nošenje pa ćemo vidjeti, l ona zaspe nekad i na cici, a mala mrvica se i dalje voli samo nosit, i nikad nije zaspala na cici ili u kolicim tako da pokušavamo osluškivat želje i promjene koje dolaze (a otpadoše mi leđa i ruke s bumbarićem i sve je teža)
Apricot, veeeeliki x, ne u slučaju nine, već u slučaju svih nas koji imaju malo temperamentniju djecu
za mene kažu da sam bila jako mirno dijete, sama se uspavljivala, sama se igrala, nije bilo nosanja ni ikakvih takvih peripetija, pa sam si ja dok sam mjesecima ležala i čuvala trdnoću zamišljala da ću i ja imati takvo dijete. Kad ono kilfa. Čista suprotnost.
Moram priznati da sam, analitičar po naravi, duuugo vremena dumala kako da doskočim grčevima, zubima, nanašanju, uspavljivanju na rukama. I naapokon nakon duuugih 8 mjeseci došla do zaključka da tu jednostavno nikakve pomoći nema. Imam takvo dijete i točka. Čim sam to prihvatila kao takvo, moram priznati da mi je postalo lakše. Netko će možda reći da sam razmažena ili enznam šta, ali mislim da je to jedna od stvari koje svaka prvorotka mora sama sa sobom proći i razriješiti - kad tad u životu i odrastanju svoje bebe.
:lol: imam film u glavi
Naravno slažem se sa curama, što prije prihvatiš da ti tu nema puno vajde, bit će ti lakše. Kao što sam već negdje napisala moja curka je skroz prestala spavat preko dana već sa 2,2 i pol godine,a npr. od frendice mali spava popodne još i sad sa 6 godina. Kaj ćeš, različiti smo.......prema tome nunaj bebicu to i ja radim pa ti takav savjet i mogu dati.:-)
@apricot
Da imam kicmu od celika i vremena samo bih ga nosala. Ne bi bio problem.
Medjutim, vise se ja bavim dijetetom nego mm pa sam i umornija od svega.
Zato pronalazim nacine kako sebi olaksati jer malom ne koristim ako sam zivcana, frustrirana i neispavana.
U svezi uspavljivanja sa bocicom caja. Njemu je bilo bitno da ju malo poduda dva, tri puta kako bi se smirio. Dala bih mu dudu ali ju doslovno mrzi.
Ionako bebe moraju piti izmedju obroka. Moj je to radio za vrijeme uspavljivanja. A kada govorim o caju tada mislim samo na caj od komoraca u vrecici....znaci bez secera.
Vidim da mu polako pase mazenje po celu, pa ga malo po malo vise necu ni zamatati. Bitno mi je da kad legne uz mene da se smiri kako bi mogao zaspati.
Ako ne odspava tih 3x30min tada ne da cendra nego vristi u placu koliko je umoran.
djeca ne moraju piti između obroka, čak ni ona koja su na formuli
zašto misliš da druga djeca imaju dudu?
ne moraš meni pričati o nespavajućoj djeci, nošenju i kičmama, sve ja to dobro znam
ali ti kažem da se previše trudiš oko toga
neke stvari jednostavno ne možeš na silu
ne možeš postići da ti dijete ima plave oči, ako ima smeđe
moje ni jedno dijete nije imalo dudu, cak su im probali uvaliti pa su izbacivali, al su obje pronasle svoj palac.
i ne zaspu na sisi, vec posisaju i stave palac, sklupcane uz mene i zaspu.
ja sam mislila da pises o djetetu starom mjesec dana, ili pak tri-cetri kad pocnu otkrivati svijet i vecina djece ima tad problem s uspavljivanjem, narocito dnevnim, al dijete od 7mjeseci...slazem se s apri.
ja bi na tvom mjestu izbacila caj za uspavljivanje kao prvo (ako vec nisi), pa onda fen, i lagano bi mic po mic s djetetom legla i mazila ga (otkrila sta pase, zagrljaj, mazenje po ledjima, celu kako pises, polozaj na trbuhu, boku...) ili pak legla pored jer ima djece koje ne zele dodir, ali zele da si prisutna.
ne pisemo ti to jer te kudimo vec jer si radis medvjedju uslugu.
Ja imam odlicne cjelonocne spavace ali sam zato starijeg vlastorucno nosala i s 13 (trinaest) kg u dobi od 12 mjeseci i to sve na mojih 55kg/161 cm. To ti je ko pravi bilder - svaki dan dizes sve veci teret, misici ti jacaju sto vise nosis.
Mladju nosim i dalje,ima samo 10 kg i 17 mj, pis of kejk u odnosu na brata! Klokanica rules
odakle mi to?
pa iz višegodišnje edukacije
jedino u slučajevima povraćanja, proljeva, nekih bolesti zbog kojih prijeti dehidracija ili nekih drugih patoloških stanja
inače, ne
jednako kao i djeca na majčinu mlijeku
Na moje veliko čuđenje dosta mama ne priprema AD po receptu. Ili stave žličicu praha više, da bude "jače", da beba duže spava. Ili, što mi je neshvatljivo, dodaju koju žlicu rižolina (ili čokolina onim starijima od 4 mjeseca ) u bočicu sa AD.
Tako da je bolje preporučivati vodu ili čajić ako su beba na AD, za svaki slučaj.
Ili ponavljati i ponavljati da AD treba raditi TOČNO po uputstvu i NE dodavati ništa u bocu.
mi na ovome forumu dopuštamo samo ispravne informacije, barem što se osoblja tiče
ne biramo manje zlo
nego onako kako treba
postupati prema uputama na kutiji
ne davati dodatnu tekućinu, sve dok je s djetetom sve u redu
nina79 po tvom opisu, tvoj mali ne spava ništa manje nego ova moja...ona ima svojih 8 sati noćnih, ni minut više, i 2-3 puta dnevno od pola sata do sat i pol...cendra i ona, ali kad nisam uz nju...ona je beba koja hoće centar pažnje i aktivne igre svaki minut...zato je moja kuća prljava i muž često "gladan" :mrgreen:, ali bar N. nije cendrava...bilo je i meni teško ispočetka dok nisam prihvatila da imam takvo dijete...sada sam sretna u prljavoj kući ;)...
pa nekako je normalnije da muž bude budan zbog djeteta, a ne zbog mene?!
nije dijete našao na cesti, otac mu je!
a susjedstvo...
ok, znam da nije ugodno, ali ne vjerujem da će dijete urlati cijelu noć
čisto sumnjam da urlaju ako ih se nosa i ljuljuška
sjećam se kako je moj muž stariju nosio po tri sata
znao je točno sekunde treptanja reklame koja nam se nalazi pored kuće
prebrojao bi sve što se prebrojati dalo
nije ni čudo
nosao je satima pune dvije godine
u ovom prvom si opisivala svoj odnos sa mužem, a ne njegov s djetetom, zar ne? a biti budan radi djeteta je sasvim druga priča, ali tu je valjda svima cilj da što prije ili što bezbolnije navedu dijete na spavanje, kako god to znali - vaše je bilo nošenje.
oću reć, kad beba ne spava, ne može ni (barem jedan) roditelj.
nebitno tko je s kime u odnosu
bitno je da se radi o odnosu u kojem ima ljubavi i brige
i gdje i oboma stalo da se svi naspavaju
nevažno je li to sada dijete, supružnik, otac, majka
mislim da nisi shvatila bit
bit je da nema potrebe da se netko toliko trudi
a druga bit je u tome da nije otac zaštićena vrsta pa da on spava dok mama ušutkuje uplakano dijete koje ne spava
ili da ga nosi
ili već nešto
prikačila bi se ovdje na temu...nisam ništa čitala sem ovog zadnjeg od Apri..pa mi se čini blisko
uglavnom, dijete 16 mjeseci, skoro 17 - noću ovisno o cici, uspavljuje se i umiruje na cici.
sutra moram radit navečer i neću biti doma..kako da tata i on to prežive? jeste bili kad u toj situaciji? valjda će ga uspjet smirit?
utješite me plizzzzz...
mislim on više i nije beba:-) al kao da je...
ma apri, svatila sam bit, ali mislim da "ja u kupe, ti u spade". nema veze, dobro si napisala, glavno je da se svi što je moguće više naspavaju.
giusepica, isključi mob i nema zivkanja :lol:
Evo, prvi put pisem na forumu...Kako sam naisla na "problem"...sjetila sam se da bih mogla malo prouciti sto ima na forumima:)
Moja beba je spavala cijelu noc od svojeg 2. tjedna...Spavala bi od 21h do 9h. Nekada bi imala jedno budjenje oko 1h ili 3h i onda mozda koji put i oko 6h. Idila. Pojela bi (dojenje) u svojih 10min i zaspala natrag ko top...Kada je usla u 4.mj., pocela se cesce budit i mislila sam da je gladna. Pocela se budit ranije oko 23, 00 i onda oko 3, 4...da bi sa svojih 5 mjeseci, pocela se buditi svaka 2 sata..neke dane i svaki sat. Nista ne djeluje za smirenje i uspavljivanje osim sise. Dok ne dobije sisu, samo urlanje...Dosli smo u tu fazu da ne znam da li je sad postala ovisnik o sisi ili zeli vise mamu...Meni to nista ne smeta, tj. nije tesko...Samo bih ju voljela bolje razumjeti i upoznati. Nekada me baca u depresiju kada ju ne mogu smiriti...to je kada pokusavam pobjeci skupa sa sisom kada zaspe:)
nena 5891....Zubići?!?
Da li joj je dojenje jedina hrana? Vjerojatno još je, jer je mala, no tada je normalno da se budi češće jer joj treba više hrane. Isto tako što je veće dijete, više je doživljaja tokom dana koje prima, pa ju možda i to budi. Pa i zubići rastu.
To je sve normalno i očekivano. Ako možeš. daj joj dojku, ako je gladna, najest će se, ako joj samo treba utjeha, utješit će se, ako ju je probudilo nešto što je sanjala, opet je dojka najbolja utjeha.
Brzo rastu i mijenjaju se, sad joj treba baš ovo što traži. Pa joj daj, ako ti to odgovara. Postoje i drugi načini za umiriti bebu noću, ali ni jedan nije tako uspješan kao mamina cica. :)
Moj je tako nemiran baš kada ga muče zubići i to potraje par dana pa se smiri i onda opet,a i ovo što je Beti rekla veća je, više je doživljaja u njenom malom životu.
Ima i neka teorija o regresiji u spavanju koja se javlja oko 4. mjeseca zivota bebe, a povezana je sa velikim promjenama koje dozivljavaju i nemogucnoscu samosmirivanja i samouspavljivanja.
I mi imamo faze kad se budi 500 x nocu, pa onda dode faza kad se budi samo 4-5 x. Ja se prilagodim i kad hoce cicu, dam cicu, kad hoce da ga samo malo dignem i poljuljam ili premjestim na drugi bok, napravim to i on mirno spava dalje.
I to je samo jedna faza u razvoju, proci ce :-)
Nemojte se ljutiti molim vas, ne mogu pronaci mjesto za svoje pitanje a da zadnji post nije pogledan od 2012. Hitno trebam pomoc, barem me proslijedite na drugu temu na forumu (imam sina od 5 mjeseci i nekoliko tjedana imamo mukotrpna uspavljivanja, jedva gleda od umora ali vristi toliko da se davi sa slinom i tesko dise od plakanja. Od rodenja je jako tesko s njim pa pocinjem misliti da je zlocest i da mu nema pomoci ali moram jos nesto probati. Da zaposlim nekog strucnog?) Bilo kakav savijet ili preporuka pomazu. Hvala!
Kada napišeš post na temi, on se automatski 'diže' na vrh, to što je zadnji put pisano 2012. nije važno. Isplivat će on kad netko nešto novo napiše. :)
Pročitaj malo iskustva mama s ove teme. Ima li ijedan način na koji se uspavljuje, a da mu je lijepo? Dojite li? Ima li dudu? Voli li biti na rukama?
Nemoj misliti da ti je dijete zločesto, nije sigurno, samo traži nešto što ne dobija, ja bih rekla. Pronađi što traži i oboje ćete biti zadovoljniji. :)
Alex 0307, ahaha, sigurno ti dijete nije zločesto namjerno, iako bi ga ponekad u top stavio (ja svakodnevno hihi). meni je najbolji ovaj moj kad se dere iz petnih žila ko da ga ko kolje, a onda pet minuta poslije se počne cerekat. ko je tu lud???
kako ste se do sad uspavljivali?
probaj sve što znaš,ko zna šta mu je, možda je gladan,žedan, možda mu je vruće, hladno, itd. s obzirom da ne možeš pobjeći, imaš svo vrijeme ovog svijeta!
kad ide leć, je li možda preumoran?
i s 5 mj. ga već legitimno mogu mučit zubi.
sretno,javi!
Kako ga uspavljuješ? Da li ga nosaš, da li mu pjevaš, da li mu daš dudu ili je na prsima, da li je mrak, polumrak, svijetlo kad ide spavati, da li se teško uspava i danju i navečer, koliko prođe od zadnjeg dnevnog spavanja do noćnog, imate li rituale navečer, npr. kupanje, oblačenje u piđamicu, zadnja bočica ili podoj u miru, da li si s njim cijelo vrijeme uspavljivanja, da li si za to vrijeme smirena i puna volje posvetiti mu svoje vrijeme?
Puno sam pitanja nadrobila, znam, ali daj nam malo opiši, pa ćemo možda dati konstruktivniji savjet.
Ali, NIJE zločest, samo ga trebaš razumjeti.
Ja mislim da su zubi :coffee:. Kaj radite kad je budan? Ni moj nije neki spavač,pa kad je budan igramo se,malo ga stavim na trbuh,puno se smijemo i ne žurim ga uspavat, nego čekam da bude propisno umoran, a i super je vrijeme za kratki luftanac po vani. Mi smo po 3 puta u šetnji kratkoj ali slatkoj.
Hvala Vam svima na odgovorima. Lijepo je dobiti i potporu jer oko mene svi govore: "Pusti ju da place, razmazit ces ju!" i sl. sto mi ide uzasno na zivce:)
Sada ima tocno 6,5mj. i do 5,5mj. je bila iskljucivo dojena. Onda sam uvela dohranu. Sada joj pokusavam navecer uvesti bocu s pahuljicama i mlijekom navecer samo da vidim hoce li se kasnije probudit no, nece bocu ni vidjet. Zna sta mama skriva:/
Iskreno, mislim da su zubi ili glad jer sam ju neki dan promatrala i ona pocne jako plakat, ali jos ima zatvorene oci. Kao u polusnu....A krene kao vrisak.
Ako netko ima jos koje savjete za uspavljivanje, vrlo rado cu ih cuti:)
bočica sa pahuljicama i mlijekom navečer ti nije garancija boljeg spavanja...moja pored dojenja ima bočicu pa se noću zna buditi svakih pola sata - sat, i vrišti isto kao tvoja... znam da nije gladna...tvoja možda sada prolazi neku razvojnu fazu pa ima SR...nama se to redovno dešava pred svako nicanje zubića, pred novu motoričku vještinu...
mojoj cica pomogne sa uspavljivanjem, pa onda nosanje, nunanje, pjevušenje...probaj sve što ti padne na pamet, možda nešto i upali...kod nas trenutno pali da joj glasnije ponavljam istu rečenicu i skakućem na lopti...