Kameleon mozes mi reci koliko je trebalo da saznate reultate i konci jesu razgradivi ili mora ici na vadjenje,hvala!!!
Printable View
Kameleon mozes mi reci koliko je trebalo da saznate reultate i konci jesu razgradivi ili mora ici na vadjenje,hvala!!!
Cure,
Da se osvrnem na temu 'biopsija-punkcija'.
Koliko ja znam biopsija je zadnja opcija. MM je radio punkcije (neuspješno) i biopsiju.
Punkcije su mali zahvati (doduše malo neugodni), ali ništa naspram onog što vi cure prolazite. Biopsija je rezanje tkiva testisa (u Mariboru pod općom anastezijom). Operacija traje cca. jedan sat. Oporavak duži od tjedna...
Ne vidim smisao biopsiji ako se u punkciji dobiju spermiji.
Trebalo bi provjeriti s doktorom, ali vjerujem da se spermiji iz punkcije mogu zamrznuti kao i tkivo dobiveno biopsijom. Tako bi se mogla izbjeći česta punktiranja.
Kod MM je prvo radjena biopsija,pa kad su nadjeni speriji onda je slijedeca bila punkcija. Spermiji dobiveni punkcijom su zamrznuti i koristili smo ih u predhodnim postupcima. Imamo ih jos (neznam koliko),ali nam redovno stize racun iz bolnice gdje ih cuvaju(Belgija).
dobili smo informaciju od dr urologa na hitnoj da se punkcija smije raditi eventualno 2 puta u zivotu, a ne za svaki postupak, mpo doktorica mi govori da svaki puta treba punktirati i da nema zamrzavanja jer kao nisu dobri, i sta raditi u takvoj situaciji?? osobno nije mi drago što ga gledam kako mu na zivo sve rade bez ikakvih lijekova (makar i meni sve na zivo rade ) i da mi za par mjeseci na kaucu lezi i ne moze doci do zraka jer mu je previse puta punktirano.. svaki doktor svoje misljenje... pokusavamo si olaksat na sve nacine...
Lady555,
sretno sutra! Drzimo fige za tvog muza, da biopsija
prodje sa sto manje boli i sa sto vise plivaca :-)!
Tina Julija,
znam kako ti je (vjeruj mi).
Moraš se konzultirati s doktorom.
Neka ti odgovori na pitanje:
Zašto biopsija sa zamrzavanjem, a ne punkcija sa zamrzavanjem?
Zamrznuti spermiji su lošiji od 'friških', ali će se izbjeći pusta punktiranja. Ionako u našim situacijama je najveći faktor Bog (sreća).
Vjeruj mi da je velika razlika u biopsiji i punkciji, ako želiš supruga poštediti muke. Biopsija se nebi smjela raditi više od dva put, a ne punkcija. Žalosno je što se doktori vrlo malo bave azospermijom i znaju malo...
Zalosno je sto se jako slabo bave s nasim izazovom, a pogotovo sto daju informacije na kapaljku... I onda smo mi te "krive" sto citamo istrazujemo, i sto pitamo prava pitanja... :(
evo samo da javim, muzu je radjena biopsija jucer nadam se da ce danas kuci, operacija je proslo dobro, a rezultate cemo znati za 2 tjedna...
Lady,drzim palceve!
Mi smo odledili prvo tkivo i biologica našla 4 spermija, sva 4 nepokretna. :o
Uspjela oploditi 4js, a treći dan vratili 2 embrija :-), ostala 2 odustala...
kaže da nije htjela odlediti slijedeće tkivo, iako ne znam zašto, ako sam već imala 4 zrele js
kaže da je 5 sati tražila ta 4 spermija, mislim da joj se nije dalo odleđivati dalje...
sretna sam jer smo dobili i 2 embrija, ali sam prvi dan bila malo u šoku...
mislila sam da će u tkivu biti više spermija, više pokretnih itd..
Beta 13.2. :štrika:
Kameleon, nama je nas urolog rekao da su svi spermiji nepokretni odmah nakon TESE. Verujem da je ista stvar i kod odledjivanjem tkiva.
Mozda da su ih ostavili napolju 24 sata, da bi poceli da mrdaju.
Cim je doslo do oplodnje jajnih celija dobro je, znaci nisu bili u potpunosti mrtvi ;)
Drzim ti fige! ;)
Nadam se da ces nas ohrabriti sve ovde!
Evo nas posle 5 meseci terapije. Danas mi je stigao nalaz hormona, ako se neko razume, neka mi malo pripomogne, na netu i nema nešto puno za pročitati kada su muškarci u pitanju. Spermogram je naravno sa nulama, a od hormona nismo radili FSH i Lh, samo free testosteron i on je sada 8, a vrednosti su od 2.6-9.8. Ultrasenzitivni TSH je 3.790 (ref. vr 0.400), FT4 je 11.5 (ref.vr. 11.5-22.7), i još smo radili neka antitela TG i ANTI TPO i to nam je ok, u tim nekim graničnim vrednostima.
Videćemo šta će doktorica reći za par dana.
Inače ukratko da odgovorim na temu, dijagnoza je azoospermia, znači sve same nule. FSH prvi put bio povišen, posle malo ispod gornje granice. Od terapije koristili pregnil inekcije 3000ij 2 puta nedeljno. I još ustanovljena hiperinsulinemija, u svrhu regulisanja prepisan je glukophage 2 puta dnevno.
Punkcija rađena pre bilo kakve terapije, ništa nismo našli, sad idemo dalje. Još par meseci verovatno sa nekim terapijama pa ćemo na micro tese.
Toliko, poljubac za saborke i saborce :*
e da se pohvalimo da smo 29 .1. 2014 se rodili . i da smo pravi momci i danas smo dosli svojoj kuci . imamo 1,7kg i 3 kg .
tako da nasa borba sa azoospermijom je zavrsena .
moji mali momci vam drze fige da i vi zavrsite ovako kao mi sa ovom borbom.
Boss
Cestitam od srca! Bas am se pitala sta je s tobom. lijepo je cuti da je neko pobijedio azoo i to Sa dva razlike :-)! Momcima saljem poljubce,kao i ponosnim roditeljima. Sad uzivajte! Javi nam se ponekad da znamo kako momci napreduju. Je li drugi djecak izasao kuci? Nadam se da je ipak
greska u kucanju, da je 2,7 kg.
nije greska ima samo 1,7 kg i sa mnom je kuci mama hrani svog palcica kojeg je juce iz inkubatora izvadila. sta ces tako je kad ima iskusnu mamu koja je radila sa tim malim palcicima pa nema potrebe da bude u bolnici .
Boss-ice, bas bas bas si me obradovala.
Cestitke sretnim roditeljima.
Da su zivi i zdravi vasi momci.
Iako nije greska, znaci da je dobro, cim su ga pustili kuci, a gdje bi mu i bilo bolje nego u njegovom kreveticu okruzen najblizima. Cuvajte se, mazite i pazite.
Boss čestitam, da su živi, zdravi i sretni zajedno sa svojim ponosnim roditeljima!
boss čestitam od srca :-)
Boss, prekrasne vijesti! Bravo malenim deckicima, a i mami i tati velike puse! Sad napokon uzivajte svi skupa <3
Boss čestitam! :heart::heart:
Sve cestitke za Boss, da decaci budu zdravi i snazni....
:klap:, predivna vijest Boss uzivajte sa svojim deckima ti i muzic.
pozdrav svima borci moji i sretno
Samo da javim da smo bili kod dr na kontrolu, ona je prezadovoljna rezultatima Pregnil testa, tako da je moj muz krenuo sa terapijom Pregnil 3000, 2 x nedeljno, 4 meseca. Valjda ce terapija da da neke rezultate! :fige:
Eeeeeeee moja malena!!!
Pa gdje si ti!!!!
Dugo vremena sam se pitala sta je sa tobom_
Kako ste vas dvoje, sta ima novo?
Obzirom da se dugo nismo cule, puno toga se izdesavalo......
Razveli smo se muz i ja...nismo vise mogli.Tako je odlucio.
Izgleda da je godinama trpio neke stvari a ja mislila da je jaci i da je prebolio svoj nedostatak.
Ja sam jedva prezivjela razvod.
U medjuvremenu sam usla u drugu vezu.
Iz te veze imam sina Petra koji je pravi andjeo!!!:heart:
Bog me pogledao.
Petar ima 17 mjeseci.
Pisi mi na email, jer ovamo rijedje svracam...
Napatila sam se kao Hristos dok sam sve dogadjaje prezivjela, i tuzne a i srecne..
Dobro sam, radim, moji cuvaju Petra.
Puno pozdrava i javi se obavezno.:-):heart:
a sto mu je s kariogramom?
Mammasita, ako se tvoje pitanje odnosilo na nas :-) mom muzu su svi rezultati dobri, i kariotip i mikrodelecija i sve ostalo....
da,da,odnosilo se na vas:)
mammasita,isprazni inbox... :)
boss cestitke od srca!
jesam! :)
drage moje suborke,sretan vam dan žena :)
Uradili punkciju... Nista nisu nasli! :(((
Sada sledi terapija pa biopsija... Vise srece drugi put!
lucija...žao mi je,držite se.
Ajme, Lucija, znam kako se osjećate, zaista mi je žao!:love2:
Ipak, nije sve gotovo, čeka vas biopsija i sad sve nade treba usmjeriti u tom pravcu.
Nadam se da ćeš nam poslije biopsije javiti radosne vijesti!
I mi se nadamo... Znali smo da su minimalne sanse sa punkcijom, ali negde duboko je postojala nada! Idemo dalje... Samo kao da nas je ovo vratilo u realnost, bas smo potonuli oboje! Bas boli ova neplodnost!!
Lucija, samo hrabro i glavu gore!
Lucija, koju će terapiju koristiti TM prije biopsije? I moj je savjet, nemojte raditi biopsiju samo u dijagnostičke svrhe jer ako nešto i nađu, sve će propasti. Obavezno tražite zamrzavanje materijala. I sretno!
Nisu nam jos propisali terapiju, za koji dan ce... Natavno da cemo da zamrznemo, nadamo se najboljem