Lupe, moji su faraonski, javim se za koji dan sa rezultatima :)
Printable View
Lupe, moji su faraonski, javim se za koji dan sa rezultatima :)
borna kiselina garantirano djeluje, jedino ne možeš znati hoće li mravci napasti mamac. Meni je nekako najzgodniji med kao mamac, ali neki mravi ga neće i neće. Komercijalni mamci su s kikiriki putrom, dakle, eto još jedne ideje za mamac.
Cjepivo stiže, nuspojave zajamčene
(donesem na bazen)
kak se rješiti mravca s balkona, ak je na njemu cvijeće, nešto začinskog bilja i pokoja tikvica, mahuna, grašak i paradajz
pobacaj soli, ja sam nekidan tako i uspjelo je
po podu?
da, putevima kojim prolaze
Ako je mravinjak u cvijeću, što je zapravo dosta česta pojava, onda probaj napraviti kampanju presađivanja pa eliminiraj cijeli mravinjak.
meni sol nije pomogla. ali je suha lavanda u vrećici. odkad ona stoji kraj balkonskih vrata , nema ih ni na balkonu, a bome ni u stanu. jedino oko tegli s cvijećem na ogradi, ali s njima se ne zamaram.
Imamo najezdu letecih mrava. Po noci, neki crknuti neki jos mrdaju ali na izdisaju uz prozor nagurani kao debela crna linija uz tepih. I to samou dnevnom boravku.Prozori su zatvoreni, u kasunu od roletne ih nema. Nije mi jasno odakle dolaze. Bila sam budna do jedan po noci i nije bilo ni jednoga. U 6 ujutro ih je bilo jedno tristotinjak na prozorskoj dasci i podu.Nemamo pojma odakle dolaze i zasto crkavaju (nije da se bunim sto su crknuti). Prozore i zidove izvana smo naspricali biokilom i opet nista...
očito imaju drugačije vrijeme spavanja od tebe
inače na balkonu ima lavandinog cvijeća, zrezanog, našpricala i malo s hidrolatom od lavande, posipala sol, sad dal ih je manje nisam ziher
ista stvar kod nas. imaju gnijezdo negdje ispod parketa. nema ih preko godine, od proljeca se presetavaju po stanu pa onda nestanu i onda tocno u ovo vrijeme par dana predvecer rojevi letecih i obicnih mrava izlaze iz parketa. sinoc sam primjetila da ih imamo na jos dva mjesta, izlaze iz otvora od nape (dakle gnijezdo je u cijevi od nape) i ispod klupice od prozora.
obavila sam istrazivanje :lol: dakle leteci mravi su zenski a oni obicni muski i u ovo vrijeme zenski izlaze iz nastanbe radi parenja s muskim mravima. dakle odlete van u potrazi za muskim mravima. nakon toga muski mravi crknu a zenski legu jajasca iz kojih slj. godine dboijemo nove mravce. nisam sigurna jel i zenski crknu nakon toga ili cuce u gnijezdu do dogodine
mi smo prije par godina mijnjali parket u toj sobi i postavljali novu glazuru i uopce nismo vidjeli nikakvo gnijezdo al evo opet izlaze na istom mjestu. plus na jos dva nova:evil: jer zadnje dvije godine zbog bebe uopce nismo posipali niakav otrov
Odlicno. Dok mi corimo, gamad orgija.
evo i kod mene su stigli. izlaze iz plocica. dakle davore mijesam med i bormu kiselinu?
u omjeru 1:2.
gamad jedna. meni se ne da ekoloski nakon sto sam pogledala ovo, moram priznati nek zive ali neka njihov polis bude dalje od moje kucice.
meni su se pojavili u kuhinji, prilično su bahati bili i sprešetavali se po elementima, radnoj ploči i slično...
nakon pokušaja soljenja, biberenja, mazanja limunom... odustala sam i kupila one kućice za mrave u DM-u, stavila obje, jednu na pod, drugu na radnu plohu i jutros imam što vidjeti - em nema novih šetajućih, a one koja sam ugledala su pocrkali.
Nadam se da neće biti novih iznenađenja, a "kućice" će još koji dan ostati tam di jesu
Ono cudo iz dm-a protiv mravaca je super. Bas te "kucice", dm-ova marka.
Nama su se početkom ljeta pojavili u kuhinji, a kako imamo malo dijete nismo htjeli nekakve jake otrove. Otišli u dm, djelatnica nam preporučila nekakav Bio Kill, stvarno nije bio sklup- više se ne sjećam točno koliko, a mravi nestali nakon jednog dana!
... kao uostalom i svi ostali otrovi za gamad, ali za razliku od ostalih biokil nije parfimiran pa se dade potrpit. Obrati pažnju da učinak biokila prestane za par dana pa će ti se mileća pošast vratiti. Na suncu biokil "izvjetri" praktično odmah.
Mi stavljamo "kućice" protiv žohara, kupujemo u Konzumu, super tjeraju mrave ... Prvo dan-dva ulaze u njih ko ludi i onda netragom nestanu :)
I to ti je zapravo jedino zaistač rješenje. Zahvaljujući dobroj kemičarki s foruma dočepao sam se borne kiseline (koja je sada komplicirana za nabaviti, haš-haš, teorija urote, itd. ... uglavnom nema teorecke da ti to daju u apoteci) i napravio mamce kombinirajući ju s medom. Mravci to lijepo odnesu u mravinjak i cijela kolonija lijepo krepa. Potom nema mravaca.
Jedini problemčić je da svaka sorta mravaca ne šljivi baš svaki mamac. Kupovni mamci za mrave su na bazi kikiriki putra (ili tako nešto) i ovi naši mravci to ne šljive. Med ... oui s'il vous plait. Ako tvoji mravci vole mamac za žohare - to je to. Ne moraš tražiti dobru kemičarku po forumu.
nisam mogla otkriti od kuda dolaze pa sam na sve čoškiće i one prijelaze parket, pločice stavila neopitrod. ima ga u apoteci za kupit. otišli na godišnji 10 dana i kad smo se vratili nigdje niti jednog mrava. inače, neopitroid nije opasan za ljude i kućne ljubimce pa i da nismo ne bi bila šteta
Podižem.
Ova žuta gamad mi se svako proljeće i ranu jesen pojavljuje u stanu, mislm da je to povezano sa toplanom jer svaki put kad ovi nešto lupkaju po cijevima i rade po sistemu (pune ga, prazne ga) mravci počnu izlaziti iz ventilacije. Najradije bih zvala neku sanitarnu službu, no kako živimo u zgradi s poremećenim međuljudskim odnosima, nikako nije moguće naći dogovor da se to sredi.
Ne želim ni razmišljati koliko smo se svi skupa potrovali s raidom u spreju, kućicama, neopitroidom, domestosom - you name it. Sve sam probala osim ovog Faracida. Pa me interesira, da li ga je itko iz Zgb u zadnje vrijeme nabavljao i koja mu je cijena?
Došli su kod nas. Pokušat ću s lavandom, ako ne upali Biokillom, a posljednje rješenje će biti kućica.
Nego, imam problem taj što volim mrave. Žao mi je i kada jednog ubijem. Obično ih selim na papir i otpušem. :drama:
Možeš i dalje otpuhivati ali ne i ako ih imaš koloniju ili dve.i pazi kud pušeš
Alo sorci, long time...
Samo kratka notica... iskustvo je pokazalo da biokill gubi svojstva na suncu. Ako ga se našprica na podlogu koja je u sjeni, ubija tjednima, ali ako je na suncu pufff.
Tak mlada a već penzička,bojim se da to neću doživeti
Mladi penzići dugo požive ;)
Eno imao sam kolegu u firmi i strpljivo je čekao punu penziju i par mjeseci potom...
Je znam i ja par njih
Mislila sam da si mlajša,ali sretno sjetim te se
Meni su se uselili mravi u tegl sa hojom. Morat ću to presaditi. Razumijem što im se sviđa, to je stara biljka i često cvate, pa ih valjda privlači slatki miris cvjetoav, aliii ne sviđaju mi se podstanari. Probat ću prvo s cimetom.
10 godina nisam vidjela u stanu jednog mrava i sad ih ima stotine, već mjesecima. Mali žuti. Probala sam s onim kućicama i ništa. Kupila sam u Mulleru neko bio sredstvo i super ih potamani, ali onda opet krenu. Ne mogu otkriti od kud dolaze. Ima ih u kupaoni, u kuhinji na 3-4 mjesta i u spavaćoj sobi pored kante za prljavi veš. Ne daj bože da negdje padne neka mrvica nečega kao neki dan pored kante za smeće ispod sudopera u kuhinji...našla sam ih stotinu.
Svako malo čistim ladice s hranom, sve pošpricam i nakon par dana opet krenu.
Inače u u zgradu 2 puta godišnje dođe dezinsekcija i nakon zadnje negdje u 9.mj su krenuli. Susjedi se isto žale. Mi nismo nikada radili dezinsekciju jer nismo imali mrave, a i ne znam kako bi ju radili zbog psa.
Ima li tko kakav savjet. Izludit će me.
Imali smo mi u zgradi, nisu bili žuti, obični crni vulgaris i isto sam se mjesecima natezala s tim, s kućicama i sl.
Zovi predstavnika stanara zgrade neka zove tu ekipu baš ciljano za mrave i neka idu po svim stanovima gdje ih ima. Oni su mi tada rekli da je koncentracija tog otrova u tim kućicama ne znam koliko (stotina/tisuća) puta manja od onoga čime su oni pošpricali. Uglavnom, pošpricaju stan - podove iznutra i terase izvana i nama se nisu vratili. Rekla je žena da ponekad moraju doći 2-3 puta, ali kod nas su špricali samo jednom. Rekla žena: “mravi su pametni, oni se neće vraćati gdje im ne odgovara” ;).
Platili smo to iz pričuve, 100 kn po stanu. Čini mi se da bi bilo 350 da smo privatno zvali, no to nema puno smisla ako ih ima i kod susjeda.
Ja sam namjerno namrvila kekse po podu prije njihovog dolaska da vide otkud sve dolaze i tamo jače pošpricaju ;).
Imali smo tada bebu, malo sam brinula. Ali su bili par sati kod bake pa se proluftalo dobro prije nego su klinci došli doma.
Bilo me malo frka za igranje na podu i igračke, ali nekako smo to shendlali. Jer su rekli da ne operemo podove baš odmah vodom i degergetnom nego ostavimo par dana.
Ne mogu se sjetiti više ničeg bitnog ;).
Osim da sam pročitala da se žutih možda teže riješiti nego crnih, ali možda sam i krivo zapamtila ;).
Hm, sad sam ponovo pročitala za psa... hm... onda ne znam. Možda da nazoveš sama prvo tu firmu i pitaš.
U zgradi u N. Zagrebu gdje sam stanovala do udaje imali smo faraonske mrave. To je bila velika zgrada i puno ljudi je imalo kućne ljubimce - pse, mačke, ptice...
Dolazila je jedna firma suzbijati mrave i žohare. Oni su imali specijalizirano sredstvo na bazi buhača koje je trovalo beštije, a nije smetalo kućnim ljubimcima. Ne mogu se sjetiti kako su se zvali - nije Ekostandard, a možda i je - ne sjećam se, to je bilo prije dvadesetak godina.
Dok ti ne dođu, našla sam ovo na internetu - sredstvo protiv mrava na bazi buhača: https://www.ramda.hr/hr/POLJOPRIVRED...V-MRAVA-750ml/
Pročitaj detalje, ali mislim da je to ok za kućne ljubimce. I njih se tretira buhačem (zato se ta biljka tako i zove) protiv nametnika. Vjerojatno se nudi i od drugih proizvođača. Moja svekrva koristi Biokill (isto stanuje u neboderu u N.Zagrebu).
Probaj pitati predstavnika stanara s kojom firmom zgrada ima ugovor za dezinsekciju i deratizaciju, pa njih direktno pitaj što se nudi. Sigurno ljudi imaju i biološka sredstva. Možeš ti špricati sa suhim zlatom, ali ako je mravinjak negdje uz dimnjak ili uz cijevi od centralnog, nećeš puno napraviti ako se ne očisti cijela zgrada. Sretno!
Hvala na savjetu!
Ovo sredstvo iz Mullera je na bazi buhača i super ih potamani.. Nema ih par dana i opet krenu.
Budem se raspitala. Riješila bih ih ja davno da mi nije psa.