Ta je priča u našoj školi završila.
Škola u prirodi je jedno, a đačka ekskurzija drugo. Je, je, priroda je sve što nas okružuje, pa tako Dubrovnik i Zagreb spadaju u prirodu, ali to nema veze s onim što bi to trebalo biti.
Printable View
Ta je priča u našoj školi završila.
Škola u prirodi je jedno, a đačka ekskurzija drugo. Je, je, priroda je sve što nas okružuje, pa tako Dubrovnik i Zagreb spadaju u prirodu, ali to nema veze s onim što bi to trebalo biti.
pogledala link od ivano2 i prvo sta mi je palo na pamet da ono sto ja smatram prirodom nije ni blizu ovome sto oni smatraju prirodom :coffee:
ma katastrofa. bolje bi bilo da škole u prirodi organiziraju u gorskom kotaru, npr. da se malo kraj revitalizira i na taj način. u šumu. šta bi falilo, nek klinci skupljaju odlomljene grane i čiste šetnice, npr :mrgreen:
ovo su izleti, kako kaže marta.
Do ovog topika, nisam ni čula za školu u prirodi. Kod nas je - ekskurzija.
Maruška, kod vas se barem ne prenemažu...
moj ne ide,
nema šanse.
cimavica je bila prosle godine, u 5r.
bili su negdi oko zg smjesteni, zaboravila vec di. uglavnom, obasli zagreb, krapinu, m.bistricu, plitvice... ono uobicajeno.
4 dana, oko 2000 kn. naravno, bez djeparca i ostalih pizdarija koje smo tribali kupit. puno previse.
e da, imali su isti program kao ja u 8.r. kada se to zvalo eskurzijom :roll:
Moram reagirati na ovo.
Profesori ne određuju dnevnice. One su određene zakonom i iznose 150 kuna po danu.
Drugo, zakon propisuje 14 učenika na jednog profesora-pratitelja, dok dijete s posebnim potrebama mora imati posebnog pratitelja (profesora, naravno). U svibnju vodim 44 djece u Veronu (među kojima i jedno autistično) i 4 nas je u pratnji (plus osoba iz agencije).
Ako vjerujete da postoji bilo kakva zlouporaba, zašto to ne prijavite nekome?
P.s. Manjak proračuna u školama ne postoji od ove godine. To je stara priča. nama se ne plaćaju ni putni troškovi, ni dnevnice za stručna usavršavanja. Plaćamo sami, kad imamo, iz svojih džepova.
baš sam se spremala nešto slično odgovoriti, ali sam prvo htjela sve iščitati. potpis na sve gore navedeno.
već duži niz godina škola ne plaća nikakvu dnevnicu učiteljima, već se ona dobiva od agencije. također, škola je obavezna ići preko neke agencije, čak i u kazalište, a ne u vlastitom aranžmanu (koji bi definitivno bio jeftiniji po učenike / roditelje). govorim u odlasku u Zg kazalište iz KZZ županije, ne o lokalnom. ne znam za druge škole, ali u mojoj svaki prof. od agencije za izlet dobije jednaku dnevnicu, nisam još čula da je kolega dogovorio ovu cifru, a ja onu cifru za dnevnice...mi kad idemo na izlet, tražimo da nam agencija uračuna i ulaznice za sva mjesta (muzeje, kazališta, zabavne parkove) koja kanimo posjetiti, da nemamo zbrajanja i oduzimanja i skupljanja love od djece pred ulazom u nešto. također, sve se te cijene ulaznica za grupe daju provjeriti na internetskim stranicama plus da agencija još na sve to dobije neki popust pa se i tu jeftinije prođe. najskuplji su prijevoznici jer neki računaju XY kn/ km, a neki WZ kn / km.
i da. na svakom izletu, a posebice na višednevnom, učitelji su i mama i tata vašem djetetu. odgovaraju za njega i iako vam se možda tako ne čini, brinu o njemu (posebice o ovima "manjima" iz nižih razreda osnovne škole). ako se nešto ne daj Bože loše dogodi vašem djetetu, koga ćete prvoga okriviti ili pozvati na red? uvijek se prvo pita: " a gdje je bila učiteljica za to vrijeme?". mislim, ne znam za druge, ali odgovorno tvrdim za svoju školu (srednju) da su profesori milion posto budni i u pripravnosti i paze na učenike. ne loču po birtijama i ne landarju po šopinzima u nekoj stranoj državi dok im učenici bauljaju ko ovce po nekom stanom gradu. a sjećate se vašeg maturalca? samo da vam se bilo dokopat hotela navečer, zavuć se u neku sobu di je dobra ekipa i tulumarit do jutra... teba dežurat i na hodnicima, noću ne spavat, provjeravat gdje je tko i bla, bla, bla...budući da niti jedan izlet nije obavezan (jer ga plaća roditelj) - s time da ako se 1/3 razreda složi da se ide na izlet i roditelji uplate lovu, onda on postaje obavezan (!), ne mislite li da je malo prevelika odgovornost na leđima nastavnika brinuti o 15, 20, 30, 50 tuđe djece i da bi taj stres u sve te dane brige o djeci trebalo barem malo novčano nagraditi u vidu neke (zakonom propisane) dnevnice? pogotovo ako se vode i djeca s posebnim potrebama ili ako su neprilagođenog ponašanja...
p.s. a budući da niti jedan izlet, pa tako niti škola u prirodi doista nije obavezan, ak se većina roditelja iz razreda složi da ne mogu iz financijskih razloga ići, onda nema te sile niti te učiteljice koja roditelja može prisiliti na taj izlet!!!!
kod nas je procedura slijedeća: prvo se početkom šk. god. anonimno izanketiraju roditelju jesu li u mogućnosti i do koje cifre poslati dijete na izlet. iz tih anonomnih anketa vidi se jesu li roditelji za jednodnevni /višednevni izlet odnosno maturalac. onda se pošalju upiti u nekoliko agencija (više od 3 svakako!!) da nam daju okvirne cijene i plan putovanja (za prethodno dogovorenu lokaciju s roditeljima i djecom), plus da im naznačimo što bi nas posebno zanimalo pa neka i to ukalkuliraju. onda ide izjava roditelja koji svojim potpisom potvrđuju da puštaju dijete tu i tu za toliko i toliko novaca. uvjet da bi se nastavilo dalje je da 1/3 roditelja iz razreda bude suglasna. ako fali samo 1 glas, taj razred ne ide na izlet. onda škola šalje još detaljnije upite u niz agencija i kad ponude pristignu, sastanu se predstavnici roditelja, predstavnici učenika iz razreda i razrednici koji su zainteresirani za odlazak u isto mjesto, otvaraju (zapečačene i neotvorene !!) ponude od raznih agencija, provjeravaju je li svaka agencija ispoštivala ono što smo tražili da nam bude uključeno (ako nije, odbacuje se, iako možda ima najjeftiniju cijenu, ali nije npr. nešto ukalkulirala) i onda se od svega toga odabire najpovoljnija, odnosno najjeftinija ponuda. naravno, sve je to popraćeno s hrpetinom zapisnika...
Kako ide povrat novca u slučaju bolesti?
koliko mora biti pratnje prema broju učenika?
Kod nas ide 1x 12, navodno. Ali čini mi se da će biti 1 prof na 18 realno
Kako ide povrat novca u slučaju bolesti?
koliko mora biti pratnje prema broju učenika?
Kod nas ide 1x 12, navodno. Ali čini mi se da će biti 1 prof na 18 realno
1 nastavnik na 14 ucenika.
Ako ima djece s pp onda se broj pratitelja povecava. To bi ti trebala provjeriti u pravilniku.
Evo, prema drzavnom pedagoskom standardu:
(3) Za nastavu izvan prostora škole potreban je jedan pratitelj iz redova učitelja ili stručnih suradnika
škole za skupinu do najviše 14 učenika.
(4) Za učenike s teškoćama za izvođenje nastave izvan prostora škole potrebno je osigurati pratitelja
za:
– 1 učenika s oštećenjem vida, sluha, s motoričkim oštećenjima, s autizmom ili značajno sniženim
intelektualnim sposobnostima ili organski uvjetovanim poremećajima u ponašanju,
– do 5 učenika sniženih intelektualnih sposobnosti,
– do 5 učenika s poremećajima u ponašanju koji su smješteni u odgojne domove.
Za povrat novca pogledaj u ugovor.
tenks :)
Naša ispade 700 kn s izletima. Stvarno se čudim da to nije nikome puno. Ne u odnosu na to što nude, nego za izdvojiti...
A koliko ste im davali djeparca, da ponesu sa sobom? Znam da imaju sve placeno, ali opet mislim joj dati nesto novaca.
I nasa uciteljica je najavila mozebitnu zabranu nosenja mobitela- jer su to skupe stvari, pa da ne dodje do kradja i unistavanja - meni je to glupo, pa zelim da me moze nazvati ili poslati sms.
Mi smo davali 150kn. Tako smo se nekako dogovorili uglavnom svi.
Sent from my iPhone using Tapatalk
150kn đeparca je malo previše za 4i pol dana, jer sve izlete se unapred uplačuje još dok su doma.
i kaj bi za tu lovu kupili? za sladoled dat lovu i to je dost.
prošle godine dok su moji bili na moru s jednim društvom bilo je klinaca koji su imali i 500kn, i potrošili na gluposti u dan i pol, pa posle žicali slatkače od ostalih.
Pa neki mogu i svojih 50 kn spiskati za dan i pol na gluposti i poslije zicati ostale za sladoled, to ovisi o djetetu, a ne o sumi novaca.
Ma to je vise bilo, potroši sto a ostalo za rezervu :posljediceizdjetinstva
Znaci, oni kupuju sladoled, sok, a neki su i vrlo široke ruke na suvenirima :mrgreen
I gluposti tipa žvake koje te pecnu strujom i takve divote sa štandova...
Sent from my iPhone using Tapatalk
naši ove godine idu na sljeme, prošle godine nisu išli jer ih učiteljice nisu htjele/željele i ššto već voditi.
ima li kakva promjena od prijašnjih godina i kolko plačate sljeme ak idu gore ( s time da bi naši išli na 4 dana, od uskrsnog utorka)
podizem : )
klinci ove godine (za 20-ak dana) idu u novi vinodolski, od pon-pet, 4. razred osnovne.
ako tko ima kakvo iskustvo za podijeliti, savjet... nismo jos imali roditeljski sastanak, a vec se zna da dosta djece nece ici, kao sto ni prosle godine nisu svi isli na sljeme. moja curka zeli ici dok joj se prijatelji predomisljaju.
sad je cijena 500 kuna. je li ista bila i ranije?
Pa to mi se cini super povoljno!
mislim da je to subvencionirana cijena tj. grad zagreb nesto placa. i to je cijena s dva izleta, tako da je jako dobra : )
Mislim da je osnovna cijena bez izleta oko 350 kn, bar je tak bili ranije
Na izlet se pretežno ide do vrbnika
I ja bih s njima najradije :)
neće djeca ići zbog novaca ili?
kod nas su uvijek sva djeca išla, Novi je bilo bolje iskustvo nego sljeme
može info,kakvo je sada zakonsko stanje što se tiče obaveze škole u prirodi?mora li se ili se ne mora?
Ne mora se, nikad se niti nije moralo.
Ne mora.
ne mora se, ali ako se ne ide onda bi trebalo organizirati nastavu
Kod nas se bome moralo. Odnosno, ako netko nije htio ići, morao je donijeti ispričnicu jer se to smatralo redovnom nastavom.
Ali naša osnovna škola je po mnogočemu bila specifična.
S druge strane, šteta je da dijete ne stekne to iskustvo ako nema baš nekih drastičnih razloga za ostanak kod kuće. Ja sam isto jako brinula kako će to biti, ali je sve dobro ispalo. Moj mlađi je upravo tada naučio sam voditi brigu o svojim lijekovima za alergiju i sve je bilo ok.
Ne mora se, ali kod nas se onda moralo doci na redovnu nastavu u skolu. Nije se moglo ostati doma taj tjedan.
ne mora se, ali se mora organizirati nastava, tak se ne mora ni u kazališe , ali tad treba predvidjeti gdje će dijete biti pod nadzorom i adekvatnom nastavom, kod nas je baš bilo i takvih slučajeva.
Čak i naturalac škako god mi to zvali se ne mora ići, ali pošto oni to pišu kao terentska nastava, isto treba organizirat nastavu , istina organizira se nasrtava u nekom drugom razredu ( lakše je to kod nižih razreda)
moj recimo nije bio u 4. razredu jer je par dana prije došao iz bolnice, čak nije ni odradio nastavu jer sam sve papire uzela od učiteljice i to je odradil doma, ispričnicu je dobio, ali
učiteljica je jaaako navijala da on ide, ja se nisam usudila, dete imalo stvarno komplikacije, istina možda bi mu pasalo malo morskog zraka, ali nije smjel ni trčat ni ništ, potpuno bi mu sve propaloa, ali zato je jedan klinac skakal odsvakud i slomil ruku, pa su morali trčati na hitnu u Rijeku.
vidim da je i nevena napisala isto ko i ja
Pa i to teško da se mora ako roditelji odluče da dijete neće dolaziti na nastavu.