Iz najnajnajbolje namere i kao celoživotna mačkarka reći ću ti samo - nemoj sada uzimati mačku.
Nisi u situaciji za mačku, nikako. Pričekaj bar 4- 5 godina dok deca budu razumnija.
Samohrana majka sa tri mala deteta u stanu koji nije tvoj, koliko sam shvatila - to je recept za stres u nebesa, nikako za smanjenje stresa. Naročito za osobu bez iskustva sa mačkama u stanu.
Mačke su osetljivog zdravlja, uprkos mitu o 9 života. Lečenje nije jeftino, ni sterilizacija. Jedu malo naspram pasa, ali zahtevaju kvalitetnu ishranu i moraju jesti više puta dnevno, dok odrasle pse hraniš samo jednom ili dva puta na dan. Zahtevaju posip za mačji WC, koji isto treba čistiti i održavati. I držati decu dalje od njega. I naviknuti mačku da ga koristi.
Mačke imaju duge i oštre kandže, a nišane vrlo precizno i obično napadaju oči onog koga procene za pretnju. Kandže ostavljaju neviđenu i trajnu štetu na svemu u čega mogu da se zariju, a mačke ih oštre nebrojeno puta na dan tamo gde same izaberu, od nameštaja do štokova i mekih zidova. Ako ih veterinar i skrati, ostaju zubi, koji su jednako dugi i ubojiti i prave gadne ujede, nekad i zarazne za čoveka jer prenose bakterije.
Ako uzmeš mače, oni imaju neviđenu energiju i rušilački potencijal, pri tome su skloni da povrede i sebe i druge, i treba ih vaspitati. Ako uzmeš već odraslu mačku iz skloništa, možeš dobiti već mirnu i vaspitanu, ali i neku plahovitu i ćudljivu. Generalno mačke manje trpe dečju ciku, trčanje i natezanje nego psi i sklonije su da povrede decu u samoodbrani. Sluh im je osetljiv a bioritam takav da zahtevaju mnogo neuznemirenog sna, čak i kad su mačići. Pri tom ih je lako nagaziti i pasti preko njih, jer se uvek taru o noge vlasniku.
Tj. mačke su jako jednostavne i nezahtevne za negu ako imaš iskustva sa njima i ako su deca odrastala sa njima. U tvojoj situaciji, ja bih uzela nešto malo i krznato od glodara - leminga, zlatnog hrčka, belog pacova, zamorče. Oni ne žive jako dugo, prave jako ograničenu štetu, ishrana im je relativno jeftina, održavanje je zahtevno donekle ali opasnost za decu je puno puno manja nego da uzmeš mačku.
Deca rastu i uče i biće vremena i za mačku i za psa. Ali sad ti vreme nije dobro. Samo ćeš imati dodatne muke i glavobolje, osim ako budeš imala ludu sreću sa nekom neverovatnom dobricom od životinje.
Eto, možda i nisam u pravu, jer moje mačke ne ulaze u kuću i imam iskustva samo sa dvorišnim životinjama, koje su čak i sterilisane obično malo divljačnije od kućnih maza. Ako me neko demantuje pozitivnim iskustvima, tim bolje...