Pričala sam s tetom, kaže da je sve ok. To je bilo s vrata... morati ću zatražiti susret.
Printable View
Pričala sam s tetom, kaže da je sve ok. To je bilo s vrata... morati ću zatražiti susret.
Mojca navikni se, od sad pa nadalje...nisi mi prijateljica, jesi mi prijateljica - skoro iz dana u dan, pa ide razdoblje mira i onda opet u krug. Ja se trudim to ne dozivljavati, iako me srce boli kad cujem. Neka to curice same rjesavaju, uz pomoc teta koje su lrisutne i vide je li sve u redu. Nekako mislim ako se ja upetljam da pridajem svenu vecu tezinu. Meni je ovaj pristup bio Ok u vrticu i sve se stabiliziralo nakon prvih par mjeseci, a sad iznova kreceno u skoli...
Sto se haljinice tice, ma kupi joj, curicama je to veselje, presvlacit ce se dok joj ne dosadi. Moje su u vrtic isle i s krunama i haljinama preko hlaca, ionako im tete to sve skinu. Imas u H&M tih tilova za male novce :)
Iako... nisam još ziher da ću kupiti.
Još samo gledam. :)
najpovoljniji ti je H&M, barem mislim i najjednostavnije za nabaviti.
Nemoj od haljinice radit pitanje. To je samo haljinica. I normalo je, ma valjda i potrebno, da kopira vršnjake. Radit će to još milijun puta.
A za vrtić prati situaciju, ako tete vode računa, bite će ok, ako to ne percipiraju kao situaciju koja zahtijeva moderiranje, onda se stvari znaju zakomplicirat.
Je. Polako mi sjeda.
Nabaviti ću joj 10 haljina, pa da joj dosade. :mrgreen:
Ovo sam mislila, u slučaju da se stvarno formiraju klanovi tj. dolazi do isključivanja, ruganja, pretjeranog šefovanja...ovo "nisam ti više prijateljica" ne mora nužno bit to...ta je rečenica u dosta širokoj upotrebi i vrlo često znači samo da su se prijateljice posvađale.
Ma da.
Svakako ću razgovarati s tetom.
thx
Mojca, evo ti i mog iskustva: to što kažu cure za "nisam ti više prijateljica" je stvarno nešto što se provlači... evo moja N pošla u drugi razred, još se svađaju na tu foru. I svakih par dana ima novu najbolju prijateljicu.
U vrtiću se bio napravio neki nezgodan klan, mala koja je vodila glavnu reč je bila rođaka od jedne vaspitačice, pa je to bilo malo problematično. Uglavnom, pisala sam već o tome, bilo je: ne možeš da se igraš sa nama jer nemaš plavu kosu, štikle, we... Dok je bilo do haljina puštala sam, msm, haljine, šljokice... meni nisu problem. Ali štikle ne može, šminka u vrtić ne može. I tu sam ostala dosledna. Prosto ono što mislim da ugrožava njeno zdravlje i bezbednost nisam dala, ostalo baš me briga.
E sad, jedna teta je intervenisala, druga nije, ali N je to dosta dobro izgurala. Ona je (po rečima teta, i sada učiteljice) sama sebi dovoljna, nije joj nikad bio problem da se igra sa dečacima, a vrlo rado se i sama igra i u tome baš uživa. Tako da polako, pusti, videćeš već kako će se to razvijati pa po potrebi intervenisati.
Istina je da nas duša zaboli kad dođu i kažu da sa njima niko neće da se igra, ali u većini slučajeva prevaziđu to sami. To su im prve lekcije u socijalizaciji, čeka ih još toliko toga.
A cesto je prisutno i malo pretjerivanja u tim izjavama: sa mnom se nitko ne igra...barem je u nasem slucaju tako bilo, jer se na podpitanja ustanovilo da se mozda X i Y s njom ne igraju a drugi ipak da. Ahhhh...
Procijenit ces sama, poznajuci svoje dijete, i uz pomoc teta, zahtjeva li situacija ignoriranje ili intervenciju. Ja nisam pridavala veliku vaznost tim izjavama (iako sam imala knedlu u grlu i u tom trenutku bih sve napravila da joj maknem tugu s lica) i nekako plivamo, sve bolje. Oni se uce odnosima u grupi, u drustvu...vidim da je mojoj curki jos tesko prihvatiti da ne moze u svakom odnosu traziti ekskluzivnost, ono, ako si moja prijateljica onda se igras samo sa mnom uvijek i jedino :/ Ali uci, uci...
Slažem se sa Charlie. Moj sin je pokupio iz vrtića tu rečenicu : nisam ti više prijatelj, i sad je redovito ponavlja kada mu nešto nije po volji, ili kad je tužan i slično. Pitanje je u kojem se kontekstu izgovara ta rečenica.
Usput rečeno, za djecu te dobi sasvim je normalno da žele biti kao njihovi vršnjaci i da se žele uklopiti odijevanjem, interesima, ponašanjem... Obično tek u pubertetu dođe ona faza kada žele biti individualci, drugačiji od ostalih. Tako da ja ne bih tjerala neke svoje principe i pustila bih da nose što žele.
ah dakle...nije moja jedina koja dolazi s izjavom da se s njom nitko nece igrati...
u vrticu je to bilo dosta cesto, cak sam isla na razgovor tetama
koje su rekle da to u stvarnosti i nije tako
a neki dan je dosla iz skole (2.tjedan) i baci mi istu izjavu :roll:
a ono, nije da se bas tamo nesto igraju...
ah....
Iz iskustva - treba djecu pustiti da sami ustanove tko im je pravi prijatelj, kao i da se ne isplati zadovoljavati zahtjeve onih koji uvjetuju "nisi mi prijateljica ako nemaš roza cipele"...
To je dio učenja socijalnih vještina za koji mi ne možemo podmetnuti leđa za svoju djecu - moraju sami. Bude tu i razočaranja i svega, ali to je stvarni život...
Ginger, isto je kod nas. Jos moja ima malo i teski karakter... Prvi dan skole nasla je novu najbolju prijateljicu, s kojom je sjela ignorirajuci tri curice koje zna od ranije; treci dan vise nisu bile prijateljice...onda opet jesu, pa nisu...tko ce to vise pratiti
A sto se tice haljinica, Mojca H&M ti je prava adresa za male novce, a vidjela sam jucer i u Accesorize kompletic tutu'-kruna-carobni stapic, preslatko!
Još malo iskustva - ja nisam imala princezu nego čarobnjaka (sve skupa, sa čarobnim štapićem) i moje dijete je u dobi od štajaznam 3-4 godine otkrilo da čarobni štapić zapravo i nije čarobni, pa mu se sve to učinilo kao prijevara. Kažem ja - sine, nije prijevara nego su maškare. To je maska. Čarobni štapić je igračka, "pravi" čarobni štapić s moćima ne postoji, kao što ne postoje ni zubić vile i slično... Oni postoje samo u slikovnicama i crtićima.
Btw. taj njegov odbačeni čarobni štapić (plavi, za dečke) moja kolegica s posla i dan danas drži na stolu u kutiji s olovkama, pa kad se nađemo pred nekim teško rješivim problemom, zafrkavamo se kak bi nam dobro došlo da je to "pravi", a ne igračka....
* * *
U našem vrtiću preoblačenje je bilo uobičajeno i poticano, ali nisu se poticala stvaranja klanova i grupa. S druge strane, teško se to može izbjeći jer je normalan dio učenja o komunikaciji. Treba klince nadzirati, malo kanalizirati, ali i pustiti da iskuse posljedice vlastitih djelovanja. Moj mlađi je tek nakon nekoliko GODINA shvatio da ga "prijateljica" iskorištava. Ništa ne bih postigla da sam mu to rekla - morao je sam osjetiti da ga ona nazove samo kad nema boljeg (tj. ženskog) društva, a on je znao cijela popodneva sjediti i čekati da ga se ova udostoji. Tja, bit će još toga. Ima i mnogih odraslih kojima je ta vrsta komunikacije teška i zahtjevna, pa je razumljivo da i klincima isto zna biti teško.
isss, ovako isto. mene to izludi. i užasno mi ide na živce, baš ide. al šta ću. kažem joj da je meni sve to bezveze i to je to. a ta povodljivost...i to mi isto ide na živce. isto imaju jednu malu u razredu koja je hit i koja sve diktitira.
kad nisam dobre volje, onda mi se čini da samo nešto spletkare, izbacuju iz društva, ubacuju, ti si naš tim, ti nisi naš tim...a kad sam dobre volje, onda mi je sve to normalno :mrgreen:
potpis na Peterlin, to si stalno govorim. Na svašta sam je pripremila, pričale smo o svemu (i dobro se nosi s jednom situacijom koja traje), ali s druge strane, često si ponavljam upravo ovo što kaže Peterlin. Jer i loša iskustva izgrađuju karakter, ako ih previše štitimo, sprječavamo njihov razvoj.
Ha-ha cvijeta... tako i ja testiram svoje raspoloženje na Hare krishnovcima. :) Ono, kad su mi simpa sam dobre volje... a kad mi idu na živce, loše sam. Priznajem, bilo je trenutaka kad sam pomislila da bi u rudnik trebali.
Nisam primijetila nesto takvo u nasem vrticu, ali vidjet cu kroz mjesec-dva, kad ga smjeste medju 3/4-godisnjake.
Inace, kupi haljinu. Mi smo nabavili narancastu balerina suknjicu od tila (tutu, kako god da se to zove), a kupujem mu i robu koju eventualno spazi u ducanu (ako kupujemo odjecu, a sa mnom je) koja nije za djecake. Povremeno nosi tajice, imao je sandale sa sljokicama ovo ljeto (odabaro sam). Nema veze s princezama, ne zanimaju ga, ali sigurno je sve to nesto sto je vidio na drugima. Na meni sigurno nije. :lool:
Zanimljivo, kaže mi prijateljica iz Njemačke da tih pojava nema ni kod njih.
Kupiti ću joj, odvesti ju ju u dućan nek si sama izabere. Da doživljaj bude potpun.
Upitnik dodje na kraju, sori.
Joj ne znam draga, nisam u Zg bila...nekad je bio jedan u Kvaternik plazi, ne znam je li jos postoji.
Nema u istočnom. Ima na Jankomiru, u centru i mislim da ima u Avenue Mall u N.Zagrebu.
Evo ti lista prodajnih mjesta: http://www.idemvan.hr/mjesto/accessorize/2841/
Ja se uopce ne sjecam da sam ikad u nasim ducanima od A. vidjela djecje halninjce od tila.imas jedqn i u Importanne-u.
Ja nisam nikad ni ušla u te dućane. :) Znam da ima jedan na početku Jurišićeve...
Ajme, jadna ti sam majko moja, što moram ići tražiti.
Inače, jučer mi je sva sretna rekla da joj je M. najbolja prijateljica. Za poluditi koji su to mali manipulatori. Jedino što se nadam je da i ona njima vraća istom mjerom. :) :(
Ja se zbilja ne sjećam da smo mi imali takve odnose... moja najbolja prijateljica iz vrtića mi je bila najbolja prijateljica cijelu osnovnu... u srednjoj smo se razišle, ali smo ostale prijateljice i danas.
Oooo, ja se sjećam.... i iz vrtića i iz osnovne škole. Uobičajeno je bilo tužakanje "prijavljena drugarici", a i postojali su klanovi.
Meni je već onda bilo bolje s dečkima, nisam se nikada uklapala u žensko društvo. Dobro žensko društvo našla sam si tek u glazbenoj školi. A u osnovnoj - bilo je klinki koje su imale svoje grupe i sljedbenice. Mene se nije doimalo, pa sam bila "izopćena", ali ja sam od onih koje su se penjale na drveće s dečkima i uvijek imale razbijena koljena (i poderane štrample) pa me nije naročito pogađalo.
Sad mi kaže kolegica da je u Frankopanskoj bio neki dućan koji je imao te gluposti za ne velike novce.
Zna netko?
Nemam pojma.
Nikad nisam kupovala takve stvari. Ali sam kumici (sad je studentica) radila sama suknjicu, od starih zavjesa i raznog otpadnog materijala.
Ima i načina da se to napravi bez puno šivanja - gle ovo: http://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/...---304463.html
HM često ima haljinica s tilom. Bude i za maškare takvih "balerina".
Je, gledala sam jučer na webu.
Meni se sviđa jedna sa šišmišima. :mrgreen: A niš, odvesti ću ju u HM, pa nek bira. Za koji dan... ili za mjesec dana kad joj bude rođendan. :mrgreen:
Meni je najjace kad mladji (3g) kaze starijoj (6g) "Nisam ti vise prijateljica" a ona se rasplace :lol:
mojca, bas si me nasmijala.
vjeruj mi, koliko ce i da li ce biti "svoja" najmanje ovisi o tome hoce li nositi ruzicastu haljinicu od tila ili nece. i sto manje budes "drvila" po tome, to bolje.:mrgreen:
a osim to da postaju svoji, za njih je u toj dobi vazno i da se osjecaju prihvaceni u grupi.
ono sto bi se reklo najobicnija socijalizacija...
a vidjet ces poslije, doci ce i maskara na red i parfem i onakva/ovakva frizura..pramenovi mozda..;-)
cuvaj zivce za nadolazece godine. :mrgreen:
I ja sam skužila da ne treba dramiti.
...od rođenja sam je odijevala u sve boje (uz potiskivanje ružičaste), opskrbljivala raznoraznim igračkama (od bagera do lutaka), slikovnicama itd. Bajke sam prepričavala u oba roda, pazila na poruke... Išla je (ide) na sportsku, ima se potpuno pravo sprljati, odjeća nije issue, ja nisam štikla-kostim mama. Dakle, nadala sam se da neće biti u princeza filmu :)
I onda od frendice naslijedimo hrpu princeza haljina i ova poludi. I svi koji nam dođu u goste, uključujući i njenog najboljeg prijatelja. Igra presvlačenja bila je hit. I sad je to baš rijetko opere jer se zguštala. Ali ostala je u princeza filmu, nije ostjetljiva na dnevnu garderobu, ali uvijek je za nešto "što se vrti". Kad sam je pitala zašto toliko voli princeze i što misli da one rade, ozbljno me pogledala i rekla "pa vrte se". Halo, mama.
Sad je krenula na plesnu i tamo se vrti :)
Ne dramim jer od vrćenja ima i koristi (po Rajoviću, lol).
I sad je i filmu da će kad naraste biti Elza, jedino ne bi htjela ostati bez roditelja pa je malo u frci.
Uglavnom, mislim da ih treba pustiti da odrade faze i sami izađu iz njih bogatiji za iskustvo još jedne faze. Biti kao drugi trebaš isprobati hrpu puta kako bi shvatila da to (ne) želiš i zašto.
Evo je, izvukla sam iz tajnog skladišta roza suknjicu od tila, čarobni stapic i sljokicaste cipele. Ludilo.
Još tutnji klaun Cupko.
Ona jedva čeka da.joj tata dodje... Moram ga nazvati da vježba reakciju prije nego udje. :-D