Šteta što nema Deaedi :mrgreen:
Printable View
Šteta što nema Deaedi :mrgreen:
:lol:
A da ipak ne idem spavati?
Mir i tisina na topicu... samo ja ostala.:coffee::jutro:
Kad si u drugoj vremenskoj zoni.
Pih... Ništa nisam propustila spavajući.
Mi nismo ništa dobili, sve smo morali kupiti osim komodice i krevetića koju je kupila baka, s tim da je i to previše platila i ja bi bila sretnija da nam je te pare dala jer krevetić uopće ne koristimo ( spava s nama) . Imali smo 10 000kn mjesečno + kredit za auto ( 1100kn) + nešto dugova na kreditnoj ali ništa strašno.
Sad kad ima 2 godine je puno skuplje ( , plaće su nam za duplo manje ) i režije sve skuplje, kredit za auto je još tu a dugovi na kreditnima su se u trostručili. To nije jer živimo van svake mjere nego jer trošimo znatno više na kvalitetnu hranu, puno više sadimo vrt, bavimo s eproizvodnjom domaćih stvari ( a i to košta) i tako, na OBUĆU skoro svaki mjesec jer joj nenormalno brzo raste nogica.
Bolje bi ti bilo da si višak para stavljate sa strane i štedite kad beba poraste, trebat će vam a familija i ostali će prestat darivat u tolikoj mjeri a moguće je i da će vas zaobilazit u velikom krugu hehe :)
mogli bi se do sutra pitati koliko nas neke kategorije stanovnika koštaju. koliko koštaju "naštancana" djeca, koliko koštaju ljudi koji se svjesno godinama truju i ugrožavaju si zdravlje pa se onda liječe na naš račun, koliko koštaju "bezobrazni" prosvjetari koji su se usudili poremetiti našu rutinu štrajkom, koliko koštaju... odgovor je jednostavan - jako puno nas koštaju, ali živimo u koliko-toliko uređenom društvu (ne mislim konkretno na RH, nego na državu općenito) koje određuje granice društvene solidarnosti. i sve dok one postoje pojedinac si ne treba previše razbijati glavu prebrojavajući broj djece susjeda Roma, račune za liječenje narkomana, alkoholičara, pušača...a još bi manje trebao (nadam se da je reagirano na post o protjerivanju odrene manjine iz države, jer je njime prekršeno nekoliko zakona RH), pozivati na "čišćenje" društva od takvih "parazita". postoji za to jedan pojam čije su potpuno nerazumijevanje pokazali naši mladi u jednom istraživanju, fašizam.
Po meni RH kao državu najviše koštaju mlade generacije zatrovane primitivizmom i odgajane u duhu netolerancije, nepošivanja različitosti i slobode drugih da budu drugačiji i državu koštaju "više" od njih samih. pri tom, naravno, u računici kojom se rukovode, često zaborave uvrstiti pojedine elelemnte jednadžbe, tako da...:-(.
Društvo je dobro uređeno upravo zbog toga jer se bori protiv tih čimbenika koji koštaju sve nas standarda življenja. Odi tamo gdje nikoga nije briga za rastuće siromaštvo (Treći svijet) ili drogu (ne znam, Kolumbija). Uopće ne razumijem kako možete tako ležerno relativizirati. Valjda čovjek ne cijeni što ima dok to ne izgubi.
Da me krivo ne shvatite, ne smeta mi što obitelji etničkih manjina imaju mnogo djece već to što se tolerira stav da je u redu imati puno djece koja će ovisiti o državnoj pomoći, dakle živjet će u bijedi, jer eto nitko nije savršen i dok jedni puše, drugi se drogiraju, sve je to za pet jer smo u uređenom društvu.
Ali uređeno društvo ne može opstati ako svi streme k tome da budu gori jedni od drugih, u svojim navikama, odnosu prema sebi, djeci, državi, itd, Gdje je odgovornost?
žuta minuta na čiju odgovornost pozivaš? ako pričamo o Romima mi smo kaodruštvo jako neodgovorni. integracija je slaba i nikakva. prosječan čovjek Roma naziva pogrdno Cigićem, nitko ih ne zapošljava, nitko imne iznajmljuje stanove, djeca su ima diskriminirana u školi, a kakve šanse ima mali Rom rođen kao "naštancan" 6., u majke koja je prvo rodila sa 14. u takvom mikro i makrookruženju?
jako je lako iz privilegirane pozicije, a bez zavaravanja, svi mi imamo priviegiranu poziciju u odnosu na Rome, s visoka dijeliti lekcije o odgvornosti.
Pa jednostavno, odgovornost imaš spram svojih poroka, doplataka. Tuđi poroci i doplatci nisu dio tvoje moralne odgovornosti. Baviti se njima, možeš u dvije situacije: A-pomela si pred vlastitim pragom, ne pušiš, ne piješ, ne drogiraš se, vježbaš, redovito i zdravo doručkuješ, ti i tvoja obitelj, zarađuješ dovoljno za svoju obitelj, i u slučaju otkaza neće ti trebati ničija pomoć ili B- pomažeš svim onim kategorijama kojima je pomoć potrebna iako su neke od tih kategorija same suodgovorne za vlastitu potrebitost.
Riječanka, moj naklon.
I još samo da dodam, pošto nas tu ima dosta koji smo studirali i čija će djeca studirati.
Znate li koliko to košta državu?
I jos mi je gore kad nekome u Hrvatskoj, gdje nema skoro uopce stranaca, nema mjesovitih vrtickih grupa, integracijskih razreda u skoli, doslovno se na cestama cuje samo i jedino hrvatski jezik, koliko je trenutno onih koji se izjasnjavaju katolicima - preko 80 %- e u tako jednom homogenom drustvu (a jasno mi je zasto je tome tako) i drzavi gdje nema razlicitosti - smetaju Romi.
Ma daj me nemoj.
I ti primas dd, imas ista prava -koja i koristis, znaci mogao bi i tebi netko reci - aha, jesi razmisljala o tome da nemas dovoljno za 2 ili xy djece.
Ta ksenofobija u RH je za zaledit se, na svim razinama.
A mislim da svi znamo u kojem segmentu drustva je zastupljenija.
Nikada neće postojati sustav socijalne države koji će biti 100% "pravedan". Uvijek će se netko osjećati manje ili vise zakinut u odnosu na nekog trećeg. I uvijek će biti ljudi koji će taj sustav mozda i iskorištavati.
No poanta je u tome, da se uvijek gleda šira, globalna slika, te da ona mora štimati. Mjere imaju smisla onda kada na društvenom nivou dovode do nekog pozitivnog pomaka, kada se prednosti veće od nedostataka.
a kako se mijenja društvo i njegove potrebe, odnosno kako se stvaraju neki novi problemi ili izazovi, onda se i mehanizmi socijalne države ili samo države tome prilagođavaju.
ne može se sve gledati samo iz vlastitih cipela.
Da, zato i kažem.
Kad vidiš koliko vani koštaju fakulteti, pa i dobre gimnazije, bome se slediš.
Pa ti si trebaš razbijati glavu time kako da ti manje koštaš državu i tvoja djeca, a ne kako oduzeti prava drugima. To je ono što se zove odgovornost.
Casa, tko priča o oduzimanju prava nekome? Voljela bih da svi gledamo kako spriječiti da se netko uopće nađe u situaciji da treba pomoć od države, a ne da se ljudima savjetuje neka si naprave više djece ako im je krivo što drugi ostvaruju prava na temelju velike obitelji i neimaštine.
To je kao da vidiš da je nekom krivo što mora na posao umjesto da ima plaćenu rehabilitaciju, pa mu veliš neka si počne uzimat droge pa će i on moći na rehabilitaciju, umjesto na posao.
Gdje je tu logika?
Tebi se to cini visak, a od kuda ti ideja da je visak i njima?
Za koga su točno ta djeca- višak?
Pa nije količina novaca jedini kriterij po kojem se odlučuje za djecu. Sigurno ima puno važnijih stvari.
po tome za vrijeme kriza i ratova djece uopce ne bi trebalo biti ili bi ih bilo minimalno. A gle cuda, povijest pokazuje da se najvise djece radalo u doba ratova i kriza.
Sigurno ne zbog količine novaca. Isto tako nekome je i jedno dijete "višak" jer ga ne moze/ne želi ubaciti u stil života.
i opcenito ...kako u jednoj drzavi koja ima sve manje i manje mlade populacije BILO cije dijete moze biti - visak?
hajde, razumjela bih te da pricas o Indiji gdje je prirodni prirast velik, a velik broj zivi na rubu prezivljavanja (skupa sa svojom djecom) tu bi još bilo neke logike u teoriji...
ali Hrvatska, gdje je djece malo, a niti hrane ne bi trebalo faliti, skole su besplatne...eto , po meni je tu na svaki nacin (SVAKO) dijete vazno, a drzava i sustav sigurno moze uskociti i nadomjestiti barem dio onog sto obitelj ne moze.
Nisam upotrijebila termin "višak". To mijenja smisao svega.
Pa. ali ne možeš ti gledati kako da drugim ljudima ne treba doplatak. Mislim ne možeš ti odlučivati o nečijem potomstvu, radnom mjestu... već samo o svom. I nije moj savket bio da i ti rodiš još par komada djece pa da primaš doplataka, već da je odgovornost odlučiti za sebe imati onoliko djece koliko možeš financijski podnijeti. Samo što to eto nije uvijek lako za znati jer se u životu može dogoditi puno nepredviđenih situacija, od otkaza do smrti partnera. I ne mislim da je u redu štancati djecu kako je netko gore rekao, ali mislim da je gledati na druga ljudska bića kao na štancače djece iz pozicije privilegiranih još nemoralnije.
Tko je pričao o odlučivanju umjesto njih? Meni je dovoljno tek to da se ne ohrabruje upadanje u probleme, a o međusobnom širenju socijalne svijesti mogu samo snivati.
Pa kako se to ohrabruje upadanje u probleme? Misliš doplatkom? Ako da, onda stvarno nemam komentara.
Casa, vrtimo se u krug. Odgovor je u postu broj #105.
Ne razumijem, tko i ako ohrabruje upadanje u probleme? Ni iz posta 105 ... Šta ću, nisam baš pametna danas, valjda zato što sam trudna s četvrtim... I dobivat ću doplatak, osim ako mi plaća ne skoči naglo i visoko...
Valjda ne pratiš temu od početka. Dakle, bilo je tu komentara koji su mi upali u oko, na koje sam se nadovezala da je loš taj stav lako ćemo - država će nam sve platiti, društvo je uređeno pa sada možemo cijediti maksimalno (primjer i autora ove teme).
Mene ne zanima to što netko ima mnogo djece već ako on smatra da treba/mora raditi još djece, bez obzira na bijedu u kojoj se nalazi, jer ... Hrvata je malo? ... jer mogućnosti su takve ovog društva da je nemoguće da ti dijete dobije kwashiorkor? .... jer i susjeda ima toliko? ... jer je biskup rekao da tako mora biti?
štancanje djece na žalost postoji baš u Indiji npr. gdje se žene oplođuju planski za prodaju bogatim zapadnjacima koji nemogu doći na red za usvajanje u svojim zemljema. Siromašna i napuštena djeca su obično dosta starija dok prođu kroz sustav, zanemarena su i bolesna i nisu za pokazivanje na špici.
Mene takve pojave puno više brinu od toga što netko prima doplatak 300kn i onda ima još djece. A to što ne radi žena koja ih ima šest to mi je isto upitno. Samo dok skuha i opere suđe i veš eto ti puno radno vrijeme.
Pikula, problem je i jedno i drugo, bez obzira što je prvo strašnije.
Mene smeta kad druge ljudi mjere svojim metrom. Ako ti smatraš da je nešto bijeda, ne moraju to drugi smatrati i ono najvažnije, neki ljudi ne misle da je za djecu potrebno više od ljubavi... I ti ljudi nisu ludi niti glupi. na kraju krajeva. Meni je stav varat ću državu jednako nemoralan kao i stav neka oni koji žive u bijedi ne rađaju.
Što ti je zapravo nemoralno kod principa da ako netko nema za nahraniti svoja usta da ne radi još jedna usta koja će trebati hraniti?
Nisi spominjala k+hranjenje već bijedu, a tu mislim da ima toliko nijansi koje dolaze iz oka promatrača. Osim toga, ne radi čovjek samo još jedna usta koja će trebat nahranit, ono možda radi novog Nikolu Teslu. Jednako tako da svi ljudi koji nemaju mogućnosti odgajati djecu, tu mislim na materijalne i nematerijalne mogućnosti, ne rade djecu, djece bi bilo toliko da bismo izumrli... I tako već puno puta kroz povijest, za vrijeme ratova, kuga, poplava, zbjegova, odnosno u teškim uvjetima ljudi i dalje rade djecu. Jer je to potreba, a potrebe nisu uvjetovane za razliku od želja. Neimaština ne čini ljude manje ljudima, niti slabi njihove potrebe. Tko je siromašan i dalje je gladan, žedan, pospan i hoće potomstvo.