Aaaa, za speculas... Sorry, nisam skužila.
Printable View
Naručila orahe i lješnjake, čekala temu.
Offtopic: Pepita, 3 princeze! Čestitam!
vučetićka :lool:
ta, i dalmatinska kuhinja, jedine kuharice koje smo imali. a ova dalmatinska kuhinja mi je genijalna. iz nje su ja mislim i landoneri, moj najdraži kolač. s bademima. bez landonera djeca ne priznaju ni rođendane ni božić ni uskrs :mrgreen:
super mi je to kako svaka obitelj ima neke svoje kolače...
A zašto lAndoneri?
vertex, koji kolači snoviđenje? Jel budnići?
Moj plan za ovu godinu:
- muffini, čokoladni i voćni (od borovnica ili limuna)
- kuglice, dvije vrste (nutella s keksom i rafaelo)
- šape
- čupavci
Sve mi je to lako i začas se napravi, možda će me čupavci još i najviše izgnjaviti. Tortu ovaj put neću praviti, samo ću pripremiti i zamrznuti cimet rolnice, one će biti kao "glavni" kolač. Isto to ću napraviti i sa slanim kiflicama.
Kod mene je ovo bila glavna kuharica za kolače, i iz nje radim paprenjake https://www.kupindo.com/Kuvari-i-ish...s-Ivanka-Bozic
Imam Vučetićku - zakon, ali imam onu staru kuharicu - ne znam ima li recepata za kolače unutra
Da da, landoneri. To je kao labaratorij. Nama se labaratorij nađe i u službenim obavjestima :lool:
hehe, Dikina kuharica: tucite bjelanjke sat i pol :lool:
googlala sam te londonere što non stop spominjete, ne volim to
Jurana, snoviđenje kiflice su od sase dobile taj naziv, svi koji su ih pravili su bili oduševljeni, ja se nisam još okušala jer sam za njih čula kad mi je već bilo kolača preko glave, ali planiram sad. to su kiflice s pekmezom, a u tijesto ide svježi sir.
budnići su mi lani bili baš super, ali malo preslatki, mislim da ću ove godine malo smanjit količinu šećera, ionako se u šećer valjaju :)
Radite li po ovom receptu, radila bih ih prvi put: http://www.coolinarika.com/recept/snowball-cookies/
aj kad već linkate, nek netko linka i piplis kukis, ti su mi super bili
http://forum.roda.hr/threads/77681-Pipli-s-cookies
Sjećam se kad se pisalo o sasinim kiflicama, ali se ne sjećam da su krštene snoviđenje. Ali dobro ime :-)
Jesi ih radila po Martinom receptu? Odličan je.
hvala jurana!
e, i ne treba nikako zaboraviti tijesto od spajalice za obične kekse, one koji se režu s oblicima, zvjezdice ili sl. meni je to njeno tijesto najnaj.
i one male orehnjače od n grace.
htjela linkati, al to bog ne bi našao više ovako na forumu, srećom to sam zapisala. lani sam svaki tjedan radila novu turu tih orehnjača :lool:
Aaaaa, ne radi to mom OKP-u! Sad ga moram naći.
Evo: http://forum.roda.hr/threads/79549-M...orehnja%C4%8De
Tijesto za kekse:
A i ovo se svake godine traži: princess puffićiCitiraj:
Keksi by moja baka
1 šalica ( za bijelu kavu) maslaca ili masti
1 šalica šećera ( ja stavim manje)
1 jaje i 2 žumanjka
1 pp
2 šalice brašna ( i jos malo brašana da se ne lijepi smjesa)
limunova korica
U Austriji više peku i jedu kekse u adventsko vrijeme. A ja ih tek ove godine počinjem raditi jer ih ne volim baš jesti.
Ali, planiram ih poklanjati u staklenim posudicama iz Ikee.
Pa, ne budi lijena, u subotu sam po prvi put ispekla linzerice i jučer jedne smiješne zvjezdice :
http://www.oetker.de/rezepte/r/himmelsboten.html
(možda se nekome svidi ideja s rukicama)
Inače, linzer su već nestali.
A ovdje ispeku do prvog adventskog vikenda tj. subote skoro sve, pa jedu kekse dva tjedna i onda im pred Božić već izlaze na uši :D
Al ne dam se, sutra ponovo pečem kekse ;)
I da, skoro 2 kg maslaca, ukrasa za kekse gro, a o brašnu neću ni govorit (nikad manje od 10 kg).
Ovo je odličan recept za obične "butterkekse":
600 g glatkog brašna
400 g omekšalog maslaca
150 g šećera
1 jaje
1 vanilin šećer
1 žlica cimeta
Po želji dodati koricu limuna, naranče, pravu vaniliju, kakao, lješnjake, bademe...
Ovo je nešto kao basic recept, mogu se raditi obični keksi (zvjezde i co) ili linzeri ili što god vam padne na pamet.
Peći otprilike 7 min na 160 stupnjeva. Lakše se rade keksi ako tijesto ostavite na sat-dva (a može i preko noći ) u frižider. Pobrašniti podlogu.
Ja sam radila od pola smjese i ispadne oko 50 linzera.
e super, baš sam tražila provjeren i najbolji recept za kekse u oblicima :kiss:
Tang gore ti je Jurana kopirala recept od MoMo za kekse. Taj recept je super.
Cvijeto hvala al recept je od MoMo i fakat je dobar.
Za cvijetu: Dika ima i landonere i londonske štapiće :lool:
Varijante istog kolača, ali su 30 stranica udaljene (barem u mojem izdanju).
Od običnih keksića koji se rade u oblicima, ja imam isto jedne Dikine (zovu se zvjezdice, ali ja radim srca :D ). Ti nekako stvarno dobro prolaze po rođendanima, vrtićkim proslavama i sličnom.
14 dag maslaca
19 dag brašna
5 dag šećera
1 žumance
Razvalja se na pola cm, reže kalupom, premaže bjelancem i malo pospe kristal šećerom. Ova zadnja dva koraka im daju šarm. Peku se 10-15 minuta, ne znam točno. I iz nekog razloga budu pomalo lisnati kad se ispeku.
Ma uvijek su to varijante prhkog tijesta. Al ovo gore, ne znam zasto su to meni keksi od spajalice:?: , mi uvijek dobro uspije i dobro se razvalja. A s nekim arijantama se ispatim ko isus na krizu, il puca tijesto kad se valja, il se lijepi il se ne spoji, uvijek neke pi*darije. Al treba imati na umu da ja nisam neka vjesta slasticarka isto. Zna vertex :lool: bem ti roladu i anu ugarkovic
cvijeto, baš mi je jako drago da volite orehnjačice
fakat su super
to je najbolje i najpodatnije tijesto koje sam isprobala, stvarno se lako mijesi i razvalja
Evo ovaj:
http://www.coolinarika.com/recept/cinnamon-rolls/
Ja ih još nisam radila, ali moja prijateljica ih redovno pravi i božanstvene su!
ja danas napravila vanilin kiflice i snowballs cookies
pola otislo :mrgreen:
mislila sam da ce trajati bar do nedjelje
I ja sam danas napravila vanili kiflice, i nece potrajat ni do sutra cini se :)
Mamica hvala na receptu, probat cu ovih dana. Prvi put cujem za tjesto u koje ide kuhani puding i bas me zanima
kakav ce biti. Samo me cudi da od kila brasna ispane samo 20 komada?! Jel itko pravio vec?
bili se ovo moglo zamotati i zamrznuti nepeceno?
Aleksandra, meni se to sa pracnama dogodilo kad sam ih previse/predugo mijesila. Sad zbrckam sto brze i uvijek ispadaju bez problema.